Τα ένζυμα είναι ένας πολύ διαδεδομένος διατροφικός όρος, όμως πολλοί άνθρωποι δεν κατανοούν τη σημασία του, αλλά και την αξία του. Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία ατόμων και θέλετε να μάθετε κι άλλες πληροφορίες, σχετικά με αυτά τότε συνεχίστε να διαβάζετε παρακάτω.
Τι είναι τα ένζυμα;
Τα ένζυμα είναι πρωτεΐνες που επηρεάζουν την ταχύτητα των χημικών αντιδράσεων χωρίς πραγματικά να συμμετέχουν σε αυτές. Πρόκειται δηλαδή για μια καταλυτική δύναμη που προέρχεται κατά κύριο λόγο από τα κύτταρα.
Ποιες είναι οι ιδιότητες τους;
- Κάθε αντίδραση απαιτεί παρουσία ενός και μόνο ενζύμου
- Το πρωτεϊνικό τμήμα είναι συνδεδεμένο με μια ομάδα ουσιών που μπορεί να είναι κάποιο μεταλλικό ιόν ή βιταμίνη
Ταυτόχρονα αξίζει να σημειωθεί πως η δράση τους επηρεάζεται από ποικίλους παράγοντες, όπως είναι:
- Θερμοκρασία
- Οξύτητα
- Παρουσία αναστολέων και ενεργοποιητών (πχ ο μόλυβδος εμποδίζει τη δράση τους)
Είναι τόσο σημαντικά για τον οργανισμό;
Η απάντηση στην παραπάνω ερώτηση είναι καταφατική, καθώς συμβάλλει σε συγκεκριμένες διαδικασίες, όπως αυτές που έπονται:
- Παραγωγή ενέργειας
- Απορρόφηση οξυγόνου
- Μείωση φλεγμονών
- Καταπολέμηση λοιμώξεων
- Ρύθμιση ορμονών
- Επιβράδυνση γήρανσης
- Μεταφορά τοξικών αποβλήτων
Σε ποια τρόφιμα περιέχονται;
- Ανανάς: Έχει αντικαρκινικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα που βοηθούν στις φλεγμονές και στην πήξη του αίματος
- Μπανάνες: Είναι πλούσιες σε κάλιο, περιέχει αμυλάση (ένζυμο) που διασπά τους υδατάνθρακες
- Τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση: Αποτελούν εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών, όπως το λάχανο, οι πίκλες, το γιαούρτι, το μη παστεριωμένο γάλα και το τυρί.
- Αβοκάντο: Έχει την ιδιότητα να διασπά το λίπος της τροφής, εξαιτίας ενός ενζύμου που περιέχει και ονομάζεται λιπάση. Επιπρόσθετα, βοηθά στη δυσπεψία και στη μείωση των σωματικών φλεγμονών.
- Μέλι: Περιέχει ένζυμα, όπως αμυλάση και διαστάση και δεν πρέπει να εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες. Το επεξεργασμένο μέλι μπορεί να ζεσταθεί, όμως κατ’ αυτόν τον τρόπο καταστρέφονται όλα τα πεπτικά ένζυμα.
- Ακτινίδιο: Περιέχει ένα ένζυμο που ονομάζεται ακτινιδίνη και δρα ως καταλύτης στην πέψη των πρωτεϊνών.
- Ωμά λαχανικά: Ειδικά αυτά που διαθέτουν πράσινο χρώμα, όπως είναι ο μαϊντανός, το μπρόκολο και το σέλινο.
Τα ένζυμα στις βιομηχανίες τροφίμων χρησιμοποιούνται για τη μετατροπή και παραγωγή προϊόντων, αλλά και την τροποποίηση γεύσεων και αρωμάτων εκτός όλων των άλλων. Έτσι, εξηγούνται και πολλά από τα πλεονεκτήματα στις παραγωγικές διαδικασίες με λιγότερο κόστος και τοξικό απόβλητα και πιο στοχευμένα και ασφαλή αγαθά για όλους τους καταναλωτές. Για αυτόν τον λόγο, θα απασχολήσουν ευρύτατα των κλάδων των τροφίμων από εδώ και στο εξής, καθώς όπως προβλέπεται το άμεσο μέλλον θα αποτελούν τους κυρίαρχους του διατροφικού και παραγωγικού «παιχνιδιού».