fbpixel

Search icon
Search
Δύο δίαιτες στο μικροσκόπιο: Οι τάσεις στη διατροφή του '24
MAGAZINE

Δύο δίαιτες στο μικροσκόπιο: Οι τάσεις στη διατροφή του '24

Και αξίζει να ακολουθήσετε φέτος...


Τα τελευταία χρόνια, μπορεί το FoodTok να είναι ισχυρός ανταγωνιστής του FoodTube, όμως όλα τα tips και hacks που θα βρείτε σε αυτό είναι είτε υπερβολικά είτε μη ρεαλιστικά, οπότε χρειάζεται να είστε πολύ προσεκτικοί με το τι θα υιοθετήσετε. Και αυτό γιατί οι περισσότερες viral δίαιτες μπορεί να είναι επιβλαβείς για την υγεία σας και φυσικά να μην ανταποκρίνονται στις ανάγκες σας, στον τρόπο ζωής σας ή στη φυσική σας κατάσταση. Εμείς ξεχωρίσαμε δύο ασφαλείς διατροφικές τάσεις που αξίζουν μια δοκιμή, καθώς θα βελτιώσουν θεαματικά την υγεία σας.

1. Plant based diet

shutterstock-1552209611.jpg

Τι είναι;

Η χορτοφαγική διατροφή αποτελείται κυρίως από φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια. Δεν είναι vegan, γιατί μπορείτε να τρώτε πουλερικά, βοδινό κρέας, αβγά, ψάρια και γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της πρόσληψης θρεπτικών συστατικών προέρχεται από φυτικές πηγές. Δεν υπάρχει καθορισμένη αναλογία φυτικών έναντι ζωικών τροφών σε μια χορτοφαγική διατροφή, αλλά τουλάχιστον τα 2/3 κάθε πιάτου (ή γεύματος) που τρώτε καλό θα ήταν να είναι «πράσινα».

Γιατί να τη δοκιμάσετε;

Μια διατροφή με βάση τα χορταρικά, τα λαχανικά και τα φρούτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, καλά λιπαρά, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα. Είναι ένας πολύ υγιεινός τρόπος διατροφής και μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σας σε θρεπτικά συστατικά. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να προλάβει και να συμβάλει στη θεραπεία χρόνιων ασθενειών.

2. Flexitarian Diet

shutterstock-2242499563.jpg

Τι είναι;

H ευέλικτη διατροφή δημιουργήθηκε για όσους θέλουν να ακολουθήσουν έναν νέο τρόπο ζωής για λόγους υγείας. Επιτρέπει ένα ευέλικτο διατροφικό μοτίβο, όπου τα ζωικά προϊόντα μπορούν να καταναλώνονται με μέτρο, αλλά ως προτεραιότητα επιλέγονται τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Η δίαιτα αυτή είναι ιδανική για κάποιον που δεν επιθυμεί να δεσμευτεί σε μία vegetarian ή vegan διατροφή, αλλά αποσκοπεί στα πλεονεκτήματα της μη κατανάλωσης κρέατος. Ο όρος ‟flexitarian” προέκυψε από τον συνδυασμό των λέξεων «flexible» (ευέλικτος) και «vegetarian» (χορτοφάγος).

Γιατί να τη δοκιμάσετε;

Η πρόσληψη κόκκινου κρέατος και υπερ-επεξεργασμένης τροφής σε μικρές ποσότητες έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Η flexitarian diet αναγνωρίζει ότι το κρέας είναι μία καλή πηγή πρωτεϊνών, λίπους, βιταμινών και ιχνοστοιχείων, λαμβάνει ωστόσο υπόψη και τις επιστημονικές ενδείξεις για τη βλαπτική επίδραση της μακροχρόνιας κατανάλωσης κυρίως του κόκκινου και του επεξεργασμένου κρέατος στην υγεία, αλλά και την ανάγκη για την προστασία του περιβάλλοντος και των ζώων. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτες, αυτό το διατροφικό πλάνο σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, σε σχέση με μία κρεατοφαγική διατροφή.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024