fbpixel

Search icon
Search
Δείτε πως μια κατοικία στο Πανόραμα απέκτησε σύγχρονο χαρακτήρα και εξαιρετική αισθητική
INTERIORS

Δείτε πως μια κατοικία στο Πανόραμα απέκτησε σύγχρονο χαρακτήρα και εξαιρετική αισθητική

Αφού ανασχεδιάστηκε από την αρχιτεκτονική ομάδα της Μαρίας Δέδα, Deda & Architects


Μια παλιά μονοκατοικία στο Πανόραμα απέκτησε νέους ιδιοκτήτες και ύστερα από ριζική ανακαίνιση που επιμελήθηκε η αρχιτέκτων Μαρία Δέδα και η ομάδα της, μετατράπηκε σε ένα μοναδικής αισθητικής μοντέρνο οικοδόμημα. Η μελέτη του γραφείου βασίστηκε στον υφιστάμενο στατικό φορέα και είχε ως σκοπό την ολική αναμόρφωση των όψεων του κτίσματος με την απόδοση μιας νέας γεωμετρίας και τη δημιουργία ενός σύγχρονου κελύφους με υψηλή ενεργειακή απόδοση.

Η απλοποίηση του όγκου και η δημιουργία καθαρής γεωμετρίας ήταν ο βασικός στόχος του σχεδιασμού για τη μετατροπή της κατοικίας σε ένα διαχρονικό κτίσμα με βιοκλιματικό χαρακτήρα.

deda-a-035.jpg

Η τοποθεσία της επιτρέπει στους ιδιοκτήτες της να έχουν πανοραμική θέα προς την πόλη και τον Θερμαϊκό κόλπο και προσφέρει χαρακτηριστικές οπτικές φυγές και καδραρίσματα προς αυτή. Στο εσωτερικό, η ελαχιστοποίηση του διάκοσμου, ο περιορισμός εφαρμογής πρόσθετων στοιχείων καθώς και η χρήση υλικών σε φυσικούς και ουδέτερους τόνους αποδίδουν στο κτίσμα μια νέα σύγχρονη αλλά και διαχρονική ταυτότητα με αφαιρετικό χαρακτήρα.

Η γενικότερη αρχή των μελετητών όσον αφορά στο interior design αποτελεί την αντιμετώπιση των εσωτερικών χώρων ως συνέχεια της σύνθεσης, συνεπώς η κάθε επιλογή και χειρισμός ακολουθούν την αισθητική του κτίσματος. Οι συνθέσεις των επίπλων και η επιλογή υλικών και χρωμάτων αποτελούν συνέχεια της παλέτας και της υλικότητας του κτίσματος. Στόχος της αρχιτεκτονικής ομάδας είναι να καθοδηγεί τους ιδιοκτήτες έτσι ώστε η επιλογή επίπλωσης να είναι κομψή και διαχρονική, ακολουθώντας τα σύγχρονα trends, έχοντας όμως σαν κύριο μέλημα τη δημιουργία ενός ευέλικτου και βιώσιμου χώρου.

deda-a-019.jpg

Αποτέλεσμα είναι η δημιουργία ενός ζεστού περιβάλλοντος για τον ένοικο με άριστη αισθητική και λειτουργική αξία. Ο χώρος «βιώνεται» από τον εκάστοτε πελάτη διαφορετικά και σε κάθε μελέτη είναι και διαφορετικές οι απαιτήσεις αποδίδοντας σε κάθε έργο χώρους με μοναδικό χαρακτήρα που συνδέονται άρρηκτα με το άτομο το οποίο πρόκειται να τον χρησιμοποιεί και να ζει σε αυτό.

Who is who

md-024-as-b.jpg

Η Μαρία Δέδα είναι απόφοιτος του Αμερικάνικου Κολλεγίου Ανατόλια Θεσσαλονίκης. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Παρίσι και είναι απόφοιτος της Ecole Special D’ Architecture E.S.A Paris France. Έχει λάβει διακρίσεις συμμετέχοντας σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και έργα της έχουν παρουσιαστεί σε εκθέσεις και δημοσιευτεί στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Το γραφείο D&A (Deda&Architects) ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2008 από την ίδια και σταδιακά συγκέντρωσε στους κόλπους του μια σημαντική ομάδα νέων και έμπειρων αρχιτεκτόνων, συμβούλων και συνεργατών στο Λονδίνο, στον Καναδά, και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Έχοντας πλέον αποκτήσει γραφείο και στην Αθήνα η δυναμική αυτή ομάδα της D&A (Deda & Architects) αναλαμβάνει projects στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα και σε ολόκληρη την Ελλάδα καθώς και στο εξωτερικό. Έχοντας λάβει πολλαπλές διακρίσεις για υλοποιήσεις έργων, δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς και σε διαφορετικές κλίμακες έργων, όπως την διαχείριση του σχεδιασμού, τον σχεδιασμό υλοποίησης με τεχνικές συμβουλευτικές υπηρεσίες, από εμπορικά κέντρα και έργα φιλοξενίας ως ιδιωτικές κατοικίες και εκπαιδευτικά κτήρια, εφαρμόζοντας κάθε φορά μια φρέσκια και δυναμική προσέγγιση. Οι γενικές αρχές του σχεδιασμού είναι η δημιουργία ξεχωριστών χώρων και εμπειριών σε συνδυασμό με την αισθητική και τη λειτουργικότητα. Η ευελιξία και η καινοτομία είναι βασικά χαρακτηριστικά του γραφείου , καθώς σκοπός του είναι η διαχρονικότητα και η συνύπαρξη των υφιστάμενων στοιχείων του εκάστοτε κτηρίου με το σύγχρονο ύφος.

Τελευταία σημαντικά έργα στα οποία συμμετέχει είναι: το American College IB, το Λύκειο της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής (διαγωνισμός), το εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos, την ανακαίνιση (remake) του ξενοδοχείου Mακεδονία Παλλάς, κτίριο ουρανοξύστη στην Λεμεσό της Κύπρου (πρόταση).

Σήμερα, το αρχιτεκτονικό γραφείο βρίσκεται στην διαδικασία σχεδιασμού εμπορικών έργων και δομών φιλοξενίας σε Χαλκιδική, Σκόπελο, Κύπρο & Κέρκυρα, καθώς και γραφειακών χώρων και κατοικιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και έχει λάβει μέρος σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς σε συνεργασία με διεθνή αρχιτεκτονικά γραφεία όπως το HeatherwickStudio με έδρα το Λονδίνο καθώς και με το γραφείο των MVRDV με έδρα το Άμστερνταμ, με τους οποίους και συμμετέχουν στο έργο ανάπλασης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ).

Ανακαλύψτε στη gallery περισσότερες φωτογραφίες της κατοικίας! 

Φωτογραφίες: Έκτορας Νικολάκης