fbpixel

Search icon
Search
Δύο κατοικίες - τέλεια παραδείγματα Δωρικής απλότητας με απαράμιλλη θέα στο Αιγαίο
INTERIORS

Δύο κατοικίες - τέλεια παραδείγματα Δωρικής απλότητας με απαράμιλλη θέα στο Αιγαίο

Οι θερινές κατοικίες βρίσκονται στην Άνδρο και έχουν βραβευτεί με Architizer A+ Award


Την πρώτη θέση και μαζί την τεράστια διάκριση των βραβείων του Architizer A+ Awards, κέρδισε το αρχιτεκτονικό γραφείο A31, μια από τις λίγες ελληνικές συμμετοχές στον παγκοσμίου φήμης διαγωνισμό. Έχοντας να ανταγωνιστεί χιλιάδες αρχιτέκτονες με προτάσεις από μεγάλα γραφεία του εξωτερικού, το έργο NONAGRIAM TWINS by A31 με τις θερινές κατοικίες στην Άνδρο, πέρασε τις τελευταίες εβδομάδες στους πέντε φιναλίστ και αμέσως φάνηκε η υπεροχή του, καθώς διατηρούσε προβάδισμα έναντι των «αντιπάλων». 

Δύο ημέρες μετά το τέλος της παγκόσμιας ψηφοφορίας, το αρχιτεκτονικό γραφείο A31 απέσπασε τις περισσότερες ψήφους και την πρωτιά. Ο Πραξιτέλης Κονδύλης, ιδρυτής και αρχιτέκτονας του γραφείου, σημείωσε: «Η κατάκτηση του 1ου Βραβείου, είναι επιπλέον μία μεγάλη και τιμητική διάκριση τόσο για το γραφείο μας όσο και για τη σύγχρονη Ελληνική Αρχιτεκτονική εν γένει. Μας γεμίζει χαρά και υπερηφάνεια, ενώ μας ταυτόχρονα μας δίνει δύναμη και κουράγιο για να συνεχίσουμε να υπηρετούμε μέσω της Αρχιτεκτονικής τις ουσιαστικές ανθρώπινες ανάγκες και τον Πολιτισμό αυτής της χώρας». 

v1-fKXDq.jpg

To νικηφόρο project NONAGRIAM TWINS by A31 αποτελείται από δύο θερινές κατοικίες στην περιοχή Παλαιόπολη/Χειμωνίκη της Άνδρου. Με θέα στο Αιγαίο, ανάμεσα στις άγριες βουνοκορφές του νησιού, τις κοιλάδες και τους καταρράκτες, οι κατοικίες αποτελούν ένα εξαιρετικό δείγμα υπόσκαφης αρχιτεκτονικής, προφέροντας όλα όσα θα ονειρευόταν κανείς να περιλαμβάνει ένα καλοκαιρινό καταφύγιο στην Ελλάδα.

About the houses

v3-1-N9HGy.jpg

Το συγκρότημα αποτελείται από δύο μονοκατοικίες νοτιοδυτικού προσανατολισμού συνολικού εμβαδού 600 m2, εντός μίας έκτασης 9.200 m2. Η πρώτη κατοικία αποτελείται από έναν χώρο διημέρευσης καθιστικό - τραπεζαρία, κουζίνα, λουτρό, δύο εν σειρά υπνοδωμάτια με θέα τη θάλασσα, ένα υπόσκαφο master bedroom, καθώς και έναν αυτόνομο ξενώνα σε χαμηλότερο επίπεδο. Επίσης, συνδέεται οργανικά μέσω κλίμακας με το υφιστάμενο πέτρινο «κελί».

Η δεύτερη κατοικία αποτελείται και αυτή με τη σειρά της από ένα χώρο διημέρευσης καθιστικό - τραπεζαρία, κουζίνα, λουτρό, ένα υπνοδωμάτιο με θέα τη θάλασσα και δύο υπόσκαφα υπνοδωμάτια στα οποία η πρόσβαση επιτυγχάνεται μέσω εσωτερικής αυλής - αίθριου. Διαθέτει αυτόνομο ξενώνα σε χαμηλότερο επίπεδο ενώ και οι δύο κατοικίες διαθέτουν υπόγειο και κολυμβητική δεξαμενή.

The design 

v6-pGVU7.jpg

Ο σύγχρονος και λιτός σχεδιασμός του συγκροτήματος φέρει καθαρές, μοντέρνες γραμμές και συνδέεται οργανικά με το φυσικό τοπίο της Άνδρου. Η ανάγκη για πλήρη ένταξη στον περιβάλλοντα χώρο των κατοικιών, καθώς επίσης και η ανάγκη για μέγιστη αξιοποίηση της απρόσκοπτης θέας προς τη θάλασσα, οδήγησαν στη δημιουργία χώρων με μεγάλα ανοίγματα δίχως υποστυλώματα και τοίχους πλήρωσης. Η στέψη των κατοικιών επιτυγχάνεται με τη χρήση δύο πλακών – στεγάστρων από οπλισμένο σκυρόδεμα οι οποίες για λόγους πλήρους ένταξης στο περιβάλλον αντιμετωπίζονται ως " φυτεμένα δώματα" – "green roofs". Το αποτέλεσμα είναι δύο κατοικίες υψηλής αισθητικής αξίας, που εξασφαλίζουν ιδιωτικότητα ενώ παρέχουν απρόσκοπτη θέα στο απέραντο γαλάζιο.

Τόσο η ψύξη όσο και η θέρμανση των κατοικιών επιτυγχάνεται με σύστημα γεωθερμίας, μειώνοντας σημαντικά τις ενεργειακές ανάγκες τόσο κατά τους χειμερινούς όσο και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι πράσινες στέγες συμβάλουν στην ενεργειακή εξοικονόμηση, ενώ παράλληλα εναρμονίζονται πλήρως με την ομορφιά του κυκλαδικού φυσικού τοπίου.

Α31 ARCHITECTURE

To αρχιτεκτονικό studio ιδρύθηκε το 2003 στην Αθήνα από τον Πραξιτέλη Κονδύλη ως μια διεπιστημονική ομάδα αρχιτεκτόνων, designers και μηχανικών με ένα ευρύ μελετητικό και κατασκευαστικό αντικείμενο που εκτείνεται από κτιριακά έργα μέχρι το σχεδιασμό εσωτερικού χώρου και επίπλου. Το 2007 στο σχήμα εντάσσεται ο πολιτικός μηχανικός Παναγιώτης Καρράς, ως υπεύθυνος του κατασκευαστικού τμήματος του Γραφείου.

Ο Πραξιτέλης Κονδύλης γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου της Βουδαπέστης (TUB). Ακολούθησαν μεταπτυχιακές σπουδές στην Αρχιτεκτονική Εσωτερικών Χώρων στο Πολυτεχνείο της Καταλονίας (UPC) και αργότερα, σε διδακτορικό επίπεδο, στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου της Βαρκελώνης (ETSAB) με επιβλέποντα καθηγητή τον Helio Piñón, Καθηγητή και επί σειρά ετών συνεργάτη του διεθνώς αναγνωρισμένου Ισπανού αρχιτέκτονα Enric Miralles.