fbpixel

Search icon
Search
Διακοπές εκτός χάρτη: Τα ελληνικά νησιά που είναι ανέγγιχτα από τα πλήθη
MAGAZINE

Διακοπές εκτός χάρτη: Τα ελληνικά νησιά που είναι ανέγγιχτα από τα πλήθη

Σαλπάρουμε σε παρθένους προορισμούς, για να φωτίσουμε τη διαφορετική, εκλεκτική Ελλάδα



Η Ελλάδα μας, η πιο θερμή ακτίδα του κόσμου όλου. Τόσο μικρή σε έκταση, αλλά ταυτόχρονα τόσο πολύπλευρη, με αυτά τα άπειρα, ζωγραφισμένα σε μια αόριστη συνοχή, pins πάνω στον χάρτη, για τα οποία καμαρώνει -με κάθε δίκιο- που είναι δικά της. Έξι χιλιάδες νησιά και βραχονησίδες «βρέχονται» από τα νερά του Αιγαίου, του Ιονίου και του Λιβυκού πελάγους και συνδέουν το όνομά της παγκοσμίως με το απόλυτο καλοκαιρινό όνειρο. Αυτή η εποχή θα είναι πάντα η δυνατότερή της, πάντα η πιο γλυκιά προσδοκία μας, αλλά και η εξασφαλισμένη πρωτιά μας ως χώρας!

…κάτω από τον ελληνικό ουρανό, που τα έχει όλα!

Εδώ, το καλοκαίρι το έχουμε κάνει πραγματικά ανίκητο. Πρώτον, γιατί έχει εμποτιστεί στη φιλοσοφία μας η έννοια και η αξία της φιλοξενίας, την οποία προσπαθούμε κάθε λίγο και λιγάκι να τελειοποιήσουμε: από το ειλικρινές «καλημέρα» στον τουρίστα και τις ευγενικές οδηγίες που με χαρά θα του παρέχουμε, μέχρι τα ξέφρενα βράδια που γινόμαστε όλοι μια αγκαλιά. Δεύτερον, γιατί η νησιωτική Ελλάδα είναι γεμάτη επιλογές που καλύπτουν κάθε γούστο, διάθεση και ανάγκη. Υπάρχουν κοσμοπολίτικοι προορισμοί που «ακτινοβολούν» παγκοσμίως -η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Κρήτη με την Ελούντα, η Κέρκυρα, οι Σπέτσες, η Ύδρα και πολλοί ακόμη-, αλλά και μέρη που παραμένουν εντελώς ανέγγιχτα από τον μαζικό τουρισμό - αυτά που αποτελούν τα μυστικά καλοκαιρινά «διαμάντια» της χώρας. Ήσυχα, παρθενικά και αξεπέραστα.

Διακοπές εκτός χάρτη…

Μακριά, λοιπόν, από τις πλέον δημοφιλείς υδάτινες οδούς, τα μικρά αυτά νησάκια είναι η κρυφή δύναμη της Ελλάδας. Δε ζητωκραυγάζουν πολυτέλεια, κάθε άλλο, παραμένουν απολύτως αυθεντικά, αποτελώντας πόλο έλξης για το πολύ ενημερωμένο τουριστικό κοινό. Σε αυτά, οι παππούδες θα μαζευτούν από το πρωί στο τοπικό καφενείο, οι βουτιές θα ξεκινήσουν από νωρίς σε ερημικές παραλίες, δίχως ξαπλώστρα, με φρούτο για σνακ. Το ταβερνάκι θα «ακουμπάει» το κύμα και τα πιάτα θα σερβίρονται πάνω σε χάρτινο τραπεζομάντιλο, τα ξεχασμένα μοναστήρια θα «κρέμονται» πάνω από τη Χώρα. Και, τέλος, τα πόδια σου ή μια ταλαιπωρημένη βέσπα θα είναι αρκετά για να τα γυρίσεις εντός ολίγων ωρών απ’ άκρη σε άκρη.

…μη μας μάθουν οι πολλοί, μάτια μου

Στα πιο μικρά, που συνθέτουν την πεντάδα των λιγότερο κατοικημένων δήμων της Ελλάδας, η Γαύδος έχει μόλις 115 κατοίκους, το Αγαθονήσι, 203, η Σίκινος, 253, ο Άγιος Ευστράτιος, 257, η Ανάφη, 291. Οι κάτοικοί τους κρατούν χαμηλό προφίλ, απολαμβάνοντας ανενόχλητοι και από μια ρομαντική θέαση την ήρεμη ζωή και καθημερινότητα. Όμως, οι ομορφιές των τόπων αυτών, που μέχρι πρότινος φυλάσσονταν σαν επτασφράγιστο μυστικό, αρχίζουν να ελκύουν ένα ευρύτερο κοινό που ενδιαφέρεται για ιδιαίτερες ταξιδιωτικές ανακαλύψεις. Πρόσφατα, το ξακουστό Conde Nast Traveller ανέπτυξε τους λόγους που δύο ελληνικά νησιά, η Πάτμος και οι Λειψοί, ταυτίζονται με το «ευ ζην» και πρέπει να βρίσκονται στην κορυφή των επιλογών του διεθνούς ταξιδιώτη. Η Χάλκη, με τη σειρά της, βλέπει τον eco χαρακτήρα της να της χαρίζει ένα πολύ θετικό εκτόπισμα. Όνειρο, ωστόσο, είναι να διατηρήσουν τη μικρή κλίμακα και τη σχεδόν αμόλυντη ομορφιά τους, να μην καταπατηθούν κι αλλάξουν χαρακτήρα.

Ραντεβού στη γαλάζια απεραντοσύνη…

Τελικά, καλοκαίρι θα πει να ερωτεύεσαι τη ζωή πιο δυνατά, να μοιράζεσαι, να διασκεδάζεις πραγματικά, αλλά και να αναζητάς τη γαλήνη στην αγκαλιά ανεξερεύνητων τόπων, όπου το ακατέργαστο τοπίο και οι φιλόξενοι άνθρωποι πλέκουν το εγκώμιο για υπέροχα νωχελικές διακοπές. Σε μέρη παρθένα, το μάτι γνωρίζει όλες τις αποχρώσεις του γαλάζιου και η έννοια της ξεκούρασης αποκτά ξανά νόημα. Εκεί θα ταξιδέψουμε φέτος: στην «άγνωστη» και ανεπιτήδευτη Ελλάδα!

Γνωρίστε παρακάτω τους μικρούς προορισμούς-«θησαυρούς»

Xάλκη

shutterstock-1359961181.jpg

Στο βορειοανατολικό τμήμα του καταγάλανου Καρπάθιου Πελάγους, πολύ κοντά στη Ρόδο και την Τήλο, θα βρείτε τη Χάλκη, ένα μικρό νησάκι, ιδανικό για όσους αναζητούν γαλήνιες και απομονωμένες διακοπές! Έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως ένα από τα πιο αρχοντικά μικροσκοπικά νησιά της Ελλάδος. Η Χάλκη αποτελεί μοναδική επιλογή για όσους αναζητούν να περάσουν ένα καλοκαίρι «αλλιώς», ανάμεσα σε αστραφτερές θάλασσες, άγρια τοπία, σαγηνευτικά μονοπάτια και πεντανόστιμο φαγητό.

Το νησί είναι τόσο μικρό, που αποτελείται μόλις από έναν οικισμό, ο οποίος βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το λιμάνι και ακούει στο όνομα «Νημποριό». Τα πολύχρωμα σπίτια του, με τη χαρακτηριστική δωδεκανησιακή αρχιτεκτονική, έχουν κοσμήσει σελίδες πολλών περιοδικών ανά τον κόσμο. Τα υπέροχα μπαλκόνια απ’ όπου κρέμονται ανθισμένες γλάστρες με λουλούδια και τα δαιδαλώδη πλακόστρωτα στενά που ξεδιπλώνονται μέχρι το σημείο όπου καταλήγουν στα γαλαζοπράσινα νερά του Αιγαίου είναι σήμα-κατατεθέν του.

Το Νημποριό είναι το μέρος όπου ο επισκέπτης θα βιώσει τις πιο όμορφες στιγμές κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο νησί. Κι αυτή είναι η ομορφιά της Χάλκης! Όλα είναι προσβάσιμα και απλά, μετατρέποντας τις διακοπές στην απόλυτη ηρεμία, χαρίζοντας μια γλυκιά αίσθηση χαλαρότητας και γαλήνης. Ανάμεσα στα όμορφα κτίρια ξεχωρίζει το Δημαρχείο, με τον πύργο του ρολογιού να δεσπόζει πάνω από τον οικισμό, αλλά και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, με το επιβλητικό καμπαναριό.

Η Αλιμία, το μικροσκοπικό νησάκι ανάμεσα στη Χάλκη και τη Ρόδο, προσφέρει καταγάλανα νερά και μια μεγάλη αμμουδερή παραλία. Η πρόσβαση γίνεται με βαρκάκι ή φουσκωτό από το Νημποριό. Από την άλλη πλευρά, η πιο γνωστή παραλία του νησιού είναι ο Πόνταμος, η οποία απέχει μόλις 10΄ με τα πόδια από το λιμάνι και ξεχωρίζει για την απαλή, λευκή της άμμο, σε αντίθεση με τις περισσότερες ακτές του νησιού που είναι στρωμένες με ψιλό βοτσαλάκι. Τα Κάνια διαθέτουν κρυστάλλινα νερά σ’ έναν υπέροχο κόλπο, περίπου 2,5 χιλιόμετρα μακριά από το Νημποριό, ενώ η παραλία Φτενάγια είναι καλυμμένη με μικρά βότσαλα που καταλήγουν σε θαυμάσια, τιρκουάζ νερά.

Trending now

• Ανεβαίνοντας την πλαγιά του λόφου, θα βρείτε το Χωριό, τον εγκαταλελειμμένο μεσαιωνικό οικισμό του νησιού που κατοικήθηκε περίπου μέχρι το 1870. Στη συνέχεια, οι κάτοικοί του άρχισαν να κατεβαίνουν προς το λιμάνι, όταν πια ο φόβος της πειρατείας είχε εκλείψει.

• Το Κάστρο των Ιπποτών είναι κτίσμα του 14ου αιώνα, όταν οι ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη κατέλαβαν το νησί. Στην είσοδο, θα δείτε το οικόσημο του Μεγάλου Μαγίστρου του, Pierre d’ Aubusson.

• Οι Ανεμόμυλοι της Χάλκης είναι ένα ακόμη αξιοθέατο του νησιού, που θα βρείτε στην κορυφή του λόφου. Έχουν αναστηλωθεί και αποτελούν σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του, αν και δε λειτουργούν πια.


Δονούσα

shutterstock-1779720596.jpg

Γνωστή και ως «ο θησαυρός των Μικρών Κυκλάδων», πρόκειται για έναν ουτοπικό προορισμό για ήρεμες και ξεκούραστες διακοπές, πλάι σε κρυστάλλινα νερά και τοπία που «κόβουν» την ανάσα. Ενδείκνυται για τους φυσιολάτρεις που αγαπούν το περπάτημα, καθώς γυρίζεται με τα πόδια. Η Δονούσα αποτελεί το βορειότερο νησί του συμπλέγματος των Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ήταν το μέρος που έκρυψε ο Διόνυσος την Αριάδνη για να μην τη βρει ο Θησέας. Πλέον αποτελεί έναν τόπο που συνδυάζει την παράδοση με την οικολογία, αλλά και τις σύγχρονες, ανθρώπινες ανάγκες.

Πρωτεύουσα, λιμάνι και κέντρο της τουριστικής ζωής της είναι ο Σταυρός. Η Μερσίνη, η Χαραυγή και η Καλοταρίτισσα συμπληρώνουν τους γραφικούς οικισμούς της. Τα μόλις 13,65 τ.χλμ. της συνολικής της έκτασης προσφέρονται για φανταστικές πεζοπορίες μέσα στη γεμάτη με βότανα και μυρωδάτη φύση. Πιο συγκεκριμένα, το νησί έχει πέντε οργανωμένα μονοπάτια μεταξύ των οικισμών, με τη μεγαλύτερη διαδρομή (Σταυρός-Καλοταρίτισσα) να διαρκεί μιάμιση ώρα.

Αδιαμφισβήτητα, ένα από τα χαρακτηριστικά που κάνουν τη Δονούσα να ξεχωρίζει είναι οι παραλίες της. Κάποιες από αυτές συγκαταλέγονται στις πιο όμορφες της Ελλάδας, λόγω την κρυστάλλινων νερών τους. Από αυτές, ο Κέδρος είναι ένα από τα not-to-be-missed spots, αφού κρύβει ένα ναυάγιο γερμανικού πλοίου στον βυθό του. Βρίσκεται πολύ κοντά στον Σταυρό και διαθέτει οργανωμένο beach bar. Έπειτα, το Λιβάδι, μια πανέμορφη παραλία που είναι προσβάσιμη από μονοπάτι ή με σκάφος. Τέλος, οι βοτσαλωτές παραλίες με τα τιρκουάζ, διάφανα νερά που δεν πρέπει να παραλείψετε να επισκεφθείτε βρίσκονται κοντά στον οικισμό Καλοταρίτισσα, στο βόρειο άκρο του νησιού. Ονομάζονται Σαπουνόχωμα, Βλυχός, Τρυπητή και Μέσα Άμμος. Μια θαλάσσια δραστηριότητα που πραγματικά αξίζει να δοκιμάσετε είναι η επίσκεψη στη λεγόμενη «φωκοσπηλιά», που πραγματοποιείται μόνο με σκάφος και ενδείκνυται για καταδύσεις.

shutterstock-2270076113.jpg

Παρά την απόλυτα ήρεμη διάθεση που χαρακτηρίζει τη Δονούσα, μπορεί να πει κανείς πως γίνονται αρκετές ενέργειες που την καθιστούν ως το “place-to-be”. Η πληθώρα εστιατορίων με τα πεντανόστιμα εδέσματα και πιάτα είναι γεγονός. Επίσης, σημαντικές δράσεις λαμβάνουν μέρος κάθε χρόνο εκεί. Πρόσφατα, εγκαταστάθηκε μια ανοιχτή δανειστική βιβλιοθήκη, διαθέσιμη προς όλους.

Trending now

• Αν είστε λάτρεις του wellness και του mental detoxing, λάβετε μέρος στα καλοκαιρινά eco-luxury sessions του Blue Bliss Retreat, από τις 8 μέχρι τις 15 Ιουλίου, που βασίζονται κυρίως στη yoga και τον διαλογισμό.

• Μόλις πέρυσι η Δονούσα απέκτησε και θερινό σινεμά, χάρη στον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο. Επισκεφθείτε το τις Κυριακές στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου.

• Διασκεδάστε στο πανηγύρι του Σταυρού, στις 14 Σεπτεμβρίου και της Αγίας Σοφίας, στις 17 Σεπτεμβρίου.


Ερεικούσα

sea-gd1957035d-1920.jpg

Γνωστή και ως «κρυφό διαμάντι», η Ερεικούσα είναι ένα από τα πιο παρθένα νησιά του Ιονίου. Βρίσκεται βορειοδυτικά της Κέρκυρας και περιβάλλεται από πεντακάθαρα γαλάζια νερά και ατελείωτες, χρυσαφένιες παραλίες. Εξερευνήστε την άγρια ομορφιά του αγνού αυτού τόπου.

Όταν φτάσετε στην Ερεικούσα, θα νιώσετε πως πατάτε σ’ ένα ερημονήσι. Πρόκειται για έναν τόπο με εξωτικά χαρακτηριστικά, που πήρε το όνομά του από το φυτό «ρείκι» που φύεται παντού, σε ολόκληρο το νησί, και ανήκει στην οικογένεια των «Διαπόντιων Νήσων», όπως αποκαλούνται, φυλώντας το βορειότερο σημείο των Επτανήσων. Μάλιστα, την περιλαμβάνουν πολλοί ξένοι ναυτικοί χάρτες, με την ονομασία «Μερλέρα», ίσως και από το ιταλικό “mare” (θάλασσα). Συνολικά, στην Ερείκουσα υπάρχουν 6 οικισμοί με περίπου 20 σπίτια ο καθένας. Το νησί γενικότερα χαρακτηρίζεται ως μία από τις απολύτως παρθένες τοποθεσίες του Ιονίου, που διατηρούν μια σπανίζουσα και ανέγγιχτη ομορφιά. Μπορεί να νομίζατε πως η γοητεία αυτής της φύσης εξαντλείται στους Παξούς και στην Ιθάκη, όμως μια επίσκεψη εδώ είναι εμπειρία ζωής, αφού έχει τόσα πολλά να αναδείξει και να προσφέρει στα μάτια και στην ψυχή.

Το μικρό μέγεθός της καθιστά την Ερεικούσα ιδανικό μέρος για ολοκληρωμένη εξερεύνηση και για περπάτημα χωρίς μεταφορικά μέσα. Η πυκνή της βλάστηση -είναι γεμάτη από κυπαρίσσια, άγρια βότανα και φυτά-, δημιουργεί μικρά δρομάκια που προτρέπουν σε mindful περιπάτους στη φύση. Μια πεζοπορία που αξίζει να ακολουθήσετε είναι αυτή από το Κάτεργο, όπου η θέα γίνεται πιο άγρια, με απόκρημνες ακτές. Όταν φτάσετε στο Πέρα Κάτεργο, θα αντικρίσετε και το μοναδικό σημείο του νησιού που καλύπτεται από πέτρα και πολύτιμη πρώτη ύλη που διατίθεται για τις ανάγκες των κατοίκων.

small-port-fishing-village-lakka.jpg

Οι αξιοθαύμαστες παραλίες της Ερείκουσας χαρακτηρίζονται από τα καταγάλανα νερά του Ιονίου Πελάγους και τη λευκή αμμουδιά και δημιουργούν το κατάλληλο τοπίο για απομόνωση και χαλάρωση. H νότια παραλία, όπου βρίσκεται ο οικισμός Πόρτο, είναι μια τεράστια ρηχή αμμουδιά που έλκει πολύ κόσμο από την Kέρκυρα και είναι οργανωμένη. Κοντά, βρίσκεται και το γραφικό εκκλησάκι της Αγίας Τριάδος που αξίζει να δείτε. Μην παραλείψετε, επίσης, να επισκεφθείτε την ακτή Μπραγκίνι, να κολυμπήσετε στα υπέροχα νερά της, που πλαισιώνονται από πυκνή βλάστηση, και να απολαύσετε τη θέα από τον φάρο. Μια εκδρομή με σκάφος και στα γύρω νησάκια θα ήταν επίσης ιδανική επιλογή!

Trending now

• Το πιο ψηλό σημείο του νησιού όπου φαίνεται τέλεια το ηλιοβασίλεμα είναι το Σαντάρδο, κι έχει υψόμετρο μόλις 130 μέτρα!

• Παρά την παρθένα τοποθεσία αλλά και διάθεση του νησιού, που το καθιστούσαν άγνωστο μέχρι πριν από λίγα χρόνια, στην Ερεικούσα θα βρείτε μη αναμενόμενες και premium επιλογές διαμονής, για να πραγματοποιήσετε τις διακοπές των ονείρων σας, όπως το Bella Vista Ereikousa και τις Reiki Villas.


Σίκινος

shutterstock-564470854.jpg

Ανάμεσα στην Ίο και στη Φολέγανδρο, στην «καρδιά» των Κυκλάδων, βρίσκεται το μικρό νησί της Σικίνου, γνωστό για την αυθεντική κυκλαδίτικη ομορφιά του, τους αρχαίους οικισμούς και τα βυζαντινά μνημεία του. Οι κάτοικοι εδώ έχουν διατηρήσει αναλλοίωτο το κλασικό χρώμα του τόπου, ενώ η ιδιαίτερη χλωρίδα και πανίδα που τον περιβάλλει προστατεύονται από το πρόγραμμα Natura 2000. Δυσπρόσιτες σπηλιές, διαδρομές και μονοπάτια, αποτελούν τα πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του πανέμορφου σικινιώτικου τοπίου.

Κάθε περιήγηση στο νησί προσφέρει στους επισκέπτες ξεχωριστές εμπειρίες και εικόνες που θα τους μείνουν αναμφισβήτητα αξέχαστες. Από την πρώτη στιγμή, με την άφιξή τους στο γραφικό λιμάνι, την Αλοπρόνοια, η θέα εντυπωσιάζει χάρη στα κάτασπρα σπιτάκια που είναι διατεταγμένα αμφιθεατρικά γύρω από την αμμουδερή ακρογιαλιά. Μόλις 3,5 χιλιόμετρα βορειοδυτικά βρίσκεται και η παραμυθένια Χώρα της Σικίνου, με τους δύο οικισμούς που την αποτελούν: το παλαιότερο Κάστρο και το νεότερο Χωριό. Στο βόρειο τμήμα του νησιού, θα συναντήσει κανείς τη Μαύρη Σπηλιά, η οποία βρίσκεται στο επίπεδο της θάλασσας, κάτω από το μοναστήρι της Χρυσοπηγής. Πρόκειται για την πιο μαγευτική και μυστηριώδη σπηλιά του νησιού και μία από τις πιο μεγάλες των Κυκλάδων. Η Επισκοπή, με τη σειρά της, αποτελεί το πιο ιδιαίτερο μνημείο και αξίζει φυσικά μία επίσκεψη. Βρίσκεται μέσα στην άγρια φύση της νησιωτικής ενδοχώρας, που περιτριγυρίζεται από βυζαντινά παρεκκλήσια, κελιά, ερείπια αρχαίων οικοδομημάτων, τμήματα τειχών, όστρακα αγγείων και κομμάτια μαρμάρινων γλυπτών.

16sikinos.jpg

Το κυκλαδίτικο αυτό νησί φημίζεται για τις παρθένες παραλίες και την ανεξερεύνητη ομορφιά του. Η μεγαλύτερη παραλία του ονομάζεται «Αλοπρόνοια» και βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο λιμάνι. Η ομορφιά της οφείλεται στα ρηχά νερά της, αλλά και στα αρμυρίκια που προσφέρουν την απαραίτητη σκιά. Το Διαλισκάρι, από την πλευρά του, είναι ένα κολπάκι με διαμαντένια νερά και χρυσαφένια αμμουδιά. Αν είστε λάτρεις των βοτσάλων, ο Άγιος Παντελεήμονας θα σας χαρίσει μια ξεχωριστή εμπειρία. Μπορείτε να προσεγγίσετε την ακτή είτε από μονοπάτι είτε με καϊκάκι. Για τους μοναχικούς, ο Αϊ-Γιάννης αποτελεί την ιδανική επιλογή. Πρόκειται για μια ερημική ακρογιαλιά με διάφανα νερά, η οποία προσεγγίζεται από ένα δύσβατο μονοπάτι από την Επισκοπή.

Η Σίκινος αντιστέκεται ακόμη στη μαζική εισβολή του τουρισμού, τόσο για τη διαφύλαξη της πολύ ιδιαίτερης φυσιογνωμίας της, την προστασία της φύσης και των κατοίκων της από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη όσο και για την ενθάρρυνση του εναλλακτικού τουρισμού.

Trending now

• Ένας περίπατος στη Χώρα θα σας δώσει την ευκαιρία να δείτε από κοντά τα αρχοντικά, που είναι από τα καλύτερα δείγματα της παραδοσιακής κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής.

• Στο ψηλότερο σημείο της, επίσης, θα συναντήσετε τους τρεις ανεμόμυλους του νησιού.

• Τα καλοκαίρια στο νησί λειτουργεί και έκθεση εικόνων της μεταβυζαντινής εποχής, της λεγόμενης «Κρητικής Σχολής». Στεγάζεται στον πρώτο όροφο του Δημοτικού Καταστήματος Σικίνου, στην κεντρική πλατεία της.

• Κάθε καλοκαίρι, σε ανοιχτούς χώρους, λαμβάνει χώρα το κινηματογραφικό φεστιβάλ «Οι Μέρες Ντοκιμαντέρ».


Γαύδος

gavdos-2048x1366.jpg

Η Γαύδος χωρίζεται σε τρεις οικισμούς: το Καστρί, την Άμπελο και τα Βατσιανά, στους οποίους ζουν συνολικά 151 μόνιμοι κάτοικοι. Το νησί ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 και προστατεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αποτελεί σταθμό μεταναστευτικών πουλιών, καθώς και καταφύγιο για τα απειλούμενα είδη φώκιας και χελώνας Caretta Caretta.

Τόσο η περιβαλλοντική όσο και η αρχαιολογική αξία της Γαύδου είναι πραγματικά ανεκτίμητες. Τα μονοπάτια της ενδείκνυνται για περιηγήσεις, κατά τις οποίες θα θαυμάσετε τη φύση και τη θάλασσα σε όλο τους το μεγαλείο, ενώ τα ευρήματα μαρτυρούν ότι ο τόπος αυτός κατοικούνταν από την αρχαιότητα, και έχει ταυτιστεί με την Ωγυγία, το μέρος όπου η Καλυψώ κρατούσε τον Οδυσσέα μακριά από την Ιθάκη.

Όσον αφορά στις παραλίες της, υπάρχει πληθώρα επιλογών που αξίζει να επισκεφθείτε. Ο Άγιος Ιωάννης, η πιο διάσημη του νησιού, έχει πάρει το όνομά της από το ομώνυμο εκκλησάκι που βρίσκεται εκεί. Πιο δυτικά, ο Λαυρακάς συγκαταλέγεται στις πιο απομονωμένες, ενώ ο Ποταμός σχηματίζεται στην έξοδο ενός μικρού φαραγγιού και έχει υπέροχα καθαρά νερά και κοκκινωπή άμμο. Άξια αναφοράς είναι και η Τρυπητή, που βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης. Εκεί, θα βρείτε και τον γνωστό «θρόνο του Οδυσσέα». Τέλος, το Σαρακηνικό ανήκει στις πιο εύκολα προσβάσιμες ακρογιαλιές του μικροσκοπικού αυτού παραδείσου.

142081-viewom.jpg

Η πολιτιστική αξία του νησιού κρίνεται από τα σημαντικά του αξιοθέατα. Ο φάρος που δεσπόζει σε ένα ύψωμα κοντά στην Άμπελο κατασκευάστηκε τo 1880 και ήταν από τους μεγαλύτερους της Μεσογείου. Σήμερα, έχει ανακατασκευαστεί και είναι επισκέψιμος. Στο εσωτερικό του λειτουργεί φωτογραφικό μουσείο, ενώ μπορείτε από εκεί να απολαύσετε τη θέα στο πέλαγος και το μοναδικό ηλιοβασίλεμα. Το Λαογραφικό Μουσείο, από την άλλη, βρίσκεται στο Μετόχι. Στα εκθέματα θα δείτε είδη λαϊκής γαυδιώτικης τέχνης και άλλα πολιτιστικά κειμήλια που ανακαλύφθηκαν στα εδάφη του. Αξιοθαύμαστα είναι και τα ξωκλήσια και τα αρχαία ερείπια που υπάρχουν διάσπαρτα στο νησί.

Το μικρό νησί εν μέσω Λιβυκού Πελάγους εκτείνεται περήφανα μεταξύ Κρήτης και Αφρικής, οριοθετώντας το νοτιότερο σύνορο της Ευρώπης. Πρόκειται για ένα γαλήνιο καταφύγιο, όπου κυριαρχεί η απόλυτη ελευθερία. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που προτιμάται από ερημίτες και λάτρεις της φύσης.

Trending now

• Η Γιορτή Αθλητισμού του Δήμου Γαύδου θα λάβει μέρος φέτος στις 4 Ιουνίου. Σκοπός της διοργάνωσης είναι να δώσει την ευκαιρία στους κατοίκους αλλά και στους επισκέπτες να ασκηθούν με έναν τρόπο που ξεφεύγει από τους συνηθισμένους, αλλά και να αναδείξει την περιβαλλοντική ταυτότητα και τη φυσιογνωμία του τόπου.

• Τα οργανωμένα μονοπάτια είναι ο ιδανικός τρόπος να εξερευνήσετε το νησί, περπατώντας το. Μπορείτε να επιλέξετε και τη βαθμίδα δυσκολίας που σας καλύπτει, μεταξύ εύκολων, μεσαίων αλλά και απαιτητικών διαδρομών.


Θηρασιά

perivolas-hideaway-60w.jpg

Οι ομοιότητές της με τη Σαντορίνη είναι αρκετές, με τις πιο χαρακτηριστικές να είναι η αρχιτεκτονική των σπιτιών και των εκκλησιών, τα ασβεστωμένα σπίτια και η χαμηλή βλάστηση. Το νησί αποτελείται από 4 οικισμούς: τον Ποταμό, την Αγία Ειρήνη, τη Μικρή Αγριλιά και τον Μανωλά, ο οποίος θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι και η πρωτεύουσά του. Πιο συγκεκριμένα, είναι ο οικισμός εκείνος που φιλοξενεί όλη την κοινωνική υποδομή που έχει αναπτυχθεί εδώ. Στενά γραφικά καλντερίμια και μονοπάτια, φροντισμένες αυλές, θέα προς τη Σαντορίνη που «κόβει» την ανάσα και ευκαιρίες για πεζοπορίες θα χαρίσουν στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης σε όσους αποφασίσουν να την επισκεφθούν.

Η Χώρα της Θηρασιάς έχει χτιστεί ακριβώς επάνω από τον Κόρφο, στο ψηλότερο σημείο του νησιού. Όπως και στη Σαντορίνη, έτσι και εδώ ο επισκέπτης έχει την αίσθηση ότι βρίσκεται στην κορυφή ενός απόκρημνου γκρεμού. Μόνο που από το νησί αυτό βλέπει την άλλη πλευρά της Καλντέρας. Στην έκτασή του, θα συναντήσει κανείς πανέμορφα παραδοσιακά κυκλαδίτικα σπίτια, ασβεστωμένα σοκάκια, μικρά υπέροχα μαγαζάκια αλλά και κάποιες πολυτελείς βίλες και exclusive ξενοδοχεία, που μόλις πρόσφατα σημείωσαν άφιξη.

Αξίζει τον κόπο να περπατήσετε το μονοπάτι νότια του Μανωλά. Θα φτάσετε στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία - ίσως το σημείο με την καλύτερη θέα στο νησί. Ο Ποταμός, από την άλλη, είναι κι αυτός πανέμορφος. Χτισμένος σε ρεματιά, από όπου πήρε και την ονομασία του, απέχει περίπου 1 χιλιόμετρο από τον Μανωλά. Χαρακτηριστικές για τον οικισμό, εκτός από τα γραφικά σπιτάκια, είναι οι δύο εκκλησίες του: ο Άγιος Δημήτριος και η πολύχρωμη Παναγία Γιάτρισσα.

shutterstock-1516700804.jpg

Μία από τις πιο διάσημες παραλίες του νησιού είναι το ένα από τα δύο λιμάνια του, που ονομάζεται «Κόρφος». Η θέα του προς το ηφαστειακό τοπίο, σε συνδυασμό με τα εκπληκτικά νερά για κολύμπι, την κατατάσσει στην πρώτη θέση. Το δεύτερο λιμάνι, η Αγία Ειρήνη, θα σας χαρίσει μία διαφορετική εικόνα, καθώς τα μαύρα χαλίκια της προσφέρουν ένα πρωτόγνωρο σκηνικό για βουτιές.

Η Θηρασιά, τα τελευταία χρόνια, έχει αρχίσει να έλκει ένα ελίτ κοινό, που επιλέγει να αποφεύγει τα πλήθη και τα διάσημα φώτα της Σαντορίνης, απολαμβάνοντας απόλυτη ιδιωτικότητα και ηρεμία. Το όνομά της άρχισε να διαδίδεται ιδιαίτερα πέρυσι, όταν απέκτησε και το πρώτο της σύγχρονο εστιατόριο ψαριού, το “Qhera”, με σεφ τον Φάνη Μαϊκαντή, όπου η πρόσβαση γίνεται μόνο με σκάφος.

H Θηρασιά είναι η άλλη πλευρά της Καλντέρας, η οποία ταξιδεύει όσους την επισκέπτονται στη Σαντορίνη του χθες, όταν ακόμη ήταν ένας άθικτος θησαυρός που περίμενε να την ανακαλύψουν!

Trending now

• Ο παλαιότερος οικισμός στη Θηρασιά, η Αγριλιά, δεν κατοικείται πλέον. Αυτό κάνει πιο συναρπαστική την εξερεύνησή της, ειδικά όσον αφορά στα απομεινάρια υπόσκαφων σπιτιών. Για να φτάσεις εκεί, θα πρέπει να περπατήσεις 2 χιλιόμετρα από τον Μανωλά.

• Στην πιο ειδυλλιακή και ήσυχη τοποθεσία του νησιού, η βίλα Perivolas Hideaway αποτυπώνει την υπέροχη ουσία της νησιώτικης ζωής, με την κομψότητα, τη λιτή διακόσμηση, τους ευάερους εσωτερικούς χώρους και την εκτεταμένη βεράντα που ανοίγεται σε μια καταπληκτική θέα.

ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ ΣΙΜΙΤΖΙΔΟΥ, ΧΡΥΣΑ ΣΙΜΩΝΗ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ IOYNIOY 2023