fbpixel

Search icon
Search
Defining Beauty: Περιηγηθείτε σε μία σύγχρονη κατοικία στην Πάρο που «αγγίζει το όνειρο»
INTERIORS

Defining Beauty: Περιηγηθείτε σε μία σύγχρονη κατοικία στην Πάρο που «αγγίζει το όνειρο»

Υπό την επιμέλεια του Studio Seilern Architects με έδρα το Λονδίνο


Το Studio Seilern Architects με έδρα το Λονδίνο ολοκλήρωσε μια βίλα στο νησί της Πάρου, σχεδιασμένη ως ένα σύμπλεγμα λευκών μορφών σε σχήμα κύβου που είναι προσανατολισμένες να ακολουθούν τη δύση του ηλίου πάνω από το Αιγαίο Πέλαγος. Δίπλα σε έναν ελαιώνα, το Paros House σχεδιάστηκε για να προσφέρει ένα «όμορφο και απλό πολυτελές περιβάλλον διαβίωσης», βασισμένο στην παραδοσιακή τοπική αρχιτεκτονική σε συνδυασμό με μια σύγχρονη προσέγγιση και φινιρισμένο με παραδοσιακό λευκό σοβά και ελληνικό μάρμαρο.

1a2397c541cc29386be1463b3607922b-Mq2U7.png

Οι χώροι της βίλας είναι οργανωμένοι γύρω από έναν άξονα Ανατολής-Δύσης σχεδιασμένοι να ακολουθούν το μονοπάτι του ήλιου όλη την ημέρα το καλοκαίρι. Διασχίζοντας το κέντρο της τοποθεσίας, αυτός ο άξονας ξεκινά με μια ράμπα εισόδου προς τα ανατολικά και τελειώνει με μια μακριά, λεπτή πισίνα υπερχείλισης που εκτείνεται δυτικά προς τη θέα στο Αιγαίο Πέλαγος.

Αυτή η ιδιωτική κατοικία υψώνεται πάνω από έναν ελαιώνα στη γαλήνια νοτιοδυτική πλευρά της Πάρου, στη Μακρά Μύτη, με επίκεντρο τη δύση του Αυγουστιάτικου ήλιου. Ο ηλιακός άξονας περιγράφεται από μια γραμμική διαδρομή που καταλήγει σε μια ορθογώνια πισίνα που γίνεται στον ορίζοντα ένα με το γαλάζιο του Αιγαίου. Αυτή η γραμμικότητα αντικατοπτρίζεται από την παράπλευρη πέργκολα - που καλύπτεται από μια απαλά κυματιστή επιφάνεια  μπαμπού η οποία έχει μια οπή σε σχήμα έλλειψης που επιτρέπει στο φως να εισβάλει σε ένα λαξευμένο μαρμάρινο χτιστό καθιστικό δίπλα στην πισίνα.

3bd078bc98f2cc8083b6fd77dd5eb006-pNAAb.jpg

Γύρω από αυτόν τον κεντρικό άξονα, οι χώροι της κατοικίας σχεδιάζονται ως αυτόνομα δωμάτια με δικές τους εισόδους, τοποθετημένα σε κλιμακωτές πλατφόρμες από terrazzo που οδηγούν στη βεράντα της πισίνας. «Οι γύρω κτιστοί όγκοι που αποτελούν τη βίλα τοποθετούνται σε επικαλυπτόμενες πλάκες, οι οποίες δίνουν την όψη ότι επιπλέουν πάνω από το έδαφος», εξήγησε το Studio Seilern. Η αέρινη αίσθηση κορυφώνεται γύρω από την πισίνα, η οποία σαν καθρέφτης, αντανακλά το μεσογειακό τοπίο - κάτι που την μεταμορφώνει σε μια ακόμη πλωτή επιφάνεια.

Ένας χώρος καθιστικού και τραπεζαρίας με ένα υπνοδωμάτιο από πάνω βρίσκεται στον μεγαλύτερο κεντρικό όγκο, ο οποίος οδηγεί στη βεράντα δίπλα στην πισίνα μέσω μιας σειράς συρόμενων γυάλινων γωνιακών θυρών. Αυτός ο κύβος πλαισιώνεται και στις δύο πλευρές από μικρότερα μπλοκ υπνοδωματίων με ιδιωτικά μπάνια, καθένα από τα οποία έχει τη δική του ιδιωτική βεράντα που προστατεύεται από ψηλούς λευκούς τοίχους στα βόρεια και νότια της τοποθεσίας.

the-greek-foundation-studio-seilern-architects6-ayK1i.jpg

Ακριβώς όπως τα δομικά στοιχεία τοποθετούνται στο χώρο, ο υλικός πλούτος του κτιρίου προκύπτει διακριτικά μέσω της υφής. Πέρα από τους παραδοσιακούς λευκούς και πέτρινους τοίχους, η υλικότητα ενισχύεται από ελληνικό μάρμαρο και terrazzo. Η απλότητα αυτών των πρώτων υλών είναι το κλειδί για την πολυπλοκότητα του έργου. Τα παράθυρα πλαισιώνονται από ένα σφυρήλατο μάρμαρο Αλιβερίου, εμπνευσμένο από το διακοσμητικό πέτρινο περίβλημα που σηματοδοτεί την είσοδο των παριανών εκκλησιών, ενώ οι πάγκοι και τα παγκάκια διαθέτουν αμμοβολή και πελεκητή πέτρα. Αυτές οι προσεκτικές ρυθμίσεις παρέχουν πολυπλοκότητα χωρίς να υπερφορτώνουν την υπαίθρια διαμόρφωση, επιτρέποντας στη μαγεία του τοπίου να εμποτίσει το σπίτι με τη μοναδική ενέργεια που έχει ο τόπος δίπλα στη θάλασσα.

Ανακαλύψτε περισσότερες φωτογραφίες στη gallery! 

Φωτογραφία: Louisa Nikolaidou