fbpixel

Search icon
Search
Diet Alert: Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να αποφεύγετε να συνδυάζετε
WELLNESS

Diet Alert: Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να αποφεύγετε να συνδυάζετε

Σταματήστε αυτά τα διατροφικά combos και κερδίστε πολλά θρεπτικά στοιχεία


Η υγιεινή διατροφή είναι ικανή να εξασφαλίσει στον άνθρωπο μία καλή και μακροχρόνια ζωή. Πολλές φορές θεωρούμε ότι τρώγοντας όλες τις τροφές στη συχνότητα που υποδεικνύονται από την διατροφική πυραμίδα, εξασφαλίζουμε την υγεία του οργανισμού μας. Όμως, μέσα στα χρόνια έχει προκύψει από την παράδοση ο συνδυασμός κάποιων τροφών, ο οποίος σύμφωνα με έρευνες και συμβουλές διατροφολόγων αποδεικνύεται λανθασμένος. Αυτό που αποκαλύπτεται στην ουσία είναι ότι όταν συνδυάζονται δύο τροφές που είναι «ανταγωνιστικές» μεταξύ τους, εξουδετερώνει η μία τα θρεπτικά συστατικά της άλλης.

Παρακάτω, θα βρείτε έναν οδηγό με όλες τις τροφές που δεν πρέπει να συνδυάζετε για να απολαμβάνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που αξίζουν στον οργανισμό σας!

Φακές και τυρί

Μπορεί όταν συνοδεύουμε τις φακές με τη φέτα να δημιουργούμε έναν εξαίσιο γευστικό συνδυασμό, όμως το τυρί εμποδίζει τις φακές να δώσουν στον οργανισμό τα συστατικά που πρέπει. Συγκεκριμένα, οι φακές προσδίδουν σίδηρο στον οργανισμό και το τυρί ασβέστιο. Όταν τρώτε τις δύο τροφές μαζί ο σίδηρος δεν μπορεί να ανταγωνιστεί το ασβέστιο, οπότε δεν απορροφάται από τον οργανισμό. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα μαγειρέψετε φακές για να πάρετε την ημερήσια δόση σιδήρου επιλέξτε να τις συνοδεύσετε με κάποιον υδατάνθρακα, όπως ρύζι ή παξιμάδι. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που το φακόρυζο είναι ένα από τα πιο θρεπτικά πιάτα της Αραβικής κουζίνας και έχει διαδοθεί και σε πολλές άλλες χώρες.

Πρωτεΐνη και πρωτεινικά παράγωγα

Η πρωτεΐνη που έχει γίνει ένα hot συστατικό σε πολλές τροφές στα Super Market είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ανάπτυξη των μυών και για τη ρύθμιση του μεταβολισμού. Παρόλα αυτά, για να είναι αποτελεσματική θέλει προσοχή στην ποσότητα και τους συνδυασμούς που κάνετε. Καθώς η πρωτεΐνη είναι ένα δύσκολο συστατικό για χώνεψη όταν χορηγείται σε μεγάλες ποσότητες, παράγει πεψίνη, η οποία στην ουσία εξουδετερώνει τις θρεπτικές επιπτώσεις της πρωτεΐνης. Οπότε, την επόμενη φορά μη συνοδεύσετε την ομελέτα σας με αλλαντικά ή κοτόπουλο, αλλά απολαύστε τα σε διαφορετικά γεύματα.

food-cover.jpg

Κιμάς και αυγό

Αντίστοιχα πρέπει να αποφεύγετε τον συνδυασμό κιμά και αυγού. Παρόλο, που είναι σύνηθες στην ελληνική κουζίνα να τα αναμειγνύουμε, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για κεφτεδάκια ή μπιφτέκια, δεν αποτελούν τη σωστότερη επιλογή. Οι δύο αυτές υπερτροφές, όταν είναι μαζί, αυξάνουν σε μεγάλο βαθμό το ποσοστό των κορεσμένων λιπών και της χοληστερίνης, αφού και τα δύο είναι πλούσια σε αυτά τα δύο συστατικά. Επιλέξτε να προσθέσετε στον κιμά σας μαϊντανό, ο οποίος εκτός από τα υπέροχα αρώματα θα συνεισφέρει και σε καλύτερη χώνεψη.

Ψωμί με μαρμελάδα

Το κλασικό αγαπημένο πρωινό από όταν ήμασταν μικροί, μάλλον δεν είναι τόσο αθώο όσο φαίνεται. Ο υδατάνθρακας, δηλαδή το ψωμί, είναι μία τροφή που από μόνη της ανεβάζει τα επίπεδα του ζαχάρου. Όταν συνδυαστεί, λοιπόν, και με ένα συστατικό που αποτελείται κατά κύριο λόγο από ζάχαρη, τότε το ζάχαρο ανεβαίνει και ο οργανισμός πρέπει να παράξει μεγάλη ποσότητα ινσουλίνης για να ισορροπήσει τα επίπεδα. Αντί για μαρμελάδα, επιλέξτε να συνοδεύσετε το ψωμί σας με ένα βούτυρο ξηρών καρπών και ένα φρούτο.

bread.jpg

Καφές ή μαύρο τσάι μετά το γεύμα

Ο καφές ή το μαύρο τσάι μετά το γεύμα είναι επίσης μία επιλογή προς αποφυγή. Οι τανίνες και η καφεΐνη που περιέχουν τα δύο αυτά υγρά εξουδετερώνουν τα θρεπτικά συστατικά που μόλις σας έδωσε το μεσημεριανό σας γεύμα. Αυτό συμβαίνει γιατί ο καφές και το μαύρο τσάι εμποδίζουν τα ιχνοστοιχεία και τις βιταμίνες του γεύματος να δράσουν με τον τρόπο που πρέπει. Οπότε, προτιμήστε να πιείτε το αγαπημένο σας ρόφημα είτε σε πρωινή είτε σε απογευματινή ώρα, που δεν θα έχετε θρεπτικά συστατικά προς χώνεψη.

Burger και μπύρα

Μπορεί τα Burger Houses να είναι κλειστά, αλλά όταν επανέλθουμε στην κανονικότητα θυμηθείτε ότι ο συνδυασμός μπύρας και burger δεν είναι ο καλύτερος για τον οργανισμό. Αν και γευστικά αποτελούν μία τέλεια επιλογή, το burger από μόνο του είναι μία βόμβα θερμίδων, η οποία δυσκολεύει τον οργανισμό στη χώνεψη. Αν το φάτε μαζί με μία δροσερή μπύρα, τότε ο οργανισμός ζορίζεται να παράξει το σάλιο που χρειάζεται για να χωνευτεί σωστά.