fbpixel

Search icon
Search
Δεν μπορείτε να κάνετε καμία δουλειά; Ούτε κι εγώ - Λέγεται φθινοπωρινό burn-out
LIFE & CAREER

Δεν μπορείτε να κάνετε καμία δουλειά; Ούτε κι εγώ - Λέγεται φθινοπωρινό burn-out

Παρακάτω, ανακαλύψτε πώς να το αντιμετωπίσετε


Όλοι γνωρίζουμε ότι το φθινόπωρο αποτελεί μια μεταβατική περίοδο που αγαπούν πολλοί, παρόλα αυτά, ένα φαινόμενο που συχνά παρατηρείται κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής είναι η έλλειψη κινήτρου και η επίτευξη στόχων. Η μετάβαση από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο μπορεί να αποτελέσει έναν ψυχολογικό εφιάλτη, που μπορεί να σας εξουθενώνει - ιδιαίτερα επαγγελματικά. Αν νιώθετε κουρασμένοι, ότι βρίσκεστε σε παύση ή ότι πολύ απλά δεν ξέρετε από που να ξεκινήσετε με τις δουλειές σας, τότε πολύ πιθανόν ν' αντιμετωπίζετε το λεγόμενο «φθινοπωρινό burn-out». 

Τι είναι η «φθινοπωρινή εξουθένωση» και τι την προκαλεί;

shutterstock-2473271427.jpg

Ο όρος «φθινοπωρινή εξουθένωση» αναφέρεται στο αίσθημα πλήρους πνευματικής, σωματικής και συναισθηματικής εξάντλησης κατά τη μετάβαση από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο. Ενώ αυτό μπορεί να οφείλεται σε πράγματα όπως η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD), συχνά είναι άμεσο αποτέλεσμα των αυξημένων πιέσεων και απαιτήσεων που έρχονται σε αντίθεση με το βιολογικό ρολόι του σώματός μας. Εκεί που το καλοκαίρι είναι γεμάτο χαλάρωση και μεγάλες μέρες έξω γεμάτες βιταμίνη D, το φθινόπωρο είναι γεμάτο δροσερότερο καιρό, μικρότερες μέρες και περισσότερο χρόνο που περνάμε σε εσωτερικούς χώρους. Αυτή η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και ηλιακού φωτός μπορεί όχι μόνο να επηρεάσει σοβαρά τα επίπεδα ενέργειάς μας, αλλά μπορεί επίσης να μας αφήσει να αισθανθούμε ότι δεν έχουμε κίνητρο να δουλέψουμε σκληρά και να πετύχουμε τους στόχους μας. Επιπλέον, το άγχος της μετάβασης είναι πολύ πραγματικό και η αλλαγή στην εποχή και το κλίμα μπορεί να είναι πυροδοτική για όσους δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές.

Σημάδια ότι πάσχετε από φθινοπωρινό burn-out

Παρόλο που ο καθένας είναι διαφορετικός, υπάρχουν ορισμένα σημάδια που σημαίνουν ότι πάσχετε από φθινοπωρινή εξουθένωση. Χρησιμοποιήστε, λοιπόν, τις παρακάτω κόκκινες σημαίες για να εντοπίσετε πότε πλησιάζετε ή υποφέρετε από επαγγελματική εξουθένωση αυτό το φθινόπωρο:

1. Νιώθετε ότι δεν έχετε κίνητρο και είστε εξαντλημένοι

Αν τρέμετε για το τι έχει το ημερολόγιό σας, δυσκολεύεστε να ολοκληρώσετε τις εργασίες σας και αισθάνεστε καταβεβλημένοι κυριολεκτικά από τα πάντα, είναι πιθανό να πάσχετε από φθινοπωρινή εξουθένωση. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν αυτά τα συναισθήματα είναι συνεχή. Σε αντίθεση με την κανονική κόπωση, η εξάντληση από την επαγγελματική εξουθένωση δεν μπορεί να θεραπευτεί με έναν καλό ύπνο και ένα διάλειμμα στη δουλειά δεν θα αποκαταστήσει τα κίνητρα ή τη φιλοδοξία σας.

2. Αντιμετωπίζετε προβλήματα ύπνου

Δεν είναι μυστικό ότι το να ξεκουράζεστε σωστά και όμορφα κάθε βράδυ είναι απαραίτητο για την υγεία σας, αλλά είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσετε προβλήματα ύπνου όταν είστε εξαντλημένοι. Αυτό συμβαίνει επειδή το στρες απελευθερώνει αδρεναλίνη και κορτιζόλη, και αυτές οι δύο ορμόνες ενεργοποιούν την αντίδραση «μάχη ή φυγή» του οργανισμού και με τη σειρά τους σας κάνουν να βρίσκεστε σε μεγαλύτερη εγρήγορση. Εάν αισθάνεστε ιδιαίτερα αγχωμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας και έχετε πρόβλημα να κοιμηθείτε και να παραμείνετε κοιμισμένοι, είναι πιθανό να είναι αποτέλεσμα του burn-out. 

3. Είστε αδιάφοροι για τη δουλειά σας

Λένε ότι αν αγαπάς αυτό που κάνεις δεν θα δουλέψεις ούτε μια μέρα στη ζωή σου, αλλά δεν είναι πάντα έτσι. Αν είστε παθιασμένοι με την καριέρα σας, αλλά βρίσκετε τον εαυτό σας να γίνεται όλο και πιο αδιάφορος ή απογοητευμένος από αυτήν, είναι πιθανό να έχετε «καεί». Παρομοίως, η βίωση μειωμένης παραγωγικότητας και συνολικής εργασιακής απόδοσης είναι επίσης σημαντικά σημάδια φθινοπωρινής επαγγελματικής εξουθένωσης.

4. Είστε κυνικοί και ευερέθιστοι

Ο κυνισμός και η ευερεθιστότητα είναι δύο σημαντικές κόκκινες σημαίες που δείχνουν ότι πλησιάζετε στην επαγγελματική εξουθένωση ή ότι βρίσκεστε ήδη εκεί. Εξάλλου, η επαγγελματική εξουθένωση σας κάνει πιο επιρρεπείς σε χαμηλότερα επίπεδα διάθεσης, επειδή εξαντλεί τους πνευματικούς, συναισθηματικούς και φυσικούς σας πόρους. Αν είστε πιο απαισιόδοξοι από ό,τι συνήθως, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βιώνετε φθινοπωρινή επαγγελματική εξουθένωση.

shutterstock-2492837023.jpg

Πώς να το αντιμετωπίσετε

Δώστε προτεραιότητα σε μια υγιή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής

Η διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής είναι πραγματικά το «κλειδί» για την αντιμετώπιση του burn-out καθώς αλλάζουν οι εποχές. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να θέτετε όρια μεταξύ της εργασίας και της προσωπικής σας ζωής - να μην απαντάτε σε e-mails μετά από μια συγκεκριμένη ώρα, να κάνετε τα Σαββατοκύριακά σας να αφορούν μόνο εσάς και να ξεχνάτε τη δουλειά κ.ο.κ. Επιπλέον, δώστε στον εαυτό σας χρόνο να επαναφορτίζεται κάθε μέρα. Αφήστε τον εαυτό σας να επιδοθεί σε μια εκτονωτική προπόνηση ή σε ένα ωραίο πρωινό και χαλαρώστε με λίγο διάβασμα ή γράφοντας ένα ημερολόγιο το βράδυ μετά τη δουλειά. Το να διαθέσετε χρόνο για τον εαυτό σας, θα σας επιτρέψει να αποσυμπιεστείτε, να αποφορτιστείτε και να απελευθερώσετε ό,τι σας απασχολεί. 

Προγραμματίστε το μέλλον

Ο προγραμματισμός εκ των προτέρων είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να μειώσετε το άγχος και να παραμείνετε προσγειωμένοι και ήρεμοι σε περιόδους άγχους και πίεσης. Αφιερώστε χρόνο πριν από την έναρξη κάθε εβδομάδας (την Παρασκευή ή την Κυριακή) και σχεδιάστε το πρόγραμμά σας- αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει τις προτεραιότητες και τις εργασίες της εργασίας σας, τις δουλειές του σπιτιού και άλλα απαραίτητα ραντεβού που πρέπει να κάνετε. Αφιερώνοντας χρόνο για να το κάνετε αυτό, θα αφαιρέσετε ένα επιπλέον task για τον εαυτό σας το πρωί - δεν θα χρειάζεται να ξυπνάτε και να σχεδιάζετε τη μέρα σας. Με τη σειρά του, αυτό θα κάνει τις μέρες σας απρόσκοπτες και η παραγωγικότητά σας θα εκτοξευθεί στα ύψη.

Μείνετε συνδεδεμένοι

Η απομόνωση είναι ένα από τα χειρότερα πράγματα για την ψυχική σας υγεία, και το να αποσυνδεθείτε είναι πιο εύκολο από ποτέ χάρη στο working from home και τα πολυάσχολα προγράμματα. Για το λόγο αυτό, κάντε ενεργή προσπάθεια να παραμένετε τακτικά συνδεδεμένοι με τους σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή σας. Ανεξάρτητα από το αν στέλνετε μηνύματα ή αν συναντιέστε προσωπικά, η συζήτηση με τους άλλους θα σας υπενθυμίσει ότι δεν είστε μόνοι και θα σας βοηθήσει να κοινωνικοποιηθείτε.