Είναι κάποια χρόνια που τo burger έφερε σαρωτικά την πιο “comfort” επανάσταση και έγινε η πιο umami γεύση στις ιντριγκαδόρικες, οργανωμένες κουζίνες και τα διασκευασμένα μενού ορισμένων εκ των καλύτερων σεφ σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ξέφυγε από τη λογική του «βρώμικου» street food και ανέβασε στροφές, σε κλασικές ή πειραγμένες εκδοχές. Πήρε τη δημοσιότητα που του αναλογούσε, έγινε τάση στο Instagram, έγινε η αφορμή για να στηθούν οργανωμένα φεστιβάλ στο όνομα του και λατρεύτηκε, χωρίς να υπάρχει ηλικία στο κοινό του. Σαν μια επιστροφή στη χαμένη εφηβεία. Μια αμαρτωλή απόλαυση που απενοχοποιείται. Που εξελίσσεται και γίνεται σπιντάτη. Στην πορεία ίσως επήλθε ένας κορεσμός. Άρχισαν να ανοίγουν διάλογοι για τα blend του κιμά, για το πόσο μπορεί ένα burger που φτιάχνεται στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη να πλησιάσει την αυθεντική, κλασική αμερικάνικη εκδοχή του, άνοιξε ο διάλογος για τη χειροποίητη πατάτα, το καλύτερο ψωμάκι και την πιο ψαγμένη dip,τις μεσογειακές ή τις διεθνείς επιρροές του.
Όμως η ιστορία δείχνει, ότι επιβιώνουν μόνο όσοι μένουν πιστοί σε μια τίμια σχέση με τα υλικά και τον καταναλωτή, κρατώντας μια αναλογία ποιότητας και τιμής. Και πράγματι, η Θεσσαλονίκη έχει αρκετούς δοκιμασμένους παίκτες που ανέβασαν τον πήχη στο κεφάλαιο burger, και που σε κάνουν να επιστρέφεις ξανά και ξανά για να... «αμαρτήσεις» υπεύθυνα ή να απολαύσεις ορισμένες πιο light εκδοχές τους, χωρίς να στερηθείς την umami εμπειρία που σου υπόσχεται ένα ζουμερό burger. Πάρτε μια πρώτη "υπεύθυνη" γεύση...
Be*
Στην Κομνηνών, στο κέντρο, στήνονται ορισμένα από τα πιο «αμαρτωλά» και κοσμογυρισμένα, «διώροφα» burger της πόλης. Με ψωμάκι brioche, τραγανές πατάτες, μπιφτέκι κλασικό, pulled pork, μπρεζέ χοιρινό, κοτόπουλο, αλλά και κάτι φευγάτα dip που σε κάνουν να θες να επαναλάβεις πολύ σύντομα την απόβαση σου στο ντιζαϊνάτο Be*. Στις τοπ επιλογές του, το επικό Blank Angus Royal. Ναι, καλά καταλάβατε. Αυτό το ινσταγκραμικό burger με το μαύρο μπριός, το κατσικίσιο τυρί που του δίνει ένταση και μια μεσογειακή σπιρτάδα και δένει πολύ σωστά με τον κιμά, αλλά και το αγιολί με άρωμα τρούφας. Σερβίρεται σε μια ξύλινη παλέτα, και πλάι του καταφτάνουν οι πατάτες με αυτό το ροδαλό χρώμα, την τραγανή salty κρούστα και τη βελούδινη αίσθηση που ανακαλύπτει ο ουρανίσκος μόλις γίνει η πρώτη «απόπειρα». Να το δοκιμάσετε, αξίζει!
Brothers in Law
Στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε με ένα burger house -αυτό της Παύλου Μελά- και σε χρόνο έγινε talk of the town, ενώ φέτος η δυνατή του παρουσία συνεχίστηκε με το opening του νέου Brothers στην Κομνηνών. Σταδιακά, άρχισε να μπαίνει στην άτυπη λίστα με τα πιο καλοφτιαγμένα και νόστιμα burger της πόλης, τα οποία θα δείτε να φτιάχνονται σε μια open kitchen. Μια κουλτούρα που δίνει έξτρα πρόσημα σε όποιον έχει τα φόντα να την υποστηρίξει. Στην πορεία του, δοκιμασμένοι “serial burger killers” αλλά και όσοι απλά ήθελαν να δοκιμάσουν κάτι καινούργιο, μπήκαν σε σειρά αναμονής για να ενδώσουν για δεύτερη και τρίτη φορά σε προτάσεις, όπως το “Hero” με μοσχαρίσιο μπιφτέκι, καραμελωμένα κρεμμύδια, τραγανό μπέικον, cheddar, δροσερό μαρουλάκι και σως ταρτάρ, αλλά και στο επικό Bing Bang, στο Yankees, στο Return of the Cowboy και στο premium Casanova. Μερικές δοκιμασμένες επιλογές που έχουν αποκτήσει φανατικούς φίλους. Στο προκείμενο: εδώ θα απολαύσετε δυνατές συγκινήσεις σε μια «μεγάλη» μπουκιά. Χωρίς υπερβολές. Κι αν ακόμη δεν τους έχετε επισκεφτεί, μάλλον κάτι καλό σας έχει ξεφύγει!
Canteen
Από τα πιο ντελικάτα και κοσμοπολίτικα στέκια στο κέντρο που κατάφεραν και πάντρεψαν μια κουζίνα αξιώσεων, υποδειγματικό service και μια comfort ατμόσφαιρα που σε κάνει να νιώθεις όμορφα. Εκτιμώ, ότι δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις τουλάχιστον σε εσάς που το γνωρίζετε, αφού εδώ και χρόνια έχει αφήσει το αποτύπωμα του στη γαστρονομική σκηνή της πόλης. Για τα pancakes του και το brunch μενού έχουν γραφτεί άρθρα επί άρθρων. Είναι οι πρώτες «αναγνώσεις» πριν περάσετε στα κυρίως πιάτα του ενώ κάπου ανάμεσα σε αυτό το πέρασμα, κάντε μια «στάση» και ρωτήστε τους για το άψογα εκτελεσμένο burger κοτόπουλου, με αυτό το αφράτο σε ψωμάκι ολικής άλεσης, τη δροσερή ντομάτα, το μαρούλι και την ελαφριά Dijon mustard sauce/ελαφρύ κίτρινο τυρί. Είναι η χαρά της απόλαυσης και μια σοβαρή εναλλακτική για όσους από εσάς δε θέλετε να ενδώσετε σε θερμίδες και λιωμένες «στρώσεις» από αμαρτωλά τυριά. Βέβαια, οι επιλογές του δε σταματούν εδώ. Ρωτήστε τους ανθρώπους του και θα σας κατοπήσουν πλήρως!
Pax Homemade Burgers
Εξίσου δυνατός παίκτης στη burger-σκηνή της πόλης με καταστήματα στο κέντρο (Καλαποθάκη και Κούσκουρα) και στο Mediterranean Cosmos. Νεοϋρκέζικες επιρροές, urban αισθητική, ανοιχτή κουζίνα και ένα σπιτικό burger σε κλασικές και πειραγμένες εκδοχές που έχει δώσει στίγμα του. Όλα όσα "αγάπησε" η πείνα του ανθρώπου μπορούν να χωρέσουν ανάμεσα σε δυο αφράτα στρόγγυλα ψωμάκια που φουρνίζονται λίγο πριν σας «συστηθούν». Φτιάχνονται από 100% φρέσκο μοσχαρίσιο κιμά, ψήνονται medium well (εκτός, αν τους ζητήσετε να σας τα ετοιμάσουν διαφορετικά) και δεν έχει τύχει κάποια φορά που να μην είναι το ίδιο ζουμερά ή να έχουν πέσει έξω σε γεύση για κάποιον λόγο. Στα δυνατά του μενού, το Pepper Cheese Stuffed Burger που θα βρείτε στο μενού των Pax της Κούσκουρα και του Mediterranean Cosmos. Σε απλή μετάφραση: ψωμί Brioche, μπιφτέκι 240gr, γεμιστό με τυρί ωρίμανσης, cheddar και chili, ψιλοκομμένο μπέικον, herb mayo, τομάτα, μαρούλι και μια επική queso cheese sauce. Σταδιακές εκρήξεις... Όσο για τη μερίδα τους είναι γενναία, επομένως προετοιμαστείτε ανάλογα.
Mahalo Civilized Food
Τα Άνω Λαλάδικα εδώ και μερικούς μήνες έχουν ζωντανέψει «επικίνδυνα» και έχουν δώσει μια νέα προοπτική και μια εναλλακτική πρόταση για καλό φαγητό και ποτό, σε μια γειτονιά που από πολλούς είχε ξεχαστεί.Το Mahalo (στα χαβανέζικα είναι συνώνυμο της εκτίμησης) είναι ένα σοβαρό παράδειγμα ενός χώρου που γαστρονομικά έχει επιχειρήσει να αποδώσει το gourmet street food, με μια άλλη ματιά. Κοσμοπολίτικη και comfort μαζί. Που σε χορταίνει -μεταφορικά και κυριολεκτικά-, αλλά ξεφεύγει σε επίπεδο έμπνευσης από μανιέρες και επαναλήψεις. Στο μενού του εντοπίσαμε 2 πολύ δυνατά burger. Ετερόκλητα μεν, αλλά εξίσου γευστικά και ιδιαίτερα: Το NY, από μοσχάρι τύπου Black Angus, με Onion Rings, cheddar cheese και bbq sauce αλλά και το εναλλακτικό Asian Chicken με πανάρισμενο φιλέτο κοτόπουλο, πίκλα από ginger και καρότο και.. sour cream. Κάντε την έφοδο σας στη γειτονιά και αναζητείστε το, γιατί μάλλον θα ξαναεπιστρέψετε. Εμείς τουλάχιστον δε μείναμε στην πρώτη φορά!