fbpixel

Search icon
Search
Ένα έξυπνο σπίτι που σε λίγα τετραγωνικά χωράει τα πάντα
INTERIORS

Ένα έξυπνο σπίτι που σε λίγα τετραγωνικά χωράει τα πάντα

Το Alvic Smart Home έχει την υπογραφή του αρχιτέκτονα Héctor Ruiz-Velázquez


Ένα διαμέρισμα μόνο 28 τ.μ. ένα μοναδικό μοντέλο οικολογικού σχεδιασμού, ένας χώρος χτισμένος με αρθρωτό και απόλυτα προσαρμόσιμο τρόπο, που μπορεί να αλλάξει τέλεια την κλίμακα και τα σχήματά του, σύμφωνα με τις ανάγκες της εποχής αλλά και των ιδιοκτητών του.

Όταν η κίνηση ρέει στον χώρο, τα κενά στο ύψος και η αντίθεση των επιπέδων σε ολόκληρη την προέκταση των τριών αξόνων, δημιουργούν μια νέα living αίσθηση στο έξυπνο αυτό σπίτι από τον αρχιτέκτονα Hector Ruiz Velázquez.

Αυτή η καινούρια φιλοσοφία στέγασης μεγιστοποιεί τη χρηστικότητα, δημιουργώντας έναν τύπο κατασκευής εντελώς απαλλαγμένο από στερεότυπα και διακοσμητικές συμβάσεις. Ο σχεδιασμός της κατοικίας δομεί τον χώρο τρισδιάστατα, σε πλάτος, μήκος και ειδικά σε ύψος, στα μόλις 28 τ.μ. που είναι διαθέσιμα στην κάτοψη του έργου.

3-AUnW5.jpg

Οι στόχοι του design ήταν να δημιουργηθεί ένας χώρος χωρίς όρια, αποφεύγοντας την κλασική οριζόντια διαμερισματοποίηση των δωματίων, ώστε να αντιμετωπίζεται ως ένα τρισδιάστατο αντικείμενο. Με εναέριες αντιπαραθέσεις κενών και πλήρων, μπλοκ υλικών διαμορφώνουν έναν νέο ορίζοντα του εσωτερικού, χάρη στη χρήση ενός πολυλειτουργικού υλικού επένδυσης Alvic που επιτρέπει τη σύνδεση των δωματίων μεταξύ τους. Το υλικό ενώνεται, από το ένα επίπεδο στο άλλο, ενώ παραμένει πιστό στο «μονοπάτι» που έχει φανταστεί ο αρχιτέκτονας.

Η αντιπαράθεση τριών μπλοκ (πέτρα, ξύλο, σοβάς) που δημιούργησαν έναν εσωτερικό ορίζοντα βοηθά να δοθεί μια μεγαλύτερη αντίληψη κλίμακας στο μικρό διαμέρισμα. Καθένα από τα ξύλινα μπλοκ στο εσωτερικό του έχει διαφορετικό: το ξύλινο πάνελ που μοιάζει με μαύρο μαρμάρο περιλαμβάνει κουζίνα, μπάνιο και αποθήκη. 

4-pa3sK.jpg

Η επιτυχία αυτού του έργου είναι το εύρος των λειτουργιών και των προοπτικών μιας μικρής κάτοψης, μια σύγχρονη εκδοχή του living lounging όπου η κίνηση του κατοίκου με τρισδιάστατο τρόπο ξυπνά το ενδιαφέρον για εξερεύνηση του χώρου με εκπληκτικό και δυναμικό τρόπο. Αυτός ο τύπος χωρικής διάταξης ενισχύει την ευελιξία, την κίνηση και τη σωματική δραστηριότητα μέσα σε ένα σπίτι.

Η ανάγκη μας για κατοικησιμότητα υπερβαίνει τη διαθεσιμότητα τετραγωνικών μέτρων κατασκευής ως αξία κατοικίας. Έχει να κάνει με τη συναισθηματική χωρική ικανότητα που μας προσφέρουν οι χώροι, εστιάζοντας στο να μας κάνουν να κινούμαστε με ελευθερία και άνεση μέσα τους, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά.

loft-alvic-hector-ruiz-velazquez-casa-decor-2019-2-9FD9r.jpg

Αυτό το διαμέρισμα ξεπερνά την τυπική κατανομή και δίνει ελευθερία στο άτομο που το κατοικεί. Είμαστε πολύ περισσότερο από κάτοικοι, είμαστε πολυαισθητηριακά όντα που χρειάζονται πιο ολοκληρωμένες απαντήσεις, που αγκαλιάζουν την πληρότητα της ύπαρξης, τόσο σωματικής όσο και πνευματικής, και στην πραγματικότητα αυτό είναι κάτι που γενικά λείπει από τα σπίτια μας, ειδικά στον βιομηχανοποιημένο δυτικό μας κόσμο.

Το κεντρικό υλικό του έργου είναι η ανακύκλωση ξύλινων πάνελ από MDF (Medium Density Fibreboard), της φημισμένης μάρκας ALVIC. Σε αυτόν τον εσωτερικό χώρο, 100% κατασκευασμένο με το συγκεκριμένο υλικό αποκαλύπτονται οι τεράστιες δυνατότητες μεταμόρφωσης και ευελιξίας που μπορεί να προσφέρουν σε ένα σπίτι. Το αποτέλεσμα είναι μια μαγική ατμόσφαιρα που «τυλίγει τις αισθήσεις» και επιτρέπει νέες αντιλήψεις πολύ πιο κοντά στη φύση - από ό,τι επιτυγχάνεται στα συνηθισμένα σπίτια.

Αποτελεί ένα διαμέρισμα σχεδιασμένο και συναρμολογημένο ως κιτ, όλοι οι όγκοι είναι έπιπλα από ξύλο που είναι κατασκευασμένα με ανακυκλωμένο υλικό και ο καθένας είναι προσεκτικά συστηματοποιημένος και κατασκευασμένος στο εργοστάσιο με όλο τον κανονισμό κατασκευής του υλικού που απαιτείται. 

2-cwFE3.jpg

Θυμηθείτε ότι χρησιμοποιείται αυτό το είδος υλικού που βοηθά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, είναι ανανεώσιμο. Άλλωστε, η παραγωγή ξύλου απαιτεί πολύ λιγότερη ενέργεια, ενώ είναι καλό για την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων, είναι ανθεκτικό και δομικά πολύ ισχυρό.

Πρόκειται για έναν βιώσιμο σχεδιασμό, ένα εποικοδομητικό, συστηματοποιημένο και έξυπνα αρθρωμένο μοντέλο οικολογικού σχεδιασμού σύμφωνα με τις ανάγκες της εποχής μας, ένας χώρος χτισμένος με αρθρωτό και απόλυτα προσαρμόσιμο τρόπο που μπορεί να αλλάξει τέλεια την κλίμακα και το σχήμα του.

Ανατρέξτε για περισσότερες φωτογραφίες στη gallery!