fbpixel

Search icon
Search
Ένα παλιό εργαστήριο υποδημάτων μεταμορφώθηκε σε τέλειο σπίτι και art studio
INTERIORS

Ένα παλιό εργαστήριο υποδημάτων μεταμορφώθηκε σε τέλειο σπίτι και art studio

Pop κουλτούρα και μοναδική αισθητική που θα ας συναρπάσουν


Η κοινή αγάπη της μουσικής της δεκαετίας του '50 και του '60 ήταν αρκετά για να φέρουν κοντά τον φωτογράφο μόδας Andrea Maino και τον αρχιτέκτονα φίλο του Giacomo Totti και να γίνουν καλοί φίλοι. Όταν πρώτος λοιπόν δε θα μπορούσε να στραφεί αλλού, προκειμένου να μετατρέψει ένα παλιό εργαστήρι παπουτσιών σε κατοικήσιμο σπίτι.

Από την άλλη, ο Totti ήξερε εξαρχής ότι επρόκειτο για ένα ενδιαφέρον και άκρως δημιουργικό ταξίδι -γεγονός που τον έπεισε να πει αμέσως το «ναι» και να δεχτεί την πρόκληση. «Ο Andrea κι εγώ επιλέξαμε όλα τα έπιπλα και τα έργα τέχνης μαζί, ενώ κάθε κομμάτι αποτέλεσε ένα κίνητρο για ατελείωτους διαλόγους και συγκρίσεις, σχετικά με την τέχνη και όσα μπορεί να προσφέρει σε έναν άνθρωπο, πόσο μάλλον στην αισθητική ενός χώρου» αναφέρει.

ezgif-4-70809f5591f8.jpg

Ο Maino γνώριζε από την αρχή ότι αυτό το μέρος άξιζε να αναδιαμορφωθεί. Χτισμένο γύρω στο 1910, αποκαταστάθηκε από έναν τοπικό αρχιτέκτονα στη δεκαετία του '50 και αποτελεί παράδειγμα της ρετρο-βιομηχανικής αισθητικής που χαρακτηρίζει απόλυτα και την προσωπική αισθητική του. «Παρατηρώ εδώ και πολύ καιρό αυτό το εργαστήρι» λέει. «Ήξερα ότι είχε αποκατασταθεί κι ότι το εσωτερικό του ήταν απλά υπέροχο». Μετά από χρόνια διαπραγματεύσεων με τους προηγούμενους ιδιοκτήτες, τού επετράπη να το μετατρέψει σε προσωπική οικία και art studio. « Εκτός από το σπίτι μου, λειτουργεί και ως studio δικό μου και άλλων δημιουργικών ανθρώπων με τους οποίους συνεργάζομαι. Στόχος μας είναι να το καταστήσουμε ως το απόλυτο place to be για όλα τα άτομα που έχουν καλλιτεχνικές ευαισθησίες» εξήγησε σε πρόσφατη συνέντευξή του.

italian-shoe-factory.jpg

Πράγματι, το ξεχωριστό σκηνικό δημιουργεί ένα creative περιβάλλον από μόνο του, τροφοδοτούμενο εν μέρει από τις αμοιβαίες ιδέες των δύο φίλων σχετικά με τον πολιτισμό και τη σύγχρονη τέχνη του Μεσαίωνα. Η περιοχή που καλύπτει το σπίτι εκτείνεται σε δύο επίπεδα και αποτελείται από το διαμέρισμα του πρώην ιδιοκτήτη, καθώς και δύο άλλα δωμάτια, που ήταν παλαιότερα μέρος του ίδιου του εργαστηρίου. Στο ισόγειο υπάρχει ένα μεγάλο αίθριο-lounge, που λειτουργεί σαν σαλόνι, στο οποίο θα συναντήσετε μια επιβλητική μαρμάρινη σκάλα.

giacomo-totti.jpg

Ο επάνω όροφος είναι χώρος διαβίωσης και ύπνου, όχι λιγότερο ελκυστικός όσον αφορά τη μοναδικότητά του. «Όλα αποσκοπούσαν στη δημιουργία ενός εξωτικού χώρου, με αναφορές στο σχεδιαστικό κίνημα της ψυχεδέλειας, το οποίο αγαπάμε και οι δύο» λέει ο Totti. Παρατηρείται έντονη παρουσία του ιταλικού σχεδιασμού της δεκαετίας του '50, έπιπλα που θυμίζουν μια διαστημική, φουτουριστική εποχή και είναι τοποθετημένα πάνω σε ιδιαίτερα χαλιά, σύγχρονα έργα τέχνης, εξωτικά φυτά και λουλούδια παντού. 

Επίσης, τα bohemian γαλλικά παράθυρα και οι pink marble λεπτομέρειες προσθέτουν ρομαντικά vibes σε κάθε γωνιά των δωματίων. Οι ελάχιστες ανακαινίσεις περιλαμβάνουν ένα μπάνιο που έχει μετατραπεί σε ντουλάπα και δύο από τα δωμάτια αρχειοθέτησης του εργοστασίου συμπτύχθηκαν και αποτελούν τώρα την κουζίνα. Η ελαφριά πινελιά της αναπαλαίωσης τιμά ξεκάθαρα τη ρετρό αισθητική.

italian-shoe-factory3.jpg

Τέλος, οι δύο φίλοι ήθελαν να στηρίξουν τοπικούς καλλιτέχνες, οπότε θα εντοπίσετε κομμάτια σπουδαίων δημιουργών, όπως του Lino Bettanin, του Alberto Caregnato, του Gian Battista Sperotto και του Alessandro Trentin. Αλλά η ακόρεστη όρεξή τους για το design τους έκανε να κυνηγήσουν εξαιρετικά περιζήτητα κομμάτια και από σπουδαίους «δασκάλους» της τέχνης, όπως των Lucio Fontana και Gio Ponti. Η κατοικία είναι ουσιαστικά ένα αποτέλεσμα μιας άψογης συνεργασίας, στην οποία κυριαρχεί η αγάπη για τη μουσική, την αφηρημένη τέχνη, το κίνημα του ρομαντισμού και φυσικά, τη μόδα.