fbpixel

Search icon
Search
Ένα θέατρο του προηγούμενου αιώνα στη Βαρκελώνη μετατράπηκε σε μια ιδιαίτερη κατοικία
DESIGN NEWS

Ένα θέατρο του προηγούμενου αιώνα στη Βαρκελώνη μετατράπηκε σε μια ιδιαίτερη κατοικία

Με την υπογραφή του αρχιτεκτονικού studio Cadaval & Solà-Morales


Οι ηλικιωμένοι τοίχοι από τούβλα και οι οροφές αναδεικνύουν τις προηγούμενες ζωές αυτού του κτιρίου στη Βαρκελώνη, το οποίο οι Cadaval & Solà-Morales μετέτρεψαν σε ένα σύγχρονο σπίτι. Ονομασμένος από την προηγούμενη ζωή του ως θεατρικός χώρος, η αίθουσα του θεάτρου ανασχεδιάστηκε από το local αρχιτεκτονικό στούντιο Cadaval & Solà-Morales για να δημιουργηθεί ένας υψηλών προδιαγραφών χώρος διαβίωσης κι εργασίας. Περιηγηθείτε σε κάθε γωνιά του και θαυμάστε την άψογη αισθητική του, που θα σας συνεπάρει από την πρώτη στιγμή. 

04-online-el-teatro-0478-83-86b-2.jpg

Πιο συγκεκριμένα, το σπίτι βρίσκεται σε μικρή απόσταση με τα πόδια από την Avinguda Diagonal -μια μεγάλη λεωφόρο που διέρχεται από το κέντρο της Βαρκελώνης- και από την κατασκευή του στα τέλη του 1800 έχει επίσης χρησιμοποιηθεί ως αχυρώνας και αποθήκη χαρτιού τουαλέτας. Φυσικά, σε τίποτα από εκείνα δε θυμίζει η τωρινή του διαρρύθμιση. 

08-online-el-teatro-0543-46-49.jpg

«Το έργο στοχεύει στην ανάκτηση και αξιοποίηση των οικοδομικών αξιών του παλιού θεάτρου, στην έκθεση των τεκτονικών του γραμμών και στην εκμετάλλευση του εύρους που δίνει το μεγάλο ύψος στον μεγάλο διάφανο κεντρικό χώρο του. Η αρχική ιδέα ήταν να οικοδομηθεί χωρίς να επηρεαστεί το υπάρχον κτίσμα· η κατανόηση όμως ήταν ότι με την πάροδο του χρόνου το θέατρο σίγουρα θα έχει και μια άλλη χρήση και φυσικά άλλη ζωή» λένε οι αρχιτέκτονες.

https-hypebeastcom-image-2019-04-theatre-house-barcelona-cadaval-sola-morales-architecture-6.jpg

Διατηρώντας ανέπαφους τους γερασμένους τοίχους του κτιρίου και τις ξύλινες δοκούς της οροφής, οι αρχιτέκτονες έχουν μετατρέψει το μπροστινό μισό του ισογείου σε δύο μεμονωμένα στούντιο εργασίας. Επίσης, ενσωμάτωσαν τον κεντρικό εσωτερικό χώρο στάθμευσης, όπου οι κάτοικοι μπορούν να εμφανίσουν ανοιχτά το κλασικό αυτοκίνητό τους «σαν γλυπτό». «Πρόκειται για ένα έργο τέχνης που έχει άμεση σχέση με τον κεντρικό χώρο του σπιτιού». Επίσης, κάθε στούντιο είναι διπλού ύψους και διαθέτει μεζονέτες που φιλοξενούν το γραφείο εργασίας, ενώ από κάτω υπάρχουν μικρά μπάνια κι εξίσου μικρές κουζίνες.

theatre-cadaval-sola-morales-architecture-interiors-barcelona-spain-dezeen-2364-col-4-1233x1245-1.jpg

Δίπλα βρίσκεται ένα τεράστιο ενιαίο καθιστικό, το οποίο έχει γεμίσει με μια σειρά από αντικείμενα κι έπιπλα για να το κάνει να φαίνεται πιο πλούσιο. Αυτές περιλαμβάνουν μονάδες ραφιών γεμάτες από βιβλία, πρωτότυπα έγχρωμα καθίσματα, μια υπερμεγέθης πορτοκαλί καρέκλα και πολλές σύγχρονες εκτυπώσεις που κοσμούν τους τοίχους. Από την άλλη, τα ντουλάπια της κουζίνας και η τραπεζαρία έχουν ένα απλό ματ μαύρο φινίρισμα.

theatre-cadaval-sola-morales-architecture-interiors-barcelona-spain-dezeen-2364-col-15-1233x1298.jpg

Η μία πλευρά του δωματίου έχει αντικατασταθεί εξ ολοκλήρου με μαύρα παράθυρα και γυάλινες πόρτες, που βλέπουν στο εξωτερικό αίθριο. Οι ψηλές ξύλινες πόρτες του αχυρώνα που αρχικά ήταν εδώ, χρησιμοποιήθηκαν για τα δύο στούντιο εργασίας. Φυλλώδη φυτά με γλάστρες, μερικές αιώρες και μια μικρή πισίνα συμπληρώνουν με όμορφο τρόπο το αίθριο. Τα υπνοδωμάτια βρίσκονται στο πίσω μέρος του σπιτιού, με δύο να εντοπίζονται στον πρώτο όροφο κι ένα τρίτο στον δεύτερο όροφο που έχει μάλιστα και τη δική του βεράντα.

07-online-el-teatro-0510-11-12b-1.jpg

Η Cadaval & Solà-Morales ιδρύθηκε το 2003 από τους αρχιτέκτονες Eduardo Cadaval και Clara Solà-Morales. Εκτός από το ένα γραφείο στη Βαρκελώνη, το studio έχει επίσης μια βάση στο Μεξικό, όπου έχουν ολοκληρώσει πολλά σπουδαία έργα. Αυτά περιλαμβάνουν ένα σπίτι σχήματος Y στα δάση του Valle de Bravo κι ένα πέτρινο καταφύγιο που φωλιάζει στη βάση ενός βουνού στο Tepoztlán. Είναι όλα τους εκπληκτικά!

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη gallery

Photo: Sandra Pereznieto