fbpixel

Search icon
Search
Dopamine fasting: Γνωρίστε τη νέα τάση που υπόσχεται μια διαφορετική καθημερινότητα
PSYCHOLOGY

Dopamine fasting: Γνωρίστε τη νέα τάση που υπόσχεται μια διαφορετική καθημερινότητα

Τεχνολογικά μέσα και κοινωνικά μέσα δικτύωσης ίσως απαιτούν διαφορετική προσέγγιση


Χάρη στη σύγχρονη καθημερινότητα που είναι γεμάτη με τεχνολογία και ψυχαγωγία μπορείτε να έχετε πρόσβαση -ανά πάσα στιγμή- σε αμέτρητες επιλογές. Παρόλα αυτά έχετε σκεφτεί πως ως αποτέλεσμα μπορεί να αισθάνεστε συνεχώς την προσοχή σας να αποσπάται και το άγχος να σας κυριεύει; Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με μελέτες, 210 εκατομμύρια άνθρωποι μάχονται καθημερινά με τον εθισμό στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάτι το οποίο σχετίζεται με αρνητικές αλλαγές σε πολλές περιοχές του εγκεφάλου. Σύμφωνα με μια άλλη έρευνα που δημοσίευσε το famemass.com, οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες που ασχολούνται πέντε ώρες την ημέρα με το smartphone τους έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης. Έτσι, η νέα τάση που ονομάζεται dopamine fasting υπόσχεται να αναστρέψει αυτήν την κατάσταση.

dopamine-fasting-1.jpg

Τι είναι το dopamine fasting; 

Αν και δεν υπάρχει επίσημος ορισμός, η «νηστεία ντοπαμίνης» συχνά περιλαμβάνει την αποφυγή των περισσότερων δραστηριοτήτων που αποσπούν την προσοχή για μια χρονική περίοδο και που σας κάνουν βραχυπρόθεσμα να νιώθετε ικανοποιημένοι. Η ιδέα πίσω από αυτό το trend είναι ότι αυτό το κενό ευχαρίστησης περιορίζει την έκθεσή σας σε γρήγορες εκρήξεις ντοπαμίνης -ενός νευροδιαβιβαστή που σχετίζεται με την ευχαρίστηση, την ανταμοιβή και τα κίνητρα- ώστε να μπορείτε να νιώσετε περισσότερη ευχαρίστηση αργότερα και να αντιμετωπίσετε τις ευθύνες σας με νέα ενέργεια και δημιουργικότητα.

Η αποτοξίνωση από τα τεχνολογικά μέσα ή αλλιώς το digital detox επιβάλλει να χρησιμοποιείτε το κινητό και το laptop σας μόνο όταν αυτό είναι απαραίτητο. Εφαρμόζοντας για μερικές ημέρες αυτήν την τακτική θα ανακαλύψετε πως μπορείτε να έχετε πολύ μεγαλύτερο έλεγχο πάνω στις συνήθειές σας καθώς και περισσότερο διαθέσιμο χρόνο.

dopamine-fasting-4.jpg

Η επιστημονική απάντηση

Η λογική πίσω από «νηστεία ντοπαμίνης» είναι πως η συχνή απελευθέρωση αυτής της ουσίας μέσω δραστηριοτήτων τέτοιου είδους μπορεί να υπερφορτώσει τους υποδοχείς της στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να τους καθιστά λιγότερο ευαίσθητους. Έτσι, μακροπρόθεσμα χρειάζεστε περισσότερα likes, περισσότερα uploads και περισσότερες ώρες μπροστά από την οθόνη του κινητού σας για να αποκομίσετε την ίδια ευχαρίστηση που παίρνατε. Με αυτόν τον τρόπο, αποφεύγοντας αυτά τα ερεθίσματα, για λίγο, μπορείτε να αυξήσετε τον αριθμό των υποδοχέων ντοπαμίνης «αναγκάζοντας» το σώμα σας να προσαρμοστεί με την πάροδο του χρόνου. 

Επεξηγώντας περισσότερο το dopamine fasting, αυτό που προτείνει αυτή η μέθοδος δεν είναι σε καμία περίπτωση το να αποφύγετε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα προκαλεί την παραγωγή της επιθυμητής αυτής ουσίας. Αυτό στο οποίο ουσιαστικά στηρίζεται είναι στο να απαλλαγείτε από συνήθειες που σας κάνουν παρορμητικούς, που σας εθίζουν ή που απλά σας κάνουν να αισθάνεστε άσχημα όπως για παράδειγμα το scrolling στο Instagram. Μάλιστα, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι έτσι, θα μπορούσατε να δείτε μεγάλο όφελος καθώς μέσω του fasting θα αποδυναμωθεί η σχέση μεταξύ ενός συγκεκριμένου ερεθίσματος συμπεριφοράς και της αίσθησης ανταμοιβής που ακολουθεί. 

Ο καλύτερος τρόπος για να πετύχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα

Ο καθηγητής ψυχολογίας Cameron Sepah που προσπάθησε να εφαρμόσει αυτήν τη μέθοδο στους -εθισμένους στην τεχνολογία- ασθενείς του, παρατήρησε πως είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα στην καθημερινότητά τους. Συνιστώντας τους τη «νηστεία» από συμπεριφορές σε διάφορες ώρες της ημέρας, πέτυχε τελικά να τους αποσπάσει από τις πηγές που τους άγχωναν. Οι προτάσεις του ήταν να απομακρυνθούν από τις οθόνες 1 έως και 4 ώρες πριν πάνε στο κρεβάτι, μια από τις δύο ημέρες τους Σαββατοκύριακου κι ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο ανά τρίμηνο. Όπως ανέφερε μάλιστα: «Για να είμαι σαφής, δε σας προτρέπω να αποφύγετε την ίδια τη ντοπαμίνη αλλά τις παρορμητικές συμπεριφορές που ενισχύονται από αυτήν».

dopamine-fasting.jpg

Ένα βήμα πιο κοντά στον εαυτό σας

Αν αυτή η πρακτική σας μοιάζει γνώριμη τότε μάλλον κι εσείς είστε λάτρεις του wellness και φυσικά του πολυπόθητου mindfulness. Το dopaming fasting, αποτελώντας μια μορφή διαλογισμού θα σας χαρίσει όλα τα οφέλη του να βρεθείτε ξανά πιο κοντά στον εαυτό σας. Οι αλλεπάλληλες ειδοποιήσεις και οι φωτογραφίες ατόμων που αγαπάτε μπορούν να περιμένουν για κάποια άλλη στιγμή που εσείς θα νιώθετε πιο ήρεμοι και πραγματικά ξεκούραστοι. Άλλωστε, μην ξεχνάτε πως πετυχαίνοντας αυτόν τον στόχο θα καταφέρετε να βάλετε στην άκρη οτιδήποτε σας απασχολεί και να κυριαρχήσετε τόσο στις σκέψεις όσο και στη ζωή σας.