fbpixel

Search icon
Search
Έλλειψη βιταμίνης D: 6 προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να προσέξετε
WELLNESS

Έλλειψη βιταμίνης D: 6 προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να προσέξετε

Η βιταμίνη D καταφέρνει να σας θωρακίσει ενάντια στις απαιτήσεις της σύγχρονης καθημερινότητας


Γνωρίζατε ότι η ανεπάρκεια της βιταμίνης D είναι η πιο συχνή διατροφική ανεπάρκεια στον κόσμο; Κι όμως, φυσικά μπορείτε να εμφανίσετε ανεπάρκεια εάν δεν λαμβάνετε αρκετή μέσω της διατροφής ή της έκθεσης στο ηλιακό φως. Υπάρχουν επίσης ορισμένες παθήσεις και φάρμακα που δυσκολεύουν το σώμα σας να παράγει βιταμίνη D. Επιπλέον, χαμηλά επίπεδά της μπορεί να προκαλέσουν μυϊκή αδυναμία, κόπωση, απώλεια μαλλιών και πολλά ακόμα συμπτώματα. Η συγκεκριμένη βιταμίνη επηρεάζει τα περισσότερα συστήματα του σώματος και είναι σημαντική για τη συνολική υγεία. Ακόμα κι έτσι, ωστόσο, μπορεί να μην παρατηρήσετε συμπτώματα.

Παρακάτω εμείς σας τα αναλύουμε καλύτερα! 

1. Πόνος στα οστά και στους μυς

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει συσχέτιση μεταξύ των συχνών μυϊκών πόνων και της αδυναμίας, και της έλλειψης βιταμίνης D. Παράλληλα, ο πόνος στα οστά και τις αρθρώσεις είναι συχνός, καθώς η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση ασβεστίου από τον οργανισμό - χωρίς αυτήν, μπορεί να εμφανιστεί αυξημένη ευθραυστότητα και πόνος.

2. Κόπωση

Ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα όταν έχετε σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι το αίσθημα χρόνιας, βαθιάς ή ανεπανόρθωτης κόπωσης. Για να προστεθεί σε αυτό, ο κακός ύπνος είναι ένα άλλο σύμπτωμα.

shutterstock-2252473713.jpg

3. Υπερβολική εφίδρωση

Ενώ η υπερβολική εφίδρωση μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, η επίμονη εφίδρωση, ιδιαίτερα στο μέτωπο, μπορεί να είναι μια ανεπαίσθητη ένδειξη. Είναι σημαντικό να εξετάσετε όλες τις πιθανές αιτίες και να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας, εάν είναι απαραίτητο.

4. Υψηλή αρτηριακή πίεση

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να συμβάλλουν σε αυξημένο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης. Εάν αντιμετωπίζετε υπέρταση, η αξιολόγηση της κατάστασής της μπορεί να είναι ένα σοφό βήμα για τη διαχείριση της υγείας σας.

5. Απώλεια μαλλιών 

Είναι απαραίτητο για υγιή μαλλιά που αναπτύσσονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μια ανεπάρκεια στη συγκεκριμένη βιταμίνη μπορεί να προκαλέσει πτώση των μαλλιών ή επιβράδυνση της ανάπτυξής τους, επειδή παρεμβαίνει στον κύκλο ζωής ενός θύλακα. Η αλωπεκία πιστεύεται επίσης ότι σχετίζεται με την ανεπάρκεια της βιταμίνης D.

shutterstock-1011373984.jpg

6. Κατάθλιψη, άγχος και διαταραχές της διάθεσης

Επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι η βιταμίνη D μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην εξισορρόπηση της διάθεσής μας και στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου κατάθλιψης. Τα χαμηλά επίπεδα μπορούν να συμβάλουν στην εποχιακή συναισθηματική διαταραχή και συχνά συνδέονται με συναισθήματα υπερβολής, θλίψης, άγχους, λήθης και θλίψης.