fbpixel

Search icon
Search
Ένα κάστρο του 12ου αιώνα μετατράπηκε σε ένα παραμυθένιο σπίτι
INTERIORS

Ένα κάστρο του 12ου αιώνα μετατράπηκε σε ένα παραμυθένιο σπίτι

Περιηγηθείτε στους χώρους του και μεταφερθείτε σε μια άλλη εποχή


Δε δημιουργούνται κάθε μέρα ζεστά και μινιμαλιστικά σπίτια σ' έναν αυστριακό πύργο, βγαλμένο από κάποιο παραμύθι! Το συγκεκριμένο μάλιστα, βρίσκεται στο Σάλτζμπουρκ στην Αυστρία, χτίστηκε τον 12ο αιώνα, και στο εσωτερικό του πωλούνταν πυρομαχικά. «Ήταν ένα πολύ εκκεντρικό σενάριο εξαρχής κι ένα συναρπαστικό πρότζεκτ ν' αναλάβει κανείς» λέει ο Mark Gillette, σχεδιαστής εσωτερικών χώρων. Ο ίδιος έχει συνεργαστεί στενά ξανά στο παρελθόν με την ιδιοκτήτρια, την Κόμισσα Elizabeth Eltz, για κάποια ακόμα πιο απαιτητικά πρότζεκτ, οπότε το συγκεκριμένο σπίτι, του φαινόταν σχεδόν... παιχνιδάκι.

«Ήξερα ότι ο Mark θα δημιουργούσε ευφυώς ένα κομψό, άνετο σπίτι και θα δούλευε μέσα στα αυστηρά, αλλά ταυτόχρονα δημιουργικά πλαίσια της αρχιτεκτονικής που με εκφράζει», λέει η Eltz, προσθέτοντας, «αυτό ήταν μακράν το πιο φιλόδοξο έργο που έχουμε αναλάβει από κοινού». Ο Κόκκινος Πύργος, όπως ονομάζεται, στις αρχές του 19ου αιώνα ανήκε στην κυριότητα της οικογένειας Frey, η οποία το άφησε με πλούσια διακοσμητικά στοιχεία από διαφορετικές χρονικές περιόδους. 

Πρόκειται για ένα πολύ εκκεντρικό μείγμα μπαρόκ αισθητικής και αναγεννησιακής ομορφιάς. Αυτό που εντυπωσιάζει, όμως περισσότερο σε αυτό το σπίτι είναι η τοποθεσία. «Βρίσκεται κάπου στην ύπαιθρο, ψηλά σε βουνό, από όπου βλέπετε τις στέγες της πόλης», αναφέρει ο Gillette. «Είναι εξαιρετικό». Η Κόμισσα Eltz προσθέτει: «Γοητευτήκαμε πολύ από την ιδιαίτερη θέση του οικοδομήματος -προσφέρει ιδιωτικότητα, είναι απομονωμένο από την αστική βουή, αλλά ταυτόχρονα δεν είμαστε απομονωμένοι». 

fs-mgillette-salzburgtower-panelsalon3-hero.jpg

Η παρούσα ιδιοκτησία αναγράφεται ως Εθνικό Μνημείο στο Salzburg της Αυστρίας, οπότε, όπως καταλαβαίνεται, η διαδικασία ανοικοδόμησης και ανακαίνισης ήταν αρκετά χρονοβόρα και απαιτητική διαδικασία. Πάντως το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό και θυμίζει σίγουρα κάτι από παραμύθι. Γενικότερα, ο σκοπός ήταν να διατηρηθεί λίγη από την αριστοκρατική του αίγλη, αλλά ταυτόχρονα να το κάνουν να φαίνεται και πιο σύγχρονο, συμβαδίζοντας με το στιλ της εποχής. 

Μια ακόμα πρόκληση ήταν να επιτευχθεί μια σχετική χρονική συνέπεια, καθώς λόγω των αιώνων ζωής που μετρά το κτίριο, διαθέτει στοιχεία που εκπροσωπούν και διαφορετικές εποχές, όπως η πέτρα, το τούβλο και το ξύλο. «Αυτό που δε θέλαμε, ήταν να δημιουργήσουμε μια ιστορία που να μην έχει συνοχή και να μεταπηδά από τη μια εποχή στην άλλη» λέει ο Gillette. 

fs-mgillette-salzburgtower-library2-hero.jpg

Επιπλέον, η Κόμισσα και ο σύζυγός της αναγκάστηκαν να ανεγείρουν μια σύγχρονη πτέρυγα στη θέση ενός τμήματος του σπιτιού που ήταν γκρεμισμένο, δίνοντας την απαραίτητη προσοχή ώστε να δένει με το σύνολο. Το νέο, μοντέρνο σαλόνι δε θυμίζει σε τίποτα την παραδοσιακή εξωτερική όψη. Για παράδειγμα, θα δείτε λευκούς αναπαυτικούς καναπέδες, πίνακες ζωγραφικής και έργα σύγχρονης τέχνης, έντονες αποχρώσεις, λευκούς τοίχους και ένα μεγάλο coffee table, πάνω στο οποίο έχουν τοποθετηθεί βιβλία. Ολόκληρο το δωμάτιο, μάλιστα, είναι ιδιαίτερα ευήλιο, αφού υπάρχουν υπερμεγέθη παράθυρα, που αφήνουν το φυσικό φως να εισχωρήσει ελεύθερα.

Για να επιπλώσουν το σπίτι, χρησιμοποιήθηκαν κομμάτια από προηγούμενα σπίτια των ιδιοκτητών, επιλέγοντας κομμάτια από έργα τέχνης, κειμήλια με συναισθηματική αξία και αντίκες που ταίριαζαν απόλυτα. «Δεν ήθελαν τίποτα που να φαίνεται ψεύτικο, αλλά όλα να δείχνουν πως έχουν τη σημασία τους στο σπίτι και δημιουργούν μια πετυχημένη ισορροπία ανάμεσα στο ιστορικό και το σύγχρονο. Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι ο Gillette αναβάθμισε το περιβάλλον του πύργου χρησιμοποιώντας τοπική παγετώδη πέτρα του Σάλτζμπουργκ για τα δάπεδα σε όλα τα μπάνια, κομμένα με τέτοιο τρόπο που να του δίνουν μια γκριζοπράσινη λάμψη.

Ένα ακόμη δωμάτιο που αξίζει την προσοχή μας είναι και το υπνοδωμάτιο, μέσα στο οποίο επιλέχθηκε το λευκό και το σκούρο μπλε, ενώ σε μερικά σημεία επιλέχθηκαν και οι γήινες αποχρώσεις, όπως το μπεζ και το καφέ, που ταιριάζουν υπέροχα. Ο τέλειος συνδυασμός! Φυσικά, και σε αυτό το δωμάτιο υπάρχουν πίνακες ζωγραφικής και έργα τέχνης, προσδίδοντας μια αρχοντική και αριστοκρατική πινελιά. Μάλιστα, το μπλε επιλέχθηκε και σε άλλα υπνοδωμάτια του σπιτιού, αλλά αντί να συνδυαστεί με γήινες αποχρώσεις «μπλέχτηκε» με το ξύλινο στοιχείο, δημιουργώντας έναν ρετρό αέρα στο ύφος της διακόσμησης. Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα είναι πραγματικά ιδιαίτερο και σίγουρα έχει όλη την προσοχή μας!

Δείτε στη gallery περισσότερες φωτογραφίες του κάστρου!