fbpixel

Search icon
Search
Δείπνο στον Πύργο του Άιφελ: Δείτε το ανακαινισμένο Jules Verne restaurant
DESIGN NEWS

Δείπνο στον Πύργο του Άιφελ: Δείτε το ανακαινισμένο Jules Verne restaurant

Το redesign έγινε με αφορμή την 130η επέτειο του σήματος-κατατεθέν του Παρισιού


Ένα δείπνο στον Πύργο του Άιφελ, είναι παράδοση για κάθε επισκέπτη στην Πόλη του Φωτός. Όταν άνοιξε για πρώτη φορά το 1889, υπήρχαν κάποια εστιατόρια στον πρώτο όροφο, τοποθετημένα σε ξύλινα κιόσκια. Φέτος η πόλη γιορτάζει την 130η επέτειο ορόσημο κι έτσι ο βραβευμένος με τρία αστέρια Michelin σεφ Frédéric Anton (του Le Pre Catelan στο Bois de Boulogne) θα αναλάβει τα ηνία του υψηλότερου γαστρονομικού προορισμού του Παρισιού.

apr-aline-asmar-damman-jules-verne-cre25cc2581dit-photo-ste25cc2581phan-julliard-3.jpg

Το Jules Verne restaurant, πήρε το όνομά του από τον διάσημο Γάλλο μυθιστοριογράφο, ποιητή και θεατρικό συγγραφέα, βρίσκεται στο δεύτερο όροφο, έχει πρόσβαση μέσω ιδιωτικού ανελκυστήρα στο νότιο πυλώνα, και μόλις άνοιξε με νέο look στις 20 Ιουλίου. Πλήρως ανακαινισμένο από την αρχιτέκτονα και interior designer Aline Asmar d’Amman, ιδρύτρια του design studio Culture in Architecture, με βάση τη γαλλική πρωτεύουσα αλλά με πρότζεκτ σε όλον τον κόσμο.

Με περίπου έξι εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο, ο διάσημος σεφ θέλει η κουζίνα του να αντικατοπτρίζει τη «μαγειρική αριστεία» της χώρας -άλλωστε είναι γνωστό πόσο περήφανοι είναι οι Γάλλοι για τη γαστρονομία τους. Επανατοποθετώντας μερικά από τα great classics, δηλαδή κάποιες από τις πιο εμβληματικές συνταγές της parisian κολτούρα, θα σεβρίρει πιάτα με εποχιακά και τοπικά προϊόντα, ήδη γνωστά αλλά με ένα μοντέρνο twist. Ο ίδιος σκοπεύει να δημιουργήσει μια γαστρονομική εμπειρία πιστή στην παράδοση των arts décoratifs, ιδανική για πρωινό, μεσημεριανό γεύμα και δείπνο.

apr-aline-asmar-damman-jules-verne-cre25cc2581dit-photo-ste25cc2581phan-julliard-4.jpg
Επανεξετάζοντας όλους τους χώρους του εστιατορίου, η σχεδιάστρια Asmar d' Amman επανατοποθετήθηκε με συγκεκριμένη αισθητική: industrial design που αναμειγνύεται με περίπλοκα μεταλλικά έργα από ασημένιες, μπλε και πράσινες αποχρώσεις του γκρι, που αντανακλούν τα χρώματα του ουρανού, τον Σηκουάνα και τα λιθόστρωτα, όλα πλαισιωμένα με μαύρο, χρυσό και ασήμι. Αυτή η μίξη ακατέργαστων και πολύτιμων υλικών «αναβιώνουν τη θαυμάσια συνάντηση της μηχανικής, της αρχιτεκτονικής και της γαστρονομίας» λέει εκείνη και προσθέτει «Παράλληλα, υφαίνει έναν οπτικό διάλογο με την παριζιάνικη ομορφιά σε ένα σύγχρονο decor που αποπνέει μια χροιά του 1900». Το αποτέλεσμα είναι σίγουρα μαγικό.
apr-aline-asmar-damman-jules-verne-cre25cc2581dit-photo-ste25cc2581phan-julliard-6.jpg
Η designer συνεργάστηκε με μια ομάδα τεχνιτών για το έργο, όλοι μέλη της εταιρείας Entreprise du Patrimoine Vivant. Εκτός από τα γκρι τραπέζια από όνυχα και δύο μοναδικές πέτρινες επιφάνειες από τη Βενετία, κάθε κομμάτι σχεδιάστηκε ειδικά από την ίδια και το studio του. Οι τρεις κύριοι χώροι του εστιατορίου περιλαμβάνουν λευκά, στο χρώμα του μαργαριταριού, και silver grey βελούδινα καθιστικά, εμπνευσμένα από το εσωτερικό του διαμερίσματος όπου κάποτε έμενε ο Gustave Eiffel, ο ιστορικός μηχανικό και αρχιτέκτονας, στον οποίο ανήκει ο σχεδιασμός του Πύργου.
apr-aline-asmar-damman-jules-verne-cre25cc2581dit-photo-ste25cc2581phan-julliard-5.jpg

Στο ίδιο χρώμα είναι και οι καλογυαλισμένες επιφάνειες των τραπεζιών από γαλλική βελανιδιά, ο σχεδιασμός της βάσης των οποίων εμπνεύστηκε από τα κοσμήματα της designer Suzanne Belperron το 1930. Διακοσμούνται με μικρά χάλκινα κηροπήγια της γλύπτριας Marie Khouri. Οι καθρέφτες αντίκες πλαισιωμένοι με φύλλα χρυσού και τα κομψά φωτιστικά φωτισμού που μοιάζουν με τροχούς αποτίνουν φόρο τιμής στη σχεδιάστρια μόδας Jeanne Lanvin και στην καλλιτέχνη Sonia Delaunay.