fbpixel

Search icon
Search
 Δημήτρια 2019: Οι υπέροχες εκδηλώσεις και τα events που ξεχωρίζουμε φέτος
CITY VIBES

Δημήτρια 2019: Οι υπέροχες εκδηλώσεις και τα events που ξεχωρίζουμε φέτος

Μάθετε τα πάντα για τον μεγαλύτερο πολιτιστικό θεσμό της Θεσσαλονίκης


Φτάνοντας αισίως προς τα τέλη του Σεπτέμβρη, η πόλη μας καλεί για ακόμη μια χρονιά σε ένα μοναδικό ταξίδι εικαστικών δρώμενων, μέσα από το πιο διαχρονικό φεστιβάλ τέχνης και γραμμάτων από τις 28 Σεπτεμβρίου έως τις 20 Οκτωβρίου. Τα Δημήτρια αποτελούν για πάνω από μισό αιώνα έναν από τους πιο σημαντικούς πολιτιστικούς θεσμούς της Θεσσαλονίκης, που συναντάει τις ρίζες του στην αρχαιότητα και φτάνει μέχρι και στα νεότερα χρόνια.

All about History

familie-floz-07-gabriele-zucca-hr.jpg
Teatro Delusio Των Familie Flöz 16.10.2019 Παλιά Δημοτικά Σφαγεία © Roberta Arzenzio

Η διοργάνωση πήρε το ξακουστό όνομα της «Δημήτρια», επειδή πραγματοποιούνταν κατά τις ημέρες εορτασμού της μνήμης του πολιούχου της Θεσσαλονίκης, Αγίου Δημητρίου. Η γνωστή πανήγυρη με την ονομασία αυτή, άκμασε τον 14ο αιώνα, μένοντας στην ιστορία ως ο «χρυσός αιώνας» της πόλης. Η γιορτή είχε κυρίως θρησκευτικό και εμπορικό χαρακτήρα, ενώ παράλληλα, ο λαός έβρισκε ευκαιρίες ψυχαγωγίας και επαφής με το έργα του αρχαιοελληνικού θεάτρου, καθώς και με διαλέξεις φιλοσόφων και λογίων –γεγονός που επιβεβαιώνει τη φύση του φεστιβάλ μέχρι σήμερα.

The Time is Now

dhmhtria.jpg

Τα Δημήτρια έχουν καταφέρει να ξεχωρίζουν για την καλλιτεχνική οντότητα τους και να καλλιεργούν συνεχώς νέες ιδέες και δημιουργίες, μέσω αναγνωρισμένων, αλλά και φρέσκων εικαστικών και ανθρώπων της τέχνης. Ο θεσμός που ξεκίνησε το 1966 και το 1995 εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση Διεθνών Φεστιβάλ και ανάμεσα σε σημαντικά καλλιτεχνικά γεγονότα της Ευρώπης, συνεχίζεται ανελλιπώς έως σήμερα.

Κάθε χρόνο πολλές από τις εκδηλώσεις γίνονται με τη συνεργασία των σημαντικότερων πολιτισμικών και εικαστικών φορέων της πόλης, ταυτόχρονα με αναθέσεις για την παραγωγή καινούριων καλλιτεχνικών έργων. Τη φετινή χρονιά, τα Δημήτρια σας υπόσχονται μοναδικά events και αξιοσημείωτα θεάματα που θα αναδείξουν το πιο δραστήριο πρόσωπο της Θεσσαλονίκης. 

Ανακαλύψτε τις top of the top επιλογές!

Μάκβεθ

1-aPXZN.jpg

O Σαιξπηρικός Μακβέθ µε την υπογραφή ενός από τους πιο σηµαντικούς Ιταλούς σκηνοθέτες, του Alessandro Serra, και παραγωγή του Θεάτρου της Σαρδηνίας επισκέπτεται για πρώτη φορά τη Θεσσαλονίκη. Η ιστορία του στρατηγού που αναρριχήθηκε στο βασιλικό θρόνο µέσα από φόνους και δολοπλοκίες. Μια ιστορία που κινείται ανάµεσα στο όνειρο και τον εφιάλτη, την πραγµατικότητα και την ψευδαίσθηση. Μια παράσταση υψηλής εξπρεσιονιστικής αισθητικής που θα αρέσει και στους πλέον απαιτητικούς θεατές.

Info: 29 Σεπτεμβρίου, ΚΘΒΕ - Εταιρεία Μακεδονικών Σ̟πουδών

Sokratis Sinopoulos & L’Achéron LACHRIMÆ LYRÆ

2-m0ofg.jpg

Το Γαλλικό µουσικό σχήµα L' Acheron είναι ένα κουαρτέτο που ειδικεύεται στη µουσική µπαρόκ. Έχει συµµετάσχει σε µεγάλα διεθνή φεστιβάλ και έχει αποσπάσει ενθουσιώδεις κριτικές. Η συνεργασία τους µε τον Σωκράτη Σινόπουλο (στην πολίτικη λύρα), έχει κάνει ιδιαίτερη αίσθηση, ενώ έχει μάλιστα δισκογραφηθεί και κυκλοφόρησε πρόσφατα από τη γαλλική εταιρεία Fuga Libera, έχοντας ήδη αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές. Στα ∆ηµήτρια θα παίξουν τα "επτά δάκρυα " του σπουδαίου συνθέτη John Dowland και άλλες συνθέσεις εποχής.

Info: 1 Οκτωβρίου, Ροτόντα

Η Θεσσαλονίκη στους ζωγράφους

dhmhtria1.jpg

Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, στο πλαίσιο του εορτασμού των ογδόντα χρόνων από την ίδρυση της, διοργανώνει στην Πινακοθήκη της, έκθεση με θέμα «Η Θεσσαλονίκη στους ζωγράφους». Η διοργάνωση αποτελεί μέρος του συνολικού προγράμματος των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 80 χρόνων της Ε.Μ.Σ. και θα παρουσιάσει έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, των οποίων η θεματογραφία αναφέρεται σε τοπία, μνημεία και σημαντικές όψεις της πρωτεύουσας της Μακεδονίας. Ενδεικτικά, κάποια ονόματα ορισμένων από τους κορυφαίους εικαστικούς, έργα των οποίων θα κοσμήσουν την έκθεση, είναι Alex Barkoff, Esprit-Marie Cousinery, Emile Gerlach, Σπύρος Βασιλείου, Λουκάς Βενετούλιας, κ.α.

Info: 2 Οκτώβρη, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών

REAL MAGIC By Forced Entertainment

3-RAvDK.jpg

To πιο γνωστό Βρετανικό σχήµα έρχεται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη µε την τελευταία δουλειά τους, η οποία σύµφωνα µε τους κριτικούς είναι και η καλύτερη μέχρι στιγμής, το Real Magic, µια αποµυθοποιητική µατιά στον κόσµο της τηλεόρασης, των reality shows και του γέλιου. Σάτιρα, µαύρο χιούµορ, έξυπνος λόγος και αµεσότητα σε ένα µεταδραµατικό θέαµα που µας αφορά όλους!

Info: 2 Οκτωβρίου, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης Μ2

REVOLT- ATHENS & THE CAVE

4-llQh3.jpg

Από την οµάδα ODC Ensemble η βραβευµένη στο εξωτερικό παράσταση σε σύλληψη και σκηνοθεσία της Έλλης Παπακωνσταντίνου, µιλά για την κρίση, για την πολιτική, επενδύοντας στα δρώµενα, έντονα µουσικά ακούσµατα και εύστοχες προβολές βίντεο, που ενισχύουν την περιρρέουσα επιτελεστική ατµόσφαιρα. Με αφετηρία το γνωστό δοκίµιο του Πλάτωνα, η σκηνοθεσία καταλήγει σε µια κυβερνο-πανκ όπερα, όπου το θέατρο σκιών, το βίντεο, και οι προβολές δηµιουργούν ένα περιβάλλον ονειρικό και συνάµα εφιαλτικό, ως σχόλιο στην αδυναµία των ανθρώπων να δουν την πραγματικότητα.

Info: 7 & 8 Οκτωβρίου, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης Μ2

7η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης 

5-fG3v9.jpg

Φυσικά, μη χάσετε την 7η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης στο Αλατζά Ιµαρέτ, όπου και θα παρουσιαστεί πλήθος καλλιτεχνών στο πλαίσιο του κεντρικού προγράµµατος της έκθεσης, που διοργανώνεται από το MOMus (Μητροπολιτικός Οργανισµός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης). Φέτος, προτείνει ουσιαστικά μια ιστορική επισκόπηση του εαυτού, του κόσμου και της ζωής, μέσα από καλλιτεχνικές θέσεις και έργα. Με ερωτηματικά και ενθουσιασμό, οι δημιουργοί αναζητούν εναλλακτικά σημεία θέασης του παρελθόντος, του παρόντος και μελλοντικού κόσμου. Με στόχο τον αναστοχασμό και όχι τον εφησυχασμό, η 7η Μπιενάλε, που συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να σας ενθουσιάσει για ακόμη μια χρονιά με έργα σπουδαίων εικαστικών.

Info: 12 Οκτωβρίου, Momus & Αλατζά Ιµαρέτ

BY HEART By TIAGO RODRIGEZ

6-4d1ai.jpg

Ο πιο γνωστός αυτή τη στιγμή σκηνοθέτης της Πορτογαλίας και καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου της χώρας του, Tiago Rodrigues παρουσιάζει ένα Intermedial performance στο κοινό της πόλης. Πρόκειται για ένα "πείραµα" που θέτει το ερώτηµα του πόσο δύσκολο είναι να µάθουµε κάτι. Ο Rodrigues διδάσκει επί σκηνής ένα σονέτο του William Shakespeare σε 10 εθελοντές θεατές, δηµιουργώντας ταυτόχρονα µια αφήγηση που συνδέει την αληθινή ιστορία της γιαγιάς του, η οποία χάνει την όρασή της. Αποτελεί την πλέον ταξιδεµένη παράσταση στην ιστορία του πορτογαλικού θεάτρου.

Info: 17 & 18 Οκτωβρίου, Θέατρο Αυλαία 

KALAKUTA REPUBLIK - Coulibaly

kalakuta-republik-c-sophie-garcia.jpg
Kalakuta Republik Tου Serge Aimé Coulibaly 20.10.2019, KΘΒΕ – Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών © Sophie Garcia

Εµπνευσµένος από τον Fela Kuti, τον Νιγηριανό συνθέτη, σαξοφωνίστα, πολιτικό ακτιβιστή και εφευρέτη του Afrobeat,ο χορογράφος Serge Aimé Coulibaly δηµιούργησε µια νέα παράσταση στην οποία η πολιτική είναι κάτι περισσότερο από ένα αόριστο δραµατουργικό υπόβαθρο. Το σκηνικό µαρτυρά τόσο τον πολιτικό, όσο και τον κοινωνικό µας κόσμο και αναπαριστά έναν µυθικό τόπο, που είναι συγχρόνως ναό και νυχτερινό κέντρο διασκέδασης. Το πνεύµα του Fela, φιγούρα της αντιπολίτευσης στη ∆υτική Αφρική και πηγή έµπνευσης για πολλούς, είναι το κεντρικό πρόσωπο αυτής της παράστασης.

Info: 20 Οκτώβρη, ΚΘΒΕ - Εταιρεία Μακεδονικών Σ̟πουδών

In the meantime don't miss...

Νύχτα Τέχνης 2019

1-uMIGC.jpg

Mη χάσετε τρεις ημέρες γεμάτες με τρεις διαφορετικές διαδρομές στη σύγχρονη εικαστική παραγωγή της πόλης! Η συναρπαστική δράση Νύχτα Τέχνης 2019 της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης είναι αφιερωμένη στα μουσεία και τις αίθουσες τέχνης της Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη 16, Πέμπτη 17 και Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, με επέκταση του ωραρίου (από τις 18:00 μέχρι τις 22:00) των συμμετεχόντων φορέων και ελεύθερη είσοδο.

Κριτικοί τέχνης, επιμελητές και καλλιτέχνες αναλαμβάνουν ρόλο ξεναγού στο σύγχρονο εικαστικό τοπίο. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για εκθέσεις, εικαστικά projects και εγκαταστάσεις, που φιλοξενούνται σε μουσεία και αίθουσες τέχνης της πόλης.

Kapani Project 

kapani.png

Παράλληλα, με τo πολυθεματικό φεστιβάλ που εδώ και χρόνια συσπειρώνει τη Θεσσαλονίκη στο πιο κεντρικό σημείο της, επανέρχεται πιστό στο ραντεβού του για 4η συνεχόμενη χρονιά, υποσχόμενο ένα διήμερο πλουσιότερο από ποτέ. Με πρόγραμμα ανανεωμένο, με καλλιτέχνες μοναδικούς, με live acts, dj sets, performances και street food να δονούν τα γραφικά στενά της κεντρικής αγοράς, όλα δείχνουν ότι στις 5 και 6 Οκτωβρίου η καρδιά της πόλης θα χτυπά στο Καπάνι.

Ανάμεσα στα σημαντικά ονόματα που θα κρατήσουν το κοινό μέχρι το ξημέρωμα, συναντούμε τους Chevy, Christos El. Papadopoulos Quintet, John Slender, K.atou, Liane, Maria S., Matina Sous Peau, Mojosphere με MC Yinka. Electronica, jazz, dub, hip hop, καθώς και όλες οι καίριες μουσικές κουλτούρες συναντώνται εδώ, για να δώσουν το δικό τους σόου με επίκεντρο τα ηχοχρώματα που ενώνουν τα στενά στον κεντρικό άξονα της πόλης.

Περιηγηθείτε σε ολόκληρο το πρόγραμμα εδώ

Κεντρική Φωτογραφία: H Θεσσαλονίκη στους ζωγράφους 2.10.2019, Πινακοθήκη Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών © ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 2019, ΑΚΡΥΛΙΚΟ (1,30 Χ 1,00)