fbpixel

Search icon
Search
Δοκιμάστε 3 από τις πιο λαχταριστές συνταγές του Άκη Πετρετζίκη
TASTE

Δοκιμάστε 3 από τις πιο λαχταριστές συνταγές του Άκη Πετρετζίκη

Ένας από τους κορυφαίους σεφ της γενιάς του, παραδίδει μαθήματα γεύσης


Θα μπορούσε κανείς να ξεκινήσει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους μια κουβέντα για τον Άκη, τον άνθρωπο που κατάφερε να μάθει στη νέα γενιά Ελλήνων, πώς να μαγειρεύουν αλλά και στους παλιότερους, πώς να δώσουν μια διαφορετική διάσταση σε αυτά που ήδη ξέρουν. Σήμερα, θα επιλέξουμε να μιλήσουμε μέσα από αριθμούς και γεγονότα, γιατί πολλές φορές αυτά κρύβουν τις μεγαλύτερες αλήθειες. Οι ακόλουθοι του στο instagram ξεπερνούν τους 749 χιλιάδες, στο Youtube τους 345 χιλιάδες και στο Facebook τους 720, κάτι που τον κάνει απευθείας έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους χρήστες των κοινωνικών δικτύων στη χώρα του -και όχι μόνο.petretzikhs-glowgr.jpg

Ο Άκης Πετρετζίκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και από τα πρώτα του κιόλας βήματα έδειξε, πως οτιδήποτε συμβατικό δεν μπορεί να τον συναρπάσει. Με τη μαγειρική του καριέρα να ξεκινάει στην Ελλάδα και στη συνέχεια να εξελίσσεται σε μεγάλα εστιατόρια του Λονδίνου, όλα έδειχναν αυτό που θα ακολουθούσε. Από το 2010, όπου και επέστρεψε στην Ελλάδα, έχουν ακολουθήσει 3 πετυχημένα βιβλία, 2 μαγαζιά με λαχταριστά burger αλλά και brunch και φυσικά, αμέτρητες συνταγές σε ένα site που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από αντίστοιχα του εξωτερικού. Με ένα από click μπορούν όλοι να βρουν τις τέλειες εναλλακτικές για το γεύμα που θα φάνε. Οι κατηγορίες είναι πολλές και τα υλικά είναι μοιρασμένα. Αν σας αρέσει το κρέας ή το ψάρι ή αν θέλετε κάτι γρήγορο και οικονομικό, τότε θα το βρείτε εδώ. Επίσης, αν είστε λάτρεις του διεθνούς κουζίνας αλλά και των ιδιαίτερων γλυκών, τότε και για εσάς οι επιλογές είναι αμέτρητες.

Κάτι που αξίζει να αναφερθεί είναι, πως ο ίδιος τον τελευταίο καιρό φροντίζει και για τη διατροφή των διαδικτυακών του φίλων, καθώς κανείς μπορεί να βρει στο site του όλα αυτά που πρέπει να φάει, ώστε να χάσει τα παραπανίσια κιλά που επιθυμεί. Το παζλ συμπληρώνεται με συμβουλές ευ ζην αλλά και με διαδραστικά σεμινάρια, τα οποία παραδίδει ο ίδιος και η ομάδα του. Παρακάτω θα βρείτε 5 από τις καλύτερες συνταγές του σύμφωνα με το κοινό που τον ακολουθεί πιστά.  Άκη keep it up!

Burger

akis-petretzikis-burger.jpg

Υλικά:

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια

  • 2 κρεμμύδια
  • 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2-3 πρέζες ζάχαρη
  • 2 κ.σ. βαλσάμικο

Για τα μπιφτέκια

  • 6 φέτες μπέικον
  • 800 γρ. κιμά απο μοσχαρίσια σπάλα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 6 φέτες τυρί τσένταρ

Για το σερβίρισμα

  • 4 ψωμάκια για μπέργκερ
  • 4 φέτες ντομάτα
  • μαγιονέζα
  • κέτσαπ ή σάλτσα bbq
  • μαρούλι
  • αγγουράκι πίκλες
  • πατάτες τηγανιτές

Εκτέλεση:

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια

  • Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει και προσθέτουμε ελαιόλαδο.
  • Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια μας και τα ρίχνουμε στο τηγάνι.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το βαλσάμικο για να τα βοηθήσουμε να καραμελώσουν. Ανακατεύουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Μόλις πάρουν χρώμα, αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη.  Η διαδικασία μπορεί να πάρει 4-5 λεπτά.

Για τα μπιφτέκια

Το μεγαλύτερο μυστικό για το burger είναι στο κρέας. Και έχει να κάνει με την προετοιμασία του. Όταν πάτε στο χασάπη σας, λοιπόν, του ζητάτε να περάσει το κρέας από τη μηχανή του κιμά 2 φορές αλλά να μην το σφίξει ή να το ζουλήξει καθόλου, καθώς βγαίνει. Πρέπει να το πάρει απαλά, όπως βγαίνει από τη μηχανή και έτσι αφράτο καθώς βγει, να το βάλει στο σελοφάν. Καλό θα είναι και με το χαρτί με το οποίο θα τυλίξει το σελοφάν να μην το σφίξει αλλά απλά να αγκαλιάσει το κρέας. Επίσης, πρέπει να είναι φρέσκο το κρέας.

  • Σε ένα άλλο τηγάνι ψήνουμε το μπέικον σε χαμηλή φωτιά.
  • Χωρίζουμε τον κιμά σε 4 ίσα μέρη και σχηματίζουμε τα μπιφτέκια μας πολύ απαλά, χωρίς να τα πιέσουμε καθόλου. Πρέπει το μπιφτέκι να μείνει αφράτο και ζουμερό. Δεν αλατίζουμε μέσα τον κιμά. Αλατίζουμε μόνο την πάνω και την κάτω μεριά από το μπιφτέκι και αυτό είναι! 
  • Στο τηγάνι που είχαμε ψήσει το μπέικον, ψήνουμε τα 4 μπιφτέκια.
  • Μόλις τα βάλουμε στο τηγάνι, τα πατάμε απαλά με μια σπάτουλα, ίσα ίσα για να πάρουν σχήμα και πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
  • Μόλις πάρουν χρώμα, γυρνάμε τα μπιφτέκια από την άλλη πλευρά.
  • Βάζουμε 1 ½ φέτα τυρί τσένταρ πάνω σε κάθε μπιφτέκι και 1 ½ φέτα μπέικον πάνω από κάθε φέτα τυρί.
  • Βγάζουμε τα μπιφτέκια από τη φωτιά και τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Καθαρίζουμε το τηγάνι και ψήνουμε τα ψωμάκια μας με λίγο ελαιόλαδο. .

Για το στήσιμο

  • Στήνουμε το burger βάζοντας στη βάση το ψωμάκι μας, τη μαγιονέζα, το κέτσαπ ή τη σάλτσα bbq, το μπιφτέκι, τη ντομάτα, τα καραμελωμένα κρεμμύδια, το μαρούλι και το αγγουράκι πίκλες.
  • Σερβίρουμε με πατάτες τηγανιτές.

Γαριδομακαρονάδα

akis-petretzikis-garidomakaronada.jpg

Υλικά:

  • ½ κιλό γαρίδες νούμερο 2, κατεψυγμένες
  • 250 γρ. λιγκουίνι
  • 750 ml νερό
  • 1 κύβο λαχανικών 
  • 2 τομάτες μεσαίου μεγέθους
  • 50 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 κρεμμύδι ξερό, κομμένο στα 4
  • 1 πρέζα μπούκοβο
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 20 ml ούζο
  • ½  κ.γ. ζάχαρη
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 4-5 φύλλα βασιλικού φρέσκα, λεπτοκομμένα
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • παρμεζάνα, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

  • Αποψύχουμε τις γαρίδες.
  • Καθαρίζουμε τις γαρίδες αφαιρώντας το κεφάλι και βγάζοντας το κέλυφος. Αφήνουμε την ουρά για ομορφιά.
  • Με τη βοήθεια ενός μικρού μαχαιριού χαράσσουμε τη ράχη της γαρίδας (το πίσω μέρος) από την ουρά προς το κεφάλι για να αφαιρέσουμε το έντερο, όχι όμως πολύ! Ίσα-ίσα να βλέπουμε το έντερο και να μπορούμε να το αφαιρέσουμε.
  • Βάζουμε τα κεφάλια και τα κελύφη από τις γαρίδες σε μία κατσαρόλα μαζί με τον κύβο λαχανικών και το νερό. Καπακώνουμε και μόλις έρθει σε βρασμό το μείγμα μας σιγοβράζουμε για 15 λεπτά.
  • Δεν βράζουμε πάνω από 15 λεπτά γιατί θα πικρίσει ο ζωμός μας.
  • Σουρώνουμε σε ένα μπολ τον ζωμό και τον αφήνουμε στην άκρη.
  • Παράλληλα ραντίζουμε τις γαρίδες με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε και σοτάρουμε τις γαρίδες μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις 2 πλευρές για περίπου 30 δευτερόλεπτα την κάθε πλευρά.
  • Αφαιρούμε τις γαρίδες από το τηγάνι, τις βάζουμε σε ένα πιάτο και τις αφήνουμε στην άκρη.
  • Βάζουμε το τηγάνι πίσω σε δυνατή φωτιά.
  • Χοντροκόβουμε ένα κρεμμύδι και το προσθέτουμε στο τηγάνι. Ρίχνουμε μέσα 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 πρέζα ζάχαρη και 1 πρέζα μπούκοβο. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγα δευτερόλεπτα. Σβήνουμε με 20 ml ούζο.
  • Όταν το ούζο εξατμιστεί, κόβουμε τις τομάτες και τις ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι.
  • Ρίχνουμε τον ζωμό από τις γαρίδες και τα ζυμαρικά μας. Ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια. Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά και όταν δούμε ότι η σάλτσα έχει δέσει, αλλά υπάρχει ακόμα λίγο υγρασία, ρίχνουμε μέσα το βούτυρο ή τη μαργαρίνη αν θέλουμε η συνταγή μας να γίνει νηστίσιμη και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα μας. 
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε μέσα τις γαρίδες και τα φύλλα βασιλικού. Ρίχνουμε 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο και ξύσμα από 1 λεμόνι και την παρμεζάνα μας αν θέλουμε.
  • Σερβίρουμε με λίγο ελαιόλαδο, φρέσκο πιπέρι και παρμεζάνα αν θέλουμε.

Μπουγάτσα με φρούτα

recipe-main-mpougatsa-site.jpg

Υλικά

Για την κρέμα

  • 400 γρ. γάλα
  • 75 γρ. ζάχαρη
  • 3 κρόκοι αυγών
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 μεγάλη κουταλιά αλεύρι
  • 1 μεγάλη κουταλιά κορν φλαουερ
  • 2 κ.σ. γλυκό κρασί σάμου
  • 2 κ.σ. βούτυρο στο τέλος

Για την πίτα

  • 250-300 γρ. φρούτα του δάσους κατεψυγμένα ή φρέσκα
  • 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • ζάχαρη όση θέλουμε
  • σταφίδες (όσες θέλουμε)
  • ξηροί καρποί (όσους θέλουμε) χοντοκομμένους
  • 1 φύλλο σφoλιάτας
  • λίγη κρυσταλλική ζάχαρη για πασπάλισμα

Εκτέλεση:

  • Βράζουμε το γάλα εκτός από 2 κ.σ. σε ένα κατσαρολάκι μαζί με τη μισή ζάχαρη σε μέτρια φωτιά.
  • Ανακατεύουμε τους 3 κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη και 2 κ.σ. γάλα σε ένα μπολ με το σύρμα χειρός και προσθέτουμε τη βανίλια, το αλεύρι και κόρν φλάουερ.
  • Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Μόλις βράσει το γάλα προσθέτουμε από αυτό σιγά-σιγά στο μείγμα του αυγού με τη βοήθεια μιας κουτάλας ανακατεύοντας συνέχεια. Βάζουμε 2-3 κουτάλες από το γάλα ώστε να πάρουν θερμοκρασία τα αυγά και να ζεσταθούν, αλλά να μην γίνουν ομελέτα.
  • Έπειτα επιστρέφουμε όλο το μείγμα με τα αυγά στη κατσαρόλα με το γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα μέχρι να πήξει η κρέμα σε χαμηλή φωτιά.
  • Δοκιμάζουμε που και που με ένα κουταλάκι για να δούμε μήπως έχει ακόμα γεύση από το αλεύρι.
  • Κατεβάζουμε από τη φωτιά μόλις πήξει η κρέμα μας, προσθέτουμε το κρασί, τη βανίλια, το βούτυρο και ανακατεύουμε να λιώσει το βούτυρο και να ενσωματωθεί στην κρέμα.
  • Αδειάζουμε την κρέμα πατισερί σε ένα ταψί και την αφήνουμε να κρυώσει στην κατάψυξη (5-10 λεπτά), εφάπτοντας πάνω της μια μεμβράνη για να μην κάνει κρούστα.
  • Παράλληλα σουρώνουμε λίγο τα νερά που μπορεί να έχουν βγάλει τα φρούτα του δάσους και προσθέτουμε σε αυτά το μοσχοκάρυδο, λίγη ζάχαρη, τις σταφίδες και τους ξηρούς καρπούς.
  • Αλευρώνουμε τη σφολιάτα καλά και από τις 2 πλευρές και τη βάζουμε πάνω σε μία λαδόκολλα.
  • Τη διπλώνουμε στα 3 για να σχηματίσουμε 2 νοητές γραμμές, την ανοίγουμε πάλι και τη διπλώνουμε στα 2.
  • Κόβουμε κάθετες λωρίδες πάχους 0,5 -1 εκ. μέχρι τις νοητές γραμμές δεξιά και αριστερά του κέντρου της σφολιάτας.
  • Ανοίγουμε πάλι τη σφολιάτα. Έχουμε τώρα ένα κεντρικό τμήμα που είναι άθικτο και δεξιά και αριστερά του η σφολιάτα είναι σαν να έχει κρόσια.
  • Βάζουμε τη κρέμα στο κομμάτι που δεν είναι χαραγμένο και πάνω από την κρέμα βάζω το μείγμα με τα φρούτα.
  • Κόβουμε τα γωνιακά “κρόσια” της σφολιάτας και γυρίζουμε το μη χαραγμένο κομμάτι της πάνω και κάτω μεριάς πάνω στη γέμιση.
  • Πλέκουμε τα υπόλοιπα κρόσια δεξιά και αριστερά πάνω από τη γέμιση εναλλάξ.
  • Αλείφουμε όλη την πίτα με έναν κρόκο αυγού χτυπημένο με λίγο νερό, πασπαλίζουμε με λίγη κρυσταλλική ζάχαρη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C στον αέρα για 30-35 λεπτά.
  • Συνοδεύουμε σε κομμάτια με παγωτό βανίλια προαιρετικά.

Πηγή: akispetretzikis.com