fbpixel

Search icon
Search
Eco Hermès: Ο οίκος δημιουργεί την πρώτη του τσάντα από δέρμα μανιταριού
ECO GLOW

Eco Hermès: Ο οίκος δημιουργεί την πρώτη του τσάντα από δέρμα μανιταριού

Το εμβληματικό fashion house καινοτομεί για ακόμα μία φορά προστατεύοντας το περιβάλλον


Είναι κάποιες στιγμές που αγαπάμε το χώρο της μόδας λίγο περισσότερο από άλλες. Μία απ’ αυτές λοιπόν μας χάρισε απλόχερα ο διάσημος γαλλικός οίκος Hermès, ο οποίος ανακοίνωσε πως ανακάλυψε μία νέα vegan ενναλακτική για τα δερμάτινα κομμάτια του και κυρίως για μία από τις πιο εμβληματικές του τσάντες.

Είναι γνωστό σε όλους όσους ασχολούνται με τη μόδα, ότι η ανάγκη για βιωσιμότητα και φιλική συμπεριφορά προς το περιβάλλον γίνεται ολοένα και πιο έντονη. Παρόλα αυτά είναι δύσκολο να κρύψουμε τον ενθουσιασμό μας για κάθε ένα μικρό «βήμα» που κάνουμε μπροστά, όπως αυτό. Είναι σα μία μικρή νίκη που μας φέρνει όλο και πιο κοντά στην επιτυχία.

hermes-Ur04Q.jpg

Το πολυτελές fashion brand λοιπόν, συνεργάστηκε με την εταιρεία MycoWorks που εδρεύει στην Καλιφόρνια για την ανάπτυξη ενός βιώσιμου κλωστοϋφαντουργικού προϊόντος από μανιτάρια. Το ιδιαίτερο αυτό ύφασμα προέρχεται από μύκητες και είναι γνωστό ως Sylvania, τιμολογείται σαν το παράδειγμα μίας νέας νέας γενιάς υλικών, βασισμένα στη βιοτεχνολογία. Θα κάνει το ντεμπούντο του σε μία φιλική προς το περιβάλλον έκδοση, της κλασικής και διάσημης travel bag, Victoria, σε συνδυασμό με καραβόπανο και δέρμα από μοσχάρι.

Εδώ και τρία χρόνια, το ύφασμα Sylvania βασίζεται στην πατενταρισμένη τεχνολογία Fine Mycelium της MycoWorks. Για την επιτυχία και τη δημιουργία του η εταιρεία καλλιεργεί μυκήλιο, το οποίο είναι το δίκτυο νημάτων στο μύκητα, με τέτοιο τρόπο που μιμείται το παραδοσιακό δέρμα. Αυτή η διαδικασία δημιουργεί μια αλληλοσυνδεόμενη κυτταρική δομή, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες δίνει τέτοια δύναμη και αντοχή στο υλικό, σε σημείο που είναι παρόμοια με αυτήν του δέρματος της αγελάδας.

Η Sylvania για τον οίκο Hermès και τις δημιουργίες του, θα κατασκευαστεί στην εγκατάσταση του MycoWorks στην Καλιφόρνια και στη συνέχεια θα σταλεί στα ατελιέ του στη Γαλλία. Εκεί, ειδικευμένοι τεχνίτες θα ακολουθήσουν τις απαραίτητες διαδικασίες έτσι ώστε να ολοκληρώσουν το faux δέρμα πριν το χρησιμοποιήσουν σε περιζήτητα συλλεκτικά αντικείμενα. Το εναρκτήριο λάκτισμα με βάση τη Sylvania θα είναι η τσάντα Victoria, η οποία έχει προγραμματιστεί να κάνει την κυκλοφορία της μέχρι το τέλος του έτους.

shutterstock-395804398.jpeg

«Το όραμα και οι αξίες του MycoWorks αντηχούν αυτές του Hermès: μια ισχυρή γοητεία με τη φυσική πρώτη ύλη και τον μετασχηματισμό της, μια αναζήτηση για αριστεία, με στόχο τη διασφάλιση της ορθής χρήσης των αντικειμένων και της μεγιστοποίησης της μακροζωίας τους. Με τη Sylvania, η Hermès βρίσκεται στο επίκεντρο αυτού που ήταν πάντα: καινοτομία στη δημιουργία», δήλωσε ο artistic director της Hermès, Pierre-Alexis Dumas στο Business of Fashion.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό για το αν το vegan δέρμα των μανιταριών θα χρησιμοποιηθεί και για άλλα εμβληματικά κομμάτια του οίκου, όπως είναι η τσάντα Holy Grail, Birkin. Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως οι βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις για τα δέρματα των ζώων γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς στα μεγάλα ονόματα της μόδας. 

Τα high fashion houses δείχνουν όλο και περισσότερο ζήλο και ενδιαφέρον για την αειφορία τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα, το περασμένο έτος η Prada Group, η οποία περιλαμβάνει Prada, Miu Miu, Church’s shoes και Marchesi, σταμάτησε να χρησιμοποιεί την αληθινή γούνα. Το τέλος χρήσης του αληθινού δέρματος θα μπορούσε να είναι το επόμενο μεγάλο βήμα.

nyfw-street-style-ss16-day7-35.jpeg

Τέλος, πρέπει να τονίσουμε ότι η παγκόσμια αγορά δερμάτινων ειδών εκτιμάται σε περισσότερα από 400 δισεκατομμύρια δολάρια και η Hermès δημιούργησε αυτόν τον κολοσσό και την τεράστια φήμη, γύρω από την εξαιρετική ποιότητα που παρέχει στα κομμάτια τέτοιου είδους. Το πιο πιθανό είναι ότι η Sylvania και άλλα τέτοια βιώσιμα υλικά θα χρησιμοποιηθούν μαζί με τα δερμάτινα στοιχεία του οίκου. Παρόλα αυτά, το γεγονός ότι αυτό το μαγικό νέο υλικό έχει εγκριθεί από τον leather expert brand σημαίνει πολλά και μας γεμίζει αισιοδοξία και ελπίδα!