fbpixel

Search icon
Search
Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Μάρθα Καραγιάννη σε ηλικία 82 ετών
LIFE & CAREER

Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Μάρθα Καραγιάννη σε ηλικία 82 ετών

Την είδηση του θανάτου της ανακοίνωσε πριν λίγη ώρα ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας


"Το κορίτσι για φίλημα". Μια πηγαία λάμψη που έκανε τους προβολείς να λατρεύουν κάθε βλέμμα της. Μακριά, αστραφτερά σκουλαρίκια, πολυτελή φτερά και πούπουλα που αγκάλιαζαν τις κομψές κινήσεις της και ατελείωτος χορός. Το star quality ήταν συνώνυμο της féminin, εκρηκτικής της παρουσίας. Η Μάρθα Καραγιάννη έλεγε τα πράγματα έτσι όπως ήταν. Αγαπούσε την αλήθεια και τη χαρά στη ζωή, αρνούμενη να συμβιβαστεί με κάτι λιγότερο. «Πιστεύω ότι όταν ένας δεν έχει χιούμορ, δεν αποδέχεται την πραγματικότητα», είχε παραδεχτεί. 

karag4.jpg


Πριν λίγη ώρα, η είδηση του θανάτου της σκόρπισε θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο και όχι μόνο. Η ίδια έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών, εξαιτίας εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με τις πληροφορίες. Τα τελευταία χρόνια, η ίδια αντιμετώπιζε αρκετά σοβαρά προβλήματα υγείας. Την επίσημη ανακοίνωση έκανε ο ο ψυχίατρος, Δημήτρης Σούρας σε εκπομπή του "Alpha", ο οποίος βρισκόταν στο πλευρό της μέχρι το τελευταίο λεπτό. Ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Περίπου 12:45, η Ντόρα, η αγαπημένη της φίλη, η αδελφή της, το πιο δικό της πρόσωπο, μου τηλεφώνησε ότι βλέπει πως η Μάρθα δεν είναι πολύ καλά. Της είπα να μου μιλήσει. Λέω Μαρθάκι πες μου δύο κουβέντες να σε ακούσω. Γύρισε και μου είπε καλημέρα Δημήτρη. Της λέω ότι δεν μου φτάνει αυτό. Θέλω να μου πεις και κάτι παραπάνω. Είπε "κα" και μετά σταμάτησε. Παίρνει η Ντόρα το τηλέφωνο και της λέω αμέσως γιατρό, αμέσως ασθενοφόρο, αμέσως τα πάντα. Της δίνω το νούμερο και αμέσως τηλεφωνήσαμε στον γιατρό να έρθει. Σε 3 λεπτά με παίρνει τηλέφωνο ξανά η Ντόρα, ουρλιάζοντας πως η Μάρθα έφυγε. Από τότε είμαστε όλοι δίπλα αλλά είμαστε και συγκλονισμένοι. Έφυγε μία μεγάλη πρωταγωνίστρια». 

3, 2, 1...φως!

martha660-0.png

Τα άστρα το είχαν κανονίσει. Ήθελαν να δημιουργήσουν κάτι μαγικό. Ένα ερωτευμένο ζευγάρι από τη Ρωσία και το Μπακού ενώθηκαν στο Προπολεμικό Κερατσίνι. Στις 6 Νοεμβρίου 1939, ο καρπός της αγάπης τους φέρει το όνομα εκείνης. Μάρθα. Από παιδί το γνώριζε καλά. Ο χορός ήταν το πάθος της. Αυτό και σπούδασε. Ήδη από τα  οχτώ της χρόνια άρχισε να δίνει παραστάσεις στη Λυρική Σκηνή συμμετέχοντας στο παιδικό μπαλέτο της Λουκίας Σακελλαροπούλου. 

Η πρώτη φορά που εμφανίστηκε στην ασπρόμαυρη μεγάλη οθόνη ήταν το 1956, στο κοινωνικό δράμα της Φίνος Φιλμς, «Η άγνωστος». Η ίδια ήταν μόλις 17 ετών. Ακολούθησαν όλα αυτά που λαχταρούσε. Μιούζικαλ, μουσική, φως. Ο Γιάννης Διαλιανίδης της εμπιστεύτηκε όλες τις γοητευτικές περσόνες με το έντονο ταπεραμέντο και την βαθιά χιουμοριστική τάση. Η συνεργασία τους ξεκίνησε το 1961 στην ταινία Ζητείται ψεύτης. Η ίδια λέει χαρακτηριστικά ότι, αν και ήταν μόλις 21-22 χρόνων, ο Φίνος τη θεωρούσε «φθαρμένη», γιατί είχε πάρει ήδη μέρος σε ταινίες τις οποίες ο σημαντικός παραγωγός τις χαρακτήριζε μέτριες. Με τον Δαλιανίδη γνωρίστηκαν στην επιθεώρηση "Ελέφαντες και ψύλλοι", όπου η ίδια έκανε το θεατρικό της ντεμπούτο το 1957. 

Στη μουσική ταινία του 1967, «Οι θαλασσιές οι χάντρες», ο κωμικός της χαρακτήρας την έκανε ανάρπαστη, ξεφεύγοντας από την μονόπλευρη εικόνα μιας πολύ εντυπωσιακής γυναίκας. Αυτό ήταν και το στοιχείο - κλειδί, στο οποίο επέμενε ο δημοφιλής σκηνοθέτης και σεναριογράφος. 

martha-karaghianni.png


Η συνεργασία της με τον ίδιο και τον Κώστα Βουτσά απογειώθηκε στην ταινία "Το ανθρωπάκι", 1969. Τελευταία ταινία εκείνη την περίοδο είναι Ο Μάγκας με το τρίκυκλο, 1972 ενώ θα επανέλθει μερικά χρόνια αργότερα με την ταινία πρωταγωνιστών του Γιώργου Λαζαρίδη, Ο Ποδόγυρος, 1980. Τελευταία έπαιξε στις ταινίες: "Πεθαίνω για σένα", η οποία κυκλοφόρησε το 2009 και "Από έρωτα", που προβλήθηκε πρώτη φορά το 2014.

Η ίδια δεν έμεινε μόνο στις κινηματογραφικές παραγωγές. Το θέατρο υπήρξε επίσης μοχλός που κίνησε με επιτυχία την καλλιτεχνική της πορεία. Το 1962 έλαβε μέρος στην παράσταση των Θεοδωράκη, Κακογιάννη και Μποστ, "Όμορφη πόλη". Συμμετείχε επανειλημμένα στον θίασο Γεωργίας Βασιλειάδου και Βασίλη Αυλωνίτη. Εμφανίστηκε σε επιθεωρήσεις δίπλα στους Νίκο Σταυρίδη, Κώστα Χατζηχρήστο, Γιώργο Κωνσταντίνου, Μαρίκα Νέζερ, Νίκο Ρίζο, Γιάννη Γκιωνάκη, Καίτη Μπελίντα, Σπεράντζα Βρανά και άλλως σπουδαίων μορφών της ελληνικής καλλιτεχνικής σκηνής. Σημαντικό ορόσημο αποτέλεσε η εποχή του 1972, όταν συγκρότησε δικό της θίασο και ανέβασε το "Καμπαρέ" στο θέατρο Καλουτά. 

Ξεχώρισε και σε δημοφιλή τηλεοπτικά σήριαλ, με κυρίαρχη τη σειρά 'Ο Δρόμος'' που προβλήθηκε το 1977. Πρωταγωνίστησε στις σειρές "Μικρομεσαίοι" του Δαλιανίδη το 1992, στο ''Ζωή πατίνι'' του Γιώργου Κωνσταντίνου το 1995 και στις "Επτά θανάσιμες πεθερές" το 2004.

Η θύελλα ενός έρωτα

martha-2.jpg
Μάρθα Καραγιάννη, Μίμης Στεφανάκος

Ένας έρωτας μοιραίος, ξαφνικός, παθιασμένος. Ο Δημήτρης Στεφανάκος, ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού κατάφερε να κλέψει την καρδιά της. Μαζί έγιναν το πιο πολυσυζητημένο ζευγάρι. Παντρεύτηκαν το Οκτώβριο του 1960 στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη. Όμως, ο έρωτας αυτός ήρθε αντιμέτωπος με την πιο καταστροφική φουρτούνα. Εκείνη που τους χώρισε για πάντα. Λίγους μήνες μετά τον γάμο τους, με χαμόγελα ευτυχίας είχαν ανακοινώσει τον ερχομό του παιδιού τους, κάτι που δεν ακολούθησε την εξέλιξη που λαχταρούσαν. Το παιδί απεβίωσε τρεις ημέρες μετά τη γέννηση του, οδηγώντας το ζευγάρι στον χωρισμό του. Η ίδια είχε πάντα επιθυμούσε ένα μωρού, λέγοντας: “Ζούσα με την ελπίδα ενός παιδιού μέχρι τα 40 μου χρόνια...".


Καλό ταξίδι στο φως αιώνια γοητευτική Μάρθα, κοίταξε ψηλά και χόρεψε με κέφι...