fbpixel

Search icon
Search
Είναι τελικά η Ellen DeGeneres ένας από τους χειρότερους ανθρώπους της Αμερικής;
LIFE & CAREER

Είναι τελικά η Ellen DeGeneres ένας από τους χειρότερους ανθρώπους της Αμερικής;

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το όνομά της, διερευνούμε κάθε πτυχή της πολυσυζητημένης παρουσιάστριας και ηθοποιού


Η Ellen DeGeneres θεωρείται εδώ και δεκαετίες μια από τις πιο αγαπητές διασημότητες διεθνώς, καθώς είναι ιδιαίτερα δημοφιλής για τη φιλική και αστεία δημόσια συμπεριφορά της. Τι γίνεται, όμως, όταν τα studio lights σβήνουν κι έρχεται στο προσκήνιο η αληθινή συμπεριφορά ενός προσώπου με απόλυτο star quality, που έχει καθιερωθεί ως το ιδανικό TV icon; Άρα είναι αλήθεια ότι κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις ή ότι η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση;

Ξετυλίγοντας κανείς το κουβάρι της ζωής της σπουδαίας τηλεπερσόνας, αντιλαμβάνεται πως δεν είναι όλα πάντα έτσι όπως φαίνονται και ότι υπάρχουν αυτά τα λιγότερο φαινομενικά σημάδια που έχουν να διηγηθούν πολλά, στα οποία εμείς εστιάσαμε, προσπαθώντας να εξηγήσουμε τα τελευταία γεγονότα που κλονίζουν το κατά τ' άλλα «εξαγνισμένο» όνομά της. 

Get to know her

ellen.jpg

Η Ellen DeGeneres είναι παγκοσμίου φήμης Αμερικανίδα παρουσιάστρια και ηθοποιός με πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό της. Γεννήθηκε στις 26 Ιανουαρίου του 1958 και αποτέλεσε ουκ ολίγες φορές “talk of the town” για θέματα στα οποία η ίδια τοποθετήθηκε κι εξέφρασε την προσωπική της άποψη. Στην πορεία της στον χώρο της δημοσιότητας επηρέασε μεγάλες μερίδες ανθρώπων, πείθοντας ξεχωριστές προσωπικότητες να πιστεύουν ακράδαντα στον εαυτό τους και στα δικά τους θέλω. Φημίζεται σε διεθνές επίπεδο για τις σπουδαίες συνεντεύξεις της σε γνωστά πρόσωπα της showbiz που συχνά παίρνουν τη μορφή μια φιλικής κουβέντας, κάτι που αποδεικνύεται περίτρανα στο The Ellen DeGeneres Show που η ίδια παρουσιάζει.

Ας δούμε, όμως, ένα προς ένα και τα «μελανά» σημεία της καριέρας της που μέχρι πρότινος δεν είχαν βρει το φως της δημοσιότητας και σταδιακά της αποδομούν την εικόνα που έχει «χτιστεί» για εκείνη μέχρι σήμερα.

Success Story 

ellen-6JQr1.jpg

Γεννημένη στη Λουιζιάνα και μεγαλωμένη στο Τέξας έπειτα από τον χωρισμό των γονιών της, η Ellen DeGeneres ούσα σε ηλικία που «έπλαθε» τον χαρακτήρα και τον τρόπο σκέψης της, βίωσε όλα όσα δε θα μπορούσε να φανταστεί τόσο η ίδια όσο και η μητέρα της, καθώς έπεσε θύμα βιασμού από τον πατριό της, κάτι που θέλησε να κρατήσει κρυφό από τη μητέρα της μέχρι τα πρώτα στάδια της ενηλικίωσής της. Ως αναπόφευκτο γεγονός, η έφηβη Ellen θέλησε να ξεφύγει από την ιστορία που της χάρισε τις πιο σκληρές εικόνες. Ταξίδεψε μέχρι τη Νέα Ορλεάνη για να ξεχαστεί, να διευρύνει τους ορίζοντές της και να ακολουθήσει τα επαγγελματικά της όνειρα. Πριν κάνει το μεγάλο βήμα στην κωμωδία, εργάστηκε ως μπαργούμαν, πωλήτρια σε κατάστημα με ηλεκτρικά είδη και σερβιτόρα σε γνωστή αλυσίδα εστίασης.

Άρχισε το stand up comedy το 1981 και πήρε τον τίτλο «Το πιο αστείο Πρόσωπο στην Αμερική» μόλις έναν χρόνο αργότερα. Παίρνοντας μέρος σε πολλές σκηνές που πρωταγωνιστούσε η κωμική διάσταση, η Ellen αγαπήθηκε και ξεχώρισε χάρη στο χιούμορ της και τον τρόπο που αντιμετώπιζε τα πράγματα και τις καταστάσεις. Λίγα χρόνια αργότερα που είχε προσφέρει σημαντικές παραστάσεις στο κωμικό κομμάτι, απέρριψε έναν ρόλο στα Φιλαράκια που της είχε προταθεί, πριν πρωταγωνιστήσει στο Ellen. Της είχαν προτείνει, αρχικά, τον ρόλο της Sandra Bullock στο Speed το 1994, αλλά εκείνη υπέγραψε συμβόλαιο για τη σειρά Ellen, η οποία συνέχισε να προβάλλεται για τέσσερα χρόνια γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία.

The coming out

ellen-wS6zF.jpg

Ήταν 1997 όταν η DeGeneres έκανε coming out ως ομοφυλόφιλη. Η στιγμή που διαδραματίστηκε αυτό το γεγονός ήταν στη δημοφιλή κωμική σειρά Ellen, αποκαλύπτοντάς το στην Oprah, η οποία είχε ρόλο θεραπεύτριας. Εξαιτίας αυτού, έχασε τη δουλειά της από το show καταφέρνοντας, όμως, να πείσει διάσημα και μη πρόσωπα να μιλήσουν ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά τους και τις απόψεις που τους καθιστούν ξεχωριστούς. Μάλιστα, είχε διαρρεύσει η φήμη πως είχε σχέση με τη φίλη της Anne Heche, με την οποία χώρισε έπειτα από τρία χρόνια. Η DeGeneres δεν άργησε να ξαναβρεί τον έρωτα, αυτήν τη φορά στο πρόσωπο της ηθοποιού και φωτογράφου Alexandra Hedison, μια σχέση που ενέκρινε και η μητέρα της δηλώνοντας στη New York Post: «Ως μητέρα, είμαι χαρούμενη που βλέπω το παιδί μου ευτυχισμένο. Έχουν συμβεί τόσα πολλά στην Ellen, που την είχαν καταβάλει». Τα τελευταία χρόνια, είχε βρει το φως της δημοσιότητας η σχέση της με την ηθοποιό Portia de Rossi, με την οποία και παντρεύτηκαν.

Ακολουθώντας μια λαμπρή καριέρα και κάνοντας focus στην αγάπη που αντλούσε από τον κόσμο, η Ellen DeGeneres δεν άργησε να αποδείξει πόσο μεγάλο ταλέντο διέθετε πάνω σε θέματα που σχετίζονταν με την υποκριτική και την παρουσίαση. Μια σειρά από επιτυχίες που διαδέχονταν η μία την άλλη, της χάρισαν επαίνους και σημαντικές στιγμές δόξας και ατελείωτης φήμης: παρουσίασε τα βραβεία Όσκαρ το 2007 και το 2014 -η μόνη γυναίκα που το έκανε μετά την Whoopi Goldberg-, ήταν το κεντρικό πρόσωπο των βραβείων Emmy, έχει πρωταγωνιστήσει στις ταινίες Mr. Wrong (1996), EDtv (1999) και The Love Letter (1999), καθώς και ήταν κριτής στο American Idol για μία χρονιά, στη θέση της Paula Abdul. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, πως η American Express την επέλεξε ως μια από τους εκπροσώπους της για την παγκόσμια διαφημιστική της καμπάνια. Η τελική διαφήμιση ήταν άκρως εντυπωσιακή και απέσπασε εξαιρετικές κριτικές. Bonus, το 2012 κέρδισε το βραβείο Mark Twain για το χιούμορ της, δηλώνοντας με το δικό της ύφος επί του γεγονότος: «Είναι μεγάλη τιμή για εμένα το βραβείο Mark Twain. Το να πάρω το ίδιο βραβείο που έχει δοθεί σε ανθρώπους όπως ο Bill Cosby με κάνει να αναρωτιέμαι... γιατί δεν το είχα πάρει νωρίτερα». Last but not least, καθιερώθηκε ως το απόλυτο TV icon μέσα από το talk show της “The Ellen DeGeneres Show”, κερδίζοντας συνολικά 33 Daytime Emmy Awards.

Fun fact: Γνωρίζατε ότι η Ellen κρύβεται πίσω από τη φωνή της Dory στο «Ψάχνοντας τον Νέμο»;

The downfall 

ellen-r4uCb.jpg

Στις αρχές του προηγούμενου μήνα, το BuzzFeed News επικαλούμενο έναν νυν και δέκα πρώην εργαζομένους της εκπομπής, έκανε λόγο σε δημοσίευμα για «κουλτούρα ρατσισμού κι εκφοβισμού», ενώ σύμφωνα με άλλες πηγές, εργαζόμενοι δήλωσαν ότι απολύθηκαν επειδή ζήτησαν άδεια για λόγους υγείας ή λόγω πένθους. Σε κοινή δήλωσή τους εκείνη την περίοδο στον ίδιο ιστότοπο, τρεις εκτελεστικοί παραγωγοί, ανέφεραν ότι είναι «πραγματικά θλιμμένοι και λυπημένοι που μαθαίνουμε ότι έστω και ένα μέλος της οικογένειας αυτής της παραγωγής είχε αρνητική εμπειρία».

Βάσει αυτών των πρωτοεμφανιζόμενων αποκαλύψεων ξεκίνησαν οι λεπτομερείς έρευνες για να διεξαχθεί ένα συμπέρασμα που θα αποδεικνύει τελικά αν η Ellen διατηρούσε τοξική συμπεριφορά απέναντι στους συνεργάτες της, τη στιγμή που χαρακτηριζόταν για το life μότο της “be kind”, που συνήθιζε να τονίζει στο τέλος κάθε της show. Γράφοντας για το show, πρώην Αφροαμερικανίδα εργαζόμενη στο εν λόγω εργασιακό περιβάλλον καταπιάστηκε από τη σειρά των αποκαλύψεων και δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια των 18 μηνών που δούλεψε στην εκπομπή, έγινε αποδέκτης πολλών ρατσιστικών σχολίων και φραστικών επιθέσεων, βασισμένων στη διαφορετική της φυλή. Το γεγονός αυτό έκανε πολλούς να αναρωτηθούν για τη super star που «αγκαλιάζει» όσο περισσότερο μπορεί κάθε μορφή διαφορετικότητας, έχει έντονη φιλανθρωπική δράση, είναι ακτιβίστρια και χαρίζει δώρα στους ανθρώπους που, όπως έχει αναφέρει, τους αγαπά όλους ιδιαιτέρως –όπου κι αν ανήκουν.

Μήπως, τελικά, όλες αυτές οι δράσεις υιοθετούνταν από την ίδια προκειμένου να «καμουφλάρει» τις αντιλήψεις της για ομάδες ανθρώπων; Αυτές οι κακόβουλες στάσεις, μας δίνουν το έναυσμα να σκεφτούμε πόσο αλλιώς μπορεί να είναι τα πράγματα. Είναι κάπως οξύμωρο το να αποτελείς φανατική υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ξαφνικά να ανατρέπονται όλα όσα έχεις σχηματίσει για ένα πρόσωπο που διδάσκει αδιάκοπα το πόσο σημαντικό είναι να υποστηρίζουμε άλλες πεποιθήσεις και νοοτροπίες.

Λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα που έχουν έρθει αντιμέτωπα με τη δημοσιότητα, το πρόσωπο της Ellen που εδώ και δεκαετίες απασχολούσε όσο το δυνατόν πιο θετικά τα media και τους ανθρώπους in real life, άρχισε σταδιακά να χάνει τη δόξα και την ιδεατή εικόνα που είχε εξασφαλίσει μέσα στο πέρασμα των χρόνων. Τελικά, μια στιγμή θεωρήθηκε αρκετή για να γκρεμιστούν όλα όσα προσπάθησε να διεκδικήσει, κάτι που αποδείχθηκε από μια σειρά «βομβαρδισμών» μέσω των κοινωνικών πλατφορμών, σπιλώνοντας το όνομα και τη συμπεριφορά της.

ellen-j0K3q.jpg

Τον «ασκό του Αιόλου» εναντίον της άνοιξε και ο γνωστός κωμικός Kevin Porter, ο οποίος ζήτησε από τους χρήστες του Twitter να δημοσιεύσουν τις πιο τρελές ιστορίες που έχουν ακούσει για την Ellen σχετικά με το πόσο κακός άνθρωπος είναι. Στόχος του ήταν τα μηνύματα να βοηθήσουν στη συλλογή χρημάτων για την LA Food Bank, διευκρινίζοντας ότι τα μηνύματα έπρεπε να είναι αληθινά.

Μέσα σε μια νύχτα, το Twitter κατακλύστηκε από hate stories που ήθελαν την Ellen «ψυχρή, απόμακρη και αγενή», καμία σχέση δηλαδή με ό,τι προβάλλεται εδώ και χρόνια. Τα σχόλια και οι ιστορίες που δημοσιεύτηκαν ήθελαν την ίδια να ασκεί αμείωτο ψυχολογικό πόλεμο απέναντι στους εργαζομένους της στο κανάλι.

Όπως έχει αναφερθεί, τον Φεβρουάριο, η NikkieTutorials ήταν μια από τους πρώτους που μίλησε για την «κακή» και «ανυπόφορη» συμπεριφορά της Ellen DeGeneres. Η πασίγνωστη beauty vlogger επισκέφθηκε για πρώτη φορά την εκπομπή "The Ellen DeGeneres Show" τον Ιανουάριο, προκειμένου να μιλήσει για την εμπειρία της ως διεμφυλική γυναίκα, μετά την αποκάλυψη που έκανε η ίδια για τη σεξουαλικότητά της, νωρίτερα εκείνο τον μήνα.

Έπειτα ήρθαν και άλλες καταγγελίες στο προσκήνιο. Ο σωματοφύλακάς της αυτήν τη φορά, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της καραντίνας, η DeGeneres παραφρόνησε. Ότι είχε να κάνει περισσότερο με ένα ανθρωποειδές που «έφτυνε» εντολές και ύβρεις, παρά απλώς με άλλον έναν απαιτητικό εργοδότη. Ότι έφτασε να εργάζεται σε μία έπαυλη που περισσότερο θύμιζε φυλακή υψίστης ασφαλείας, παρά σπιτικό οικογένειας. Εκ νέου, πηγές και φίλοι από το περιβάλλον αντεπιτέθηκαν με νέα στρογγυλεμένα κείμενα, που τόνιζαν ότι η καραντίνα ήταν άλλη μία βαριά δουλειά για την παρουσιάστρια που έπρεπε να συντονίσει τα πάντα από το σπίτι και να συνεχίσει να παράγει το καλό τηλεοπτικό προϊόν που προσέφερε μέχρι τώρα, σε μια ολοκαίνουρια συνθήκη.


Στον αντίποδα, η σύζυγος της star, Portia de Rossi, δηλώνει πως βρίσκεται κάθε λεπτό στο πλευρό της αγαπημένης της. Με ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, εξέφρασε την υποστήριξή της δημοσιεύοντας μια φωτογραφία στην οποία έγραφε: “I stand by Ellen”. Συμπλήρωσε το post της γράφοντας: «Προς όλους τους θαυμαστές μας. Σας βλέπουμε. Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξή σας».

Ωστόσο, μετά από όλα αυτά η Ellen DeGeneres δηλώνει πως κουράστηκε και θέλει να αποσυρθεί από το κανάλι όπου εμφανίζεται, κάτι το οποίο όμως δε φαίνεται να είναι και τόσο εύκολο εξαιτίας των συμβολαίων που έχει υπογράψει με την Warner Bros. Πηγές της Telepictures, που είναι η εταιρία παραγωγής του «The Ellen DeGeneres Show», δήλωσαν στον ιστότοπο DailyMail.com ότι η Ellen είναι έτοιμη να «κλείσει τα μικρόφωνα», ύστερα από τις καταγγελίες που ήρθαν στη δημοσιότητα για «τοξικές» συνθήκες στον χώρο εργασίας, αλλά και για σεξουαλικές παρενοχλήσεις από παραγωγούς της εκπομπής σε βάρος εργαζομένων.

Ζητώντας συγγνώμη μέσω της επιστολής της για παραίτηση από τα τηλεοπτικά της καθήκοντα, το αίτημα της Ellen φαίνεται ότι δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί εξαιτίας του συμβολαίου που έχει υπογραφεί αυστηρά. Άλλωστε, οι ίδιοι οι συνεργάτες της έκαναν λόγο για ένα νέο ξεκίνημα του πολυπόθητου show από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, χωρίς να επιβεβαιώνουν τη λήξη της εκπομπής, αλλά υποστηρίζοντας το ακριβώς αντίθετο.
Μήπως η επιθυμία της να ξεφύγει από τη σφαίρα της τόσης δημοσιότητας που εξασφαλίζει το παγκοσμίου φήμης talk show της, έχει να κάνει με μια σειρά από αλήθειες και ρεαλιστικά περιστατικά από τα οποία η ίδια θέλει να ξεφύγει διότι νιώθει πραγματικά μετανιωμένη;
3-avhx9.jpg

Δράττοντας αυτήν την ευκαιρία για περαιτέρω σκέψεις γίνεται αντιληπτό πως ακόμα και όσοι φιγουράρουν στη λίστα με τα πιο επιδραστικά πρότυπα ανά τον κόσμο, έχουν τις «σκοτεινές» τους πλευρές τις οποίες ο κόσμος δεν παρατηρεί εκ πρώτης όψεως -ίσως και να μην υπολογίζει την ύπαρξή τους και ποτέ. Με αφορμή την ποικιλία σχολίων που αφορούν στην πιεστική συμπεριφορά της Ellen -ενός προτύπου που στάθηκε ως έναυσμα προς όσους βρέθηκαν αντιμέτωποι με ρατσιστικές στάσεις, βάζοντας πάνω από όλα το χιούμορ και την αισιόδοξη αύρα στη δημιουργία ενός καινούριου τρόπου ζωής- ας αναλογιστούμε την πληθώρα των ανθρώπων που παρουσιάζονται ως αλάνθαστες προσωπικότητες σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από λάθη. Σε έναν κόσμο που δείχνει την ανθρωπιά του μόνο σε γιορτές κι επετείους. Σε έναν κόσμο που «πατά» πάνω στις ατέλειες των φαινομενικά αδύναμων κοινωνικών ομάδων.

Η απάντηση για το αν τελικά η Ellen -ή οποιαδήποτε Ellen - είναι ο «χειρότερος άνθρωπος της Αμερικής», εξαρτάται από το αν τελικά η συγκεκριμένη star είναι μια από τις πολλές που επιζητούν με κάθε τρόπο να βρουν όλα αυτά που βρίσκονται υπό την κατοχή των διασημοτήτων, θεωρώντας τα αυτονόητα. Ίσως η εικόνα που προβαλλόταν όλα αυτά τα χρόνια ήταν κάτι σαν «σκιά» όσων η ίδια προσπαθούσε να κρύψει, έτσι ώστε να κάνει ολοκάθαρο πως αποτελεί τρανταχτή εξαίρεση του κανόνα που θέλει κάθε άνθρωπο με φήμη να διατηρεί μια αλαζονική στάση. Let’s focus στην ουσία των πραγμάτων, των καταστάσεων και των ανθρώπων, με σκοπό να κρίνουμε εκ νέου κάθε προσωπικότητα που καταλήγει να γίνεται πρότυπο στα μάτια μας.

Food for thought!