fbpixel

Search icon
Search
Ένα νέο ξενοδοχείο στη Φλωρεντία μετατρέπεται σε έναν playful παράδεισο γεμάτο χρώματα
ESCAPE

Ένα νέο ξενοδοχείο στη Φλωρεντία μετατρέπεται σε έναν playful παράδεισο γεμάτο χρώματα

Εξερευνήστε το άκρως εντυπωσιακό YellowSquare


Η Φλωρεντία υποδέχεται το YellowSquare: ο σύγχρονος ξενώνας όπου ευελιξία, ατμόσφαιρα και χρώμα συνυπάρχουν για να προσφέρουν μια νέα αντίληψη για τη φιλοξενία. Το YellowSquare ανοίγει έναν χώρο άνω των 5000 τετραγωνικών μέτρων στην πρωτεύουσα της Τοσκάνης: μια αρχιτεκτονική της δεκαετίας του '30 μετατρέπεται σε μια δυναμική, νεανική, διαπολιτισμική μορφή. Η εταιρεία πίσω από το σχέδιο είναι η Pierattelli Architetture, η οποία ασχολείται με την εξελισσόμενη έννοια της φιλοξενίας εδώ και πολλά χρόνια.

Ένα έργο που αναπτύχθηκε από την InvestiRE SGR, κορυφαίο χειριστή στον τομέα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και μέρος του Ομίλου Banca Finnat, ο ξενώνας ανοίγει στο κοινό τον Απρίλιο του 2022 σε μια από τις βασικές περιοχές της πόλης, κοντά στο Fortezza da Basso. Θα είναι ο τρίτος ξενώνας της μάρκας, μετά το δεύτερο άνοιγμά τους στο Μιλάνο το 2021. Η Φλωρεντίνικη εταιρεία Pierattelli Architetture επιφορτίστηκε να καθορίσει μια νέα έννοια της άτυπης φιλοξενίας και να αναπτύξει μια αφήγηση ικανή να είναι μορφή και ουσία, δομή και περιεχόμενο, χώρος και μήνυμα.

pierattelliarchitetture-yellow-square-ph-iuriniccolai-lr-03-bypYo.jpg


Το YellowSquare φιλοξενεί 250 άτομα, διανέμεται σε κοιτώνες των τεσσάρων και οκτώ κρεβατιών και περιλαμβάνει, επίσης, 12 private rooms. Η προσέγγιση του σχεδιασμού επικεντρώνεται στις αξίες της κοινής χρήσης: αυτό είναι εμφανές τόσο στο design του bar, του εστιατορίου και της κοινόχρηστης κουζίνας που είναι διαθέσιμη στους επισκέπτες, όσο και στους κοινόχρηστους χώρους, με γνώμονα την αίσθηση ανταλλαγής και ανεπίσημων συγκεντρώσεων.

Ένας πολυλειτουργικός και χωρίς αποκλεισμούς χώρος, που στοχεύει να είναι καταλύτης για σύνδεση, προσφέροντας πολυάριθμες δραστηριότητες για αυτόν τον σκοπό, όπως μαθήματα μαγειρικής και συνεδρίες γιόγκα στο ηλιοβασίλεμα. Η κορωνίδα του έργου είναι η πισίνα και η ηλιόλουστη βεράντα στον τελευταίο όροφο, με εκπληκτική θέα στον ορίζοντα της Φλωρεντίας. Το κτίριο χτίστηκε αρχικά το 1935 ως επαρχιακή κλινική για ασθενείς με φυματίωση, πριν γίνει τα γραφεία της τοπικής υγειονομικής αρχής τη δεκαετία του '80. Το 2005 βγήκε σε δημοπρασία και στη συνέχεια έπεσε σε κατάσταση ερήμωσης.

Αποτελούμενο από δύο κύρια τετράγωνα -το πρώτο σε έξι επίπεδα, το δεύτερο σε ένα μόνο επίπεδο- το YellowSquare καταλαμβάνει πάνω από 5000 τ.μ. Το έργο ανάπλασης που υλοποιήθηκε από την Pierattelli Architetture διατηρεί τα βασικά δομικά στοιχεία τυπικά της ορθολογιστικής αρχιτεκτονικής, ενώ ανανεώνει τη διάταξη μέσω σύγχρονων παρεμβάσεων που έχουν σχεδιαστεί για να σέβονται την ταυτότητα και το πλαίσιο του κτιρίου. Ο κύριος στόχος των σχεδιαστών ήταν να διατηρήσουν την ιστορική σημασία του κτιρίου και τα αυθεντικά αρχιτεκτονικά του χαρακτηριστικά.

pierattelliarchitetture-yellow-square-ph-iuriniccolai-lr-09-vpCfd.jpg


Εκτός από ορισμένα δωμάτια, στο ισόγειο στεγάζεται ένας χώρος εξοπλισμένος ως κουζίνα επισκεπτών και ένας για μαθήματα μαγειρικής, καθώς και οι χώροι εξυπηρέτησης του εστιατορίου. Στο υπόγειο δημιουργήθηκε χώρος λέσχης, ο οποίος στεγάζει επίσης το γκαράζ, τους βοηθητικούς χώρους και τους χώρους αποθήκευσης και εξυπηρέτησης. Τα δωμάτια, με ιδιωτικές εγκαταστάσεις, καταλαμβάνουν ολόκληρο τον πρώτο και δεύτερο όροφο του κτιρίου. Καταργώντας το στρώμα της οροφής, οι αρχιτέκτονες δημιούργησαν έναν χώρο στον τελευταίο όροφο με πανοραμική πισίνα και χώρο ηλιοθεραπείας.

Το YellowSquare προσφέρει στους επισκέπτες του μια σειρά από υπηρεσίες που έχουν σχεδιαστεί για να ενθαρρύνουν την κοινωνικοποίηση και τη σύνδεση: από κλαμπ μέχρι ευεξία, από μαθήματα γιόγκα έως μαθήματα μαγειρικής, καθώς και χώρους για συνεργασία.

Η εμπειρία φαγητού και ποτού χωρίζεται σε τρία επίπεδα, όπως τις περιόδους της ημέρας: από το Bargiù στο υπόγειο που προσφέρει το ιδανικό μέρος για underground κουλτούρα και νυχτερινά κοκτέιλ, μέχρι το Barmezzo για ένα ευχάριστο μέρος κατά τη διάρκεια της ημέρας και το Barsù στο στον τελευταίο όροφο με την πανοραμική θέα στη Φλωρεντία, το ιδανικό μέρος για χαλάρωση στην πισίνα ή στον χώρο ηλιοθεραπείας.

pierattelliarchitetture-yellow-square-ph-iuriniccolai-lr-20-r2iE0.jpg


Ζωντανά χρώματα σε έντονες αποχρώσεις του κίτρινου και του πορτοκαλί και ψυχρότεροι τόνοι του πράσινου και του μπλε παίζουν βασικό ρόλο στο έργο και μεταφέρουν μια αίσθηση φιλόξενης ενέργειας. Οι διάδρομοι καλύπτονται με μια ανάγλυφη ηχοαπορροφητική ίνα τοποθετημένη στις οροφές.

Τα γεωμετρικά σχήματα και η χρήση χρώματος σε τοίχους και δάπεδα ορίζουν παιχνιδιάρικους και ανοιχτούς εσωτερικούς χώρους, δημιουργώντας ένα νεανικό, ευχάριστο μέρος. Οι εσωτερικοί χώροι συμπληρώνονται από έργα της Αργεντινής καλλιτέχνιδας Valentina Chiappero: το έργο της τιτλοφορείται "SACADO", που μεταφράζεται ως «βγαλμένο από το πλαίσιο».

pierattelliarchitetture-yellow-square-ph-iuriniccolai-lr-10-FyN0q.jpg
Ανατρέξτε στην gallery για να ανακαλύψετε περισσότερες φωτογραφίες του YellowSquare!