fbpixel

Search icon
Search
Ένα urban διώροφο διαμέρισμα που μοιάζει με σχεδιαστικό όνειρο
INTERIORS

Ένα urban διώροφο διαμέρισμα που μοιάζει με σχεδιαστικό όνειρο

Φέρει την υπογραφή του Studio Okami Architects


Το βελγικό Studio Okami Architects ανακαίνισε ένα διώροφο διαμέρισμα στον Riverside Tower στην Αμβέρσα, επιτρέποντας στην αρχική του δομή από σκυρόδεμα να είναι το επίκεντρο του σχεδιασμού. Το έργο ηγήθηκε και σχεδιάστηκε για τον Bram Van Cauter, ιδρυτικό συνεργάτη του Studio Okami Architecten, ο οποίος ζει εκεί με τη σύντροφό του, συλλέκτη έργων τέχνης Doris Vanistendael.

Το Riverside Tower είναι μια πολυκατοικία 20 ορόφων που βρίσκεται στην στροφή του ποταμού Scheldt, που ολοκληρώθηκε από τους αρχιτέκτονες Leon Stynen & Paul De Meyer τη δεκαετία του 1970. Το διαμέρισμα 230 τ.μ. βρίσκεται στον 13ο και 14ο όροφο του κτηρίου, τρεις ορόφους πάνω από το γραφείο Studio Okami Architecten. Το ζευγάρι διαθέτει επίσης ένα duplex στο ίδιο κτίριο, το οποίο περιλαμβάνει μια σουίτα επισκεπτών και τη γκαλερί τέχνης Vanistendael με το όνομα Soon.

olmo-peeters-riverside-tower-hr-8-YRg3B.jpg

Το πρώτο βήμα της ανακαίνισης ήταν να γκρεμίσει τους τοίχους του διαμερίσματος και να αφαιρέσει όλα τα επιφανειακές επικαλύψεις. Αφού αποκαλύφθηκε η τσιμεντένια δομή του διαμερίσματος, αυτό μετέτρεψε τη διάταξή του από μια κατοικία πέντε υπνοδωματίων σε έναν ανοιχτό χώρο με ένα μονό υπνοδωμάτιο.

«Με τον Πύργο του Riverside να είναι ένα κτίριο μπρουταλισμού, φαινόταν λογικό να απογυμνωθεί το διαμέρισμα σε γυμνό σκυρόδεμα, δείχνοντας τον χώρο στην πιο ειλικρινή και ακατέργαστη μορφή του», είπε ο Van Cauter. «Η αφαίρεση των τειχών επιτρέπει την ανεμπόδιστη θέα στην πόλη», πρόσθεσε ο αρχιτέκτονας. «Όντας χωρίς παιδιά, ένας ανοιχτός χώρος ήταν μια λογική επιλογή».

olmo-peeters-riverside-tower-hr-30-Xrmdv.jpg

Μερικοί τοίχοι από τούβλα στην κατοικία διατηρήθηκαν αλλά καλύφθηκαν με τσιμέντο ανακατεμένο με μικρές πέτρες, δημιουργώντας ένα φινίρισμα που ταιριάζει με την αρχική κατασκευή από σκυρόδεμα. Για να εξισορροπηθούν οι τραχιές επιφάνειες από σκυρόδεμα, ένα δάπεδο ρητίνης σε απόχρωση ροδακινί έχει προστεθεί μαζί με φυτά και έργα τέχνης που κρέμονται από υπάρχουσες τρύπες στο σκυρόδεμα.

«Ο στόχος ήταν να εξισορροπηθεί το τραχύ σκυρόδεμα προσθέτοντας πολύχρωμα στοιχεία στο χώρο», εξήγησε ο Van Cauter. "Τα έργα τέχνης, τα έπιπλα και τα φυτά συνδυάζονται για να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα σπιτιού.» Τα περιστρεφόμενα παράθυρα διπλού ύψους φωτίζουν επίσης τον χώρο παρέχοντας φυσικό φως και θέα στο ποτάμι και σε ένα γειτονικό δάσος.

Στον κάτω όροφο του διαμερίσματος υπάρχει μια ενιαία κουζίνα και τραπεζαρία. Πάνω από αυτό βρίσκεται το καθιστικό, το υπνοδωμάτιο και το γραφείο. Το επάνω επίπεδο του διαμερίσματος, το οποίο προορίζεται να είναι πιο απομονωμένο και ιδιωτικό από τον κάτω όροφο, είναι διατεταγμένο γύρω από ένα τεχνικό τετράγωνο που περιέχει το μπάνιο, την αποθήκευση και τις βοηθητικές εγκαταστάσεις.

olmo-peeters-riverside-tower-hr-27-0vOlC.jpg

«Η εγκατάσταση διπλής όψης δημιουργεί έναν ειδικό διαχωρισμό μεταξύ του κοινόχρηστου χώρου στον κάτω όροφο και των πιο ιδιωτικών λειτουργιών του επάνω ορόφου, όπως το γραφείο, το καθιστικό και το υπνοδωμάτιο», εξήγησε ο Van Cauter. Τα δύο επίπεδα συνδέει μια παστέλ γαλάζια σπειροειδής σκάλα, επιλεγμένη για να ξεχωρίζει στο σκυρόδεμα η οποία συγκολλήθηκε και βάφτηκε στη θέση της λόγω του περιορισμένου μεγέθους των περιοχών κυκλοφορίας του σπιτιού.

Η παστέλ χρωματική παλέτα συνεχίζεται στο μπάνιο, το οποίο είναι επενδεδυμένο με λείες ροδακινί επιφάνειες. Αυτές οι επιφάνειες διασφαλίζουν ότι το μπάνιο είναι στεγανό, αλλά δημιουργούν επίσης μια έντονη αντίθεση με τις δοκούς από τραχύ σκυρόδεμα στην οροφή.

edbeeadc-9882-11ec-9470-cfe30016a472-MKhW5.jpg

Το Studio Okami Architects επέλεξε ένα μείγμα από μοντέρνα και vintage έπιπλα για να ολοκληρώσει το διαμέρισμα. Ανάμεσα στα κλασικά έπιπλα είναι ο καναπές De Sede DS88 και οι καρέκλες Rietveld Crate, ενώ τα σύγχρονα κομμάτια περιλαμβάνουν ένα Long Table του Muller Van Severen και μια κόκκινη καρέκλα Bold της Big-Game. Υπάρχει επίσης μια σειρά από στοιχεία κατά παραγγελία, συμπεριλαμβανομένης της νησίδας της κουζίνας, που σχεδιάστηκε από το Studio για να μοιάζει με «γλυπτό στο δωμάτιο όταν δεν χρησιμοποιείται» και συνδυάστηκε με έργα του Αμερικανού καλλιτέχνη Donald Judd.

Αναζητήστε στη gallery περισσότερες φωτογραφίες! 

Photography: Olmo Peeters