fbpixel

Search icon
Search
Dessert Time: 5 υγιεινές συνταγές των αγαπημένων σας γλυκών «αμαρτιών»
TASTE

Dessert Time: 5 υγιεινές συνταγές των αγαπημένων σας γλυκών «αμαρτιών»

Ανεπανάληπτες, γευστικές και πολύ υγιεινές!


Ποιος είπε ότι αν θέλουμε δεν μπορούμε να φάμε ένα γλυκό ακόμα και αν βρισκόμαστε σε περίοδο που ακολουθούμε ένα διαφορετικό πρόγραμμα διατροφής; Σήμερα, ήρθε η ώρα να καταλύσουμε όλους εκείνους τους μύθους και τις παραφιλολογίες που υποστηρίζουν πως τα γλυκά είναι γεμάτα ζάχαρη και λιπαρά. Τι λέτε, εσείς θα δοκιμάσετε τις παρακάτω 5 εναλλακτικές συνταγές των πολυαγαπημένων σας επιδορπίων; Σίγουρα δεν θα μπορέσετε να αρνηθείτε!

Υγιεινό cheesecake χαμηλών λιπαρών

shutterstock-1080259727.jpg

Υλικά

  • 200 γρ. μπισκότα ολικής άλεσης τύπου digestive με χαμηλά λιπαρά
  • 100 γρ. κρίθινα παξιμάδια
  • 200 γρ. ανθότυρο
  • 150 γρ. τυρί κρέμα light
  • 250 γρ. γιαούρτι 2%
  • 3 κ.σ. άχνη ζάχαρη
  • 100 γρ. μαρμελάδα φράουλα
Εκτέλεση 
Χτυπάμε τα μπισκότα και τα παξιμάδια στο multi μέχρι να γίνουν σκόνη. Στη συνέχεια τοποθετούμε μια κουταλιά της σούπας από το μείγμα του μπισκότου σε κάθε ποτήρι. Για την κρέμα χτυπάμε στο multi το ανθότυρο, το τυρί κρέμα, το γιαούρτι και τη ζάχαρη άχνη μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Με ένα κουτάλι μοιράζουμε το μείγμα στα ποτήρια μας και προσθέτουμε μια κουταλιά μαρμελάδας σε κάθε ποτήρι. Βάζουμε τα cheesecakes στο ψυγείο για μερικές ώρες ώστε να σφίξει λίγο η κρέμα και τα σερβίρουμε.


Θερμίδες: 275

Πανεύκολο προφιτερόλ σε υγιεινή εκδοχή

shutterstock-1736343254.jpg

Υλικά

  • 2 ποτήρια γάλα με χαμηλά λιπαρά 
  • 1 κούπα μαύρη ζάχαρη
  • 1/3 κούπας κακάο σε σκόνη
  • 3 κουταλιές σούπας κορν φλάουρ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 100γραμμάρια μαύρη σοκολάτα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 1/2 κούπα βρώμη ή άλλο δημητριακό ή μπισκότα
  • 2 κούπες φυτική σαντιγύ
  • 1/2 κούπα άχνη

Εκτέλεση

Βάζουμε το ένα ποτήρι γάλα σε κατσαρόλα και το βάζουμε στην φωτιά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το δεύτερο ποτήρι γάλα με την ζάχαρη,το κακάο,το κορν φλάουρ και το αλάτι.Τα ανακατεύουμε με το γάλα που βράζει και προσθέτουμε και την μαύρη σοκολάτα. Ανακατεύουμε συνεχώς σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να πήξει και να έχει την υφή της κρέμας του προφιτερόλ. Όταν είναι έτοιμη αποσύρουμε από την φωτιά,τοποθετούμε στην επιφάνεια μεμβράνη πιέζοντας την με το χέρι και αφήνουμε να κρυώσει.Χτυπάμε στο μίξερ την φυτική σαντιγί με την άχνη ώσπου να γίνει σαντιγί και αφήνουμε για 10′ στο ψυγείο. Παίρνουμε ποτήρια ή μπολ και ξεκινάμε τις στρώσεις. Στον πάτο βάζουμε την βρώμη, από πάνω την κρέμα, σαντιγί, ξανά βρώμη, κρέμα και γαρνίρουμε με σαντιγί. Βάζουμε για τουλάχιστον 60′ στο ψυγείο πριν σερβίρουμε.

Θερμίδες: 290

Ανεπανάληπτη μηλόπιτα χωρίς ζάχαρη

shutterstock-216089518.jpg

Υλικά

  • 4 ή 5 μήλα ανάλογα το μέγεθος
  • 200 γρ χουρμάδες (χωρίς κουκούτσι) ή 200 γρ μέλι
  • 2 γεμάτα κ.γ κανέλα (χρησιμοποίησα Κεϋλάνης)
  • 1/2 κ.γ τριμμένο γαρύφαλλο
  • 150 γρ καρύδια χονδροσπασμένα

Για τη ζύμη

  • 60 γρ ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
  • 120 γρ λάδι καρύδας (άοσμο) ή ηλιέλαιο (για να αποφύγεις τα κορεσμένα λιπαρά)
  • 170 γρ μέλι ή σιρόπι αγαύης
  • 200 αλεύρι βρώμης (νιφάδες βρώμης περασμένες στο μπλέντερ)
  • 150 αλεύρι ολικής ή ό,τι αλεύρι θέλετε
  • 150 γρ κίτρινο αλεύρι για ζυμωτό ψωμί ή ό,τι αλεύρι θέλετε
  • 10 γρ baking powder
  • 1 κ.σ εκχύλισμα βανίλιας
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι (ιδανικά βιολογικό και ακέρωτο)

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα μήλα και τα τρίβουμε από τη χοντρή μεριά του τρίφτη. Τα στύβουμε καλά με τα χέρια να φύγουν τα περιττά υγρά εάν δε θέλουμε να είναι ζουμερή η γέμιση και τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 σε αέρα. Αν χρησιμοποιήσουμε χουρμάδες: Tοποθετούμε τους χουρμάδες σε ένα μικρό κατσαρολάκι με ελάχιστο νερό- περίπου 70 - 100 γρ. Αφήνουμε να βράσουν και μόλις αρχίσει να εξατμίζεται το νερό,αποσύρουμε από τη φωτιά. Λιώνουμε με ραβδομπλέντερ. Προσθέτουμε τους λιωμένους χουρμάδες ή το μέλι στα τριμμένα μήλα. Προσθέτουμε την κανέλα,το γαρύφαλλο και τα καρύδια. Ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα πιρούνι. Σε ένα άλλο μπολ τοποθετούμε το ελαιόλαδο, το λάδι καρύδας, το μέλι, τα άλευρα, τη βανίλια, το baking και το ξύσμα. Στην αρχή ανακατεύουμε με πιρούνι και μετά με το χέρι. Θέλουμε μια ζύμη που θυμίζει σφολιάτα. Λαδώνουμε τον πάτο μιας στρογγυλής φόρμας με αποσπώμενη βάση καθώς και γύρω - γύρω το στεφάνι με ελαιόλαδο. Στρώνουμε τα 2/3 της ζύμης στη βάση. Το πατάμε με τα χέρια μας. Συνεχίζουμε με τα μήλα και τελειώνουμε με την υπόλοιπη ζύμη την οποία τοποθετούμε τριφτά. Ψήνουμε για 45-50 λεπτά στο κάτω μέρος του φούρνου στους 170 βαθμούς στον αέρα.

Θερμίδες: 250

Πεντανόστιμη τούρτα σοκολάτας που αξίζει να δοκιμάσετε

shutterstock-1548505334.jpg

Υλικά

Παντεσπάνι μπανάνας:

  • 150γρ. λάδι καρύδας, λιωμένο
  • 80γρ. ζάχαρη καρύδας
  • 170γρ. θυμαρίσιο μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
  • 1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κουταλάκι κανέλα
  • 3 αυγά, χτυπημένα
  • 6 μεγάλες μπανάνες, πολτοποιημένες στο μούλτι
  • 250ml γάλα αμυγδάλου ή αγελαδινό
  • 1 ½ κουταλάκι baking powder
  • ½ κουταλάκι μαγειρική σόδα
  • 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
  • 300γρ. αλεύρι ντίνκελ ολικής
  • ¼ κουταλάκι αλάτι
  • 2-3 κουταλιές σιρόπι σφενδάμου, για να αλείψουμε τα παντεσπάνια
  • Γλάσο Σοκολάτας:
  • 3 μεγάλα αβοκάντο, καθαρισμένα (ή 3 ½ μέτρια)
  • 125ml λάδι καρύδας, λιωμένο
  • 170ml σιρόπι σφενδάμου
  • 2 κουταλιές κακάο σε σκόνη
  • 200γρ. μαύρη σοκολάτα, λιωμένη
  • 1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
  • ½ κουταλάκι αλάτι

Εκτέλεση

    Παντεσπάνι Μπανάνας:

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Στρώνουμε 2 αντικολλητικές φόρμες με αποσπώμενο πάτο διαμέτρου 21-23εκ. ή 2 τσέρκια με την ίδια διάμετρο, με αντικολλητικό χαρτί στον πάτο και στα τοιχώματα. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα το λάδι καρύδας, την ζάχαρη καρύδας, το μέλι ή σιρόπι σφενδάμου, την βανίλια και την κανέλα. Προσθέτουμε τις πολτοποιημένες μπανάνες, τα αυγά και το γάλα και ανακατεύουμε καλά. Κατόπιν προσθέτουμε το baking powder, την σόδα και τον χυμό λεμονιού (το μείγμα θα αφρίσει λιγάκι σε αυτό το σημείο). Ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι και διπλώνουμε με μία σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθεί. Μοιράζουμε το μείγμα ισομερώς στις δύο φόρμες και ψήνουμε για περίπου 60 λεπτά. Εάν τρυπήσετε τα κέικ με ένα ξύλινο καλαμάκι και αυτό βγει καθαρό, είναι έτοιμα. Εάν όχι αφήστε τα 5-10 λεπτά παραπάνω. Αφήνουμε τα παντεσπάνια να κρυώσουν πάνω σε σχάρα για 10 λεπτά και μετά τα βγάζουμε από τις φόρμες για να κρυώσουν τελείως. Μπορούμε να τα φτιάξουμε από την προηγούμενη.

    Γλάσο Σοκολάτας:

    Σε ένα μεγάλο multi, πολτοποιούμε τα αβοκάντο μέχρι να λιώσουν τελείως και να έχουμε μια μεταξένια κρέμα. Αυτό θα πάρει 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το λάδι καρύδας, το σιρόπι σφενδάμου, το κακάο, την βανίλια, το αλάτι και πολτοποιούμε ξανά πολύ καλά. Προσθέτουμε την λιωμένη σοκολάτα και ενεργοποιούμε ξανά το μούλτι για 1-2 λεπτά. Βάζουμε το γλάσο στο ψυγείο για 1-2 ώρες πριν μοντάρουμε την τούρτα.

    Μοντάρισμα Τούρτας:

    Βεβαιωνόμαστε πως τα παντεσπάνια έχουν κρυώσει τελείως. Ένα έχουν φουσκώσει τόσο ώστε η επιφάνειά τους είναι ανώμαλη, την τριμάρουμε με ένα πριονωτό μαχαίρι και την κάνουμε επίπεδη. Κόβουμε τα παντεσπάνια στην μέση με ένα μεγάλο μαχαίρι, έτσι ώστε να βγουν τέσσερα παντεσπάνια συνολικά. Τοποθετούμε το πρώτο παντεσπάνι σε μία πιατέλα και με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο σιρόπι σφενδάμου. Με ένα κουτάλι σούπας παίρνουμε 2 γεμάτες κουταλιές από το γλάσο και αλείφουμε το παντεσπάνι απλώνοντας το καλά με την πίσω πλευρά του κουταλιού σε όλο το παντεσπάνι. Τοποθετούμε το δεύτερο παντεσπάνι πάνω στο γλάσο και επαναλαμβάνουμε τα ίδια και για τα υπόλοιπα παντεσπάνια. Με μία μακριά σπάτουλα απλώνουμε το γλάσο πάνω στο τελευταίο παντεσπάνι και στα πλαϊνά της τούρτας και το στρώνουμε. Διακοσμούμε με φρέσκα φρούτα, βρώσιμα ή μη λουλούδια, ή με μπούκλες σοκολάτας.

    Θερμίδες: 340

    Πανεύκολο μιλφέιγ με λίγες θερμίδες

    shutterstock-511949902.jpg

    Υλικά

    • 2 φακελάκια κρέμα τύπου άνθος αραβοσίτου (χωρίς βράσιμο)
    • 1 κουτάκι φυτική σαντιγί
    • Γάλα χαμηλών λιπαρών
    • 1 πακέτο σφολιατίνια
    • Κανέλα για το γαρνίρισμα

    Εκτέλεση

    Χτυπάμε τη φυτική σαντιγύ με το γάλα και όταν είναι έτοιμη τη βάζουμε στο ψυγείο να πήξει. Ανακατεύουμε το άνθος αραβοσίτου με το γάλα ώστε να γίνει κρέμα και την αφήνουμε και αυτή στο ψυγείο. Σε ένα πυρέξ τοποθετούμε τα σφολιατίνια τα οποία έχουμε κόψει στη μέση κατά μήκος (με σκοπό να γίνουν λεπτότερα) έτσι ώστε να καλύψουν όλο τον πυθμένα. Από πάνω ρίχνουμε τα 2/3 από την κρέμα άνθος αραβοσίτου και μετά φτιάχνουμε άλλο ένα στρώμα από σφολιατίνια με τον ίδιο τρόπο που φτιάξαμε και τον πυθμένα. Πάνω από τη δεύτερη στρώση σφολιατίνια βάζουμε την κρέμα που περίσσεψε και από πάνω όλη τη φυτική σαντιγύ. Τρίβουμε 3-4 σφολιατίνια με τα χέρια μας και τα πολύ μικρά κομμάτια που σχηματίστηκαν τα ρίχνουμε πάνω από τη σαντιγύ για γαρνίρισμα. Βάζουμε σε όλη την επιφάνεια αρκετή κανέλλα και παγώνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες πριν το σερβίρουμε.

    Θερμίδες: 320

    Συνεπώς, μπορείτε να ακολουθήσετε τις παραπάνω συνταγές, δημιουργώντας πεντανόστιμα γλυκά εδέσματα παρέα με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη και απολαύστε το αποτέλεσμα χωρίς καμία απολύτως ενοχή και αμφιβολία.

    Καλή απόλαυση!

    Εγγραφείτε στο GLOW Newsletter για περισσότερα νέα!