Το πασχαλινό τραπέζι μας χάρισε πλήθος γευστικές απολαύσεις, οι οποίες έχουν ιδιαίτερη αδυναμία στην ελληνική παράδοση και τις έντονες αρωματικές νότες, οι οποίες την συνοδεύουν. Είναι σημαντικό να μην πετάμε τίποτα από τις τροφές, οι οποίες έχουν απομείνει από το εορταστικό μενού, γι' αυτό και μπορούμε να κινηθούμε έξυπνα και δημιουργικά, προετοιμάζοντας νέες και εύκολες συνταγές με τα leftovers. Το αποτέλεσμα θα μας ανταμείψει, δίνοντάς μας την ευκαιρία να σκεφτούμε με έναν ενδιαφέροντα και εναλλακτικό τρόπο.
Ας δούμε μαζί τρεις υπέροχες και piece of cake συνταγές, κατάλληλες για αυτήν την περίοδο...
The salty choices
Αρνί γιουβέτσι στο φούρνο
Υλικά
Για το αρνί γιουβέτσι στο φούρνο
- 1200 γρ. αρνί κομμένο σε μερίδες (σπάλα)
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
- 4 σκελ. σκόρδο σπασμένες
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1/2 φλ. κόκκινο ξηρό κρασί
- 1 kg τριμμένες ντομάτες
- 1 δαφνόφυλλο
- 3-4 κρόκους μπαχάρι
- Αλάτι χοντρό
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1/4 φλ. κεφαλοτύρι
Για το ζυμαρικό
- 500 γρ. κριθαράκι ή χυλοπίτες
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Για το αρνί γιουβέτσι
Για το παραδοσιακό αρνί γιουβέτσι στο φούρνο επιλέγουμε αρνάκι σπάλα, κατά προτίμηση κομμένο σε μερίδες. Στεγνώνουμε πολύ καλά το αρνί σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το αρνάκι για 3’ από κάθε πλευρά. Σοτάρουμε λίγα λίγα κομμάτια αρνί μέχρι να ροδίσει ολόγυρα. Αφού σοτάρουμε όλο το κρέας, προσθέτουμε τα κρεμμύδια χαραγμένα και σοτάρουμε ανακατεύοντας για 3´. Προσθέτουμε το σκόρδο σπασμένο και σοτάρουμε για 1’ κι έπειτα προσθέτουμε τον πελτέ και τρίβουμε την βάση της κατσαρόλας. Ψήνουμε για 1’ τον πελτέ. Σβήνουμε με το κρασί κι αφήνουμε να μειωθεί στο 1/3 του όγκου του. Προσθέτουμε τις φρέσκιες τριμμένες ντομάτες και 1 λίτρο ζεστό νερό. Προσθέτουμε το δαφνόφυλλο και το μπαχάρι. Αφήνουμε να πάρει βράση το φαγητό και χαμηλώνουμε την φωτιά σε μεσαία. Σκεπάζουμε και σιγομαγειρεύουμε για 1 ώρα περίπου μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Αν χρειάζεται ρίχνουμε μία πρέζα ζάχαρη. Αφού βράσει το αρνάκι αφαιρούμε από μέσα το δαφνόφυλλο, το μπαχάρι και τα κρεμμύδια που πλέον έχουν σχεδόν πολτοποιηθεί.
Για το ζυμαρικό
Το αρνί αν το βράσετε σε μέτρια φωτιά έχει μαλακώσει καλά και έχει πολλή σάλτσα, ώστε να βράσετε μέσα το κριθαράκι ή τις χυλοπίτες. Σε πλασωτέ κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το ζυμαρικό ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, ώστε να λαδωθεί κάθε κόκκος κι έπειτα το αδειάζουμε σε βαθύ ταψί. Βάζουμε το αρνάκι πάνω στο ζυμαρικό και σιγά σιγά περιχύνουμε με την σάλτσα του, που πρέπει να το καλύπτει κατά 3 εκατοστά παραπάνω.
Για το ψήσιμο
Ψήνουμε το αρνί γιουβέτσι στο φούρνο (καλά προθερμασμένο) στους 160º C , στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα, για περίπου 25’. Στην μέση του ψησίματος ανακατεύουμε το ζυμαρικό. Στο τέλος πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι και σβήνουμε τον φούρνο. Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 3’ σε σβηστό φούρνο. Μόλις βγάλετε το αρνάκι γιουβέτσι από το φούρνο ρίξτε στην επιφάνεια του 3-4 παγάκια και ανακινήστε το ταψί. Αμέσως θα κοπεί ο βρασμός του και το ζυμαρικό θα παραμείνει ζουμερό και σπυρωτό. Αφήστε να σταθεί για 5-10’ και αμέσως σερβίρετε το ζεστό και ζουμερό.
Αυγοσαλάτα
Υλικά
Για την αυγοσαλάτα
- 12 αυγά βρασμένα
- 4 κλων. σέλερι (κομμένα σε μικρά καρέ)
- 1 ματσ. τρυφερά φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους (ψιλοκομμένα)
- 2 καρότα ωμά (τριμμένα σε χοντρό τρίφτη)
- 2-3 πρέζα/ες καστανή ζάχαρη
- 1/3 φλ. ελαιόλαδο
- 1-1½ φλ. μαγιονέζα (σπιτική ή εμπορίου)
- 2 κ.σ. άνηθο (ψιλοκομμένο)
- 2 κ.σ. μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
- 4 αγγουράκια τουρσί (ψιλοκομμένα)
- Λίγη κάπαρη (προαιρετικά)
- Αλάτι
- Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
- 2 κ.σ. ξίδι
Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά και τα βάζουμε σε σαλατιέρα. Φρέσκα κρεμμυδάκια, σέλερι, καρότο και μυρωδικά. Καθαρίζουμε τα βρασμένα αυγά και με ένα μαχαίρι ψιλοκόβουμε. Τα προσθέτουμε στο μπολ με τα υλικά για την αυγοσαλάτα. Κρατάμε 1 βραστό αυγό ψιλοκομμένο για το γαρνίρισμα. Προσθέτουμε τη μαγιονέζα. Μπορείς να βάλεις από ένα έως ενάμισι φλιτζάνι μαγιονέζα. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το ξίδι και ανακατεύουμε. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να ενωθούν όλα τα υλικά. Στην σαλάτα αυτή όλα τα υλικά πρέπει να ανακατευτούν σωστά και να μην ξεχωρίζεις τα κομμάτια αυγού. Ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι κι αν χρειάζεται επιπλέον ξύδι. Παγώνουμε την αυγοσαλάτα στο ψυγείο να δροσίσει. Όταν σερβίρουμε την αυγοσαλάτα, πασπαλίζουμε από πάνω με το ψιλοκομμένο αυγό που κρατήσαμε στην αρχή. Αν θέλετε βάλτε λίγα φύλλα από άνηθο και μαϊντανό. Ταιριάζει πολύ και το σχοινόπρασο. Αν έχετε προσθέστε το. Περισσότερες ιδέες για πασχαλινές σαλάτες αλλά και για πασχαλινά ορεκτικά εδώ!
The sweet miracle
Σοκολατόπιτα με ρευστή σάλτσα καραμέλας
Υλικά
Για τη σοκολατόπιτα
- 250 γρ. βούτυρο
- 250 γρ. σοκολάτα 60%
- 250 γρ. ζάχαρη
- 4 αυγά
- 2 κ.σ. λικέρ της αρεσκείας σας
- 60 γρ. αλεύρι
- 150 γρ. λευκή σοκολάτα
Για το σερβίρισμα
- Παγωτό βανίλια
Για τη σάλτσα καραμέλας με φυστικοβούτυρο
- 250 γρ. κρέμα γάλακτος
- 120 γρ. φυστικοβούτυρο
- 60 γρ. μαύρη μαλακή ζάχαρη
- 1 μπάρα σοκολάτας καραμέλα-φιστίκι
- 1 κ.σ. μέλι
Εκτέλεση
Για τη σοκολατόπιτα
Βουτυρώνουμε πρώτα και πασπαλίζουμε με κακάο μικρό πυρίμαχο σκεύος 24 εκ. Σε μπεν μαρί λιώνουμε τη σοκολάτα με το βούτυρο. Προσθέτουμε το λικέρ και αφήνουμε λίγο στην άκρη να κρυώσει. Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη με μίξερ χειρός να κρεμώσουν, να ασπρίσουν και να αφρατέψουν για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε το αλεύρι και τη λιωμένη σοκολάτα. Ανακατεύουμε να ενωθούν. Ρίχνουμε τη λευκή σοκολάτα κομμένη σε κομματάκια και απαλά ανακατεύουμε. Αδειάζουμε στο σκεύος και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC στον αέρα για 20′ μέχρι η επιφάνεια να κάνει κρούστα που σπάει αλλά η καρδιά του να παραμείνει υγρή και να τρέχει υγρή σοκολάτα. Σερβίρεται ζεστό με sauce φυστικοβούτυρο και παγωτό.
Για τη ρευστή σάλτσα καραμέλας
Ψιλοκόβουμε τη μπάρα σοκολάτας και την βάζουμε, καθώς κι όλα τα υπόλοιπα υλικά, σε μικρή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά να λιώσουν. Από την ώρα που θα πάρει βράση, βράζουμε για 4′ σε μέτρια φωτιά να πυκνώσει. Δεν την παγώνουμε γιατί θα σφίξει πολύ. Θα γίνει σαν καραμέλα γάλακτος. Σε περίπτωση που κρυώσει και σφίξει απλά την ζεσταίνουμε λίγο να μαλακώσει.