fbpixel

Search icon
Search
Διακόσμηση βεράντας ή ταράτσας: Οι experts του interior design αποκαλύπτουν τα μυστικά τους
INTERIORS

Διακόσμηση βεράντας ή ταράτσας: Οι experts του interior design αποκαλύπτουν τα μυστικά τους

Δημιουργήστε καλοκαιρινούς ανοικτούς χώρους με υψηλή αισθητική


Είτε πρόκειται για μια βεράντα γεμάτη φυτά, έναν κήπο με μια εντυπωσιακή τραπεζαρία, ένα πολυτελές roof garden ή μια γοητευτική αυλή στην εξοχή, ο υπαίθριος χώρος του σπιτιού σας αξίζει ιδιαίτερη προσοχή - γι' αυτό ανακαλύψαμε τις συμβουλές τριών tastemakers που μοιράζονται τις εμπνευσμένες ιδέες και τα pro tips τους με το net-a-porter.com, με σκοπό να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε ένα ονειρικό περιβάλλον, στο οποίο θα μπορείτε να αποδράσετε! 

Προκαλέστε την επιθυμία για περιπλάνηση

shutterstock-2272893365.jpg

«Η ιδανική βεράντα για μένα θα είχε θέα στη θάλασσα και θα μια ρομαντική αίσθηση που θα θύμιζε εκείνη που θα έβλεπες στην ακτή Αμάλφι», λέει η Claire Sá, διευθύντρια της εταιρείας αρχιτεκτονικού και εσωτερικού σχεδιασμού De Rosee Sa. «Λατρεύω τα vintage έπιπλα εξωτερικού χώρου από σφυρήλατο σίδερο, ιδιαίτερα τα γαλλικά κομμάτια που κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του '50 και του '60. Θα υπήρχαν ριγέ μαξιλάρια, πολλές γλάστρες από τερακότα και πολύχρωμες ομπρέλες.

«Εμπνέομαι από τις βεράντες που πρωταγωνιστούν στην ιταλική Ριβιέρα, με τα λεπτά σιδερένια κάγκελα και την απίστευτη θέα στη Μεσόγειο. Μπορείτε να επιτύχετε ένα παρόμοιο look, ενσωματώνοντας έπιπλα εξωτερικού χώρου με περίτεχνες λεπτομέρειες - και εισάγοντας μαρινιέρες. Οι ρίγες έχουν μακρόχρονη σχέση με τα έπιπλα εξωτερικού χώρου - μπορείτε να βρείτε μερικά φανταστικά ανθεκτικά υφάσματα σε διασκεδαστικά, ζωηρά χρώματα!»


Go bold

shutterstock-1747964459.jpg

«Η συμβουλή μου σε όποιον θέλει να αναβαθμίσει τη βεράντα ή την αυλή του θα ήταν να τολμήσει και να εισάγει λίγο χρώμα», προτείνει η Sá. «Μην αισθάνεστε ότι πρέπει να παίξετε με ασφάλεια σε αυτόν τον χώρο. Είναι ξεχωριστός από το σπίτι σας - γι' αυτό διασκεδάστε, κάντε layering και εμπνευστείτε από το πνεύμα του καλοκαιριού».


Ονειρευτείτε ελεύθερα, χωρίς όρια 

5-zhTDf.jpg

«Αν η πρακτικότητα δεν αποτελούσε πρόβλημα, η βεράντα των ονείρων μου θα περιλάμβανε μια πισίνα, μια υπαίθρια τραπεζαρία και έναν χώρο διασκέδασης με παρακείμενη υπαίθρια κουζίνα, καθώς κι έναν ξεχωριστό cooking space κάτω από την οροφή», συνεχίζει η Sá. «Ένα λειτουργικό pool house με πλήρως εξοπλισμένο μπάνιο και αποθηκευτικό χώρο θα ήταν επίσης ιδανικό!»


Επικεντρωθείτε στο τι σας αρέσει περισσότερο 

2-FtC1x.jpg

«Ζούμε στο Λονδίνο, αλλά κάναμε μεγάλη προσπάθεια να δημιουργήσουμε ένα κομμάτι της ζωής στην εξοχή που φιλοδοξούμε να ζήσουμε μια μέρα», λέει η Charlotte Buchanan, συνιδρύτρια του στούντιο δημιουργικού σχεδιασμού Buchanan. «Αυτό περιλαμβάνει μια ανοιχτή φωτιά για να μαγειρεύουμε και μια μικρή υπαίθρια κουζίνα. Λατρεύουμε να τρώμε έξω, όλο το χρόνο, και γι' αυτό η υπαίθρια βεράντα των ονείρων μας πρέπει να περιλαμβάνει ένα dining table, αρκετά μεγάλο, καθώς κι έναν στεγασμένο χώρο. Στην υπαίθρια βεράντα στο σπίτι, έχουμε κατασκευάσει μια σταθερή οροφή με «τοίχους» από καμβά που μπορούν να τυλίγονται το καλοκαίρι και να κατεβαίνουν το χειμώνα, επιτρέποντάς μας να απολαμβάνουμε το χώρο όλο το χρόνο. Έχουμε επίσης υπαίθριες θερμάστρες - και πολλά χαλιά για τις πιο δροσερές νύχτες».


Φέρτε το εσωτερικό προς τα έξω

2-4le4K.jpg

«Μας αρέσει να θολώνουμε τα όρια μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, φέρνοντας το εσωτερικό προς τα έξω και το εξωτερικό προς τα μέσα», λέει η Buchanan. «Για έναν υπαίθριο χώρο, αυτό σημαίνει πολλά χαλαρά μαξιλάρια και λευκά είδη - ακόμη και μια ή δύο πολυθρόνες. Μας αρέσει επίσης να διακοσμούμε τους τοίχους όπως θα κάνατε σε εσωτερικούς χώρους, χρησιμοποιώντας καθρέφτες ή ακόμα και πίνακες ζωγραφικής - γι' αυτό πάντα έχουμε το νου μας σε καταστήματα vintage και αγορές για έργα τέχνης που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έξω. Μια βεράντα πρέπει να φαίνεται χαλαρή και οικεία, με πολλά κεριά και απαλό φωτισμό - και υπαίθρια ηχεία για background music που θα σας βοηθήσει να διαμορφώσετε ένα μοναδικό σκηνικό».


Δώστε προτεραιότητα στα φυτά 

1-l2QDc.jpg

«Last but not least: τα φυτά. Εξάλλου, βρισκόμαστε σε εξωτερικούς χώρους», λέει η Sarah Peake του γραφείου εσωτερικού σχεδιασμού Studio Peake. «Αναμείξτε γλάστρες με φυτά διαφορετικών μεγεθών για να δημιουργήσετε μεγάλη ποικιλία - και μην ξεχνάτε να ζητάτε συμβουλές σχετικά με το ποια φυτά θα ευδοκιμήσουν πού - και υπό ποιες συνθήκες. Και αν ψάχνετε για έναν γρήγορο τρόπο να αναβαθμίσετε τον εξωτερικό σας χώρο, αγοράστε εκείνο το όμορφο φυτό που πάντα θέλατε - κατά προτίμηση σε μια μεγάλη γλάστρα από τερακότα. Λατρεύω το star jasmine για το σχεδόν απίστευτο καλοκαιρινό άρωμά του».