fbpixel

Search icon
Search
Δώστε περισσότερη διάρκεια ζωής στα ρούχα σας
STYLING TIPS

Δώστε περισσότερη διάρκεια ζωής στα ρούχα σας

23 χρήσιμες συμβουλές για να τα χαρείτε όσο περισσότερο γίνεται


Πλέον η βιομηχανία της μόδας έχει ευαισθητοποιηθεί αρκετά απέναντι στο περιβάλλον και όλο και περισσότερες εταιρίες αλλά και fashion influencers στρέφονται στην ανακύκλωση και προωθούν το sustainable trend. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να συμβάλετε σε αυτό είναι απλά προσπαθώντας να περιορίσετε την καταναλωτική σας μανία και να εκμεταλλευτείτε όσο περισσότερο και όσο καλύτερα γίνεται τα ρούχα που ήδη έχετε. Άλλωστε ποια από εσάς δεν θέλει να χαίρεται στο έπακρο τα κομμάτια που με κόπο απέκτησε; 

Φυσικά αυτό απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και καλή διαχείριση-μεταχείριση, ώστε να δώσετε στα ρούχα σας μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και να φαίνονται σαν καινούρια ανεξαρτήτως του πότε τα αγοράσετε. Επειδή όμως αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο και σίγουρα όλες έχετε βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να καταστρέψετε είτε κάποιο ρούχο είτε κάποιο αξεσουάρ σας μόνες σας, συγκεντρώσαμε παρακάτω έναν οδηγό με τις πιο χρήσιμες συμβουλές.

23 Πολύτιμες Συμβουλές

1. Χωρίστε σωστά το πλυντήριο σας

Ξεχωρίστε τα σκούρα χρώματα από τα ανοιχτόχρωμα, κρατήστε τα βαριά υφάσματα μακριά από τα ελαφρά, τα πολύ λερωμένα ρούχα από λιγότερο λερωμένα και πλένετε πάντα τις πετσέτες σας μόνες τους.

make-your-clothes-last-10.jpg

2. Μην υπερφορτώνετε το πλυντήριο

Έτσι όχι μόνο θα αποφύγετε να σιδερώνετε τόσο συχνά τα ρούχα σας, αλλά υπάρχουν και λιγότερες πιθανότητες ατυχημάτων, από την τριβή και την επαφή των ρούχων, αν ο κάδος του πλυντηρίου σας είναι πιο άδειος.

3. Πλένετε τα πουλόβερ όσο το δυνατόν λιγότερο

Στην πραγματικότητα, εκτός από τα εσώρουχα, τα περισσότερα από τα ρούχα σας μπορούν να διαρκέσουν περισσότερο και να φορεθούν παραπάνω από μία φορά πριν να χρειαστεί να πλυθούν.

4. Μην υπερβάλλετε με το στεγνό καθάρισμα

Όλα αυτά τα βαρέα χημικά δεν βοηθούν στη διάρκεια ζωής των ρούχων σας -και επίσης είναι μία ακριβή μέθοδος. Δοκιμάστε το spot cleaning ή το πλύσιμο στο χέρι μέχρι να είναι απολύτως απαραίτητο ένας βαθύς καθαρισμός.

5. Τραβήξτε όλα τα φερμουάρ

Ενώστε όλα τα κορδόνια, όλα τα αυτοκόλλητα και ανεβάστε όλα τα φερμουάρ πριν από το πλύσιμο, για να αποφύγετε τυχόν δυσάρεστες παρεμβολές μέσα στον κάδο πλυσίματος.

6. Πλύνετε τα τζιν από τη μέσα πλευρά

Γυρίστε τα αγαπημένα σας τζιν από μέσα προς τα έξω για να εμποδίσετε το ξεθώριασμα τους τόσο γρήγορα.

make-your-clothes-last-11.jpg


7. Στεγνώστε με ατμό τα ρούχα σας

Ο ατμός είναι ένας πολύ λιγότερο επιθετικός τρόπος για να αφαιρέσετε τις τσακίσεις από τα ρούχα σας σε σχέση με το σιδέρωμα. Αν δεν έχετε ατμοσίδερο, δοκιμάστε να κρεμάτε τα ρούχα σας στο μπάνιο, ενώ έχετε ζεστό ντους.

8. Μην αποθηκεύετε τα κοστούμια ή τα φορέματα σε πλαστικά καλύμματα

Οι πλαστικές σακούλες των καθαριστηρίων προσελκύουν θερμότητα και υγρασία δύο βλαβεροί παράγοντες για τα ρούχα σας. Χρησιμοποιήστε θήκες από καμβά ή μαξιλαροθήκες για να αποθηκεύσετε τα επίσημα ενδύματά σας.

9. Παγώστε τα καλσόν σας

Αποφύγετε τα ενοχλητικές τραβήγματα βουτώντας τα καλσόν σας σε νερό και στη συνέχεια παγώνοντάς τα πριν τα φορέσετε για πρώτη φορά.

10. Επενδύστε σε καλές κρεμάστρες

Προσπαθήστε να αποφύγετε τις φτηνές κρεμάστρες που δεν θα υποστηρίξουν σωστά τα ρούχα σας και που μπορεί να αλλάξουν σχήμα τους ώμους τους. Επίσης, οι καλής ποιότητας κρεμάστρες θα αποτρέψουν και τους τραυματισμούς που σχετίζονται με αυτές όπως τα τραβήγματα και τα μικροσκισίματα.

make-your-clothes-last-1.jpg

11. Πλύνετε στο χέρι τα ευαίσθητα ρούχα

Ή τοποθετήστε τα σε κρύο νερό για πλύσιμο μέσα σε μία μαξιλαροθήκη ή μία διχτυωτή τσάντα.

12. Spot clean τους μικρούς λεκέδες

Αντί να πλύνετε ολόκληρο το ρούχο καθαρίστε επιτόπου το λεκέ. Όσο περισσότερο πλένετε τα ρούχα, τόσο ταχύτερα θα εξασθενίσουν και θα χάσουν τη μορφή τους.

13. Σεβαστείτε τα ρούχα σας

Όσο περισσότερα ρούχα σας είναι τοποθετημένα μαζί, τόσο πιο πολύ θα χρειαστεί να τα σιδερώνετε προκειμένου να μπορείτε να τα φορέσετε. Δώστε στα ρούχα σας χώρο για να αναπνέουν αποθηκεύοντας οτιδήποτε δεν χρειάζεστε για εκείνη την εποχή μακριά.

14. Διπλώστε τα πλεκτά σας

Το βάρος των πουλόβερ ή μιας ζακέτας σε μια κρεμάστρα μπορεί να τεντώσει τα νήματά τους και να χαλάσει το σχήματα τους. Αντί αυτό προτιμήστε να τα διπλώσετε και να τα τοποθετήστε σε ένα στεγνό και ξηρό συρτάρι.

15. Στεγνώστε τα λευκά έξω και σκούρα μέσα

Το φως του ήλιου μπορεί να ξεθωριάσει τα σκούρα ρούχα σας, οπότε κρατήστε τα μακριά από το φυσικό φως ενώ στεγνώνουν.

make-your-clothes-last-9.jpg

16. Στεγνώστε με αέρα

Αντί για στεγνωτήρα προσπαθήστε να στεγνώστε φυσικά τα ρούχα σας με τον αέρα που είναι πολύ πιο ήπιος και μαλακός για τα ρούχα σας. 

17. Αντιμετωπίστε αμέσως τους άσχημους λεκέδες

Μην αφήνετε τίποτα λιπαρό και πολύ βρώμικο να καθίσει επάνω στα ρούχα σας. Θα έχετε τις καλύτερες πιθανότητες να εξαφανιστεί τελείως, εάν λάβετε αμέσως δράση και το καθαρίσετε όσο πιο σύντομα γίνεται.

18. Καθαρίστε τα matching sets μαζί

Όσο περισσότερο πλένετε τα ρούχα, τόσο περισσότερο ξεθωριάζουν. Φροντίστε λοιπόν τα σετάκια σας να τα πλένετε ακριβώς τις ίδιες φορές, ώστε να διατηρηθεί η ομοιομορφία τους.

19. Κρατήστε τα παπούτσια και τις τσάντες σας σε σακούλες

Κρατήστε αυτά τα πολύτιμα αξεσουάρ σε στεγνό και δροσερό περιβάλλον μακριά από το φως του ήλιου και προστατεύστε από τη βρωμιά μέσα σε dust bags ή ακόμα και σε μαξιλαροθήκες.

make-your-clothes-last-4.jpg

20. Γεμίστε τις τσάντες και τα παπούτσια σας

Φροντίστε να γεμίσετε τα αξεσουάρ σας με μαλακά υφάσματα, ώστε να διατηρήσετε το σχήματα τους και τη φόρμα τους.

21. Περάστε τακτικά με αδιάβροχα σπρέι τα δερμάτινα αξεσουάρ σας

Ώστε να αποφύγετε τις ζημιές και τη γρήγορη και πρόωρη φθορά τους.

22. Χρησιμοποιήστε λεβάντα στα συρτάρια σας

Όχι μόνο μυρίζει ωραία, αλλά θα κρατήσει τους σκόρους και τα έντομα μακριά από τα ρούχα σας.

23. Ξαναβάψτε τα μαύρα σας ρούχα αντί να αγοράζετε νέα

Χρησιμοποιήστε ειδικές βαφές για να δώσετε ξανά ζωή στα ξεθωριασμένα σκούρα κομμάτια σας.

make-your-clothes-last-12.jpg