fbpixel

Search icon
Search
#GREEKSDOITBETTER

Cutcuutur: Δύο νέοι αρχιτέκτονες «ταράζουν» τα νερά της ελληνικής μόδας με τις laser cut δημιουργίες τους

Γνωρίστε το ελληνικό fashion brand με έδρα τη Θεσσαλονίκη


Cutcuutur: Δύο νέοι αρχιτέκτονες «ταράζουν» τα νερά της ελληνικής μόδας με τις laser cut δημιουργίες τους

Με ανατρεπτικό χαρακτήρα που αντλεί έμπνευση από αρχιτεκτονικές γραμμές και φόρμες, το ελληνικό fashion brand Cutcuutur δημιουργήθηκε το 2015. Έχοντας για background τις σπουδές στην Αρχιτεκτονική, ο Κίμωνας Πάτσιος και ο Φώτης Σμούκλης, αποφάσισαν να δημιουργήσουν τις δικές τους fashion συλλογές ενσωματώνoντας στον σχεδιασμό τους την τεχνική του laser-cutting που χαρακτηρίζεται από καινοτομία και ιδιαίτερη θηλυκότητα. Ζητήσαμε από τους ίδιους να μιλήσουν για το δημιούργημά τους που ήδη έχει το δικό του εκτόπισμα στην ελληνική fashion σκηνή.  

Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με τη μόδα; 

Γνωριστήκαμε ως φοιτητές στη σχολή αρχιτεκτονικής όπου και αρχίσαμε να συνεργαζόμαστε σε διάφορα projects. Γενικότερα το περιβάλλον της συγκεκριμένης σχολής ήταν αρκετά ανοιχτό και διευρυμένο και αφορούσε στον σχεδιασμό γενικότερα χωρίς να περιορίζεται μόνο στην αρχιτεκτονική. Έτσι έχοντας αυτό το υπόβαθρο αρχίσαμε να ασχολούμαστε όλο και περισσότερο με τον χώρο της μόδας, του design και του digital fabrication, και τελικά μετά τις σπουδές μας αποφασίσαμε να τα συνδυάσουμε όλα αυτά σε ένα side project. Το project αυτό είδαμε ότι είχε ανταπόκριση κι έτσι από το 2015 και μετά έγινε κι επίσημα το launch του brand όπως το γνωρίζετε σήμερα.

6-XQZsT.jpg


Ποια είναι η σχεδιαστική φιλοσοφία σας;

Όπως αναφέραμε, το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στη δική μας περίπτωση είναι το αρχιτεκτονικό μας background, γεγονός που βοήθησε στη σφαιρική αντιμετώπιση κάθε project ακόμα κι αν αποτελείται από επιμέρους τμήματα, καθώς όλα πρέπει να υπόκεινται σε ένα ενιαίο process που ορίζεται από συγκεκριμένους κανόνες. Ταυτόχρονα, έννοιες και δίπολα όπως γεωμετρία, συνέχεια-ασυνέχεια, όριο, κενό-πλήρες, διαφάνεια-αδιαφάνεια κ. λπ. που μας ήταν ήδη γνωστά έρχονται να εφαρμοστούν σε μικρότερη κλίμακα και να αποτελέσουν το βασικό λεξιλόγιο στον σχεδιασμό μας.

Ποιες είναι οι κύριες πηγές έμπνευσής σας και σε ποιου είδους γυναίκα απευθύνεστε;

Έμπνευση για 'μας είναι ο χώρος. Είτε μιλάμε για συγκεκριμένες δομές είτε για τον τρόπο που οι άνθρωποι γύρω μας τον βιώνουν και κινούνται μέσα σ’ αυτόν, για 'μας αποτελούν ερεθίσματα και μας προκαλούν διάφορα συναισθήματα. Έτσι όλη αυτή η πληροφορία συσσωρεύεται σε ένα data base και ανάλογα με την οπτική και το όραμά μας για την εκάστοτε περίοδο αποκτούν μια ιδιαίτερη δυναμική κι έρχονται στην επιφάνεια για να «κουμπώσουν» πάνω σε διαφορετικές σχεδιαστικές προσεγγίσεις. Άλλωστε, η αισθητική δεν είναι κάτι παγιωμένο, αλλά συνεχώς εξελίσσεται και αναδιαμορφώνεται.

Η γυναίκα Cutcuutur είναι μια γυναίκα σύγχρονη και τολμηρή, ανεξαρτήτως ηλικίας που δεν περιορίζεται από στεγανά αλλά προσδιορίζει τη δική της κουλτούρα!

Έχετε κάποια σχεδιαστική εμμονή;

Η ιδιαίτερη προσοχή στις λεπτομέρειες. Ο σχεδιασμός των ορίων, η οπτική συνέχεια στην εναλλαγή των διαφόρων στοιχείων, η μεγάλη ακρίβεια στον σχεδιασμό των μοτίβων και στην κλίμακά τους και οι αναλογίες του ρούχου και η σχέση του με το σώμα είναι μερικές από αυτές. Κατάλοιπο ίσως της αρχιτεκτονικής μας παιδείας.

7-5iVJr.jpg


Υπάρχει sustainable προσέγγιση του brand;

Η πιο sustainable προσέγγιση αφορά στον ίδιο τον σχεδιασμό. Η ταυτότητα του brand είναι τόσο ισχυρή που κάθε συλλογή μπορεί να είναι ξεχωριστή, αλλά όλες μαζί αφηγούνται την ίδια ιστορία, έχουν μια ενιαία σχεδιαστική γραφή και δεν ακολουθούν έντονα τις τάσεις της κάθε σεζόν. Έτσι, κομμάτια από διαφορετικές περιόδους μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους χωρίς κάποιο να φαίνεται παλιό προσδίδοντάς τους μ’ αυτόν τον τρόπο διαχρονικότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η φετινή συλλογή για τον χειμώνα που είναι μια επετειακή για τις δέκα σεζόν μας και αποτελείται από τα πιο αγαπημένα μας κι εμβληματικά κομμάτια ως τώρα.

Πώς σχολιάζετε τον χώρο του fashion design στην Ελλάδα σε σχέση με το εξωτερικό;

Η Ελλάδα ήταν ανέκαθεν μια χώρα που ποτέ δεν υστερούσε σε δημιουργικούς ανθρώπους και καινοτόμα μυαλά, οπότε το έδαφος είναι πρόσφορο για την ανάπτυξη καινούριων ιδεών και η κοινωνία είναι ανοιχτή σ’ αυτές και πρόθυμη να τις υιοθετήσει. Επίσης, στην Ελλάδα υπάρχει μια βιοτεχνική παράδοση που μπορεί να υποστηρίξει την υψηλής ποιότητας παραγωγή. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα Ελλήνων σχεδιαστών που μπορούν να σταθούν ισάξια ανάμεσα σε σχεδιαστές του εξωτερικού. Το πρόβλημα είναι ότι η ελληνική αγορά είναι μικρή και καθώς η Ελλάδα δεν ήταν ποτέ μια από τις χώρες που παρήγαγαν παραδοσιακά design όπως η Ιταλία και η Γαλλία για να γίνει πιο εύκολο το άνοιγμα στην παγκόσμια αγορά, η βιομηχανία μόδας στη χώρα μας παραμένει αρκετά εσωστρεφής.

8-HoVs5.jpg


Σε τι δε συμβιβάζεστε με τίποτα;

Αδιαπραγμάτευτη αξία είναι η σκληρή δουλειά και η συνέπεια σε υψηλά standards σχεδιασμού και κατασκευής. Το σημαντικότερο στοιχείο για ένα ρούχο είναι η σωστή εφαρμογή. Και αυτό είναι που θέλουμε να διασφαλίσουμε πάνω απ’ όλα. Γι’ αυτό κατά την ανάπτυξη κάθε συλλογής ακολουθείται μια συγκεκριμένη διαδικασία που περιλαμβάνει πολλαπλά στάδια μέχρι να φτάσουμε σε ένα προϊόν που πληροί τις απαραίτητες προδιαγραφές.

Τι ετοιμάζετε αυτήν την περίοδο;  

Αυτήν την περίοδο ετοιμαζόμαστε να παρουσιάσουμε τη νέα μας συλλογή για το καλοκαίρι του 2021 και ταυτόχρονα έχουμε οργανώσει μια στρατηγική για να τη λανσάρουμε και στο εξωτερικό. Έχοντας εδραιωθεί στην Ελλάδα σε σημαντικό βαθμό κι έχοντας εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους και την κατάλληλη τεχνογνωσία μπορούμε να παρουσιάσουμε στο εξωτερικό μια ολοκληρωμένη εικόνα. Μπορεί η περίοδος να είναι δύσκολη για τον χώρο της μόδας με όσα έχουν προκύψει από τον Covid-19, αλλά πάντα δημιουργούνται ευκαιρίες μέσα στις δύσκολες καταστάσεις.

3-D8PH2.jpg


Τι θα συμβουλεύατε όσους ονειρεύονται μια καριέρα στο fashion design;

Η πίστη και η «εμμονή» σ’ αυτό που κάνεις αποτελούν τα βασικότερα εφόδια. Αυτό συνεπάγεται σκληρή δουλειά και συνεχή επαγρύπνηση ώστε να αξιολογείς την κάθε σου κίνηση και να ψάχνεις τρόπους να την εξελίσσεις στο βέλτιστο δυνατό. Ωστόσο, όλη αυτή η προσπάθεια πρέπει να συνδέεται και με το business κομμάτι και την τοποθέτησή σου στην αγορά, οπότε είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναπτύξεις το δικό σου προσωπικό ύφος που θα σε κάνει να ξεχωρίσεις και να αποκτήσεις τη δική σου ταυτότητα ανάμεσα στην πληθώρα προτάσεων που υπάρχει σήμερα.

Μιλήστε μας για την ελληνική μόδα σήμερα και το μέλλον που ονειρεύεστε...

Η ελληνική μόδα σήμερα έχει εξελιχθεί σε σημαντικό βαθμό, έχουν γίνει μεγάλα βήματα κι έχουν δημιουργηθεί ισχυρά θεμέλια. Πλέον, η μόδα έχει αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή του Έλληνα και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό για τα ελληνικά brands και καταστήματα. Ο καταναλωτής δε χρειάζεται να στραφεί σε ξένα brands, καθώς υπάρχουν πολύ αξιόλογες εγχώριες προτάσεις. Επόμενο βήμα είναι το ελληνικό design να κατακτήσει την θέση που του αξίζει και τον σεβασμό και στον υπόλοιπο κόσμο.

Πώς βλέπετε τους εαυτούς σας σε 10 χρόνια από τώρα; 

Θέλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε δημιουργικοί και να να αντλούμε την ίδια ικανοποίηση από αυτό που κάνουμε.

Info: cutcuutur.com

1

Museum

Μουσείο της Ακρόπολης

2

Deco item

Wishbone Chair – Carl Hansen

3

Building

Guangzhou Opera House – Zaha Hadid

4

Piece of art

Formless Figures – Daniel Arsham

5

Art capital

Los Angeles