fbpixel

Search icon
Search
During 20's: Γιατί μας καταβάλλει μια ψυχική αδυναμία σε αυτήν την περίοδο της ζωής μας;
PSYCHOLOGY

During 20's: Γιατί μας καταβάλλει μια ψυχική αδυναμία σε αυτήν την περίοδο της ζωής μας;

Όταν η «καλύτερη ηλικιακή κατηγορία» έρχεται αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα


Εάν ανήκετε στη γενιά των millennials & gen Z, θα έχετε συνειδητοποιήσει πως ύστερα από τα 20 ο τρόπος ζωής μετατρέπεται σε ένα συνεχές challenge. Τότε, λοιπόν, ξεκινούν να εμφανίζονται στην επιφάνεια καταστάσεις, οι οποίες μας προκαλούν μια έξαρση έντονων συναισθημάτων, οι οποίες σχετίζονται με τις επαγγελματικές υποχρεώσεις, τις προσωπικές, τις ακαδημαϊκές, κτλ. Η ανυπομονησία που νιώθαμε για την ενηλικίωση αρχίζει να σιγοσβήνει ανά διαστήματα που ο φόρτος της καθημερινότητας ξεπερνάει την αντοχή μας.

Τα twenties φαντάζουν ένα συνεχές party, μια απολαυστική περίοδος, κατά την οποία θα μπορείτε να εκπληρώσετε τους στόχους, να πραγματοποιήσετε τα σχέδια που ονειρευόσασταν, να ζείτε με γνώμονα τα θέλω σας προτού έρθει η στιγμή που «μεγαλώσετε».

Παρόλο που χαρακτηρίζεται ως η καλύτερη εποχή, είναι πράγματι στις μέρες μας τόσο ειδυλλιακά πλασμένη;

Βάσει ερευνών, εν έτει 2022, ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού που εντάσσεται σε αυτές τις ηλικίες, υποφέρει στην ψυχική του υγεία. Η κοινωνία περιμένει υψηλές προσδοκίες από τα νέα παιδιά και μάλιστα τα πάντα γύρω μας από την τηλεόραση μέχρι και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επισημαίνουν το πόσο χαρούμενοι θα πρέπει να είμαστε στα 20's. Το άγχος, το στρες και ο φόβος του αύριο κυριαρχούν στη ρουτίνα. Ξαφνικά, όλα γύρω μας αλλάζουν και στο τέλος δεν τα απολαμβάνουμε στο μέγιστο.

5f22e52d8e113.jpg
Ποιες είναι οι σκέψεις που εμποδίζουν να διατηρήσουμε την ελπίδα μας;

1. Η επαγγελματική πορεία

Ήδη από τα 18, καλούμαστε να αποφασίσουμε για το μέλλον μας. Να αναζητήσουμε τη δουλειά που θα ακολουθήσουμε, προκειμένου να σπουδάσουμε και να ολοκληρώσουμε με επιτυχία αυτή την επιλογή. Πώς γνωρίζουμε, όμως, τι πραγματικά θα μας επιφέρει την πλήρη ικανοποίηση; Πώς διαχειριζόμαστε την μετέπειτα εξέλιξη εάν τα πράγματα δε συμβούν όπως τα υπολογίσαμε; Παρατηρούμε τον κόσμο και αισθανόμαστε χαμένοι. Η υποχρέωση να έχουμε αποκατασταθεί επαγγελματικά μάς τρομάζει όλο και περισσότερο, πλησιάζοντας προς τα 30. Δεν είναι εύκολο να συμφιλιωθεί κανείς με την ιδέα πως είναι απόλυτα φυσιολογικό να επιλέξει λάθος δρόμο ξανά και ξανά.

2. Η ανάγκη για επιβίωση

Οι δύσκολες συνθήκες που επικρατούν, κυρίως μετά τον Covid, έχουν επιφέρει μια ολική σύγχυση. Τα όνειρα των νέων εξασθενούν. Ο λόγος; Προκειμένου να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις, αλλά και να ξεκινήσουν να συγκεντρώνουν χρήματα για το μέλλον τους, εργάζονται ατελείωτα ωράρια και απευθύνονται σε κλάδους που δε σχετίζονται με τον τομέα που τους ενδιαφέρει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποσυντονίζονται από τη σχολή τους και να θέτουν σε δεύτερη μοίρα την πρόοδο τους. Πλέον, εστιάζουν στο οικονομικό κομμάτι, ώστε να καταφέρουν κάποια στιγμή να ζήσουν «ελεύθεροι».

work-from-home.jpg

3. Η επιβεβαίωση

Σε μια εποχή που τα social media αποτελούν μάστιγα, πολύς κόσμος πίσω από τις οθόνες αποζητάει την προσοχή με κάθε κόστος. Σκρολάροντας σε προφίλ με ευτυχισμένες φωτογραφίες ζευγαριών, φίλων, ανθρώπων που καταφέρνουν να βρίσκονται στο προσκήνιο, όλο αυτό καταλήγει σε μια διαρκή ανάγκη για επιβεβαίωση. Όλοι επιθυμούν να αρέσουν, να αποκτούν εμπειρίες κι επιλέγουν να το πραγματοποιήσουν με λανθασμένο τρόπο. Διοχετεύουν όλη τους την ενέργεια σε επιφανειακές καταστάσεις και σχέσεις, αλλά όταν επιστρέφουν στο σπίτι, τους ξανά κυριεύει η μοναξιά.

4. Η σύγκριση

Λόγω της προκατάληψης που κυριαρχεί γύρω από τα twenties, έχει προκληθεί ένα εξαντλητικό άγχος ως προς την επιτυχία στα ερωτικά κι επαγγελματικά. Έτσι, λοιπόν, αυτομάτως συγκρίνουν τον εαυτό τους με τους υπολοίπους. Αισθάνονται αποτυχημένοι, εάν στα 25 δεν έχουν μετακομίσει από το πατρικό τους σπίτι, δεν έχουν βρει μια σταθερή δουλειά και το βιογραφικό τους θεωρείται ελλιπές.

insta.jpg
Πώς μπορούμε να τις διαχειριστούμε και να μειώσουμε το άγχος σταδιακά;

Περάστε ποιοτικό χρόνο μόνοι σας

Όσο περισσότερα προσπαθήσετε να μάθετε για εσάς, τόσο πιο αυθόρμητα εύκολα θα είναι η διαδικασία λήψης αποφάσεων. Μερικές προτάσεις είναι να καταγράφετε τις σκέψεις σας σε ένα ημερολόγιο, να δοκιμάσετε το διαλογισμό ή να εξασκηθείτε σε διάφορες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης.

Αναγνωρίστε πως τα 20 σας θα είναι πιθανότατα γεμάτα με προκλήσεις

Η αποδοχή είναι δύσκολη, γι' αυτό ας υπενθυμίζουμε καθημερινά πως είναι εντάξει να νιώθετε κατά καιρούς μπερδεμένοι σχετικά με την πορεία σας και την αίσθηση της κατεύθυνσης.

Να σας δείχνετε αγάπη

Μην ασκείτε παραπάνω πίεση απ' όση μπορείτε να αντέξετε. Κινηθείτε με τον δικό σας ρυθμό και προσπαθήστε να μην ανησυχείτε μήπως «μείνετε πίσω». Βασικά αποτελούν τα διαλλείματα, ώστε να ανακτήσετε τις δυνάμεις σας.

a8ba9237-63bf-45b5-88b5-5f95952c9099.jpg

Δεν μπορείτε να τα μάθετε όλα εξ' αρχής

Για να δημιουργήσετε ένα υγιές headspace, οφείλετε να αντιμετωπίζετε τις καταστάσεις ανά ένα βήμα τη φορά, θέτοντας προτεραιότητες. Διαχωρίστε τες και αναζητήστε, έχοντας καθαρό μυαλό νέες λύσεις. Επιπλέον, συνιστάται να ακολουθείτε τη στρατηγική της λίστας με πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, για να μπορείτε να διαλευκάνετε στον εαυτό σας το τι συμβαίνει.

Αναπτύξτε ένα δίκτυο υποστήριξης

Απευθυνθείτε σε συνομηλίκους και σε όσους γενικότερα αισθάνεστε μια ασφάλεια σε περιόδους άγχους. Επίσης, γίνετε «ανοιχτοί» σε συμβουλές. Δεν χρειάζεται να τις λάβετε όλες υπόψιν, αλλά μπορείτε πάντα να ακούτε, να κρατάτε αυτό με το οποίο ταυτίζεστε και να αφήνετε ό,τι δεν συμφωνείτε. Σε αυτόν τον ρόλο, μπορείτε εννοείται να συμπεριλάβετε και τον ψυχολόγο, ο οποίος θα σας κατευθύνει στο χαμένο μονοπάτι. Να θυμάστε πως δεν είστε μόνοι.

Phrases to remind yourself:

  • Τα όνειρα προϋποθέτουν θυσίες
  • Θα αισθανθείτε πολλές φορές χαμένοι
  • Μην επικεντρώνεστε στα σχόλια του κόσμου
  • Αγκαλιάστε τις «αποτυχίες» σας
  • Μην τα παρατάτε στις δυσκολίες, είναι μόνο προσωρινές
  • Μην αναζητάτε δικαιολογίες, αλλά απολογηθείτε και δράστε
  • Τα πράγματα δεν λειτουργούν πάντα για κάποιο λόγο
  • Επενδύστε σε εμπειρίες
  • Απομακρυνθείτε από τη τοξικότητα
  • Όλα χρειάζονται τον χρόνο τους
  • Μην αφιερώνετε όλη σας την ώρα στο κινητό
  • Θα αλλάξετε
woman-01-2560-1.jpg


Στο τέλος, όμως, θα αντιληφθείτε την ομορφιά αυτής της περιόδου. Μέσα σε αυτά τα χρόνια θα κλάψετε, θα πονέσετε, θα πέσετε, θα ερωτευτείτε, θα γελάσετε και θα έχετε πολλούς, αλλά και ταυτόχρονα κανέναν δίπλα σας. Είναι μια ευκαιρία να δοκιμάσετε καθετί που σκέφτεστε. Θα σας βοηθήσουν να ωριμάσετε, κάνοντας την αρχή στη μετέπειτα πορεία σας, γι' αυτό και θα σας λείπουν.