fbpixel

Search icon
Search
Don’t miss: Ξεκίνησε η Εβδομάδα Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας
AGENDA

Don’t miss: Ξεκίνησε η Εβδομάδα Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας

Μια υπέροχη πρωτοβουλία που συνδυάζει παραδοσιακές και μοντέρνες γεύσεις


Με στόχο να γίνει ένας γαστρονομικός θεσμός για τη Θεσσαλονίκη, η «Εβδομάδα Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας» ξεκινάει σήμερα δυναμικά, προσφέροντας μέσα από τα διακεκριμένα εστιατόρια και τους ταλαντούχους σεφ που συμμετέχουν εξαιρετικές γεύσεις που υμνούν την παράδοση, χωρίς να ξεχνούν τις νέες γαστρονομικές τάσεις. Μεγάλη φιλοδοξία και ελπίδα είναι η διοργάνωση να κάνει γνωστά στο ευρύτερο ελληνικό κοινό τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης, συμβάλλοντας έτσι στην προσπάθεια για τη διάσωση της μακεδονικής κουζίνας και στον εκσυγχρονισμό της, με την προσαρμογή της στις  gourmet συνήθειες της εποχής μας.

vds8559okalfredos-e-a-y-g-x-z.JPG
Alfredo's, Μπακλαβάς μήλου
vds9778okmavrihina-e-d-o-bps-d-y-z-d-e-y-d-e-b.JPG
Μαύρη Χήνα, Μοσχαρίσια μάγουλα στη γάστρα

Για την πραγματοποίηση του πολύ ενδιαφέροντος αυτού event συνεργάστηκαν τέσσερις βραβευμένοι σεφ της Βόρειας Ελλάδας: ο Σωτήρης Ευαγγέλου από το Makedonia Palace, ο Απόστολος Αλτάνης από το Hyatt Regency, ο Δημήτρης Παμπόρης από το Ekies Resort και ο Γιώργος Παπαδόπουλος απο το Pomegranate. Με τη βοήθεια μιας ομάδας έμπειρων δημοσιογράφων γαστρονομίας, οι σεφ ερεύνησαν σε βάθος και αναζήτησαν τα στοιχεία προέλευσης των συνταγών, καταλήγοντας στην επιλογή σαράντα αντιπροσωπευτικών δειγμάτων της μακεδονικής κουζίνας. 

vds9813ok-aficionadosn-b-y-dumplings-z-ps-d-y-h-by-e-x-b-e-a-d-ex-ay-a-b.JPG
The Aficionados, Τραγανά dumplings με βουβαλίσιο κιμά και αφράτο γιαούρτι με καπνιστή πάπρικα
svd1527salonica-r-e-n-g-a-y-b-g-b-x-d-e-a-n-b-x.JPG
Salonica, Ψητός μπακαλιάρος με κρούστα από καρύδια

Στη συνέχεια, ακολούθησε ένας μαγειρικός μαραθώνιος, κατά τη διάρκεια του οποίου οι μάγειρες πειραματίστηκαν αποδομώντας τις παλιές συνταγές και εκσυγχρονίζοντας τες, μέσα από μείξεις υλικών και νέες τεχνικές. Βασική προϋπόθεση ήταν, η τελική εκδοχή να μην απομακρύνει τα πιάτα από την αρχική συνταγή, έτσι ώστε η ταυτότητα να είναι αναγνωρίσιμη και να ξυπνά μνήμες.

svd0409kapnotopi-gy-i-z-e-n-a-z-b-x-d-x-a-a-n-e-n-a-z.JPG
Καπνοτόπι - Οινοτόπι, Κάψουλα με κοτόπουλο και ρύζι σούπα από κοτόπουλο
vds9683okdaios-k-e-dy-b-f-d-e-y-d-e-b-a-y-d-e-b.JPG
Daios, Kατσικάκι μαγειρεμένο στη γάστρα με αμπελοβλάσταρα

Τέλος, οι ίδιοι επέλεξαν τα δώδεκα από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης ­και τους σεφ τους, που συμμετέχουν στη διοργάνωση, τα οποία είναι: Aficionado’s, Alfredo’s (Hyatt Regency Casino), Ambrosia (Hyatt Regency Hotel), Βήτα, Γλυκάνισος, Clochard, Daios (Daios Luxury Living), Καπνοτόπι - Οινοτόπι, Marea Sea Spirit, Μαύρη Χήνα, Salonica (Makedonia Palace), Το Μανιτάρι.

svd0790clochard-by-d-i-f-x-g-hf-e-g-d-n.JPG
Clochard, Ζαρκάδι σιγοψημένο και μους φέτας με βασιλικό
vds9623okmanitari-s-b-i-f-a-df-e-d-h-x-y-g-a-z-bf-g-d-n-b-g-a-b-x.JPG
Το Μανιτάρι, Αργοψημένη πανσέτα σε φύλλα λεμονιάς, πουρές σελινόριζας με πικραμύγδαλο
svd1699-bhta-s-o-ex-aps-e-y-a-by-d-df-b-m-o-x-zy-b-e-z-x-e-b-x-h.JPG
Βήτα, Ανοιχτή πίτα με κιμά, πράσα, κασέρι Σοχού, αυγά ορτυκιού και τρούφα

More info:

Η Εβδομάδα Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας εγκαινιάζεται σήμερα και θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 18 Μαρτίου. Κατά τη διάρκειά της, τα εστιατόρια που συμμετέχουν θα παρουσιάσουν στο κοινό ένα διαφορετικό set menu το καθένα, το οποίο περιλαμβάνει 4 πιάτα:

Ένα mise en bouche, που θα παρουσιάζει ένα προϊόν της μακεδονικής γης στην πρωτογενή του μορφή.

Δύο πιάτα (ένα πρώτο και ένα κύριο), το πρώτο εκ των οποίων έχει επιλεγεί από το μενού του εστιατορίου με κριτήριο τη σχέση του με τη μακεδονική παράδοση και το δεύτερο από τον κατάλογο των σαράντα χαρακτηριστικών συνταγών που δημιούργησαν οι τέσσερις βραβευμένοι σεφ.

Και τέλος, ένα επιδόρπιο που έχει επίσης επιλεγεί από τις προτάσεις των τεσσάρων σεφ.

Don’t miss: τον διαγωνισμό του GLOW.GR!

Μπείτε στη σελίδα Glow Magazine στο Facebook, για να λάβετε μέρος στον διαγωνισμό και να κερδίσετε δύο γεύματα για δύο άτομα στο The Aficionados (Τετάρτη 14/3 & Πέμπτη 15/3 στις 21:00) και ένα γεύμα δύο άτομα στο Clochard (Τετάρτη 14/3 στις 21:00)

vds8774ok-ambrosiay-e-a-x-b-bf-a-n-z-ps-d-y.JPG
Ambrosia, Γαλακτομπούρεκο με κρέμα από βουβαλίσιο γάλ)
vds9709-marea-sea-spiritn-b-x-h-bf-e-b-z-x-z-g-d-a-y-y-bf-hf-e-g.JPG
Marea Sea Spirit, Τραγανή γκοφρέτα ρυζιού, μους σπανάκι με άνηθο και κρέμα φέτας
vds8298okglykanisos-g-z-h-ef-g-e-b-y-b-k-e-o-h-bps.JPG
Γλυκάνισος, Κολοκυθοκεφτέδες με ταραμά αρωματικών και φαγκρί