fbpixel

Search icon
Search
Ένα ανακαινισμένο διαμέρισμα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με ιδιαίτερο χαρακτήρα
INTERIORS

Ένα ανακαινισμένο διαμέρισμα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με ιδιαίτερο χαρακτήρα

Με την αρχιτεκτονική υπογραφή των Makridis Associates


Το διαμέρισμα βρίσκεται σε μια τυπική πολυκατοικία της δεκαετίας του 1970, στο κέντρο της πόλης και αναπτύσσεται στον τελευταίο όροφο. Οι ιδιοκτήτες, θέλοντας να αλλάξουν ριζικά την αισθητική αλλά και τη λειτουργία των χώρων, ζήτησαν από τους μελετητές να δημιουργήσουν ένα σύγχρονο, μοντέρνο περιβάλλον που θα μπορεί να καλύψει τις νέες τους ανάγκες.

Έτσι, η λειτουργική οργάνωση των χώρων άλλαξε ριζικά, καθώς όλη η κυκλοφορία του διαμερίσματος πλέον γίνεται περιμετρικά του όγκου του κεντρικού κλιμακοστασίου, ο όγκος του οποίου επενδύθηκε από κατάλληλα επεξεργασμένη φυσική ξυλεία, δημιουργώντας μία ενδιαφέρουσα εικόνα μέσα στο διαμέρισμα. Η ξύλινη επιφάνεια καρυδιάς "αγκάλιασε" όλες τις εσοχές της παλιάς κατασκευής με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν χώροι αποθήκευσης και φωτίστηκε περιμετρικά, ώστε να αναδειχθεί το ανάγλυφο και η φυσικότητά της.

svd9950.jpg
svd9585.jpg

Σχεδιαστικά μεγάλη πρόκληση ήταν η επιλογή οργάνωσης της κουζίνας, αφού επιλέχθηκε να χωροθετηθεί σε συνέχεια του καθιστικού και της τραπεζαρίας, δημιουργώντας έναν ενιαίο χώρο με άπλετο φυσικό φωτισμό για όλη την ημέρα. 

Στον χώρο του καθιστικού μία αναδιπλούμενη επιβλητική μεταλλική μαύρη επιφάνεια αναπτύσσεται και δημιουργεί τη βιβλιοθήκη, το τζάκι και ράφια για αντικείμενα. Η οροφή του ενιαίου μεγάλου χώρου επενδύθηκε με κατάλληλα επεξεργασμένη φυσική ξυλεία, δημιουργώντας έναν ζεστό και άνετο χώρο. Σε όλα τα κοινόχρηστα δάπεδα και στα μπαλκόνια εφαρμόστηκε πατητή τσιμεντοκονία δίνοντας την αίσθηση της οπτικής συνέχειας, καθώς χάνονται τα όρια του εσωτερικού με τον εξωτερικό χώρο.

svd9286.jpg

Μεγάλη πρόκληση αποτέλεσε ο χώρος του υπνοδωματίου, καθώς επιλέχθηκε η ενοποίησή του με το master bathroom και το dressing room. Το τελευταίο χωροθετείται ανάμεσα από το δωμάτιο και το λουτρό, δημιουργώντας ένα μεταβατικό αλλά παράλληλα λειτουργικό στάδιο. Μεγάλες επιφάνειες από fume τζαμαρίες δίνουν την αίσθηση του βάθους στον χώρο. Για το master bathroom, ο συνδυασμός της πατητής τσιμεντοκονίας, των ξύλινων επίπλων, των μαύρων custom-made σωλήνων θέρμανσης και των μαύρων αξεσουάρ δημιουργεί έναν ιδιαίτερο και μοναδικό χώρο. Παράλληλα, η διεύρυνση του παραθύρου και η τοποθέτηση φυτών στον φωταγωγό δίνουν μία διαφορετική αίσθηση στο λουτρό. 

svd9462.jpg


Στο παιδικό υπνοδωμάτιο μία υπερμεγέθη συρόμενη πόρτα το ενοποιεί με το βοηθητικό δωμάτιο,  δημιουργώντας έναν μεγάλο ενιαίο χώρο για παιχνίδι. 

Σε όλο το διαμέρισμα κυριαρχούν τα γήινα χρώματα και τα φυσικά υλικά (καρυδιά), ενώ η καθαρότητα στις φόρμες, ο ιδιαίτερα προσεγμένος φωτισμός και η αρμονική σύνθεση των χρωμάτων και υλικών, συνθέτουν έναν χώρο με ιδιαίτερο χαρακτήρα και ξεχωριστή ατμόσφαιρα.  Οι εργασίες ανακαίνισης περιλάμβαναν και την ενεργειακή αναβάθμιση του χώρου, αφού οι εξωτερικές τοιχοποιίες επενδύθηκαν με ισχυρά μονωτικά υλικά και ειδικά επιχρίσματα. Ακόμη, σε όλα τα ανοίγματα τοποθετήθηκαν νέα κουφώματα θερμοδιακοπής με ενεργειακούς υαλοπίνακες, ενώ τέλος, υιοθετήθηκαν και τα κατάλληλα συστήματα σκίασης. 

Η κατασκευή και η επίβλεψη της κατοικίας είναι της Casatec SA.

Φωτογραφία Studio VD Nikos Vavdinoudis- Christos Dimitriou

www.makridisassociates.com

GLOW LOVES

Ανακαλύψτε τα 8 κορυφαία εστιατόρια της Βαρκελώνης
TASTE

Ανακαλύψτε τα 8 κορυφαία εστιατόρια της Βαρκελώνης