fbpixel

Search icon
Search
Easter Time: Το απόλυτο μενού για ένα όμορφο πασχαλινό τραπέζι
TASTE

Easter Time: Το απόλυτο μενού για ένα όμορφο πασχαλινό τραπέζι

Ιδέες για να γεμίσετε τους αγαπημένους σας με φοβερές γεύσεις και χαμόγελα


Το Πάσχα είναι μία από τις γιορτές του χρόνου που αναμφισβήτητα συνδέεται με την οικογένεια, τις στιγμές χαράς κι ένα τραπέζι γεμάτο εδέσματα και λιχουδιές. Παρόλα αυτά φέτος το Πάσχα ίσως να είναι λίγο διαφορετικό από τα υπόλοιπα. Αυτό όμως δε σημαίνει πως η παράδοση ενός γευστικού γεύματος πρέπει να χαλάσει. Δώστε στην οικογένειά σας ή ακόμα και στον εαυτό σας, αν περνάτε μόνοι αυτές τις μέρες, την ευκαιρία να γευτεί κάτι διαφορετικό που θα γεμίσει χαρά την ψυχή και τον ουρανίσκο φυσικά. Παρακάτω θα βρείτε ένα ολοκληρωμένο μενού, όπως το φανταζόμαστε εμείς, με εύκολες συνταγές, που ο καθένας από εσάς μπορεί να εκτελέσει με ευκολία. 

Εμπρός λοιπόν φορέστε την καλή σας διάθεση και μπείτε στην κουζίνα, ήρθε η ώρα να δημιουργήσετε!

Πρώτο πιάτο

shutterstock-1053706139.jpg

Αυτό που σίγουρα χαρακτηρίζει τα ελληνικά, γιορτινά τραπέζια είναι η πληθώρα των ορεκτικών. Σαλάτες, διάφορες πίτες, αλοιφές και διάφορα άλλα καλούδια είναι πάντα παρόντα για να συνοδεύσουν τέλεια τα διάφορα κρεατικά. Παρακάτω θα βρείτε μία νόστιμη πρόταση για φρέσκια σαλάτα καθώς και μια πανεύκολη τάρτα:

Σαλάτα πανδαισία

Το όνομα παραπέμπει σίγουρα στο περιεχόμενο της σαλάτας. Θα χρειαστείτε:

  • Mαρούλι
  • Καρότο
  • Ντομάτα λιαστή
  • Καρύδια
  • Σταφίδες
  • Κομμάτια γραβιέρας

Για το dressing:

  • 2 κ.σ. λάδι
  • 2 κ.σ. χυμός πορτοκάλι
  • Αλάτι
  • 1 κ.γ. μουστάρδα
  • Μπαλσάμικο ξύδι

Κυρίως πιάτο

3-C5bJY.jpg

Και τι θα ήταν το Πάσχα χωρίς επιλογές σε κρέας; Φυσικά είναι κάτι το οποίο δε λείπει ποτέ από το πασχαλινό τραπέζι. Παρακάτω θα βρείτε μία συνταγή για κατσικάκι με πατάτες στην λαδόκολλα. Η συνταγή αυτή μπορεί να γίνει και με οποιοδήποτε άλλο κρεατικό σε περίπτωση που δεν προτιμάτε το συγκεκριμένο.

Υλικά:

  • Μια ωμοπλάτη κατσικιού
  • 4 φύλλα δάφνης
  • 5 σκελίδες σκόρδο
  • Ελαιόλαδο
  • Δενδρολίβανο
  • Χοντρό αλάτι, πιπέρι και κόκκους ροζ πιπεριού
  • Λαδόκολλα σε ρολό
  • Αλουμινόχαρτο

Εκτέλεση

Ανάψτε το φούρνο με αέρα στους 200 βαθμούς. Καθαρίστε το κατσικάκι από περιττά λίπη (αν έχει). Σφίξτε το με σπάγκο γερά, ακόμη κι αν είναι ένα κομμάτι μόνο , αν είναι μισό κατσίκι, τότε θέλει απαραιτήτως σφίξιμο με σπάγκο. Αλατίστε το με χοντρό αλάτι, πιπέρι και ρίξτε του κόκκους πιπεριού, βάλτε το σκόρδο χωρίς να το ξεφλουδίσετε. Προσθέστε τη δάφνη και περιχύστε με άφθονο ελαιόλαδο. Κόψτε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλας και πλύνετέ το με νερό. Σφιχτά, τυλίξτε το κατσικάκι με τη λαδόκολλα και περάστε το απ'έξω με αλουμινόχαρτο. Για κάθε κιλό κατσικιού θέλει 40 λεπτά στον φούρνο, επομένως, υπολογίστε 4-5 ώρες συνολικά, αν έχετε μεγάλο κομμάτι κρέατος.

Σε αλουμινόχαρτο μπορείτε να βάλετε και αρκετές πατάτες, ώστε να έχετε συνοδευτικό στο πιάτο. Στις πατάτες μάλιστα ρίξτε λίγο βούτυρο από πάνω, αλάτι χοντρό, πιπέρι και λίγο δεντρολίβανο. Κλείστε το αλουμινόχαρτο και ψήστε τις δίπλα στο κατσικάκι .

Επιδόρπιο

shutterstock-468620777.jpg

Και ναι είναι η πιο γλυκιά στιγμή. Η στιγμή που μικροί μεγάλοι σίγουρα περιμένουν είναι το γλυκό.

Επειδή όμως μπορεί το στομαχάκι σας να έχει γεμίσει από τις προηγούμενες λιχουδιές παρακάτω θα βρείτε μία συνταγή για την απόλυτη πάβλοβα με σοκολάτα.

Υλικά

  • 5 ασπράδια
  • 150 γραμ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 150 γραμ. ζάχαρη άχνη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • Για το γαρνίρισμα
  • 600 γραμ. χτυπημένη κρέμα γάλακτος σε παχύρρευστη μορφή
  • 3-4 κ.σ. άχνη
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι με γεύση κόκκινα φρούτα ή βανίλια
  • καρούλια σοκολάτας ή λιωμένη σοκολάτα
  • φρούτα δάσους ολόκληρα και κρύα

Για το κουλί κόκκινων φρούτων

  • 400 γραμ. φρούτα του δάσους
  • 3 κ.σ. ζάχαρη
  • 1/3 φλ. χυμός ρόδι ή βύσσινο

Εκτέλεση

Σε ένα μίξερ βάζουμε τα ασπράδια με μια πρέζα αλάτι και αφήνουμε τη μαρέγκα να χτυπηθεί καλά. Ρίχνουμε στη μαρέγκα την κρυσταλλική ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα 1΄ σε δυνατή ταχύτητα. Τέλος κοσκινίζουμε τη ζάχαρη άχνη και με σπάτουλα απαλά ενσωματώνουμε στη μαρέγκα. Στρώνουμε λαδόκολλα σε λαμαρίνα και με κουτάλι σχηματίζουμε δίσκο με την μαρέγκα, στρώσουμε την επιφάνεια με την ανάποδη του κουταλιού ώστε να έχει το ίδιο πάχος. Πατάμε ελαφρά την κορυφή και απαλύνουμε τις άκρες. Ψήνουμε τη μαρέγκα στους 100 βαθμούς C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 1 ώρα και 30, ώσπου να στεγνώσει καλά. Αφού ψηθεί, ξεκολλάμε τη λαδόκολλα και την αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει καλά.

Για το κουλί

Ξεπαγώνουμε ελαφρά τα φρούτα τα βάζουμε στο μπλέντερ. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και λίγο χυμό και πολτοποιούμε καλά.

Για το σερβίρισμα

Βγάζουμε τα φρούτα δάσους για γαρνίρισμα από την κατάψυξη και τα αφήνουμε για 10′ να σπάσει ελαφρά ο πάγος. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος στον παγωμένο κάδο του μίξερ και αφού χτυπήσουμε καλά ρίχνουμε την άχνη. Ανακατεύουμε το γιαούρτι με λίγο κουλί φρούτων. Τοποθετούμε την τραγανή μαρέγκα σε τουρτιέρα. Με κουτάλι κάνουμε στρώση τη σαντιγί με το γιαούρτι μπλέκοντας τα ώστε να κάνει διχρωμία. Γεμίζουμε την επιφάνεια με παγωμένα φρούτα δάσους. Περιχύνουμε από πάνω με το κουλί φρούτων και τέλος πασπαλίζουμε καρούλια σοκολάτας ή περιχύνουμε λιωμένη κρύα σοκολάτα.

Καλή όρεξη!