fbpixel

Search icon
Search
Δύο πανέμορφες boutique βίλες στη Βουρβουρού Χαλκιδικής που σέβονται την αρχιτεκτονική παράδοση του τόπου
INTERIORS

Δύο πανέμορφες boutique βίλες στη Βουρβουρού Χαλκιδικής που σέβονται την αρχιτεκτονική παράδοση του τόπου

Mε την υπογραφή του Fluo architecture & design studio


To γραφείο FLUO architecture & design studio είναι υπεύθυνο για τον σχεδιασμό αυτών των δύο υπέροχων νέων κατοικιών, που αποτελούν μέρος του συγκροτήματος πολυτελών διαμερισμάτων Fillis House στη Βουρβουρού της Σιθωνίας, στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, ακολουθώντας από την μία πλευρά, την υπέροχη αρχιτεκτονική παράδοση της περιοχής -με τα πετρόκτιστα οικήματα με κεραμοσκεπή και εμφανή δοκάρια στην οροφή– δημιουργώντας παράλληλα, από την άλλη, ένα μονολιθικό, ομοιογενή και ρευστό εσωτερικό χώρο, χωρίς κινητά έπιπλα, όπου οι διαφορετικές λειτουργίες εξυπηρετούνται από διαφορετικά υψομετρικά επίπεδα του εδάφους.

3-2IYd9.jpg

Το μοναδικό μορφολογικό σκηνικό της περιοχής με τους λευκούς βράχους και τα καταπράσινα πεύκα που φτάνουν στην ακρογιαλιά συνθέτει μια  ξεχωριστή ακτογραμμή που αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς τουρίστες. Η μελέτη αφορά το σχεδιασμό των δύο νέων κατοικιών του συγκροτήματος τα οποία εντάχθηκαν αρμονικά στην σχεδιαστική φιλοσοφία του υπάρχοντος κτιρίου ακολουθώντας την αρχιτεκτονική παράδοση της Χαλκιδικής, με τα πετρόκτιστα οικήματα με κεραμοσκεπή και τα εμφανή δοκάρια. Μάλιστα, η πέτρα που χρησιμοποιήθηκε είναι από το Λάκκωμα και εξορύσσεται στην γύρω περιοχή.

Στόχος της συγκεκριμένης αρχιτεκτονικής σύνθεσης ήταν οι μικρές αυτόνομες βίλες με τον ιδιωτικό τους κήπο να γίνουν «ένα» με το φυσικό περιβάλλον τόσο του συγκροτήματος, όσο και της γύρω περιοχής! 

H αρχική ιδέα ήταν να δημιουργήσουμε έναν χώρο μονολιθικό χωρίς κινητά έπιπλα. Οι διαφορετικές λειτουργίες εξυπηρετούνται από τα διαφορετικά επίπεδα που δημιουργούνται στο δωμάτιο. Το κρεβάτι, τα κομοδίνα, ο καναπές, η κουζίνα και το μπάνιο διαμορφώνονται από τους ανισοϋψείς τσιμεντένιους όγκους. Όλες οι επιφάνειες καλύπτονται από πατητή τσιμεντοκονία, η οποία δημιουργεί έναν ομοιογενή και συνεχή χώρο, ενώ τα κεραμικά κλωστρά την πλαισιώνουν διακοσμητικά. 

2-860V4.jpg

Η ξύλινη επένδυση του τοίχου σπάει τη μονοτονία του υλικού, κρύβει το μπάνιο και τη ντουλάπα και αφήνει τους καλεσμένους να ανακαλύψουν μόνοι τους τι κρύβεται από πίσω. Τα μεγάλα φωτεινά ανοίγματα καταργούν το όριο μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος, ενώ η ενοποίηση αυτή ενισχύεται ακόμα περισσότερο με τον σχεδιασμό του εξωτερικού χώρου ως συνέχεια του εσωτερικού με μονολιθικούς και εδώ όγκους να διαμορφώνουν έναν καναπέ και μία ανοιχτή κουζίνα με barbeque.

1-Beua5.jpg

Η ελιά στο κέντρο της αυλής, σύμβολο διαχρονικής αξίας, διατηρήθηκε στο ακριβές σημείο που ήταν και εκτός από τη σκιά που προσφέρει, αντανακλά αξίες ταυτισμένες με την ελληνικότητα, όπως η ειρήνη, η σοφία και η ευημερία. Συνολικά, ο χώρος διέπεται από μια αρμονική αισθητική, που ισορροπεί ανάμεσα στην ουδετερότητα που εκφράζουν τα γήινα χρώματα, αλλά και τη φυσική ομορφιά που αναδεικνύει το γύρω τοπίο. Μια ματιά στις μοναδικές φωτογραφίες των πολυτελών βιλών θα σας πείσει!

Info 

Αρχιτεκτονική & Επίβλεψη κατασκευής: Fluo, Architecture and design studio

Αρχιτέκτονες:  Φαίη Μανιάτη, Θάλεια Μιχαήλ

Interior designer:  Χριστίνα Σέρρου

Πηγή: Archisearch

Φωτογραφίες: Πάνος Αρβανιτάκης