fbpixel

Search icon
Search
Detox και στο μυαλό; Τώρα γίνεται ακολουθώντας τα κατάλληλα βήματα
PSYCHOLOGY

Detox και στο μυαλό; Τώρα γίνεται ακολουθώντας τα κατάλληλα βήματα

4 steps που θα σας βοηθήσουν να ηρεμήσετε


Πολλές φορές έχουμε την τάση να κάνουμε αποτοξίνωση στο σώμα και τη διατροφή μας αγνοώντας το πόσο σημαντικό είναι το detox και για το μυαλό μας ή αλλιώς το mind detox, όπως θα το δείτε να φιγουράρει σε σχετικά άρθρα και μελέτες. Μπορεί οι διακοπές για πολλούς από εσάς να έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς και να έχετε ήδη χαλαρώσει από την πιεστική καθημερινότητά σας, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσπαθείτε κάθε φορά να ηρεμείτε και να αποβάλετε από το νου σας όλες τις αρνητικές σκέψεις και τα άγχη της everyday life. Παρακάτω, λοιπόν, συγκεντρώσαμε, όλα τα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε πιστά για να κάνετε ολικό detox... και στο μυαλό σας. 

Step 1: Νιώστε άνετα και αναπνεύστε

mind-cleanse.jpg

Καθίστε σε μια καρέκλα με την πλάτη σας ευθεία. Τοποθετήστε τα πόδια σας επίπεδα στο πάτωμα, κάτω από τα γόνατά σας. Ξεκουράστε τις παλάμες των χεριών σας στους μηρούς σας και χαλαρώστε τα χέρια σας. Κοιτάξτε ευθεία, αλλά προσπαθήστε να μην επικεντρωθείτε σ’ ένα συγκεκριμένο σημείο -αφού αυτό θα σας κάνει να αγχωθείτε για την ύπαρξη ενός και μόνο πράγματος και θα σας αποσπάσει την προσοχή από ολόκληρη τη διαδικασία.

Αντιθέτως, παρατηρήστε τα πάντα στο δωμάτιο. Πάρτε μια βαθιά αναπνοή και αρχίστε να αισθάνεστε τα πόδια σας. Νιώστε ότι αγγίζουν το πάτωμα ή το εσωτερικό των παπουτσιών σας. Αισθανθείτε τη θερμοκρασία και την υγρασία.

Step 2: Σκανάρετε το σώμα σας με προσοχή

mind-cleanse-sno9m.jpg

Μετά από λίγες αναπνοές, μετακινήστε την προσοχή σας στις γάμπες σας. Νιώστε και αισθανθείτε τες, ενώ παράλληλα παίρνετε αρκετές αναπνοές. Στη συνέχεια, εστιάστε σιγά σιγά, από το ένα τμήμα του σώματος, στο άλλο: Πρώτα στους μηρούς σας, ύστερα στην κοιλιά και πιο χαμηλά στην πλάτη, στο στήθος, στους ώμους, στα χέρια σας, και τελικά το κεφάλι σας.

Αφού ολοκληρώσετε, αφήστε τη συνείδησή σας να καλύψει ταυτόχρονα ολόκληρο το σώμα σας. Η ιδέα είναι να το «σαρώσετε» με την προσοχή σας, σταματώντας για μερικές αναπνοές σε κάθε μέρος του. Αυτή η πρακτική θα ενισχύσει την ικανότητά σας να κρατάτε και να κατευθύνετε αποκλειστικά εσείς το πεδίο προσοχής σας.

Step 3: Ευχαριστήστε το μυαλό σας

shutterstock-709118650.jpg

Ίσως παρατηρήσετε ότι από τη στιγμή που καθίσετε, έχετε αρχίσει να θυμάστε διάφορα πράγματα και να αισθάνεστε την επιθυμία να κάνετε κάτι γι' αυτά. Αυτό είναι μέρος της διαδικασίας. Όταν αυτές οι σκέψεις έρχονται και προσπαθούν να κλέψουν την προσοχή σας μακριά από το σώμα σας, απλά πείτε σιωπηλά στον εαυτό σας, «ευχαριστώ» και στρέψτε την προσοχή σας πίσω σε αυτό. Αν αισθάνεστε ταλαιπωρημένοι ή απογοητευμένοι και θέλετε να σταματήσετε, φροντίστε να κρατήσετε απλά τη στάση του σώματός σας.

Η δυσφορία που αισθάνεστε δεν προκαλείται από την ίδια την άσκηση. Πρόκειται για το υποκείμενο άγχος σας, που συνήθως δεν αντιλαμβάνεστε τη στιγμή που βρίσκεστε σε πλήρη ένταση και η προσοχή σας απέχει πολύ από το σώμα σας. Η συνειδητοποίηση αυτής της κατάστασης είναι το πρώτο βήμα προς την κατάργησή της και την ανάκτηση της ενέργειας που καταναλώνει από εσάς.

Step 4: Αναρωτηθείτε για τις σκέψεις σας

shutterstock-1115852279.jpg

Όταν βρείτε τον εαυτό σας να καταναλώνεται από τις αδιάλειπτες σκέψεις του εγκεφάλου σας, προσπαθήστε, για ένα δευτερόλεπτο, να αποστραγγίσετε την προσοχή από τις αρνητικές σκέψεις σας και να την εστιάσετε ξανά στο παρόν. Ρωτήστε τον εαυτό σας: «Ποιος αποφασίζει ότι σκέφτομαι αυτές τις σκέψεις; Αν είχα την επιλογή, θα τις σκεφτόμουν;»

Εάν η απάντησή σας είναι όχι, πείτε ξανά «ευχαριστώ» και στρέψτε αμέσως την προσοχή σας σε κάτι, που συμβαίνει στο τώρα. Για παράδειγμα, μπορείτε να εστιάσετε στα πόδια σας. Και πάλι, αυτό δε σημαίνει ότι σκέφτεστε αυτά, αλλά ότι τα αισθάνεστε. Αυτή η μικρή ώθηση του ελέγχου των σκέψεών σας, σάς βοηθάει να ξεπεράσετε τις ασυνείδητες πολλές φορές προσπάθειες του εγκεφάλου σας, να σας προκαλέσουν άγχος και στρες.