fbpixel

Search icon
Search
Ένα μικρό διαμέρισμα στην Aθήνα μεταμορφώθηκε στο ιδανικό σπίτι
INTERIORS

Ένα μικρό διαμέρισμα στην Aθήνα μεταμορφώθηκε στο ιδανικό σπίτι

Το K_AL apartment ανασχεδίασαν οι AR03412 Studio


Σε ένα από τα πρώτα κτίρια κατοικιών της Αθήνας στο Ψυχικό, οι AR03412 Studio ανακαίνισαν ένα διαμέρισμα του 1969. Το “K_AL Apartment” αποτελεί έναν ανανεωμένο χώρο, ελεύθερης κάτοψης με ενιαίους δωμάτια και θέα προς τη γέφυρα Calatrava και το βουνό του Υμηττού.

Η χρήση ημιδιάφανων υλικών στο σπίτι εξυπηρετεί τη διάχυση του φυσικού φωτός στο εσωτερικό του διαμερίσματος, ενώ pastel και γήινες αποχρώσεις σε συνδυασμό με συγκεκριμένες μαύρες λεπτομέρειες, δημιουργούν ένα εκλεπτυσμένο μίγμα διαχρονικότητας.

living-room-1-GDzSg.gif

Το έργο “K_AL Apartment” αφορά συνολικά την ανακαίνιση ενός μικρού διαμερίσματος με εκπληκτική θέα στο εμβληματικό Calatrava της πρωτεύουσας και στο όρος του Υμηττού.

Στην ουσία, πρόκειται για ένα παλιό διαμέρισμα, χαρακτηριστικό παράδειγμα των πρώτων αστικών πολυκατοικιών της Αθήνας. Βρίσκεται στη συνοικία του Νέου Ψυχικού σε μία παλιά πολυκατοικία κατασκευής του '69. Η κατοικία αποτελούταν από πολλούς μικρούς χώρους και ως εκ τούτου, δεν μπορούσε πλέον να ικανοποιήσει τις ανάγκες των ιδιοκτητών, γι' αυτό και μετατράπηκε σε έναν δημιουργικό, εμπνευσμένο λειτουργικό χώρο που θα εξυπηρετεί τις σημερινές απαιτήσεις τους. 

Η κεντρική ιδέα αυτής της πρότασης ήταν να δημιουργηθεί η εντύπωση ενός μεγαλύτερου χώρου, όπου το φως θα πλημμυρίζει το διαμέρισμα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό, επιτεύχθηκε μέσω της συνένωσης των μικρών δωματίων σε μία open plan διάταξη που περιλαμβάνει την κουζίνα και ένα άνετο καθιστικό. 

2.jpg

Η κατεδάφιση της παλιάς τοιχοποιίας και η ανακατανομή βασικών λειτουργικών χώρων έχουν διευκολύνει τη διάχυση του φωτός σε όλο το διαμέρισμα, δημιουργώντας έτσι ένα πολύ φωτεινό χώρο.

Με τον νέο σχεδιασμό το σπίτι διαχωρίστηκε σε τρεις βασικούς χώρους: ένα νέο ευρύχωρο καθιστικό, ένα υπνοδωμάτιο με walk-in-closet κι ένα λουτρό. Η κουζίνα ενσωματώνεται πλήρως στο καθιστικό μέσω μιας ξύλινης καμπύλης κατασκευής που διατρέχει το δωμάτιο και διαχωρίζει αυτό το βασικό χώρο διημέρευσης από το υπόλοιπο διαμέρισμα. Οι καμπύλες γραμμές διευκολύνουν τη συνεχή ροή κινήσεων σε όλο αυτό το κύριο μέρος του διαμερίσματος.

Πίσω από τη γυάλινη πόρτα της ξύλινης κατασκευής, ένας διάδρομος οδηγεί κατευθείαν στο υπνοδωμάτιο, όπου ένα γήινο χρώμα διαχέεται σε κάθε κάθετη και οριζόντια επιφάνεια διαμορφώνοντας έναν ομογενοποιημένο χώρο, που εκπέμπει ηρεμία και αγκαλιάζει τον χρήστη.

3.jpg

Παρακείμενοι χώροι, όπως το μπάνιο και το δωμάτιο-γκαρνταρόμπα βρίσκονται διακριτικά πίσω από κρυφές πόρτες, που προκαλούν μια ενδιαφέρουσα ψευδαίσθηση.

Τέλος, τα ημιδιαπερατά υλικά, όπως το γυαλί, οδηγούν το φυσικό
φως στα εσωτερικά δωμάτια δημιουργώντας μια ιδανική κατάσταση διαβίωσης
των ιδιοκτητών. 

Τα υπόλοιπα χρώματα και υλικά που χρησιμοποιούνται, όπως το ξύλο, στοχεύουν στη δημιουργία ενός «ζεστού» περιβάλλοντος. Patel χρώματα, ξύλινες επιφάνειες, διακριτικές ποσότητες μαύρων στοιχείων και γήινες αποχρώσεις συνδυάζονται και έχουν ως αποτέλεσμα ένα εκλεπτυσμένο μείγμα διαχρονικότητας.

Ανακαλύψτε στη gallery περισσότερες φωτογραφίες! 

Φωτογραφία: Νίκος Αλεξόπουλος