fbpixel

Search icon
Search
Detox alcohol: Αποτοξινωθείτε πριν και μετά τις διακοπές σας
WELLNESS

Detox alcohol: Αποτοξινωθείτε πριν και μετά τις διακοπές σας

Ακολουθώντας έναν fresh «clean eating» τρόπο ζωής


Η εορταστική ημέρα του Πάσχα έχει τελειώσει και όλοι μας είναι αλήθεια πως απολαύσαμε στον απόλυτο κορεσμό πλήθος παραδοσιακών εδεσμάτων γύρω από μια επιμελημένη τραπεζαρία στην αγαπημένη μας πάντα «ζεστή» οικογενειακή ατμόσφαιρα. Και οι ημέρες, οι οποίες μας φέρνουν κοντά στην τοπική μας κουζίνα δεν σταματούν ακόμη και τώρα που βρισκόμαστε μια ανάσα πριν από τους θερινούς μήνες. Σε λίγες ημέρες έπεται η αργία της Πρωτομαγιάς, στην οποία θα ακολουθήσουμε πιστά τις καθιερωμένες συνήθειες μαζί με τους αγαπημένους μας με κέντρο ξανά το φαγητό συνοδευόμενο από μια ποικιλία αλκοολούχων ποτών, με πρωταγωνιστές το κρασί αλλά και το τσίπουρο, ένα φυσικό προϊόν ταυτισμένο με τα έντονα μεσογειακά αρώματα της ελληνικής γης.

Το ζήτημα όμως είναι το εξής: Να καταφέρουμε να «επανέλθουμε» στο καθημερινό διατροφικό μας πρόγραμμα με την προσθήκη όμως νέων healthy στοιχείων, τα οποία θα καταφέρουν να επαναφέρουν την σωματική μας αρμονία και ισορροπία απομακρυσμένη από ατασθαλίες που σχετίζονται άμεσα με την κατανάλωση αλκοόλ. Ένας «clean eating» τρόπος ζωής δεν σημαίνει απαραίτητα ότι μετατρεπόμαστε σε strict ακόλουθους τροφών και ροφημάτων που δεν περιλαμβάνουν νόστιμα αρώματα και γεύσεις με τον μοναδικό σκοπό να είναι η απώλεια κιλών. Δεν αναφερόμαστε σε καμία περίπτωση σε κάτι τέτοιο. Το στοιχείο πρώτης προτεραιότητας, σε αυτήν την περίπτωση, είναι ένας fresh τύπος αποτοξίνωσης με healthy κανόνες οι οποίοι είναι εχθροί των στερήσεων, αλλά κολλητοί φίλοι και σύμμαχοι των νέων και ιδιαίτερων γεύσεων.

Σύμφωνα με τα έγκυρα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία του onmed: «Παρότι η κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων (μία μερίδα αλκοόλ καθημερινά για τις γυναίκες και μέχρι δύο για τους άνδρες) έχει αποδειχθεί ότι έχει θετική επίδραση στην υγεία, ειδικά στην υγεία της καρδιάς, δεν έχει άλλα οφέλη. Αντίθετα, μπορεί μακροπρόθεσμα να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Πρόσφατη παγκόσμια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet, επιβεβαιώνει ότι η κατανάλωση αλκοόλ, ανεξάρτητα από την ποσότητα, οδηγεί σε φτωχότερη υγεία και συνδέεται με μια σειρά προβλημάτων, όπως πολλοί τύποι καρκίνου, εγκεφαλικό, μολυσματικές ασθένειες (π.χ. φυματίωση), αυτοτραυματισμοί και τροχαία ατυχήματα».

Συγκεντρώσαμε τα detox alcohol tips για να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας

Κανόνας νούμερο 1: Πίνουμε άφθονο νερό

water.jpg

Δεν γίνεται να κάνουμε λόγο για detox τρόπο ζωής ειδικά μετά από εκδηλώσεις μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ και να μην λάβουμε ως πρώτη μας προτεραιότητα το νερό. Είναι σημαντικό να «τονώνουμε» την άμυνα του οργανισμού μας με άφθονο νερό. Όμως, τα πλεονεκτήματα της κατανάλωσής του δεν σταματούν εδώ. Ενισχύεται η λειτουργία των νεφρών και ταυτόχρονα ενεργοποιείται το ουροποιητικό σύστημα και αυτό φυσικά είναι κάτι που θέλουμε γιατί με αυτόν τον τρόπο αποβάλλεται και το τελευταίο ίχνος αλκοόλ από τον οργανισμό μας. Κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι απαραίτητο να πίνουμε πέντε με έξι ποτήρια νερό και ειδικά τώρα που πλησιάζει το καλοκαίρι οι ανάγκες του οργανισμού μας για ενυδάτωση διπλασιάζονται.

Σημαντικό tip: Για όσους δεν είστε «θερμοί» λάτρεις του νερού, υπάρχουν ενδιαφέρουσες και γευστικές λύσεις καμουφλάζ για να καταφέρετε να το απολαμβάνετε όπως άλλα αγαπημένα σας ροφήματα. Μπορείτε να το αρωματίσετε, λοιπόν, με κόκκινα φρούτα ή με δυόσμο και lime προσθέτοντας ακόμη και σπόρους chia, οι οποίοι χαρίζουν σημαντικά ιχνοστοιχεία και βιταμίνες.

Κανόνας νούμερο 2: Γυμναζόμαστε με αεροβική

bike.jpg

Τα αλκοολούχα ποτά, ειδικά όταν αυτά περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης προκαλούν κατακράτηση στον σώμα μας, κάτι που είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό. Σημαντικός τρόπος για να αποκαταστήσουμε την υγεία του σώματός μας δεν είναι άλλος από την γυμναστική. Ο κατάλληλος τύπος γυμναστικής είναι η αεροβική. Ας αποκτήσουμε νέες συνήθειες με χόμπι που δεν γνωρίζαμε μέχρι τώρα ή ενδεχομένως δεν επιλέγαμε. Μπορούμε να ξεκινήσουμε κολύμπι, ποδηλασία ή τένις. Και τα τρία είδη γυμναστικής βασίζονται στην αεροβική εκγύμναση και τα αποτελέσματα θα φανούν άμεσα, πιστέψτε με, επηρεάζοντας με θετικό τρόπο και την ψυχολογία μας.

Κανόνας νούμερο 3: «Virgin» καμουφλάζ στο αλκοόλ

shutterstock-2122382039.jpg

Όπως αναφερθήκαμε παραπάνω για το καμουφλάζ όσον αφορά την κατανάλωση νερού, εδώ θα μιλήσουμε για τον τρόπο που μπορούμε να καμουφλάρουμε το αλκοόλ και δεν είναι άλλος παρά ένας μοναδικός «golden» κανόνας: Τα virgin cocktails! Είναι γευστικά, αγαπημένα και δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το αλκοόλ και extra θερμίδες. Μπορούμε είτε να φτιάξουμε μόνοι μας είτε να απολαύσουμε στο bar μια μεγάλη γκάμα από virgin cocktails, όπως τα Shirley Temple, Virginpolitan,Nojito και Virgin Mary.

Κανόνας νούμερο 4: Αντιοξειδωτικά και… αντιοξειδωτικά

healthy-1.jpg

Οι μεγάλες ποσότητες αλκοόλ παράγουν υπερβολικές ελεύθερες ρίζες. Οι τροφές, οι οποίες είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά λειτουργούν ως «διασώστες» στα κύτταρά μας από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών. Τα φρούτα του δάσους , όπως μύρτιλλα, φραγκοστάφυλα, σμέουρα, μαύρα, μπλε, κόκκινα και λευκά μούρα, κράνμπερι, βατόμουρα, αγριοφράουλες, κράνα - όλα όσα στα αγγλικά έχουν δεύτερο συνθετικό τη λέξη «berries», είναι μικρές «βόμβες» αντιοξειδωτικών! Πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά που είναι πλούσια σε β-καροτένιο, εσπεριδοειδή και πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ελαιόλαδο και φυτικά έλαια, μαγειρεμένη ντομάτα και καρπούζι που είναι πολύ πλούσια στην αντιοξειδωτική ουσία λυκοπένιο.

Δεν θέλει κόπο αλλά «τρόπο» και με έξυπνες κινήσεις μπορούμε να αποφύγουμε την μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ σε καλέσματα

Μπορούμε να βρούμε όλους αυτούς τους τρόπους, μέσω των οποίων θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ισορροπία στην κατανάλωση αλκοολούχων ποτών όταν είμαστε προσκεκλημένοι σε ένα φιλικό τραπέζι. Μια λύση είναι να πίνουμε μεγάλες ποσότητες νερού όταν καταναλώνουμε αλκοόλ έτσι ώστε να διατηρούμε τον οργανισμό μας συνεχώς ενυδατωμένο, καθώς το αλκοόλ μας αφυδατώνει. Επόμενη λύση είναι να εξοπλιζόμαστε με φαγητό και να μην παραλείπουμε γεύματα. Υπάρχουν πολλές υγιεινές επιλογές όπως μια σαλάτα ή ένα σάντουιτς με τόνο ακόμη και κάπου που έχουμε βγει για να πιούμε ένα χαλαρό ποτό. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα εστιάσουμε στην κατανάλωση του ποτού και στην περίπτωση που πιούμε μια φυσιολογική ποσότητα, να είμαστε χορτάτοι και δεν θα μας πειράξει. Η τρίτη λύση αφορά αποκλειστικά την περίπτωση που οι επιλογές μας αφορούν μόνο σε αλκοολούχα ποτά. Η «έξυπνη» απόφαση είναι να παραγγείλουμε ένα λευκό ή κόκκινο κρασί, και ακόμη καλύτερα, έναν αφρώδη οίνο χάρη στις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν.