fbpixel

Search icon
Search
Ένα υπερσύγχρονο διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη σε γήινους τόνους
INTERIORS

Ένα υπερσύγχρονο διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη σε γήινους τόνους

Με την υπογραφή του Normless Architecture Studio


Σε έναν χώρο 100τμ, στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, το αρχιτεκτονικό γραφείο Normless Architecture Studio σχεδίασε ένα σύγχρονο διαμέρισμα 3ων δωματίων, με έμφαση στα φυσικά υλικά και τις γήινες αποχρώσεις. Μια κατοικία που έχει τον τρόπο να μας εμπνέει μέσα από το υπερσύγχρονο design της, το οποίο ισορροπεί μοναδικά μεταξύ μοντέρνα και κλασικής αρχιτεκτονικής.

Κύρια στοιχεία της διάταξης του χώρου αποτελούν η κυκλική διάρθρωση της κάτοψης περιμετρικά του πυρήνα του κοινόχρηστου κλιμακοστασίου καθώς και η μεγάλη βεράντα κατά μήκος της κύριας όψης επί της οδού Προξένου Κορομηλά. Προκειμένου να εξασφαλιστεί η λειτουργικότερη διαμόρφωση της κάτοψης, οι χώροι διημέρευσης επιλέχθηκε να τοποθετηθούν στην μπροστινή πλευρά του διαμερίσματος, δημιουργώντας έτσι έναν ενιαίο χώρο κουζίνας - τραπεζαρίας - καθιστικού με άμεση πρόσβαση στη μεγάλη βεράντα, αλλά και στην υπέροχη θέα στο κέντρο της πόλης. 

Τα δύο παιδικά υπνοδωμάτια και το κοινόχρηστο μπάνιο χωροθετήθηκαν στη δυτική πλευρά της πίσω όψης της οικοδομής, ενώ η κυρίως κρεβατοκάμαρα με το ensuite WC βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του διαμερίσματος, ώστε να εξασφαλιστεί η απαραίτητη ιδιωτικότητα των χώρων. Όλα, ωστόσο, δένουν με απίστευτη αρμονία μεταξύ τους, δημιουργώντας ένα αξιοθαύμαστο τελικό αποτέλεσμα.

highres-6-0qh4p.jpg

Πρόθεση του αρχιτεκτονικού γραφείου ήταν να προκύψουν χώροι με καθαρές γραμμές και γήινα χρώματα, όπως τελικά κι έγινε με τεράστια επιτυχία. Οι φυσικές υφές του ξύλου και της πατητής τσιμεντοκονίας συνδυάζονται φανταστικά, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα ηρεμίας, χωρίς μεγάλες εντάσεις και αντιθέσεις. Καμία υπερβολή και τίποτα το περιττό στο αποτέλεσμα.

Σε όλους τους χώρους του διαμερίσματος κυρίαρχη είναι η χρήση των φυσικών κονιαμάτων, σε τοιχοποιίες, οροφές, δάπεδα και άλλους χώρους. Η κουζίνα και το kitchen island, διαχωρίζονται από τον υπόλοιπο ενιαίο χώρο μέσω μιας νοητής χάραξης, η οποία αποτυπώνεται τόσο στο δάπεδο με την αλλαγή του υλικού, όσο και στην οροφή με την αλλαγή του χρώματος. Η φυσική όψη του ξύλου και της τσιμεντοκονίας, συνδυάζονται θεαματικά με τις στιλπνές ανοξείδωτες επιφάνειες, τονίζοντας τις λιτές γραμμές και τις φυσικές αποχρώσεις των υλικών. Στον χώρο του καθιστικού και της τραπεζαρίας η τσιμεντοκονία στην οροφή προσδίδει μια πιο ακατέργαστη όψη εμφανούς σκυροδέματος, κάτι που είναι πραγματικά εξαιρετικά εντυπωσιακό.

Ο σχεδιασμός του καθιστικού ολοκληρώνεται με τη διαμόρφωση μιας ξύλινης διαχωριστικής σύνθεσης μεταξύ του ενιαίου χώρου και του master bedroom. Στη δρύινη αυτή σύνθεση με τις μεταλλικές λεπτομέρειες, ενσωματώνεται η βιβλιοθήκη και η συνεπίπεδη πόρτα του κυρίως υπνοδωματίου. Όλα δείχνου πως αυτές οι earthy αποχρώσεις ήταν η πιο ιδανική επιλογή για το συγκεκριμένο σπίτι. Ο καθένας από τους χώρους εκπέμπει μια απίστευτη ζεστασιά κι έναν cozy χαρακτήρα, που απογειώνει τις αισθήσεις και κάνει δίνει την τέλεια έμπνευση σε κάθε λάτρη του interior designer.

highres-9-id8uk.jpg

Στο εσωτερικό του master bedroom, σε αντίστοιχη λογική σχεδιασμού, οι ενδιάμεσοι τοίχοι και η πόρτα του ensuite μπάνιου επενδύονται με καθρέφτη, οριοθετώντας ένα γυάλινο box, το οποίο αντανακλά το φυσικό φως και προσδίδει μια αίσθηση πολυτέλειας στον χώρο, ενώ παράλληλα τον κάνει να δείχνει μεγαλύτερος. Εσωτερικά του box, η πατητή τσιμεντοκονία επικρατεί, επικαλύπτοντας τους τοίχους, τον χτιστό νιπτήρα και τον πάγκο.

Στο κοινόχρηστο μπάνιο, αλλά και στα υπόλοιπα υπνοδωμάτια του διαμερίσματος, τα φυσικά υλικά και οι απλές γραμμές κυριαρχούν και πάλι, ενώ οι δρύινες επιφάνειες και οι μαύρες μεταλλικές λεπτομέρειες ολοκληρώνουν τον σχεδιασμό σε όλους τους χώρους. Όπως βλέπουμε, στο κάθε δωμάτιο επιλέχθηκαν πολύ συγκεκριμένα υλικά, τα οποία εξασφάλισαν μοντέρνα διάσταση, αλλά κι έναν διαχρονικό χαρακτήρα, που δεν πρόκειται να θεωρηθεί out όσα χρόνια κι αν περάσουν και όσο οι τάσεις στο design διαμορφωθούν.

Περιηγηθείτε στην gallery για να ανακαλύψετε περισσότερες φωτογραφίες της κατοικίας!

Φωτογραφίες: Γιώργος Σφακιανάκης