fbpixel

Search icon
Search
Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε το μεσημέρι; Βρήκαμε τον πιο αποτελεσματικό τρόπο
WELLNESS

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε το μεσημέρι; Βρήκαμε τον πιο αποτελεσματικό τρόπο

Κάντε τα power naps...παιχνιδάκι!


Μερικές από τις πιο γνωστές εταιρίες όπως η Google, η Nike και η NASA πιστεύουν πως ο ύπνος μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της παραγωγικότητας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όλο και περισσότεροι οργανισμοί επενδύουν σε ένα nap για τους εργαζομένους τους. Σύμφωνα με έρευνες, λοιπόν, αυτή η συνήθεια προσφέρει αμέτρητα οφέλη για την υγεία. Από την ανακούφιση του στρες έως την αύξηση της εγρήγορσης μπορεί να σας χαρίσει το απαραίτητο recharge και να ξεκινήσετε ξανά τη μέρα σας. Παρακάτω συγκεντρώσαμε όλα όσα είναι απαραίτητα για να πετύχετε το τέλειο power nap!  

nap-1.jpg

Τα πραγματικά οφέλη

Ένας καλός υπνάκος επιτρέπει την αποκατάσταση της λειτουργίας του εγκεφάλου, τη σταθεροποίηση της μνήμης, την απομάκρυνση των τοξινών που συσσωρεύονται καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας και το boost της ενέργειας. Έτσι, αν δεν επιτρέπετε στον εαυτό σας να απολαύσει όλα αυτά τότε η κούραση συσσωρεύεται και η ευκαιρία να λειτουργήσετε ξανά σε υψηλό επίπεδο, απομακρύνεται. Παρόλα αυτά τα power naps δεν είναι για όλους. Για παράδειγμα, τα άτομα με αϋπνία δεν είναι καλό να κοιμούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας σύμφωνα με τον Michael Breus -ειδικό ύπνου στο Manhattan Beach. Αυτό καθώς όπως εξηγεί, η διαδικασία αυτή μπορεί να εντείνει τη βραδινή τους δυσκολία. Εάν όμως παρατηρήσετε ότι η παραγωγικότητά σας αρχίζει να μειώνεται, δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε τις πληροφορίες τόσο γρήγορα όσο το πρωί, ή αισθάνεστε ότι υπάρχει μια «ομίχλη» τότε θα μπορούσατε να επωφεληθείτε από αυτό. 

Θέμα χρόνου

Για να τελειοποιήσετε το nap, θα πρέπει να τελειοποιήσετε το χρονοδιάγραμμά σας. Μια μελέτη της NASA διαπίστωσε ότι το να κλείσετε τα μάτια σας για 26 λεπτά αποτελεί τη χρυσή τομή που θα σας βοηθήσει, βελτιώνοντας την εγρήγορση κατά 54% και την απόδοση σας κατά 34%. Ωστόσο, οι ειδικοί τείνουν να συμφωνούν ότι οποιοδήποτε διάστημα από 20 έως 30 λεπτά αρκεί για να αποκομίσετε τα επιθυμητά οφέλη χωρίς να σας αφήσει με το “βαρύ” κεφάλι. Για αυτό το λόγο ορίστε ένα ξυπνητήρι, ώστε να μην υπερβαίνετε αυτό το “παράθυρο”. Ακόμη, θυμηθείτε πως ο ύπνος συμβαίνει σε κύκλους. Ένας φυσιολογικός κύκλος ξεκινά με το ελαφρύτερο στάδιο που ονομάζεται NREM και τελικά καταλήγει στο REM. Αυτός ο κύκλος συμβαίνει σε επανάληψη ενώ κοιμάστε, και διαρκεί περίπου 90 λεπτά. Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο βαθύς ύπνος REM είναι ζωτικής σημασίας για τη γενική υγεία και ευεξία καθώς σε αυτό το στάδιο το σώμα σας εργάζεται για να αποκαταστήσει την ενέργεια, να αυξήσει την παροχή αίματος στους μύες και να προωθήσει την ανάπτυξη και την επιδιόρθωση ιστών και οστών. Ωστόσο, σε ένα nap είναι σημαντικό να τον αποφεύγετε καθώς μόλις ξυπνήσετε μπορεί να αισθανθείτε μια αδράνεια.

nap.jpg

Δημιουργήστε την τέλεια ζώνη ύπνου

Ένα σκοτεινό, δροσερό και ήσυχο δωμάτιο είναι ιδανικό για ύπνο. Εάν δεν μπορείτε να ελέγξετε μόνοι σας το φως, τη θερμοκρασία ή τον θόρυβο τότε το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να φορέσετε μάσκα ύπνου, να βγάλετε τα βαριά ρούχα και να βάλετε στα ηχεία λευκούς ήχους. Ακόμη, εαν θέλετε να αποφύγετε τις διακοπές, τότε οφείλετε να απενεργοποιήσετε το τηλέφωνό σας ή απλώς να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία "μην ενοχλείτε”.

Βρείτε το με το χρόνο

Μεταξύ 1 μ.μ. και 3 μ.μ. η θερμοκρασία του σώματός σας μειώνεται και υπάρχει αύξηση στα επίπεδα της μελατονίνης, της ορμόνης ύπνου. Αυτός ο συνδυασμός σας κάνει να νυστάζετε, γι’ αυτό είναι μια καλή στιγμή για να ενδώσετε σε ένα power nap. Μάλιστα, αν το προσπαθήσετε μια με δύο ώρες πριν από κάτι σημαντικό που έχετε κανονίσει τότε να είστε βέβαιοι πως η οποιαδήποτε εργασία θα γίνει με πολύ μεγαλύτερη επιτυχία.

nap-4-dsKsT.jpg

Σκεφτείτε την καφεΐνη

Η ιδέα του να πιείτε έναν καφέ πριν πάτε για ύπνο μπορεί να ακούγεται αντίθετη, αλλά αφού η καφεΐνη δρα περίπου 20 έως 30 λεπτά αργότερα, μπορεί να σας επιτρέψει να ξυπνήσετε με μια επιπλέον έκρηξη εγρήγορσης.

Εργασία σε βάρδιες

Εάν είστε γιατρός, νοσοκόμα, πυροσβέστης ή εργάζεστε σε κάποια δουλειά που απαιτεί ώρες εκτός του μέσου όρου -9 έως 5- πιθανότατα ο ύπνος σας να είναι διαταραγμένος. Η σωστή εκμετάλλευση κάποιου κενού, λοιπόν, μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε τον ύπνο σας κανονικό. Θα κάνετε επανεκκίνηση του σώματος και του εγκεφάλου σας ώστε να είστε πιο αποτελεσματικοί στις υποχρεώσεις σας.