fbpixel

Search icon
Search
Είστε εσωστρεφείς; Τότε αυτές οι δουλειές είναι τέλειες για εσάς
LIFE & CAREER

Είστε εσωστρεφείς; Τότε αυτές οι δουλειές είναι τέλειες για εσάς

Μια προοπτική που σίγουρα θα σας βοηθήσει


Η λέξη «εσωστρεφής» συχνά χρησιμοποιείται ως συνώνυμο για όποιον είναι ντροπαλός ή ακόμη και κοινωνικά αδέξιος. Και ενώ όλοι όσοι ανήκετε σε αυτή την κατηγορία μπορεί να νιώθετε την ανάγκη για περισσότερο χρόνο με τον εαυτό σας, αυτό δε σημαίνει πως διαθέτετε μια κοινωνική δυσκολία στο να ανταπεξέλθετε στη σταδιοδρομία που έχετε επιλέξει. Έτσι, σε μια μελέτη που έγινε από την Intuit, το 63% των αυτοαπασχολούμενων γυναικών που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, αναγνωρίστηκαν ως εσωστρεφείς, σε σύγκριση με το 37% που βρισκόταν στην αντίθετη μεριά. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι πολλοί επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες και άλλοι αυτοαπασχολούμενοι μπορεί να έχουν εσωστρεφείς τάσεις, οι οποίες μπορεί να διαφέρουν από τις κοινές αντιλήψεις που θέλουν τους εξωστρεφείς ως τους καλύτερους στο κομμάτι της επαγγελματικής κατάρτισης. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν επίσης ότι οι εσωστρεφείς είναι πιο αποτελεσματικοί ηγέτες σε ορισμένα σύνθετα και απρόβλεπτα περιβάλλοντα από τα εξωστρεφή αντίστοιχά τους.

Έτσι, παρακάτω συγκεντρώσαμε όλα εκείνα τα επαγγέλματα που θα σας βοηθήσουν να καταρρίψετε και τις δικές σας περιοριστικές πεποιθήσεις για το τι μπορείτε -και τι όχι- να κάνετε.
mac-book-introvert.jpg

Η βασική ιδέα

Όλοι διαθέτετε διαφορετικές προσωπικότητες, προτιμήσεις και στυλ μάθησης. Και ενώ μπορείτε να αντιληφθείτε τους εσωστρεφείς και τους εξωστρεφείς ως δύο άκρα, αυτό που δε γνωρίζετε είναι πως η πραγματικότητα βρίσκεται κάπου στη μέση. Για αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό να μάθετε προς ποια μεριά κλίνετε έτσι ώστε να ανακαλύψετε και τις δικές σας τάσεις τόσο στην επιλογή της εργασίας όσο και σε πολλά άλλα κομμάτια. Αφιερώστε χρόνο για να σκεφτείτε πράγματα όπως τις καθημερινές σας δουλειές, τις προσδοκίες σας από τους ανθρώπους, το πως αντιλαμβάνεστε τη δυναμική της ομάδας και τέλος εξετάστε τη συνολική πορεία της σταδιοδρομίας σας ώστε να φτάσετε σε ένα αποτέλεσμα.

Μηχανικός

doulia-spiti-introvert.jpg

Ο κλάδος της μηχανικής αποτελείται από μια ευρεία κατηγορία εργασιών με τεράστιες ειδικότητες, από χημικές έως ηλεκτρικές. Ωστόσο, οι περισσότερες θέσεις εργασίας στον τομέα της μηχανικής προσφέρουν τη δυνατότητα της μοναχικότητας και έτσι μπορείτε να συγκεντρωθείτε και να προχωρήσετε όλα όσα επιθυμείτε, χωρίς πολλές προστριβές. Φυσικά, αυτό δε σημαίνει πως δεν χρειάζεστε τους άλλους, αλλά πως η δική σας δουλειά είναι προσωπική υπόθεση.

Φυσικός

Πολλές εργασίες είναι ιδανικές για έναν εσωστρεφή άνθρωπο αλλά αυτή του φυσικού επιστήμονα είναι μια από τις πιο ταιριαστές. Και παρότι πολλοί αντιλαμβάνονται τη φυσική ως ένα απλό πεδίο, πολλές διαφορετικές οπτικές μπορούν να σας οδηγήσουν στη δική σας ιδανική δουλειά. Ασχοληθείτε με την έρευνα, μελετήστε το φυσικό πλούτο και ασχοληθείτε με τα φαινόμενα που κάνουν τη φύση τόσο ξεχωριστή. Ο κόσμος των υποατομικών σωματιδίων, των μορίων και των ατόμων σίγουρα θα σας μαγέψει.

Ελεύθερος Επαγγελματίας

doulia-spiti.jpg

Η λέξη freelancer μπορεί να αναφέρεται σε πολλές διαφορετικές καριέρες. Ως ανεξάρτητοι επαγγελματίες μπορείτε να είστε αυτοαπασχολούμενοι και να μη δεσμεύεστε ή να μη συνδέεστε με κάποιον συγκεκριμένο εργοδότη. Αυτό επιτρέπει μεγάλη ευελιξία, ανεξαρτησία και ελευθερία εργασίας από το σπίτι. Με αυτό τον τρόπο θα βάζετε το δικό σας χρονοδιάγραμμα και θα απολαμβάνετε έναν ευέλικτο τρόπο ζωής που ταιριάζει στη δική σας προσωπικότητα.  

Προγραμματιστής Υπολογιστών

Οι προγραμματιστές μπορούν να επικεντρωθούν είτε στο στήσιμο είτε στη λειτουργία και στον τρόπο εμφάνισης μιας ιστοσελίδας. Ανάλογα με την προσωπικότητά σας, αυτή η εργασία μπορεί να προσαρμοστεί ώστε να είναι ελάχιστα διαδραστική και να εστιάζει περισσότερο στην προσωπική εργασία. Σε αυτό φυσικά θα πρέπει να προσθέσετε πως πλέον όλο και περισσότερες επιχειρήσεις απαιτούν ένα site και έτσι θα βρείτε σίγουρα δουλειά.

Κτηνίατρος

doulia-introvert.jpg

Μήπως μπορείτε να κάνετε relate με το γεγονός πως προτιμάτε να κάνετε παρέα με ζώα συγκριτικά με τους ανθρώπους; Εάν αυτό σας εκφράζει τότε μια απασχόληση σε αυτό τον τομέα μπορεί να αποδειχτεί ιδανική. Η εργασία στον κτηνιατρικό τομέα μπορεί σίγουρα να προσφέρει πολλά καλά σε όσους είστε εσωστρεφείς καλά σε κάποιον με πιο εσωστρεφείς καθώς θα έχετε και το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να περάσετε πολύ χρόνο με τα ζώα. 

Σχεδιαστής Γραφικών

Οι σχεδιαστές γραφικών κάνουν πολλές ανεξάρτητες εργασίες που επικεντρώνονται στην οπτική αφήγηση μιας ιστορίας ή στο στήσιμο ενός περιοδικού. Είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία οπτικών εννοιών, με λογισμικό ή με το χέρι, με στόχο την ανταλλαγή ιδεών με τους καταναλωτές. Το έργο που θα κάνετε εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τομέα που θα επιλέξετε και από τον πελάτη που θα έχετε. Έτσι, αυτό είναι ένα ιδανικό μονοπάτι σταδιοδρομίας για κάποιον που θέλει να περάσει χρόνο «στη ζώνη» της ιδιωτικότητας του επικεντρωμένος στη δημιουργική εργασία.

Διακοσμητής Εσωτερικού Χώρου

diakosmisi-esoterikou-xorou.jpg

Εάν η επιλογή διακοσμητικών αντικειμένων, ο φωτισμός και η ανάλυση σχεδιαγραμμάτων σας ακούγεται ενδιαφέρον και σας αυξάνει τη δημιουργικότητα τότε αυτή η πορεία σταδιοδρομίας μπορεί να είναι ιδανική. Παρόλο που θα πρέπει να συνεργαστείτε με πελάτες κατά την είσοδο σας σε ένα χώρο, το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας σας απαιτεί προσωπική απασχόληση και διαθέτει ελάχιστη κοινωνική αλληλεπίδραση.