fbpixel

Search icon
Search
Δύο σύγχρονα διαμερίσματα στα Λαδάδικα παρατηρούν τη Θεσσαλονίκη από ψηλά
INTERIORS

Δύο σύγχρονα διαμερίσματα στα Λαδάδικα παρατηρούν τη Θεσσαλονίκη από ψηλά

Με την υπογραφή της αρχιτεκτονικής ομάδας Urban Soul Project


Ένα ενδιαφέρον project για το αρχιτεκτονικό γραφείο των Urban Soul Project που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, ήταν η πρόσφατη διαμόρφωση δύο διαμερισμάτων που βρίσκονται στον τέταρτο όροφο ενός κτιρίου γραφείων στην περιοχή των Λαδάδικων στο Κέντρο της Θεσσαλονίκης. Αρχικά, στον όροφο υπήρχαν τέσσερις χώροι μικρών γραφείων, οι οποίοι συνενώθηκαν έτσι ώστε να δημιουργηθούν δύο αυτόνομα και ανεξάρτητα διαμερίσματα.

ladadika-apt-1-finals-13-1136x758.jpg

Το μεγαλύτερο από αυτά είναι 85 τ.μ. και αποτελείται από έναν ενιαίο χώρο τραπεζαρίας, καθιστικού και κουζίνας, ένα en-suite υπνοδωμάτιο και ένα μπάνιο ξένων. Το μικρότερο, 35 τ.μ. αποτελείται από σαλοκουζίνα, υπνοδωμάτιο και μπάνιο.  

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον δημιουργεί το γεγονός ότι περιμετρικά τα μεγάλα ανοίγματα που υπάρχουν καλύπτοντας όλο το ύψος του χώρου, επιτρέπουν άπλετη θέα στην πόλη τριγύρω. Η άμεση αλληλεπίδραση του εσωτερικού χώρου με τον πολυμορφικό περιβάλλοντα αστικό ιστό οδήγησαν στη βασική συνθετική χειρονομία, η οποία είναι η δημιουργία μεγάλων ενιαίων χώρων σε λιτές γραμμές, χρώματα και υλικά, όλοι προσανατολισμένοι προς τα έξω.

Κάποιες λεπτομέρειες στον σχεδιασμό γίνονται βασικά στοιχεία που επηρεάζουν το συνολικό αποτέλεσμα. Γενικά, υπάρχει η φιλοσοφία να εντοιχίζονται οι αποθηκευτικοί χώροι, ώστε να φαίνονται ενιαίοι με τις τοιχοποιίες. Κάποια διαχωριστικά έπιπλα σχεδιάστηκαν διάτρητα, για να υπάρχει οπτική άνεση και να μην περιορίζεται η ορατότητα προς κάθε σημείο του χώρου.

ladadika-apt-1-finals-92-copy-1136x735.jpg
ladadika-apt-2-finals-4-1136x735.jpg

Ο φωτισμός έγινε κατά βάση χωνευτός στην οροφή, προκειμένου να επικρατεί ομοιομορφία και ηρεμία στο συνολικό αποτέλεσμα. Η παλέτα χρωμάτων και υλικών που χρησιμοποιήθηκε περιλαμβάνει ξύλο, μέταλλο, μωσαϊκό, μάρμαρο και τεχνογρανίτες σε αποχρώσεις του λευκού και του μαύρου. Μοναδική ένταση δημιουργείται στην κουζίνα, στην οποία χρησιμοποιείται το πράσινο χρώμα που ντύνει τη νησίδα που λειτουργεί και σαν τραπεζαρία, ενώ παράλληλα χρησιμοποιείται και την πλάτη στο block των ντουλαπιών.

«Η προσπάθεια είναι να αποκτήσει ο χώρος ένα χαρακτήρα, μία δική του ταυτότητα. Είναι σαφές πως στην παγκόσμια πλατφόρμα αισθητηριακών εναυσμάτων, η εναλλαγή εικόνων είναι ταχύτατη και ο μόνος τρόπος για να ξεχωρίσει μέσω μίας εικόνας, είναι αυτή να διαφέρει από την προήγουμενή της και την επόμενη. Ο ίδιος χώρος πρέπει ταυτόχρονα και να ανήκει στην εποχή του, να αφορά δηλαδή το κοινό στο οποίο απευθύνεται, αλλά και να αποτελεί νέα πρόταση, να περιέχει στοιχεία διαφοροποίησης και καινοτομίας» μας είπαν οι ίδιοι οι αρχιτέκτονες όταν τους ρωτήσαμε πώς προσεγγίζουν κάθε νέο χώρο, κάτι που σίγουρα φαίνεται έντονα και σε αυτήν την περίπτωση.

ladadika-apt-1-finals-10-1136x752-8FeS8.jpg

About

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και το Λονδίνο, η Urban Soul Project διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά γραφεία στην Ελλάδα. Η Urban Soul Project είναι ένα πολυβραβευμένο αρχιτεκτονικό γραφείο και στούντιο σχεδιασμού που προσφέρει υπηρεσίες αρχιτεκτονικής, εσωτερικής διακόσμησης, οικοδομικών αδειών και εγκρίσεων για ξενοδοχεία, γραφεία, εμπορικά και οικιστικά έργα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.  

Με περισσότερους από 25 εξειδικευμένους επαγγελματίες, η Urban Soul Project είναι μια εταιρία με εμπειρία  σε πολύπλοκες οικοδομικές άδειες και έχει χειριστεί πολυάριθμα έργα που στεγάζονται σε διατηρητέα κτίρια στην Ελλάδα. Το 2017, η εταιρεία έχει βραβευτεί τόσο με το German Design Award όσο και με το A ‘Design Silver Award για το έργο Colors Urban Hotel. Ακόμη, με έργο μια πολυτελή ιδιωτική κατοικία στο Λονδίνο ήταν νικήτρια για τα International Hotel and Property Awards και ήταν ανάμεσα στους 6 finalist  των Best of the Year Interior Design Magazine Awards στην πόλη της Νέας Υόρκης για το μπαρ & εστιατόριο Looney Bean που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.  

Τα έργα της USP περιλαμβάνουν τον πλήρη επανασχεδιασμό για σειρά επιτυχημένων έργων στην Ελλάδα και το εξωτερικό:  

Το Colors Urban Hotel είναι ένα ξενοδοχείο 4 αστέρων που βρίσκεται σε ένα διατηρητέο κτίριο 2300 τ.μ. στη Θεσσαλονίκη. Η εταιρεία Isobar στεγάζεται σε ένα ανοιχτό χώρο 1200 τ.μ. Τα γραφεία της εταιρείας μπορούν να τροποποιηθούν εύκολα και γρήγορα και οι χώροι μετατρέπονται με τη βοήθεια διαχωριστικών που μετακινούνται. Το Looney Bean βρίσκεται στον τελευταίο όροφο ενός εμπορικού κέντρου με πανοραμική θέα στο εμπορικό λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Το Ergon Agora τοποθετείται σε ένα παλιό κινηματογράφο 1200 τ.μ. στην καρδιά της Θεσσαλονίκης.  

Η USP αυτή τη στιγμή ασχολείται με το σχεδιασμό της έδρας της Εταιρείας Πανγαία στην Αθήνα σε ένα διατηρητέο κτίριο 2500 τ.μ., το σχεδιασμό ιδιωτικών κατοικιών στην Πάρο, τη Σαντορίνη και την Κέρκυρα, στη μετατροπή ενός κτιρίου 4000 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας σε boutique ξενοδοχείο, καθώς και τη συνολική ανακαίνιση ενός κτιρίου 2500τμ. στην οδό Ερμού στην Αθήνα. Η USP εργάζεται επίσης για τη μετατροπή σε πολυτελή διαμερίσματα ενός κτιρίου 1500 τ.μ. στο Covent Garden του Λονδίνου και το σχεδιασμό καταστημάτων και διαμερισμάτων στη Μεγάλη Βρετανία.

 

www.usp.gr

Photo: Kim Powell