fbpixel

Search icon
Search
Έφυγε από τη ζωή ο Wolfgang Schäuble σε ηλικία 81 ετών
PEOPLE & MOMENTS

Έφυγε από τη ζωή ο Wolfgang Schäuble σε ηλικία 81 ετών

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας


Σύμφωνα με την Deutsche Welle, την είδηση του θανάτου του Wolfgang Schäuble έκανε γνωστή η οικογένειά του στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών, όπως πληροφορηθήκαμε νωρίτερα σήμερα, ενώ ο θάνατός του σημειώθηκε χθες το βράδυ στο σπίτι του.

Πρόκειται για μια από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες της πολιτικής σκηνής της Γερμανίας. «Έφυγε» από τη ζωή «ειρηνικά» στον ύπνο του, αφήνοντας πίσω του την 80χρονη σύζυγό του, Ingeborg, τέσσερα παιδιά και τέσσερα εγγόνια. Σύμφωνα με την Bild, τον Νοέμβριο όλα τα μέλη της οικογένειας γιόρτασαν τα γενέθλια της συζύγου του - αυτήν ήταν και η τελευταία οικογενειακή γιορτή τους. Μάλιστα, τον τελευταίο καιρό, ο Schäuble ήθελε να απομακρυνθεί από τη δημοσιότητα, προκειμένου να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην οικογένειά του. Δεν ξεχνάμε, άλλωστε, πως το περασμένο καλοκαίρι η σύζυγός του είχε πέσει και είχε τραυματιστεί σοβαρά.

Ποιος ήταν, όμως, ο Wolfgang Schäuble;
31578431-2.jpeg


Ο Wolfgang Schäuble γεννήθηκε στο Φράιμπουργκ στις 18 Σεπτεμβρίου 1942. Ήταν Γερμανός πολιτικός της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) και Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας (Bundestag) από το 2017 έως το 2021. Από το 1984 μέχρι το 1991 ήταν Υπουργός της Κυβέρνησης του Χέλμουτ Κολ, αρχικά ως Ομοσπονδιακός Υπουργός Ειδικών Υποθέσεων και Αρχηγός της Καγγελαρίας κι έπειτα ως Ομοσπονδιακός Υπουργός Εσωτερικών. Από το 1991 έως το 2000, ήταν αρχηγός της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης στο κοινοβούλιο και από το 1998 έως το 2000 ήταν αρχηγός του κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης. Διετέλεσε και πάλι Υπουργός Εσωτερικών κατά την πρώτη θητεία της Μέρκελ μεταξύ των ετών 2005 και 2009, ενώ στη συνέχεια για οκτώ χρόνια ως Ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομικών κατά τη δεύτερη και τρίτη κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ.

Η πολιτική σταδιοδρομία του ξεκίνησε το 1961 με την ένταξή του στη Young Union, τη νεολαία της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του διετέλεσε πρόεδρος του Christlich-Demokratischer Studenten στο Αμβούργο και στο Φράιμπουργκ. Το 1965 έγινε μέλος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης. Από το 1969 έως το 1972 ήταν πρόεδρος της Γιούνγκε Ουνίον στο νότιο Μπάντεν. Από το 1976 έως το 1984 διετέλεσε πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Αθλητισμού της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης.

8e855c7e-b8fd-4757-97fa-87a9541e685f-w640-r06666666666666666-fpx5499-fpy30.jpg


Μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του από έναν ψυχικά διαταραγμένο άνδρα τον Οκτώβριο του 1990, ο Σόιμπλε είχε καθηλωθεί σε αναπηρικό αμαξίδιο, αλλά η πολιτική του καριέρα συνεχίστηκε. Ο Schäuble επικρίθηκε έντονα για τις ενέργειές του κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης και του Grexit το 2015. Ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε αναφέρει ότι ο Schäuble σκόπευε να εξαναγκάζει την Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη, ακόμα και πριν την εκλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα. Αυτό επιβεβαιώθηκε από τον πρώην Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Tim Geithner στις αρχές του 2014, αποκαλώντας το σχέδιο του Σόιμπλε «τρομακτικό», ο Geithner κατέγραψε ότι ο Σόιμπλε πίστευε πως μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ωθούσε άλλες χώρες ώστε να ευθυγραμμιστούν.

Ο Schäuble επικρίθηκε επίσης για τις συστάσεις του περί λιτότητας. Τέτοιου είδους επικριτικά σχόλια επικεντρώθηκαν στο γεγονός ότι η επιμονή του Σόιμπλε στις πολιτικές λιτότητας έρχεται σε αντίθεση τόσο με τις εμπειρικές αποδείξεις πως οι πολιτικές στις οποίες επέμενε είχαν συρρικνώσει την ελληνική οικονομία κατά 25% όσο και από τις εκθέσεις του ΔΝΤ, οι οποίες επέμεναν ότι μόνο μια μαζική ελάφρυνση του χρέους, και όχι μια περαιτέρω λιτότητα, θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική.

Με πληροφορίες από CNN Greece.