fbpixel

Search icon
Search
Couturissime: Η φανταστική έκθεση-ρετροσπεκτίβα για τον Thierry Mugler στο Παρίσι είναι η καλύτερη των τελευταίων χρόνων
ARTS & CULTURE

Couturissime: Η φανταστική έκθεση-ρετροσπεκτίβα για τον Thierry Mugler στο Παρίσι είναι η καλύτερη των τελευταίων χρόνων

Στο Musée des Arts Décoratifs μέχρι τον Απρίλιο του 2022


Η σκηνή του διάσημου μουσείου μετατρέπεται στο ιδανικό σκηνικό που φιλοξενεί τις εξαιρετικές δημιουργίες του σχεδιαστή. Η ρετροσπεκτίβα έκθεση σηματοδοτεί την επιστροφή του οραματιστή καλλιτέχνη στο Παρίσι, την πόλη όπου ξεκίνησε την καριέρα του πριν από σχεδόν πέντε δεκαετίες. Το Musée des Arts Décoratifs παρουσιάζει την "Thierry Mugler, Couturissime" που ξεκίνησε για πρώτη φορά από το Μουσείο Καλών Τεχνών του Μόντρεαλ (MMFA) το 2019. Αυτή η μεγάλη και απαράμιλλης αισθητικής έκθεση αναδεικνύει το έργο του Mugler, ενός πρωτοπόρου και ιδιαίτερου καλλιτέχνη που έφερε την επανάσταση στον κόσμο της μόδας, της υψηλής ραπτικής και των αρωμάτων κατά τη διάρκεια της διακεκριμένης καριέρας του.

Από ready-to-wear δημιουργίες και σιλουέτες υψηλής ραπτικής μέχρι θεατρικά κοστούμια, φωτογραφίες, βίντεο και αδημοσίευτα αρχεία που χρονολογούνται από το 1973 έως το 2014, παρουσιάζει το συναρπαστικό σύμπαν αυτού του δημιουργού και τις μεγάλες και πιο σημαντικές συνεργασίες του στη βιομηχανία της μουσικής και του κινηματογράφου. Σε επιμέλεια του Thierry-Maxime Loriot, μια συλλογική σκηνογραφία με το MMFA περιλαμβάνει επιπλέον ψηφιακά shows από επαγγελματίες του χώρου της ψυχαγωγίας και του οπτικοακουστικού τομέα, που πραγματικά θα σας αφοπλίσουν.

First things first 

img-5464.jpg

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ένα από τα πιο εμβληματικά μουσεία της Πόλης του Φωτός αποτίει έναν διαφορετικό φόρο τιμής σε αυτό το πολυπράγμον είδωλο. Τίποτα δε θυμίζει μια απλή κλασική αναδρομή στη ζωή και το έργο του σχεδιαστή. Η παρουσίαση της ανεπανάληπτης καριέρας του γίνεται με την ίδια ενέργεια που καθόριζε τις ιστορικές συνεργασίες μεταξύ του Thierry Mugler και του δημιουργικού alter-ego του Manfred. Η έκθεση είναι διαθέσιμη στο κοινό στις πρόσφατα ανακαινισμένες γκαλερί μόδας Christine and Stephen A. Schwarzman του Musée des Arts Décoratifs.

img-5450.jpg

Οργανωμένη σε διάφορες πράξεις -όπως μια κλασική όπερα- συνδυάζει θεματικά κοστούμια, κινούμενες προβολές, φωτογραφίες και μουσική, δημιουργώντας ποικίλες ατμόσφαιρες που προσωποποιούν τα πολυάριθμα έργα που ανέδειξε ο Mugler από τα τέλη της δεκαετίας του 1970. Σε δύο ορόφους, το εναρκτήριο υδάτινο θέμα της παραπέμπει σε έναν εκκεντρικό φανταστικό κόσμο πανίδας εμπνευσμένο από την επιφάνεια του ωκεανού μέχρι τα βάθη της θάλασσας.

Exhibition Unveiled

Παρακάτω, παρουσιάζονται δύο iconic σιλουέτες από τη συλλογή Mugler's Insect and Chimères του 1997/1998 - φουτουριστικά σχέδια με ψηλούς, διαπεραστικούς ώμους, βαθιά ντεκολτέ και σουρεαλιστικές γραμμές του σήματος-κατατεθέν του, της μέσης κλεψύδρας. Εκπληκτικά πλάσματα και ρομπότ -όλα αεροδυναμικά στον σχεδιασμό τους- είναι φτιαγμένα σε καινοτόμα υλικά, προβλέποντας την εξέλιξη του μετανθρωπισμού. Εδώ, ο Mugler πρότεινε έξυπνα αφαιρούμενα ή «μετατρέψιμα» μανίκια, μπουστάκια «προφυλακτήρες» και ζώνες «καλοριφέρ», μεταφέροντας τον επισκέπτη πίσω στη συλλογή Mugler's Maschinenmensch (μηχανή-άνθρωπος) που κυκλοφόρησε το 1995 για την 20ή επέτειο από την ίδρυση του οίκου μόδας του, που απαίτησε τουλάχιστον έξι μήνες εντατικής προετοιμασίας. Εκτός από το σχέδιο μόδας, ο Thierry Mugler διακρίθηκε στον κόσμο των αρωμάτων με την κυκλοφορία του 1992 του αρώματος του «Angel», μια οσφρητική επανάσταση που ξεκίνησε την τάση των high end perfumes, που όπως αποδεικνύεται στο τέλος αυτού του τμήματος της έκθεσης, έγιναν συνώνυμο με το άπειρο και τα όνειρα...

img-5455.jpeg

Από τα τέλη της δεκαετίας του '60, η φωτογραφία μόδας ανακηρύχθηκε άτυπα ως μια μορφή τέχνης, αντικαθιστώντας τις εικονογραφήσεις που κάποτε κυριαρχούσαν. Ξεκινώντας από τον δεύτερο όροφο, αναδεικνύεται αυτό το καλλιτεχνικό μέσο με πολλές σπάνιες φωτογραφίες υπογεγραμμένες από καλλιτέχνες και σπουδαίους της φωτογραφίας, όπως οι Guy Bourdin, Jean-Paul Goude, Karl Lagerfeld, Dominique Issermann, David LaChapelle, Luigi & Iango. Sarah Moon, Pierre et Gilles, Paolo Roversi, Herb Ritts και Ellen von Unwerth, ενώ παράλληλα αναδεικνύεται η διαχρονική συνεργασία του Thierry Mugler με τον one of a kind Helmut Newton.

img-5479.jpg
img-5470.jpg
1-FLQL1.jpg
O David Bowie στο βίντεο κλιπ για το You Belong in Rock ’n’ Roll, με "Les Cow-boys" Spring/Summer, 1992 συλλογή | Brian Aris, ArisPrints 2017

Η αίθουσα αφιερωμένη στα φωτογραφικά επιτεύγματα του designer συναρπάζει με την οπτική της προσέγγιση. Ο ίδιος οποίος ξεκίνησε να φωτογραφίζει τις δικές του καμπάνιες το 1976, παίζοντας με τη γοητεία και την ομορφιά των μουσών του, από την Jerry Hall έως την Iman, σε εξωτικές τοποθεσίες όπως η Γροιλανδία, η έρημος Σαχάρα, και τo roof της Όπερας του Παρισιού.

Η διαδραστική αίσθηση της έκθεσης δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο, αφού αναδεικνύει πραγματικά τη σπάνια ικανότητα του Mugler να μεγαλουργεί και στο κομμάτι της δημοφιλούς ψυχαγωγίας των '90s -της μουσικής και των video clips. Σε ένα φανταστικό σημείο της έκθεσης παίζει το μουσικό βίντεο του George Michael, "Too Funky", το οποίο σκηνοθέτησε ο ίδιος Mugler το 1991. Τα σύνολα μόδας για το βίντεο φορέθηκαν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 από κορυφαία μοντέλα της εποχής, συμπεριλαμβανομένων των Eva Herzigova, Linda Evangelista, Emma Sjöberg , η Estelle Lefebure, το τρανσέξουαλ μοντέλο Connie Girl και των ερμηνευτών Joey Arias και Julie Newmar, η πρώτη «Catwoman». Παράλληλα, αποτίει φόρο τιμής στην οκτώ φορές βραβευμένη με Όσκαρ Αμερικανίδα σχεδιάστρια κοστουμιών, Edith Head.

Celebrities as models  

Οι πασαρέλες του Mugler εκτόξευσαν το φαινόμενο των celebrities-as-models, προσκαλώντας διασημότητες του Χόλιγουντ όπως η Diana Ross, η Tippi Hedren και η Sharon Stone να συμμετάσχουν ως μοντέλα, σκηνοθετώντας περίτεχνα φόντο και δημιουργώντας πρωτότυπα soundtrack για τα runways τους.

Last but no least

Τέλος, η έκθεση παρουσιάζει κοστούμια που σχεδίασε ο καλλιτέχνης για το θέατρο, συμπεριλαμβανομένων έργων, όπως το Μάκβεθ που παρουσιάστηκε από την Comédie-Française στο Φεστιβάλ d'Avignon το 1985. Το σχέδιο του Mugler για τον χαρακτήρα της πρώτης μάγισσας, μαζί με τα πρωτότυπα σκίτσα του που εκτίθενται σε φυσικές διαστάσεις και μια εγκατάσταση πολυμέσων από τον Michel Lemieux (4D Art), είναι μόνο μερικά παραδείγματα των δημιουργιών του, που προορίζονται να μεταφέρουν τον επισκέπτη πίσω σε αυτόν τον τραγικό σαιξπηρικό κόσμο.

Μr. Mugler

11-9kvxg.jpg
Manfred Thierry Mugler —Reinier RDVA © 2021

Από τη δεκαετία του 1970 έως το 2002, ο μόδιστρος γύρισε σελίδα στη μόδα και καθιερώθηκε ως ένας από τους πιο τολμηρούς και καινοτόμους couturiers της εποχής του. Δημιούργησε σιλουέτες αξιοσημείωτης ισχύος που συχνά αποθεώθηκαν ως η «ενσάρκωση» της δεκαετίας του 1980 μέσα από τον φακό της μόδας. Το 1990, ο desginer σηματοδότησε επίσης την αναγέννηση της υψηλής ραπτικής μέσω των τολμηρών συλλογών του και της θεαματικής σκηνογραφίας, που γίνεται αισθητή στις επιδείξεις μόδας και στις πασαρέλες του.

Στα τέλη του 1970, ο Mugler δημιούργησε το περίφημο "Glamazon" του -το πρότυπο μιας κομψής, σύγχρονης αστικής γυναίκας, της οποίας το στιλ ενδυναμώθηκε σε άμεση αντίθεση με τα κορίτσια των λουλουδιών, τις χίπικες μόδες της εποχής. Δημιουργίες που συνδυάζουν λάτεξ και βινύλιο, ανατρεπτικά υλικά που ο Mugler ανύψωσε στο επίπεδο των κλασικών παρουσιάζονται επίσης στην έκθεση.

Η "Couturissime" είναι μια ευκαιρία να ανακαλύψουμε και να συναντηθούμε ξανά με τη λάμψη αυτού του σπουδαίου καλλιτέχνη, που σημάδεψε την εποχή του, φέρνοντας επανάσταση στον κόσμο της μόδας μέσα από τις δημιουργίες του: Mε γλυπτικές μορφολογίες που είναι ταυτόχρονα φουτουριστικές και κομψές. Το ιδιαίτερο στιλ του ξεπερνά τη μόδα, έχοντας επηρεάσει γενιές καλλιτεχνών μέχρι και σήμερα και αυτό είναι κάτι που γίνεται άμεσα αντιληπτό σε μία από τις καλύτερες εκθέσεις των τελευταίων ετών, με φοβερή μουσική και animated στοιχεία, που μετέτρεψαν το μουσείο σε ένα πραγματικό σύμπαν Mugler.

Info: Στο Musée des Arts Décoratifs, 107 Rue de Rivoli μέχρι τον Απρίλιο του 2022.