Η άνοιξη δε σταματά. Αυτή είναι ίσως η πιο αισιόδοξη και συνάμα συγκινητική πρόταση που διάβασα τον τελευταίο καιρό. Αυτή η «πρωταγωνίστρια» στα έργα μεγάλων δημιουργών -εικαστικών, μουσικών και διαφόρων ειδών καλλιτεχνών- συνεχίζει αβίαστα το ταξίδι της και μας επαναφέρει στην κανονικότητά μας. Η Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα αποτελούσαν πάντοτε μια από τις αγαπημένες γιορτές της Ελλάδας, αφού το τέλος της νηστείας και η επιθυμητή Ανάσταση σηματοδοτεί την έναρξη της καλοκαιρινή περιόδου, που αναδεικνύει κάθε γωνιά της πανέμορφης χώρας μας.
Το πασχαλινό τραπέζι θα είναι για πάντα η πολυαναμενόμενη «ένωση» της ελληνικής οικογένειας. Μπορεί φέτος, τα πράγματα να ήρθαν λίγο διαφορετικά, ωστόσο θυμηθείτε πως μέσα από γεύσεις και αρώματα, οι άνθρωποι έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργούμε γλυκές και παντοτινές αναμνήσεις. Κάπως έτσι λοιπόν, ορμώμενοι από τη μοναδική ικανότητα που μας δίνει η άνοιξη και τα λουλούδια να ονειρευόμαστε, μεταφέρουμε αυτό το αισιόδοξο κλίμα και φέτος το Πάσχα, μέσα από λαχταριστές σαλάτες, που σας προτείνουμε με τη βοήθεια του Φρεσκούλη και «στολίζουν» το τραπέζι μας σαν μπουκέτα με ευφάνταστα χρώματα, μυρωδιές και γεύσεις.
Τι και αν #menoumespiti; Εσείς φροντίστε να αφήσετε τη φαντασία σας ελεύθερη να δημιουργήσει το καλύτερο art de la table μέσα από συνθέσεις φρούτων, πολύχρωμων λαχανικών και φανταστικών dressings & μην ξεχνάτε ότι την άνοιξη δεν τη σταματά κανείς...
1. Σαλάτα με καραμελωμένα φρούτα, ανθότυρο & dressing από lime
Υλικά
- 1 σαλάτα Ιταλική Φρεσκούλης
- 1 συσκευασία Φρέσκα φύλλα Βαλεριάνα Φρεσκούλης
- 1 φρουτοσαλάτα Ambrosia Φρεσκούλης
- 1 συσκευασία Φρέσκα κρεμμυδάκια Φρεσκούλης
- 150 γρ. ανθότυρο, θρυμματισμένο
- 3 κ.σ. φιστίκι Αιγίνης
- Χυμός από 3 lime
- 60 ml ελαιόλαδο & 2 κ.σ. για το τηγάνι
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- ¼ ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο, μόνο τα φύλλα
Εκτέλεση
Κόβουμε τα φρέσκα κρεμμύδια στη μέση κατά μήκος. Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Βάζουμε τα φρέσκα κρεμμύδια να σοταριστούν, μέχρι να πάρουν χρώμα. Τα ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Στο ίδιο τηγάνι, σοτάρουμε τις φέτες του ανανά και τα σταφύλια της φρουτοσαλάτας Ambrosia. Όταν πάρουν χρώμα κι από τις 2 πλευρές, τα ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Για να ετοιμάσουμε το dressing, βάζουμε τον χυμό λάιμ, 60 ml ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τις φέτες από ακτινίδιο της φρουτοσαλάτας Ambrosia στο μούλτι. Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ανακατεύουμε σε μπολ το περιεχόμενο της ιταλικής σαλάτας με τα φρέσκα φύλλα βαλεριάνας. Προσθέτουμε τα καραμελωμένα φρούτα και ανακατεύουμε απαλά. Μεταφέρουμε το περιεχόμενο του μπολ σε βαθιά πιατέλα. Τοποθετούμε τα σοταρισμένα φρέσκα κρεμμύδια από πάνω. Πασπαλίζουμε με το ανθότυρο, τα φιστίκια Αιγίνης και τα φύλλα του κόλιανδρου. Περιχύνουμε τη σαλάτα με το dressing και σερβίρουμε.
2. Πολύχρωμη σαλάτα
Υλικά
- 1 συσκευασία σαλάτα Ιταλική Φρεσκούλης
- 1 συσκευασία σαλάτα Πολίτικη Φρεσκούλης
- 1 συσκευασία σαλάτα Καπριτσιόζα Φρεσκούλης
- 1 μέτριο μπρόκολο
- 1 φλ. κινόα
- 1 φλ. μαύρες φακές
- 4 μικρές φέτες ψητής κολοκύθας
- 2-3 Πιπεριές κόκκινες και κίτρινες, κομμένες
- 4 μέτρια φιλέτα άγριου σολομού ή καπνιστής πέστροφας
- Λίγα ντοματίνια (κομμένα στη μέση ή στα 4)
- 50 γρ. κουκουνάρι, καβουρδισμένο
- Σπόρους chia, προαιρετικά
- 1 συσκευασία Μαϊντανός Φρεσκούλης
- Αλάτι
Για την sauce
- 400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 1 κ.γ. ταχίνι, διαλυμένο σε λίγο ζεστό νερό
- Χυμός από 1 λεμόνι
- Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Βράζουμε σε διαφορετικές κατσαρόλες, σε μπόλικο αλατισμένο νερό, την κινόα, τις φακές και το μπρόκολο. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη. Μοιράζουμε σε 4 βαθιά πιάτα ή μπολ τις φρέσκες σαλάτες, τη ψητή κολοκύθα, τις πιπεριές και τα βρασμένα λαχανικά. Αλατίζουμε, προσθέτουμε το ψάρι και πασπαλίζουμε με το κουκουνάρι, τους σπόρους chia και τον μαϊντανό. Ετοιμάζουμε τη sauce, ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί, και περιχύνουμε.
3. Αρχοντική σαλάτα με πορτοκάλι
Υλικά
- 1 Σαλάτα Αρχοντική Φρεσκούλης
- ½ συσκευασία Άνηθος Φρεσκούλης
- 50 γρ. κουκουνάρι
- 1 πορτοκάλι
- αλάτι & πιπέρι
- 4 κ. σ. ελαιόλαδο
- 1 κ. σ. κρέμα βαλσάμικο
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε ένα μικρό αντικολλητικό σκεύος και καβουρδίζουμε εκεί το κουκουνάρι για ½ λεπτό περίπου ή μέχρι να αρχίσει να παίρνει χρώμα. Αποσύρουμε από την φωτιά αφήνουμε να κρυώσει. Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε σε φετούλες το πορτοκάλι. Τοποθετούμε την Αρχοντική Σαλάτα Φρεσκούλης στην σαλατιέρα και προσθέτουμε το πορτοκάλι με το κουκουνάρι. Προσθέτουμε και το ελαιόλαδο, την κρέμα βαλσάμικο και το αλάτι- πιπέρι, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε.
4. Σαλάτα Ιταλική με αβοκάντο, κόκκινα φρούτα & vinaigrette πορτοκαλιού
Οικογενειακή σαλάτα για καθημερινά σπιτικά γεύματα ή για το οικογενειακό, πασχαλινό σας τραπέζι. Φρεσκάδα, χρώματα και γεύση μοναδική (μερίδες 4):
Υλικά
- 1 συσκευασία οικογενειακή σαλάτα Ιταλική Φρεσκούλης, 425 γρ.
- 150 γρ. κόκκινα φρούτα (φρούτα δάσους)
- 1 πορτοκάλι κομμένα σε φιλέτα
- 1 αβοκάντο κομμένο σε κύβους
- 1/2 φλ. κράνμπερι αποξηραμένα ή σταφίδες
- 1/2 φλ. ρόδι καθαρισμένο
- 1/2 φλ. φιλέ αμύγδαλο
- Λίγες φύτρες
- Λίγες φλούδες ώριμη γραβιέρα
Dressing vinaigrette πορτοκαλιού
- 1/3 φλ. ελαιόλαδο
- Χυμό από 1 ζουμερό πορτοκάλι
- 1 κ. γλ. μέλι
- 2 κ.σ. λευκό ξύδι από κρασί
- Λίγο αλάτι
- Λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη σαλατιέρα βάζουμε την οικογενειακή σαλάτα. Προσθέτουμε τα κόκκινα φρούτα, τα αποξηραμένα φρούτα, τα φιλέτα πορτοκαλιού και το αβοκάντο κομμένο σε καρέ. Περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε τη σαλάτα και τη στήνουμε σε μια ανοιχτή πιατέλα, μετά την πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου και φύτρες για χρώμα. Γαρνίρουμε με φλούδες ώριμης γραβιέρας.
Dressing πορτοκαλιού
Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ. Χτυπάμε να ενωθούν όλα μαζί ομοιογενώς. Περιχύνουμε τη σαλάτα. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως.
5. Πολίτικη σαλάτα
Υλικά
- 2 συσκευασίες Λάχανο-Καρότο Φρεσκούλης
- 2 ψητές πιπεριές Φλωρίνης κομμένες ζουλιέν (λεπτά μπαστουνάκια)
- 3 κλωνάρια σέλερι κομμένα σε λεπτές φέτες
- 1 λεμόνι μέτριο
- 1 κ.σ. ανθός αλατιού
Για το γαρνίρισμα
- ½ φλ. τρυφερά φύλλα Μαϊντανός Φρεσκούλης
- 1 ρόδι καθαρισμένο
- 3 κ.σ. κουκουνάρι
- 3 κ.σ. μαύρη σταφίδα
- Για το dressing
- ½ φλ. ελαιόλαδο
- ¼ φλ. ξύδι βαλσάμικο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 6 τρυφερά κλωνάρια σέλινο με τα φύλλα τους
- Λίγο αλάτι
Εκτέλεση
Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα λαχανικά, το λάχανο, το καρότο, το σέλερι και την πιπεριά φρέσκια (αν βάλουμε ψητή Φλωρίνης, θα την προσθέσουμε μετά από αυτό το στάδιο). Πασπαλίζουμε με το αλάτι και τον χυμό λεμονιού. Ζουλάμε με τα χέρια τα λαχανικά για λίγα λεπτά. Αφήνουμε τη σαλάτα σκεπασμένη στο ψυγείο για 1 ώρα. Αφού μαραθούν τα λαχανικά, τα στραγγίζουμε με τα χέρια και τα βάζουμε σε σαλατιέρα. Προσθέτουμε μέσα τις ψητές πιπεριές, το κουκουνάρι, τη σταφίδα και τα φύλλα του μαϊντανού. Ετοιμάζουμε το dressing, χτυπώντας όλα τα υλικά στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν κρέμα. Περιχύνουμε τη σαλάτα, ανακατεύουμε και παγώνουμε για 1-2 ώρες.
Info: freskoulis.gr