fbpixel

Search icon
Search
Έλενα Χατζηαλεξάνδρου: «Μέσα στα χρόνια η γυναίκα εκπαιδεύτηκε σκληρά να επιβιώνει μέσα σε ένα άδικο, μη προνομιακό για την ίδια, σύστημα»
LIFE & CAREER

Έλενα Χατζηαλεξάνδρου: «Μέσα στα χρόνια η γυναίκα εκπαιδεύτηκε σκληρά να επιβιώνει μέσα σε ένα άδικο, μη προνομιακό για την ίδια, σύστημα»

Η ίδια απενοχοποιεί κάθε έκφανση της σύγχρονης γυναίκας


Διαβάζοντας το βιογραφικό της διαπιστώνει κανείς ότι το όνομά της βρίσκεται πίσω από μερικές από τις πλέον επιτυχημένες ελληνικές κινηματογραφικές παραγωγές. Ταινίες που όλοι αγαπήσαμε, αλλά και παραγωγές που πραγματοποίησε με τη δική της εταιρία, όπως οι βραβευμένες ταινίες «Οξυγόνο» (Βραβείο Κριτικών Fipresci) και «Η χορωδία του Χαρίτωνα» (πρώτο Βραβείο Ποιότητας Παραγωγής στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και πρώτο Βραβείο στο Φεστιβάλ Αλεξάνδρειας). Με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) στο Ηνωμένο Βασίλειο και παρακολουθώντας στη συνέχεια μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο Βασιλικό Κολλέγιο Τέχνης (Royal College of Art), στον τομέα των κινηματογραφικών παραγωγών, ανακάλυψε την κλίση της, δούλεψε σκληρά για πολλά χρόνια και διέπρεψε, ενώ πριν τρία χρόνια έκανε το ντεμπούτο της ως συγγραφέας με την κυκλοφορία του βιβλίου της «Το Φιλί του Θεού».

Ποια είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη γυναίκα του 2023;

Μια λέξη: Απενοχοποίηση. Σε κάθε έκφανση της προσωπικής, κοινωνικής κι επαγγελματικής ζωής της. Από τη διεκδίκηση της ταυτότητάς της αλλά και της ελευθερίας των επιλογών της, μέχρι το δικαιωματικό προνόμιο να μιλά δημόσια χωρίς ίχνος ενοχής για όσα την πληγώνουν. 

Τι προκλήσεις καλείται να αντιμετωπίσει η σύγχρονη γυναίκα;

Να διατηρήσει την ισορροπία ανάμεσα στους διαφορετικούς ρόλους που καλείται να παίξει. 

Ποια θεωρείτε τη μεγαλύτερη δύναμη και τη μεγαλύτερη αδυναμία μιας γυναίκας;

Μέσα στα χρόνια η γυναίκα εκπαιδεύτηκε σκληρά να επιβιώνει μέσα σε ένα άδικο, μη προνομιακό για την ίδια, σύστημα. Ας μην ξεχνάμε ότι στον πλανήτη εξακολουθούν εκατομμύρια γυναίκες να ζουν σε ένα μεσαιωνικό καθεστώς. Αναγκαστικά λοιπόν, ανέπτυξε αρχικά την αντοχή και την προσαρμοστικότητα σε δύσκολα τερέν. Την επικοινωνία και τη συνεργασία για να μπορεί να ανταπεξέλθει συλλογικά στις προκλήσεις. Θα άφηνα τελευταία την ενσυναίσθηση και τη συμπόνοια που είναι καταγεγραμμένα στο DNA της εκ φύσης. Αποφεύγοντας τις γενικεύσεις, θα έλεγα ότι η μοριακή δομή της ψυχοσύνθεσής της την καθιστά ικανή και αποτελεσματική στο να διευκολύνει τη μετάβαση του κόσμου στην νέα εποχή.

Γυναικεία εξουσία: Πόσο λεπτά είναι τα όρια που μπορούν να οδηγήσουν σε κατάχρηση;

Νομίζω ότι οι γυναίκες στο μεγαλύτερο ποσοστό τους δεν θα καταφύγουν εύκολα σε τέτοιες πρακτικές λόγω της καταγραφής στο συλλογικό συνειδησιακό DNA των αδικιών που έχουν υποστεί μέσα στους αιώνες. Βέβαια, οι γενικεύσεις πολλές φορές αποτελούν υπεραπλουστεύσεις αφού η ανθρώπινη φύση έχει την δυνατότητα να αλλοιώνεται από το κέρδος.

Πώς καταφέρνει μια γυναίκα να επιβιώσει σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο;

Με διπλωματία, συνεργασία, αντοχή, διεκδίκηση και σκληρή δουλειά.

Αισθάνεστε απελευθερωμένη με την εικόνα σας; Κατά πόσο η εικόνα είναι μέρος της γυναικείας φύσης και πώς αντιμετωπίζετε τις αλλαγές επάνω σας.

Υπάρχει μια εκβιαστική προσδοκία από τον ανδρικό πληθυσμό και κατ’ επέκταση από τον γυναικείο κοινό ως προς την εικόνα μιας γυναίκας. Στα δίχτυα αυτής της «παγίδας» νομίζω ότι έχουμε μπλεχτεί όλοι μας κατά καιρούς. Κάποιες αποδεσμεύονται γρηγορότερα, κάποιες ποτέ. Δυστυχώς, η περισσότεροι άνθρωποι δεν αποκωδικοποιούν τα όσα τους συμβαίνουν ή απαιτούνται από αυτούς ή επιβάλλουν σε άλλους άθελά τους. Έτσι και η γυναίκα έχει αποδεχθεί ότι η κοινωνική και προσωπική της επιτυχία περνά μέσα από το πόσο επιθυμητή είναι και νιώθει, καθιστώντάς την αυτομάτως ευάλωτη στην κριτική στην προκατάληψη και στην μεροληψία.

Ποιο θεωρείτε το “a-ha moment” σας. Τη στιγμή που «έσπασε η γυάλινη οροφή» και οδηγηθήκατε στην επιτυχία;

Αυτή η ορόφή έχει πολλά επίπεδα. Όσα και αν καταφέρω να «σπάσω» το ένα, θα εμφανίζεται ένα νέο. Κάτι σαν Λερναία Ύδρα. Αυτή είναι η κατάρα αλλά και το δώρο της φιλοδοξίας. Θέλω να πιστεύω ότι η ωριμότητα της ηλικίας θα κατευνάσει τη δίψα μου για κατακτήσεις και θα σταθώ στο τώρα... στη στιγμή που δεν θα ξαναγυρίσει ποτέ. Για μένα αυτή είναι η επιτυχία. Να ζήσω το «τώρα» χωρίς δεύτερες σκέψεις.

Κεφάλαιο οικογένεια. Είναι τελικά η ολοκλήρωση μιας γυναίκας η δημιουργία οικογένειας; Ποια θα ήταν η κληρονομιά που θέλατε να αφήσετε;

Νομίζω ότι οι άνθρωποι ολοκληρώνονται διαφορετικά ο κάθενας. Μακάρι όλοι μας συνειδητά να θέλαμε, αλλά και να μπορούσαμε, να αφήσουμε έναν καλύτερο κόσμο. Θέλω να πιστεύω ότι με τη ζωή και τις επιλογές μου συνέβαλα έστω και ελάχιστα σε κάποιες αλλαγές στους γύρω μου.

Ποια είναι η γυναίκα που για εσάς «σπάει τα στερεότυπα» ;

Εκείνες που έφεραν τις αλλαγές στον κόσμο με την επαναστατική τοποθέτηση τους απέναντι στα πρότυπα των καιρών τους. Νομίζω πάρα πολλές.

Ποιες είναι οι συμβουλές που θα δίνατε στον νεότερο εαυτό σας;

Να πάρει περισσότερα ρίσκα. Η ζωή είναι μικρή.