fbpixel

Search icon
Search
Δείτε πώς ένα πέτρινο αγροτόσπιτο στην Ιταλική εξοχή μετατράπηκε σε μια σύγχρονη κατοικία
INTERIORS

Δείτε πώς ένα πέτρινο αγροτόσπιτο στην Ιταλική εξοχή μετατράπηκε σε μια σύγχρονη κατοικία

Η αγροικία Casa Al σχεδιάστηκε από τη VPS Architetti


Το Casa Al είναι μια όμορφη παραδοσιακή αγροικία που βρίσκεται στο Castelmuzio της Ιταλίας κι επανασχεδιάστηκε το 2019 από τη VPS Architetti. Η αγροικία βρίσκεται κοντά στο ιστορικό κέντρο του Castelmuzio, ενός μικρού χωριού στη Val d'Orcia κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί στην Pienza. Είναι φωλιασμένο στα μισά της πλαγιάς ενός λόφου και κοιτάζει προς την ενοριακή εκκλησία της S. Anna στην Camprena, ένα πρώην μοναστήρι Βενεδικτίνων του 15ου αιώνα του οποίου η τραπεζαρία έχει έναν υπέροχο κύκλο τοιχογραφιών (1503) από τον Antonio Bazzi, γνωστό ως Il Sodoma, και όπου ο Anthony Η Minghella γύρισε μερικές σκηνές του «The English Patient».

Το αρχικό αγρόκτημα, του οποίου τα τυπολογικά χαρακτηριστικά και οι μέθοδοι κατασκευής φαίνονται να χρονολογούνται στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, υποβλήθηκε σε μεταγενέστερες προσθήκες και τροποποιήσεις μέχρι τη δεκαετία του 1950. 

001-casa-al-vps-architetti-1-Rj0nU.jpg


Το έργο για το κεντρικό κτίριο και τον ξεχωριστό ξενώνα προσάρμοσε τα κτίρια στις απαιτήσεις του πελάτη αναδιανέμοντας κι εκ νέου ερμηνεύοντας τους εσωτερικούς χώρους και εισάγοντας νέα μηχανικά συστήματα χωρίς αύξηση ή αλλαγή των υπαρχόντων όγκων και χωρίς αλλαγή των αρχικών αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών των προσόψεων.

Ο προσανατολισμός, η θέα και οι σχέσεις μεταξύ των εσωτερικών και των υπαίθριων χώρων καθοδήγησαν τις κύριες σχεδιαστικές επιλογές. Στο ισόγειο, η νότια πλευρά επιλέχθηκε ως ο καλύτερος προσανατολισμός για δραστηριότητες κι εγκαταστάσεις, όπως η τραπεζαρία και η κουζίνα. Αυτός ο χώρος έχει θέα στην κοιλάδα και το Pieve, ενώ υπάρχει και μια πλακόστρωτη βεράντα που σκιάζεται από τα γύρω δέντρα και χρησιμοποιείται ως υπαίθριος χώρος τραπεζαρίας/καθιστικού. Η είσοδος, με τη σκάλα στον πρώτο όροφο, βρίσκεται στα δυτικά σε σχέση με τη νέα πρόσβαση στο ακίνητο και διαθέτει επίσης παράθυρο με νότιο προσανατολισμό με θέα στην κοιλάδα. 

Στη βόρεια πλευρά βρίσκεται ο μεγάλος πρώην στάβλος – τώρα το σαλόνι με το τζάκι και δύο γαλλικές πόρτες που ανοίγουν προς τα έξω και δύο παράθυρα στα ανατολικά και δυτικά, αντίστοιχα. Το σαλόνι συνδέεται μ' ένα μεγάλο εσωτερικό άνοιγμα και μερικά σκαλοπάτια προς την τραπεζαρία έτσι ώστε το νότιο φως να μπορεί να εισχωρήσει. Ο βόρειος εξωτερικός χώρος δημιουργήθηκε με τον περιορισμό και την αναβάθμιση της ανηφορικής πλαγιάς. 

005-casa-al-vps-architetti-1050x700-mDpGv.jpg


Η πλακόστρωτη αυλή είναι προσβάσιμη από τις δύο γαλλικές πόρτες, επεκτείνοντας ουσιαστικά το σαλόνι σ' εξωτερικούς χώρους όταν ο καιρός είναι καλός. Είναι ιδιαίτερα σκιερό, δροσερό κι ευχάριστο μέρος τους πιο ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Στα ανατολικά, η υπάρχουσα εξωτερική σκάλα επεκτάθηκε με μια ράμπα από ατσάλι για να επιτρέψει την άμεση πρόσβαση σε ένα από τα υπνοδωμάτια που βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο, διακρίνοντάς το από την υπάρχουσα σκάλα. Στην ανατολική πλευρά του ισογείου βρίσκεται ένας μικρός πλακόστρωτος υπαίθριος χώρος που ορίζεται από την εξωτερική σκάλα, τον φούρνο για ψωμί και το μικρό αγρόκτημα που μετατράπηκε σε κελάρι κρασιού.

Στον πρώτο όροφο βρίσκεται η κύρια «σουίτα» με γραφείο, υπνοδωμάτιο, μπάνιο και dressing room. Έχει νότιο προσανατολισμό, με θέα στο Pieve, και ανατολικά, με δύο παράθυρα που επιτρέπουν στον πρωινό ήλιο να λούζει τον χώρο. Η αγροικία χτίστηκε σε διαφορετικές εποχές. Το κύριο μέρος, που χαρακτηρίζεται από μια κεκλιμένη στέγη, είναι σίγουρα το παλαιότερο. Σε μεταγενέστερη ημερομηνία, στη δυτική πλευρά προστέθηκε χαμηλότερη κατασκευή με μονόκλινη στέγη, όπως και η εξωτερική σκάλα στο πλάι και, τα νεότερα χρόνια - δεδομένων των κτιριακών χαρακτηριστικών - η πίσω διώροφη κατασκευή με δίρριχτη στέγη. Τα παραρτήματα στα ανατολικά φαίνεται ότι κατασκευάστηκαν ταυτόχρονα με την εξωτερική σκάλα, ενώ ο αχυρώνας στα δυτικά φαίνεται ότι χτίστηκε ταυτόχρονα με την πιο πρόσφατη επέκταση. 

016-casa-al-vps-architetti-1050x700-QiEiR.jpg


Η νέα είσοδος οδηγεί σε μια αλληλουχία ανοιγμάτων, ο άξονας των οποίων διασχίζει την αγροικία, συνδέοντας τους διάφορους εσωτερικούς χώρους τόσο προληπτικά όσο και λειτουργικά και με τους δύο ανοιχτούς χώρους δυτικά και ανατολικά. Οι προσόψεις και οι στέγες αντιμετωπίστηκαν συντηρητικά με υλικά και τεχνικές που ανήκουν στην τοπική παράδοση. Τα καινούρια παράθυρα, εκτός από τα υπάρχοντα, προέκυψαν εν μέρει από το άνοιγμα των υφιστάμενων περιτοιχισμένων παραθύρων και ανοιγμάτων αλλά και από νέα ανοίγματα, απαραίτητα για τη σωστή χρήση ορισμένων δωματίων, με σεβασμό στις παραδοσιακές μορφές και αναλογίες.

Δείτε στην gallery περισσότερες φωτογραφίες του σπιτιού!

Φωτογραφία: studio_vetroblu