fbpixel

Search icon
Search
Δώστε minimal αισθητική στο σπίτι σας χωρίς ίχνος ψυχρότητας
INTERIORS

Δώστε minimal αισθητική στο σπίτι σας χωρίς ίχνος ψυχρότητας

Προτάσεις για να κυριαρχήσετε στο design


Είναι γεγονός ότι οι minimal χώροι κατέχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα social media και ειδικά στο Pinterest! Όμως ας αναρωτηθούμε πρώτα απ’ όλα, πριν ακολουθήσουμε και εμείς αυτήν την τάση εντάσσοντάς την στη διακόσμηση του σπιτιού μας: Μας εκφράζει μια minimal φιλοσοφία και ένας πιο “slow” τρόπος ζωής; Αν ναι, τότε μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια απλή και cozy αισθητική που χαρίζει ηρεμία και ισορροπία! Πολλές φορές η μινιμαλιστική διαμόρφωση ενός χώρου ταυτίζεται με κάτι ψυχρό, μη φιλικό και απρόσωπο. Ποιος είπε ότι ισχύει πάντα;

Με εύκολα βήματα μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά κερδίζοντας απλότητα και «ζεστασιά»!

Εκκαθάριση τώρα!

Δεν γίνεται να κάνουμε λόγο για μινιμαλισμό και να παραβλέψουμε το πρώτο βήμα του. Προτεραιότητα αποτελεί το ξεκαθάρισμα των πραγμάτων που θέλουμε να κρατήσουμε και αυτών που δεν θέλουμε πλέον στον χώρο μας. Και αυτή η τακτική αφορά όλα τα δωμάτια του σπιτιού μας! Με αυτόν τον τρόπο θα «χτίσουμε» από την αρχή την ταυτότητά του! Σύμφωνα με το βασικό motto της διάσημης συμβούλου οργάνωσης, Marie Kondo: «Ο καλύτερος τρόπος για να ανακαλύψουμε τι πραγματικά χρειαζόμαστε είναι να απαλλαγούμε από αυτά που δεν έχουμε ανάγκη».

  • Βασικό tip: Στο στάδιο αυτό, είναι πολύ σημαντικό να ορίσουμε για κάθε αντικείμενο και τη δική του θέση! Με αυτόν τον τρόπο δεν θα μένουν ξεχασμένα πράγματα σε κάθε γωνιά του σπιτιού και ο χώρος θα είναι τακτοποιημένος.
260303901-3063670580576710-596340126084376620-n.jpg

Natural χρωματικοί τόνοι

Αυτό που θέλουμε να τονίσουμε σε έναν χώρο με minimal αισθητική είναι το φως! Βάφοντας τους τοίχους σε ανοιχτές, γήινες αποχρώσεις, με χαρακτηριστικά λευκό ή κρεμ, δημιουργούμε απλότητα, αλλά και κομψότητα. Οι χρωματισμοί αυτοί τονώνουν την αυτοπεποίθησή μας και μας χαλαρώνουν με έναν φυσικό αγχολυτικό τρόπο. Επίσης αποτελούν το ιδανικό εργαλείο-«καμουφλάζ» ειδικά για μικρούς χώρους.

  • Βασικό tip: Χρειάζεται προσοχή από την μεριά μας να μην «χαθούμε» στις natural αποχρώσεις. Κι αυτό γιατί θα «περάσουμε» την λεπτή γραμμή και θα οδηγηθούμε σε κάτι βαρετό και ίσως ψυχρό και αυτός δεν είναι ο αρχικός μας στόχος. Γι’ αυτό «παίζουμε» με μικρές αντιθέσεις! Στην απαλή μας «παλέτα» προσθέτουμε πιο έντονα στοιχεία, όπως ένα διακοσμητικό με ιδιαίτερα μοτίβα και χρώματα, φυτά εσωτερικού χώρου αλλά και πιο εκκεντρικά φωτιστικά και πίνακες. Η λεπτομέρεια κάνει πάντα τη διαφορά.

Αφήνουμε τον χώρο να «αναπνεύσει»

Μια πρακτική που μπορεί να μας λύσει τα χέρια είναι να επιλέξουμε μικρά, αλλά άνετα έπιπλα! Το αποτέλεσμα; Ένας χώρος χρηστικός, κομψός και χωρίς τεράστια έπιπλα που συνέχεια βρίσκονται μπροστά μας! Η διακόσμηση αυτή μας κάνει να νιώθουμε άνετα χαρίζοντας «ανάσα» στο σπίτι.

x19-paxton-rooms-master-1-1-1jpgpagespeedicaj1qjinxtd.webp

Επιχείρηση - «καμουφλάζ»

    Το στοιχείο της πρακτικότητας είναι ορόσημο στον μινιμαλισμό. Αξιοποιούμε χρηστικά έπιπλα που να αποτελούν σημεία για πολλούς αποθηκευτικούς χώρους στο σπίτι. Kαι το πιο σημαντικό; Οι αποθήκες αυτές δεν είναι εύκολα ορατές και λειτουργούν ως καμουφλάζ! Έτσι, κάτω από το κρεβάτι μας μπορούμε να οργανώσουμε τα χειμερινά μας ρούχα ή τσάντες. Ακόμη, κυκλοφορούν στο εμπόριο καθρέφτες που οι πλευρές τους μοιάζουν με ράφια βιβλιοθήκης και εκεί μπορούμε να βάλουμε περιοδικά ή βιβλία.

    Απλός, χαμηλός φωτισμός

      Σίγουρα όταν περνάμε πολλές ώρες στο σπίτι μας, δεν θέλουμε έναν δυνατό φωτισμό που να μας προκαλεί υπερένταση! Πολλές πηγές φωτισμού σε διάφορες γωνίες με χαμηλή ισχύ λάμπας δημιουργούν ένα «θαύμα» ηρεμίας.

      • Βασικό tip: Μια μοντέρνα τεχνική είναι να εγκαταστήσουμε λαμπτήρες στον αγαπημένο μας τοίχο. Έτσι, θα φωτίζει τα διακοσμητικά αντικείμενα και θα δημιουργεί μια όμορφη ατμόσφαιρα!
      2-ttbGp.jpg

      Last but not least

      Όταν πλέον δημιουργήσουμε τον κατάλληλο για εμάς minimal χώρο, είναι ανάγκη να μην επαναπαυόμαστε! Ο μινιμαλισμός στηρίζεται στην ενέργεια και στην απλότητά της, η οποία πρέπει να «ρέει» ελεύθερα και να μην συναντά εμπόδια. Γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο, φροντίζουμε να καθαρίζουμε καθημερινά το σπίτι μας! Η καθαριότητα και η τάξη μας κάνουν πιο δημιουργικούς και σταματούν το χάος στη σκέψη μας, αλλά και σε κάθε δωμάτιο! Σύμφωνα με το βιβλίο «Καθαρό σπίτι, καθαρό μυαλό» του βουδιστή μοναχού Σουκεϊ Ματσουμότο: «Η άποψη που επικρατεί στην Ιαπωνία ότι η καθαριότητα δεν σημαίνει μόνο την απομάκρυνση της βρομιάς. Είναι επίσης συνδεδεμένη με την «καλλιέργεια του νου»».

      Καλή οργάνωση!