fbpixel

Search icon
Search
Emmanuelle Béart: Οι πόρτες του ιστορικού «Ολύμπιον» υποδέχονται απόψε την femme fatale του γαλλικού σινεμά
ARTS & CULTURE

Emmanuelle Béart: Οι πόρτες του ιστορικού «Ολύμπιον» υποδέχονται απόψε την femme fatale του γαλλικού σινεμά

Μια special καλεσμένη θα παρακολουθήσει μαζί μας την πρόσφατη ταινία στην οποία πρωταγωνιστεί


Διαχρονικά λαμπερή, εκπρόσωπος του θηλυκού αισθησιασμού έχει αναδειχθεί ως η μεγάλη κυρία της γαλλικής υποκριτικής. Η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, Emmanuelle Béart, θα τιμήσει απόψε το βράδυ με την παρουσία της την προβολή της ταινίας «Πάρε με αγκαλιά/ L'étreinte», στην οποία έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Στο «Ολύμπιον», μια από τις ιστορικές έδρες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όλα είναι έτοιμα για την μεγάλη άφιξή της.

Μια ταινία που συγκινεί

etreinte.jpg

Η ταινία «Πάρε με αγκαλιά/ L'étreinte» κυκλοφόρησε στις 19 Μαΐου 2021 σε σενάριο των Ludovic Bergery και Julien Boivent και σκηνοθεσία του Ludovic Bergery. Αποτελεί ένα κοινωνικό-αισθηματικό δράμα, το οποίο πραγματεύεται την ουσία της «αλλαγής πλεύσης» στην πορεία μιας γυναίκας μετά από ένα δυσάρεστο προσωπικό βίωμα. Έντονα συμβολικός ο χαρακτήρας της μέσα από την μοναδική ερμηνεία της Emmanuelle Béart, η οποία συνοδεύεται εξαιρετικά από τις συγκινητικές μελωδίες του David-François Moreau.

Από την Γαλλική Ριβιέρα στο Μόντρεαλ του Καναδά

Η Emmanuelle Béart γεννιέται στις 14 Αυγούστου του 1963 στο εξωτικό Σεν Τροπέ. Είναι καρπός του έρωτα του ποιητή, μουσικού και τραγουδιστή Γκι Μπεάρ, λιβανέζικης καταγωγής, με την πρώην μοντέλο και ηθοποιό Ζενεβιέβ Γκαλεά, ιταλοελληνικής καταγωγής. Έχει μια ετεροθαλή αδερφή, την Ève από την πλευρά του πατέρα της και έξι ετεροθαλή αδέρφια από την πλευρά της μητέρας της. Στα τέλη της εφηβείας της, περνάει τις καλοκαιρινές της διακοπές με την αγγλόφωνη οικογένεια ενός στενού φίλου του πατέρα της στο Μόντρεαλ, η πόλη - σταθμός στην μετέπειτα καριέρα της καθώς εκεί συναντά τον σκηνοθέτη Ρόμπερτ Άλτμαν που την ενθαρρύνει να γίνει ηθοποιός.)

Η καριέρα που την εξύψωσε

Παίρνοντας τον ρόλο υποκριτικής στην ταινία «Tomorrow's Children» του 1976, ξεκινούν όλα. Μικρές εμφανίσεις στην τηλεόραση χτίζουν σιγά - σιγά το πάθος της για την ηθοποιία οδηγώντας την σε σπουδές δραματικής τέχνης στο Παρίσι μετά την αποφοίτησή της από το Collège International Marie de France στο Μόντρεαλ. Από τότε η μία καλλιτεχνική επιτυχία διαδέχεται την άλλη, από την ταινία «Manon des Sources» του 1986 κατακτώντας το βραβείο Σεζάρ του 1987 για τον καλύτερο δεύτερο γυναικείο ρόλο. Ξεχωριστές εμφανίσεις της κεντρίζουν το ενδιαφέρον του κοινού όπως στην ταινία του 1987 «Ραντεβού με έναν άγγελο», στην οποία πρωταγωνιστεί ως ο άγγελος.

emmanuelle-beart.jpg

Οι υποψηφιότητες δεν σταματούν, καθώς το 1995, κερδίζει το βραβείο Silver St. George ως η καλύτερη ηθοποιός στο 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μόσχας για τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην ταινία «A French Woman» και είναι υποψήφια για άλλα επτά βραβεία Σεζάρ και λαμβάνει υποψηφιότητες για την καλύτερη υποσχόμενη ηθοποιό για τις ταινίες «A Strange Passion» και «Love on the Quiet» Ακολούθησαν υποψηφιότητες Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας για τις ταινίες «Children of Chaos», «La Belle Noiseuse», «Un cœur en hiver», «Nelly et Monsieur Arnaud» και «Les Destinées Sentimentales».

Τα «φλογερά» αντίτυπα

Ακολουθώντας επιτυχημένα και την καριέρα ενός καταξιωμένου μοντέλου ξεχωρίζει ξανά. Είναι μια γυναίκα χωρίς προκαταλήψεις και γεμάτη ελευθερία να εκφράσει καθετί που λατρεύει. Χωρίς φόβο και ανασφάλεια, ποζάρει γυμνή στο τεύχος της 5ης Μαΐου 2003 της γαλλικής έκδοσης του περιοδικού Elle. Σπάει τα ταμεία με ολόκληρη τη σειρά των 550.000 αντιτύπων να εξαντλείται σε μόλις τρεις ημέρες, καθιστώντας το τεύχος με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην ιστορία της μόδας.

emmanuelle-beart-Fbkco.jpg

Η βαθιά ανθρωπιστική παιδεία

Η Emmanuelle Béart ακολουθεί το αλτρουιστικό της ένστικτο ταξιδεύοντας σε αποστολές στην Κένυα όντας βασικός ambassador της UNICEF από το 2002 έχοντας διεθνές διπλωματικό διαβατήριο. Δεν ξεχνάει κανείς το έτος 1997, όταν η ίδια συλλαμβάνεται στο Παρίσι για την προάσπιση των δικαιωμάτων παράνομων μεταναστών.

Την περιμένουμε απόψε γνωρίζοντας πόσο πολύ αγαπάει την Ελλάδα κάθε φορά που την επισκέπτεται. Κρατάμε την σημαντική ατάκα της στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Δημήτρη Ρηγόπουλο το 2002 στην «Καθημερινή» λέγοντας : «Δεν είμαι στραμμένη ούτε προς το παρελθόν, ούτε προς το μέλλον. Πριν, για παράδειγμα, όταν σας άκουγα να μιλάτε ελληνικά, στ’ αυτιά μου ηχούσε σαν μουσική. Κι αυτό ήταν υπέροχο»

Info: Η ταινία ««Πάρε με αγκαλιά/ L'étreinte» θα προβληθεί απόψε στο «Ολύμπιον» στις 20:30

Βγάζουμε εισιτήρια: www.viva.gr/tickets

Για περισσότερα: linktr.ee/filmfestivalgr