fbpixel

Search icon
Search
Easter Days: Νηστίσιμες συνταγές για να μην «ξεμείνετε» από ιδέες
TASTE

Easter Days: Νηστίσιμες συνταγές για να μην «ξεμείνετε» από ιδέες

Εύκολες & πάνω από όλα νόστιμες καλύπτοντας και τους πιο απαιτητικούς


Η Σαρακοστή βαδίζει προς το τέλος, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως χρειάζεται να περιοριστούμε σε συγκεκριμένες διατροφικές επιλογές. Είτε ακολουθήσατε από την αρχή τη νηστεία, είτε την ξεκινήσατε την Μεγάλη Εβδομάδα, γνωρίζουμε καλά πως οι περισσότεροι συνηθίζουν σε όσπρια και ελλειπή πιάτα, λόγω το ότι δεν αναζητούν εύκολα ιδέες. Το Πάσχα, λοιπόν, μας δίνει μια ακόμη ευκαιρία. Να δοκιμάσουμε νέες νηστίσιμες συνταγές, οι οποίες γιατί όχι αν σας ικανοποιήσουν γευστικά να μην τις καθιερώσετε όλο το χρόνο;

Και για εσάς που μπορεί η κουζίνα να μην είναι το φόρτε σας, αλλά δεν χρειάζεται να ανησυχείτε γι' αυτό. Πρόκειται για εύκολες προτάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν συστατικά που τα περισσότερα τα διαθέτουμε ήδη στο σπίτι μας. Είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και θα σας καλύψουν πλήρως την αίσθηση της πείνας, καθώς θα αισθανθείτε σαν να μη νηστεύετε. Ένα νόστιμο φαγητό δεν προϋποθέτει απαραίτητα κρέας και γαλακτοκομικά. Από τη φύση μπορούμε να εκμεταλλευτούμε πολλά υλικά και να δημιουργήσουμε ένα ευφάνταστο πιάτο. Γι' αυτό μη λυγίσετε στο τέλος, αλλά αποπειραθείτε.

Συνεχίστε να διαβάζετε & ανακαλύψτε παρακάτω 3+1 νηστίσιμες συνταγές!

1. Σαλάτα με κινόα

shutterstock-311815274.jpg

Θα χρειαστούμε:

  • 1 φλιτζάνι κινόα
  • 2 ποτήρια νερό
  • 1 καρότο ψιλοκομμένο
  • 1 αγγούρι ψιλοκομμένο
  • 1 ντομάτα ψιλοκομμένη
  • 1 χούφτα baby σπανάκι
  • 1 χούφτα ξηρούς καρπούς
  • Ρόδι
  • Λεμόνι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • ξύδι

Πώς θα το εκτελέσουμε;

Ξεκινάμε με το πρώτο βήμα που αφορά τη χρήση της κινόας. Θα πρέπει να την τοποθετήσετε σε ένα μπολ ή καλύτερα και κόσκινο εάν έχετε, ώστε να την ξεπλύνετε. Ταυτόχρονα, σε μια μικρή κατσαρόλα βράζετε το νερό και αμέσως μετά την ρίχνετε μέσα και περιμένετε για περίπου 20 λεπτά. Μόλις ετοιμαστεί, την μεταφέρετε σε ένα άδειο μπολ, προκειμένου να κρυώσει. Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά και αν θέλετε και κάποια extra δικά σας και τα αναμειγνύετε, για να «μεταφερθούν» σε όλο το πιάτο οι γεύσεις. Πλήρως γευστικό, υγιεινό και εύκολο.

2. Ταραμοκεφτέδες

shutterstock-272420834.jpg

Θα χρειαστούμε:

  • 200 γρ. ταραμά, λευκό
  • 350 γρ. ψωμί, μπαγιάτικο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • ½ μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • ¼ μάτσο άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 3 κλ. δυόσμο, μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένα
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ηλιέλαιο

Για το σερβίρισμα:

  • Μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • ½ κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές κάθετες φέτες

Πώς θα το εκτελέσουμε;

Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το ψωμί και αρκετό νερό ώστε να το σκεπάσει. Το αφήνουμε στην άκρη να μουλιάσει .Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τον ταραμά, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να διαλυθεί ο ταραμάς. Στη συνέχεια, στραγγίζουμε πολύ καλά το ψωμί, το προσθέτουμε στο μπολ με τον ταραμά, μαζί με το κρεμμύδι, το μαϊντανό, τον άνηθο, το δυόσμο και αλατοπιπερώνουμε. Έπειτα, ζυμώνουμε το μείγμα φορώντας γάντια μιας χρήσης, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Τυλίγουμε το μπολ με μία μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Όταν είναι έτοιμο το μείγμα, το πλάθουμε μπαλάκια των 30 γρ. Στη συνέχεια, τοποθετούμε μία μεγάλη κατσαρόλα με ηλιέλαιο σε δυνατή φωτιά και την αφήνουμε να ζεσταθεί. Μόλις ζεσταθεί η το λάδι, προσθέτουμε τους ταραμοκεφτέδες και τηγανίζουμε, μέχρι να χρυσαφίσουν. Μόλις τηγανιστούν, τους μεταφέρουμε σε ένα πιάτο που έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί. Τέλος, σερβίρουμε τους ταραμοκεφτέδες ζεστούς πασπαλίζοντας με κρεμμύδι και μαϊντανό.

Συνταγή από τον: Giorgos Tsoulis

3. Ταχινόπιτα

shutterstock-1493017916.jpg

Θα χρειαστούμε:

  • 1 συσκευασία φύλλα κρούστας
  • 5 κουταλιές της σούπας ταχίνι (με όποια γεύση το προτιμάτε, για παραπάνω απόλυση προτιμήστε ταχίνι σοκολάτα)
  • 4 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι

Πώς θα το εκτελέσουμε;

Για όσους αναζητούν μια γρήγορη συνταγή για γλυκό, το οποίο θα μπορούν να τρώνε και καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας, είναι η ιδανική επιλογή. Στον πάγκο εργασίας ανοίγουμε τα νωπά φύλλα κρούστας. Με ένα κουτάλι απλώνουμε ταχίνι καλής ποιότητας πάνω στα φύλλα. Πασπαλίζουμε από πάνω με καστανή ζάχαρη. Τυλίγουμε προσεκτικά το φύλλο σε χαλαρό ρολό. Με το μαχαίρι κόβουμε σε μπουκιές μετρίου μεγέθους. Μεταφέρουμε τις ταχινομπουκιές σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα. Ψήνουμε στους 180ο βαθμούς κελσίου για 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Ξεφουρνίζουμε.

Συνταγή από τον: Τάσος Αντωνίου

4. Νηστίσιμο παστίτσιο

shutterstock-1810022638.jpg

Θα χρειαστούμε:

  • 1 συσκευασία χοντρά μακαρόνια για παστίτσιο
  • 400 γραμμάρια κιμά σόγιας
  • 3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 4 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
  • φρυγανιά τριμμένη
  • 1 κύβος λαχανικών
  • 1 συσκευασία πουρές πατάτας σε σκόνη
  • 2 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Πώς θα το εκτελέσουμε;

Γενικά, αυτή η συνταγή είναι για όσους θέλουν να δοκιμαστούν ή ήδη γνωρίζουν βασικές τεχνικές στην κουζίνα. Επειδή περιέχει περισσότερα βήματα θα τα διαχωρίσουμε ένα ένα.

Για τα μακαρόνια:

Ακολουθείτε τη γνωστή διαδικασία. Σε μια κατσαρόλα βράζετε το νερό και μόλις είναι έτοιμο τα ρίχνετε μέσα, προσθέτοντας το αλάτι. Μετέπειτα, τα μεταφέρετε στο σουρωτήρι και τα τοποθετείτε στο ταψί, όπου προηγουμένως το έχετε πασπαλίσει με την φρυγανιά.

Για τον κιμά σόγιας:

Αφού τον ξεπλύνουμε πολύ καλά και με προσοχή, τον βάζουμε στην κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τις ντομάτες και τα αφήνουμε για λίγα λεπτά όλα μαζί. Μόλις, απορροφηθούν τα υγρά, κλείνετε το μάτι και ρίχνετε το μείγμα στο ταψί πάνω από τα μακαρόνια.

Για την «εικονική» μπεσαμέλ:

Το πρώτο στάδιο είναι η προθέρμανση του φούρνου στους 180 βαθμούς, ώστε να είναι έτοιμος. Πάλι σε ένα κατσαρολάκι, το οποίο θα το γεμίσετε με περίπου μισό λίτρο νερό, θα ρίξετε τον κύβο λαχανικών. Περιμένετε λίγα λεπτά και αμέσως μετά αφού χαμηλώσετε κι άλλο τη φωτιά, προσθέτετε και την σκόνη του πουρέ μαζί με την μαργαρίνη. Τα ανακατεύετε καλά με την κατεύθυνση του ρολογιού. Μόλις το μείγμα μας «δέσει», το απομακρύνουμε από τη φωτιά για να κρυώσει. Έπειτα το ρίχνετε πάνω από το ίδιο ταψί, προσθέτοντας κι άλλη φρυγανιά.

Το τελευταίο βήμα είναι φυσικά το σωστό ψήσιμο, το οποίο θα γίνει για περίπου 40 λεπτά.

Bon appetit!