Τα σερβίτσια, εκτός από αντικείμενα καθημερινής χρήσης, αποτελούν κομμάτια που συνδέονται με αναμνήσεις, γεύσεις και στιγμές γύρω από το τραπέζι. Κάθε πιάτο αφηγείται τη δική του ιστορία, με τα διακριτικά σημάδια του χρόνου να μαρτυρούν τη ζεστασιά της συντροφικότητας και τη χαρά της φιλοξενίας. Ωστόσο, όπως κάθε τι πολύτιμο, έτσι και αυτά, αξίζουν τη φροντίδα και τον σεβασμό μας, ώστε να διατηρήσουν τη λάμψη και την κομψότητά τους για πολλά χρόνια. Με απλές αλλά προσεκτικές κινήσεις μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι τα αγαπημένα μας σερβίτσια θα συνεχίσουν να στολίζουν το τραπέζι μας, διατηρώντας ζωντανή την ομορφιά και τη μνήμη κάθε στιγμής που μοιραστήκαμε γύρω από αυτό.
10 αποτελεσματικοί τρόποι για να διατηρήσουμε τα σερβίτσια μας προστατευμένα και λαμπερά!

Τοποθέτηση και χρήση στο πλυντήριο πιάτων
Αν χρησιμοποιούμε πλυντήριο για τα σερβίτσια μας, είναι σημαντικό να φροντίζουμε τον τρόπο τοποθέτησης τους με προσοχή. Δεν χρειάζεται να «γεμίζουμε» υπερβολικά τα ράφια, δεν τοποθετούμε μεταλλικά αντικείμενα δίπλα στα ευαίσθητα κομμάτια και αποφεύγουμε την επαφή των πιάτων μεταξύ τους. Με αυτόν τον τρόπο μειώνουμε τον κίνδυνο για χτυπήματα, γρατζουνιές ή τσιπ που μπορούν να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια του κύκλου.
Κατανόηση του υλικού του σερβίτσιου
Κάθε σερβίτσιο φέρει το δικό του υλικό, πορσελάνη, bone china, κεραμικό stoneware, ή άλλο, και αυτό συνεπάγεται διαφορετικές απαιτήσεις φροντίδας. Όσο καλύτερα κατανοούμε τις ιδιαιτερότητες του υλικού (για παράδειγμα την ευαισθησία σε θερμικά σοκ ή σε ισχυρά απορρυπαντικά), τόσο πιο αποτελεσματικά μπορούμε να το χρησιμοποιούμε και να το διατηρούμε.

Αποφυγή απότομων αλλαγών θερμοκρασίας
Η μετάβαση ενός κομματιού από πολύ υψηλή σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία (ή αντιστρόφως) μπορεί να προκαλέσει «θερμικό σοκ», που προκαλεί την εμφάνιση μικρορωγμών ή απώλεια της λάμψης του γυαλίσματος. Για το λόγο αυτό, αφήνουμε τα κομμάτια να φτάσουν σε θερμοκρασία δωματίου πριν τα βάλουμε στο ψυγείο, τον φούρνο ή το πλυντήριο πιάτων.
Ορθή αποθήκευση
Η σωστή αποθήκευση μπορεί να παρατείνει σημαντικά τη διάρκεια ζωής του σερβίτσιου μας. Προτείνεται η χρήση μαλακής επένδυσης (όπως ύφασμα ή υψηλής ποιότητας χαρτί) ανάμεσα στα πιάτα όταν τα στοιβάζουμε, καθώς και η αποφυγή υπερβολικής τοποθέτηση πιάτων σε ένα σημείο που ασκεί πίεση στα υλικά.

Χρήση με φροντίδα
Τα μεγαλύτερα pieces (π.χ. πιατέλες) χρειάζονται επιπλέον προσοχή. Τα κρατάμε πάντα με δύο χέρια και τα στηρίζουμε από τη βάση τους, όχι μόνο από χερούλια ή άκρες που είναι πιο ευάλωτα. Αποφεύγουμε να τα χρησιμοποιούμε ως «επιφάνεια κοπής» ή να τα υποβάλλουμε σε κατάσταση που μπορεί να τα καταπονήσει.
Αφαίρεση λεκέδων άμεσα
Όταν προκύπτουν λεκέδες από καφέ, τσάι, έντονες σάλτσες ή χρωματιστά φαγητά, η γρήγορη αντίδραση είναι κρίσιμη. Μια λεκιασμένη επιφάνεια αφεθείσα χωρίς επεξεργασία μπορεί να «εγκατασταθεί». Ξεπλένουμε άμεσα με χλιαρό νερό και χρησιμοποιούμε ήπια πάστα (π.χ. μαγειρική σόδα) για να απομακρύνουμε τους επίμονους λεκέδες.

Χρήση σε φούρνο ή μικροκύματα, με προϋποθέσεις
Δεν είναι όλα τα σερβίτσια κατάλληλα για χρήση σε φούρνο ή στο μικροκύμα, ειδικά αν φέρουν μεταλλικά διακοσμητικά στοιχεία ή είναι πολύ λεπτά. Πριν από τέτοια χρήση, ελέγχουμε πάντα τις οδηγίες του κατασκευαστή και προτιμούμε ήπια θέρμανση χωρίς ακραίες μεταβολές.
Διατήρηση της φυσικής λάμψης
Η όψη ενός καλού σερβίτσιου δεν προκύπτει από μόνη της. Χρειάζεται τακτικός, ήπιος καθαρισμός και σωστό στέγνωμα. Αν η επιφάνειά του έχει χάσει λίγο τη γυαλάδα της, ένας ελαφρύς γυαλισμός με μαλακό πανί μπορεί να «ξαναδώσει ζωή».

Τακτικός έλεγχος για φθορές
Κάθε φορά που χρησιμοποιούμε ή καθαρίζουμε τα πιάτα, αξίζει να ελέγχουμε τις άκρες, τα χερούλια και τις περιοχές που δέχονται συνήθως πίεση, για μικρορωγμές, θραύσεις ή φθορά γυαλίσματος. Η έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπιση μπορεί να αποτρέψει πιο σοβαρά προβλήματα.
Αποφυγή υπερβολικής στοίβαξης
Το να στοιβάζουμε πολλά κομμάτια μεταξύ τους χωρίς διαχωριστικά υλικά δημιουργεί πίεση και τριβές που μπορούν να οδηγήσουν σε σημάδια φθοράς ή ρωγμές. Επενδύουμε σε κατάλληλα διαχωριστικά από felt, ύφασμα ή χαρτί υψηλής ποιότητας και αποφεύγουμε την άμεση επαφή των πιάτων μεταξύ τους.
Main Image Credits: Supplied / Hermès
