fbpixel

Search icon
Search
Είναι οι διακοπές η ιδανική λύση για να ανανεώσετε τη σχέση σας;
PSYCHOLOGY

Είναι οι διακοπές η ιδανική λύση για να ανανεώσετε τη σχέση σας;

Οι απαντήσεις στο ερώτημα που βασανίζει τα ζευγάρια για χρόνια


Οι γρήγοροι ρυθμοί, οι δυσκολίες και απαιτήσεις της σύγχρονης καθημερινότητας φθείρουν τον άνθρωπο και πόσο μάλλον τις σχέσεις. Ζώντας σε μια πραγματικότητα όπου ο χρόνος μετά βίας επαρκεί για να ολοκληρώσουμε το υπερφορτωμένο μας πρόγραμμα, η σχέση παραμελείται. Η καθημερινή ρουτίνα επιφέρει μια ταυτόχρονη αδράνεια των συναισθημάτων, με αποτέλεσμα η σχέση να γίνεται (αυτό που από την αρχή φοβόμασταν να μη γίνει) συνήθεια. Η σχέση χρειάζεται αυτό το… καλοκαιρινό αεράκι της ανανέωσης! Κι αν οι κοινές στιγμές και αναμνήσεις είναι αυτές που δένουν το ζευγάρι, είναι οι διακοπές η ιδανική λύση, ώστε να δυναμώσει μια σχέση ή λειτουργεί ως καμουφλάζ μιας ήδη τεταμένης ατμόσφαιρας;

Ταξίδι ανανέωσης ή μέρος της ρουτίνας;

Ανακαλύπτοντας μαζί

d8565f4dabd1be7fdac81059d2944c1f.jpg

Ως γνωστόν τα ταξίδια μόνο καλό μπορούν να κάνουν και ιδιαίτερα σε μία σχέση. Η εξερεύνηση ενός νέου κόσμου και η ανακάλυψη άγνωστων πολιτισμών και ανθρώπων διαφορετικών από εμάς, αλλάζει τις παραστάσεις και τον τρόπο που είχαμε μάθει να σκεφτόμαστε. Και η λέξη-κλειδί εδώ είναι το καινούριο! Έχοντας ήδη συνηθίσει σε ένα πρόγραμμα, σε μια ρουτίνα, σε μια καθημερινότητα, το ζευγάρι αναζητά το κάτι συναρπαστικό, που ίσως να μην έχει βιώσει ξανά. Και μαντέψτε τι! Υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος που περιμένει να τον ανακαλύψετε, μαζί! Κι αν όλο τον χρόνο δεν προλαβαίνατε, οι διακοπές αποτελούν την ιδανική ευκαιρία.

Κοινές περιπέτειες

d580ecc18350d371356e93a84f290278-F9sdw.jpg

Δεν αναφέρομαι σε rafting ή bungee jumping, αν και υπάρχουν extreme ζευγάρια που θα τα δοκίμαζαν. Όχι! Αναφέρομαι στα μικρά περιστατικά που θα συμβούν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας, όπως για παράδειγμα να χάσετε την βαλίτσα σας ή το αεροπλάνο της επιστροφής, ή να χαθείτε εσείς οι ίδιοι σε μια πόλη όπου κανείς δεν μιλάει τη γλώσσα σας ή ακόμα να δοκιμάσετε μια «σπεσιαλιτέ» που όμως... δεν ταιριάζει καθόλου στα ευρωπαϊκά γούστα σας! Πράγματα που θα σας κάνουν να τα θυμάστε και να γελάτε μετά από λίγα χρόνια. Αναμνήσεις που χτίσατε μαζί.

Κάνοντας… τίποτα

f14a1b958849a0aee7ed8c6d15838133.jpg

Πόσες φορές πιάσατε τον εαυτό σας να τρέχει κατά τη διάρκεια της μέρας προκειμένου να προλάβει ένα ραντεβού με το γιατρό, τη δουλειά και μια συνάντηση με τον σύντροφό σας; Πολλές υποθέτω. Όπως γνωρίζω ότι δεν μπορούσατε να κάνετε και διαφορετικά. Όμως, για όλο αυτό το τρέξιμο, σας αξίζει τουλάχιστον στις διακοπές σας να μην κάνετε απολύτως τίποτα! Χαλαρώστε, αφιερώστε χρόνο στον σύντροφό σας, μιλήστε, και απολαύστε ο ένας την παρέα του άλλου. Αναπνεύστε… και θυμηθείτε γιατί είστε μαζί!

Όταν η ρουτίνα ταξιδεύει με το ζευγάρι…

c01f794b5c0829b0af2368e55b172569.jpg

Σε κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις, ένα ταξίδι ίσως και να γινόταν αιτία, αν όχι χωρισμού, τότε επιδείνωσης της σχέσης και απομάκρυνσης από το έτερον ήμισυ. Και αυτό πολύ εύκολα θα συνέβαινε εάν ο προγραμματισμός και όλη αυτή η συνήθεια της καθημερινότητας ταξίδευε μαζί σας. Μην κάνετε ένα «υποχρεωτικό ταξίδι» μόνο για να αποφύγετε την πιθανότητα της γκρίνιας και της μουρμούρας γιατί όλο αυτό πιθανότατα να μεταφερθεί και στον νέο προορισμό και να χαλάσει τις διακοπές σας. Επίσης, χαλαρώστε, είναι η περίοδος όπου αφήνουμε τα πάντα πίσω και ξεκουραζόμαστε, αφήστε πίσω σας προγράμματα, σχεδιαγράμματα και ωράρια, δεν υπάρχει λόγος πίεσης. Το μόνο που χρειάζεται να προγραμματίσετε είναι η ώρα της αναχώρησης. Απολαύστε το δώρο τον διακοπών και ζήστε με το ταίρι σας κάθε στιγμή, αυθόρμητα!

Είναι διακοπές κι όχι μαγικό ξόρκι

b30658bf48001eb6aba8929527c5889b.jpg

Είτε λοιπόν το ζευγάρι χωρίσει είτε η εμπειρία των διακοπών το δυναμώσει και το δέσει ακόμα περισσότερο, το σίγουρο είναι ότι ένα ταξίδι καθορίζει τη σχέση. Φυσικά, μιλάμε για ζευγάρια που μετρούν ήδη κάποια χρόνια κοινής πορείας, όχι τα φρέσκα, που βρίσκονται ακόμα σε φάση "honey moon". Γιατί, μέσα σε αυτές τις λίγες μέρες συνειδητοποιεί κανείς και θυμάται ξανά τους λόγους για τους οποίους ερωτεύτηκε εξαρχής το άλλο του μισό, αλλά κι αν όντως θέλει να βρίσκεται σε αυτήν τη σχέση. Άλλωστε, ο ελεύθερος χρόνος, σας δίνει και τη δυνατότητα να σκεφτείτε πράγματα που είχατε «θάψει» μέσα σας, μέσα σ' ένα βουνό υποχρεώσεων και deadlines. 

Ένα ταξίδι δε λειτουργεί μαγικά και δε λύνει τα προβλήματα μιας σχέσης που έχει φτάσει αναπόφευκτα στο The End. Σαν βάλσαμο όμως ναι, λειτουργεί, γιατί σίγουρα αναζωογονεί και ανανεώνει μια σχέση δυνατή, αλλά ίσως λίγο κουρασμένη και φθαρμένη από τον χρόνο. Είτε προχωράτε μαζί είτε διακόπτετε, στο γαλήνιο τοπίο των διακοπών, το πεδίο της σχέσης ξεκαθαρίζει...